Kostki rosołowe
Pexels/Karolina Grabowska
Newsy

Czy kostki rosołowe są zdrowe? Rozwiewamy wasze wątpliwości

Na temat kostek rosołowych powstało wiele mitów. Jedne mówią o tym, że można je śmiało stosować. Inne, że wręcz przeciwnie. Gdzie leży prawda?

Kostki rosołowe to doskonała baza dla każdej zupy. Pojawia się jednak pytanie, czy jest to rozwiązanie, które służy naszemu zdrowiu. Zobaczcie, co udało nam się ustalić w tej sprawie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa na bazie bulionu

Każda dobra zupa potrzebuje solidnej podstawy. Najczęściej jest to bulion, który często zastępujemy popularnymi kostkami rosołowymi, aby zaoszczędzić czas. Czy są one zdrowe? Czy dodawanie kostek do potraw może mieć jakieś przykre konsekwencje? To pytanie pojawia się w naszych głowach systematycznie. Całkiem zresztą słusznie. 

Jeśli nie chcemy iść na tzw. łatwiznę, gotujemy bulion z warzyw i mięsa. Kostki rosołowe mają tę smakową przewagę, że są bardzo dobrze doprawione przyprawami. Ciężko odtworzyć ich smak w sposób naturalny i domowy. Nie dziwi więc fakt, że sięgamy po nie nagminnie.

Skład ma znaczenie

Jako wyedukowani konsumenci potrafimy już sprawnie czytać etykiety. Wystarczy zerknąć na skład kostek, by dowiedzieć się, czy mamy się faktycznie czego obawiać. Co znajdziemy w ich wnętrzu? Zazwyczaj mają w sobie: sól, tłuszcze roślinne i zwierzęce, aromaty, substancje wzmacniające smak i zapach.

Do obfitej składnikowo zawartości dochodzą jeszcze glutaminian sodu, inozynian i guanylan disodowy. W kostkach nie zapomniano o walorach smakowych. Właśnie za nie odpowiadają głównie ekstrakty drożdżowe, cukier oraz w śladowych ilościach suszone warzywa.

Niestety to jeszcze nie koniec. Każda kostka rosołowa ma w składzie skrobię ziemniaczaną, barwniki i kwas cytrynowy. Składniki najważniejsze, takie jak mięso i warzywa stanowią w kostkach symboliczne ilości. Za wspomniany wcześniej smak odpowiadają głównie wzmacniacze smaku.

Gotowanie z kostkami przypomina zabawę w laboratorium. Zamiast rosołu wyczarujemy raczej chemiczny roztwór, który ani trochę nie przypomina zdrowego posiłku. Jeśli zależy nam na pożywnym daniu lepiej zrezygnować z kostek rosołowych ze względu na zawarta w nich znikomą ilość suszu warzywnego czy naturalnych aromatów.

Bogate tylko z nazwy

Kostki rosołowe, mięsne i warzywne mają z rosołem, mięsem i warzywem wspólną jedynie nazwę. Jeśli macie na uwadze swój organizm i jego sprawne funkcjonowanie powinniście zastąpić je domowym, smacznym i zdrowym odpowiednikiem. Jego przygotowanie jest prostsze niż mogłoby się wydawać!

Za słono

Jeśli wykorzystujemy do gotowania kostki rosołowe, mamy zagwarantowane, iż dopuszczalną dzienną dawkę soli przekroczymy z nawiązką. Sól jest bowiem ich głównym składnikiem. Niepohamowane spożywanie soli przysporzy nam wielu problemów, m. in. prowadzi do:

  • nadciśnienia
  • chorób serca i całego układu krążenia
  • problemów żołądkowych 
  • upośledzeń działania nerek
  • zatrzymywania wody w organizmie

Najlepiej od soli się stopniowo odzwyczaić. Można zastępować ją różnego rodzaju ziołami, czosnkiem i innymi przyprawami. Kupując kostki rosołowe idziemy na duże skróty. Niepotrzebnie!

Ten popularny wzmacniacz smaku przynosi więcej szkody niż pożytku Oto dlaczego lepiej go nie używać
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny wzmacniacz smaku przynosi więcej szkody niż pożytku. Oto dlaczego lepiej go nie używać
Czasem gdy się spieszymy, zamiast długo gotować wywar z wielu składników, dosmakowujemy zupę czy sos gotowymi dodatkami smakowymi. Są wygodne, ale niezdrowe.

Często dodajecie kostek rosołowych czy innych sypkich mieszanek przypraw do zup? Wygodnie jest je dodać do własnego rosołu, z którego nie jesteście zadowoleni i jednym ruchem dołożyć do niego dużo więcej smaku. Przygotowując sosy, nawet nie musicie mieć bulionu, na którym go zrobicie, wystarczy, że użyjecie kostki rosołowej i baza na sos już jest. Jednak gotowe przyprawy rosołowe to nie jest zdrowy dodatek do dań. Wyjaśniamy, dlaczego są popularne, a jednak nie warto ich używać. Dlaczego kostki rosołowe są w każdym sklepie? To bardzo popularna i wygodna przyprawa. Pozwala szybko doprawić bulion czy sos, bez potrzeby długiego gotowania wieloskładnikowych wywarów. Kostki i inne mieszanki to produkty spożywcze, dostępne na rynku od lat. Nie zostały wycofane jako żywność zagrażająca zdrowiu, jak więc traktować ostrzeżenia, że to przyprawy szczególnie niebezpieczne dla zdrowia? Oczywiście chodzi o nadużywanie tych produktów. To nie jest żywność naturalna, niezawierająca dodatków czy nadmiaru soli. Przygotowanie sosu na kostce bulionowej czy dodanie kostki do zupy, nie spowodują zatrucia czy innych dolegliwości. Jednak opieranie kuchni na tych polepszaczach nie jest zdrowym rozwiązaniem polecanym przez lekarzy i dietetyków. Co zawierają kostki rosołowe i inne gotowe mieszanki? Przyjrzyjmy się jakie substancje zawarte w kostce powodują, że jest ona dodatkiem kuchennym niesprzyjającym zdrowemu odżywianiu: Sól Sól zawarta w kostkach poprawia smak potraw. Jednak nadmiar soli, a w każdej kostce jest jej dużo, nie pozostaje obojętny dla zdrowia. Nadmiar soli w diecie sprzyja rozwojowi tych chorób: Nadciśnienie tętnicze Udar mózgu Zawał serca Kamica nerkowa Osteoporoza Rak żołądka Otyłość Astma Demencja Tłuszcz W kostkach rosołowych...

Domowe kostki rosołowe
Gotujmy.pl/światzpiernika
Newsy
Skład popularnych kostek rosołowych przeraża. Zrobicie je sami z naturalnych składników, które macie w kuchni
Od lat powtarza się ostrzeżenia na temat używania kostek rosołowych. W swoim składzie mają one bowiem ogrom szkodliwych dla zdrowia substancji. Czym je zastąpić?

Rosół to jedna z najzdrowszych zup. Rozgrzewa, wzmacnia i doda wam energii. Sezon jesienno-zimowy to idealny czas na rosół w formie dania głównego. Pełen witamin i wartości odżywczych, stanowi domowy lek w sezonie przeziębień i grypy. Znamy sposób, jak go przyrządzić bez sięgania po kupne kostki rosołowe. Popularnym dodatkiem do rosołu jest kostka rosołowa Prawdziwym rosołem można nazwać wywar z warzyw i mięsa. Znajdziecie w nim warzywa takie jak: marchew, pietruszka, seler, ziele angielskie, liść laurowy, cebula i czosnek. Dodatkiem do wywaru jest też kostka rosołowa. Można z niej zrezygnować już na starcie i bez żalu. Co znajduje się w kostkach rosołowych? Ich głównym składnikiem są tłuszcze utwardzone, które można uznać za jedną z przyczyn miażdżycy. Odkładają się one w tętnicach, blokując przepływ krwi. Nie pełnią żadnej roli fizjologicznej w organizmie. Co więcej, podczas procesu utwardzania, powstają kwasy trans. Mają one szkodliwe dla organizmu działanie. Odpowiadają za procesy prozapalne, zauważa się, że są czynnikiem rozwoju nowotworów. Elementy, które znajdują się najwyżej na liście składników kostek, to także sól, olej planowy i wzmacniacze smaku. Ale na tym nie koniec! Kolejna substancja, którą znajdziecie we wszystkich kostkach, to  glutaminian sodu, czyli substancja mająca silna działanie uzależniające. Przyzwyczaja wasz organizm do nienaturalnego smaku, co z kolei powoduje, że smaki naturalne przestają być dla was odczuwalne. W kostkach rosołowych nie brakuje też soli, która w nadmiarze szkodzi podobnie jak cukier. Cukry, które wyczuwacie z kostce rosołowej pełnią rolę wypełniacza i powstają w efekcie rozkładu skrobi. Kostki rosołowe, choć mogą wydawać się łagodne i słodkawe, nie nadają się...

Jak zrobić aromatyczny i zdrowy rosół bez kostki rosołowej? Wystarczy poznać te sposoby
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić aromatyczny i zdrowy rosół bez kostki rosołowej? Wystarczy poznać te sposoby
Smaczny rosół bez chemii? To możliwe! I tak proste, że będziecie się dziwili, jak mogliście wcześniej używać kostki rosołowej.

Część osób na pewno nie wyobraża sobie ugotowania rosołu bez użycia kostki rosołowej. Choć tego rodzaju produkty nie są zbyt zdrowe, niektórzy z przyzwyczajenia po prostu zawsze wrzucają kostkę do garnka, nie zastanawiając się dłużej nad tym, jaki jest jej wpływ na zdrowie. A przecież rosół można bardzo łatwo ugotować bez sztucznych dodatków w postaci kostki rosołowej! Poznajcie sposoby na ugotowanie idealnego bulionu bez ulepszaczy. Czy kostki rosołowe są zdrowe? Lista składników popularnych kostek rosołowych niestety nie zachwyca. Składają się one głównie z soli oraz glutaminianu monosodowego, czyli wzmacniacza smaku. To głównie dzięki tej substancji rosół z dodatkiem kostki ma tak intensywny smak! Poza glutaminianem, w kostkach znajduje się kolejny wzmacniacz smaku, czyli inozynian oraz guanylan disodowy. Jak zrobić smaczny rosół bez kostki rosołowej? Jeżeli zależy wam na waszym zdrowiu oraz waszych bliskich, warto nauczyć się robić rosół bez dodatku sztucznych polepszaczy. Sprawdźcie, co odpowiada za głęboki smak rosołu: Czas gotowania – niezależnie od tego ilu składników byście nie użyli, jeżeli rosół będzie się gotował zbyt krótko, to jego kolor będzie blady, a smak bardzo delikatny. Prawdziwy, esencjonalny rosół osiąga się po co najmniej dwóch godzinach gotowania, choć niektórzy gotują go jeszcze dłużej! Najlepiej jednak nie przekraczać 3-4 godzin. Mięso – dobrze jest wybrać mięso jak najlepszej jakości, czyli nie z supermarketu, a od sprawdzonego dostawcy. Polecamy użyć do rosołu skrzydełek z kurczaka , uda z kaczki, żeberek wołowych i szyi indyczej. Szumowiny – na pewno większość z was usuwa szumowiny w trakcie gotowania rosołu. A to błąd! Szumowiny to nic innego jak białko z mięsa,...

Mięso z rosołu
Wanilioweimprowizacj/gotujmy.pl
Newsy
Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń
Swego czasu polskie gospodynie pokochały kostki rosołowe. To fakt, są szybkie w użyciu. Jednak mają one niewiele wspólnego z prawdziwym wywarem warzywnym. Większość z nich to sama chemia, która w nadmiernym użyciu może doprowadzić do poważnych schorzeń. Jakich? Przeczytajcie nasz artykuł.

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że zwykła kostka rosołowa wrzucona do garnka nie może zaszkodzić. A jednak! W dodatkowym połączeniu z innymi produktami, gdzie „chemii” nie brakuje, można zafundować organizmowi solidny koktajl substancji, który nie niestety nie pozostanie mu obojętny.  Co znajduje się w kostkach rosołowych? Na pierwszym miejscu w składzie kostek rosołowych jest sól, zaraz za nią utwardzony tłuszcz roślinny i cała gama wzmacniaczy smaku, przykładowo glutaminian monosodowy. W mniejszym stopniu w danym produkcie można znaleźć skrobię, ekstrakt drożdżowy, cukier, aromaty, regulator kwasowości, przeciwutleniacze, tłuszcz kurzy, suszone warzywa, ekstrakt z mięsa, przyprawy czy różnego rodzaju barwniki jak karmel amoniakalny. Jedynymi korzystnymi dla zdrowia składnikami są przyprawy i suszone warzywa. Problem jest taki, że ich obecność w składzie kostek jest niestety śladowa. Czym grozi częste spożywanie zup z kostek rosołowych? Nie od dziś wiadomo, że nadmiar soli jest szkodliwy dla zdrowia . Taki zestaw między innymi obciąża nerki, podnosi ciśnienie krwi, a także zwiększa ryzyko nowotworu żołądka. Stosowanie takich kostek rosołowych czy nawet kolorowych przypraw w ziarenkach, znacznie przyczynia się do zwiększenia ryzyka wystąpienia tych schorzeń. Oczywiście jedna kostka w zupie nie zaszkodzi, ale gospodynie domowe stosują je jednak o wiele częściej! Lepiej więc oduczyć się tego niezdrowego nawyku. Czym zastąpić kostki rosołowe? Wiadomo, że użycie kostki rosołowej ze sklepu jest znacznie prostsze i szybsze, ale na pewno nie zdrowsze. Jeśli chcecie zadbać o swoje zdrowie, warto poświęcić chwilę i samemu i poszukać innych, zdrowszych przypraw do rosołu . Warto także przygotować takie domowe kostki lub po prostu przy gotowaniu rosołu odlać część do pojemnika na lód i...