Blacha do pieczenia do jeden z obowiązkowych elementów wyposażenia każdej kuchni. Wygląda na to, że wybór blachy nie powinien być przypadkowy - jej kolor ma duże znaczenie w kontekście przyrządzania domowych wypieków. I to większe, niż byście się spodziewali. Sprawdźcie, dlaczego kolor blachy do pieczenia jest tak istotny. 

Jaki kolor blachy do pieczenia wybrać?

Zwykle do wyboru mamy blachy do pieczenia w dwóch kolorach - czarnym lub srebrnym. Ten drugi kolor wynika z rodzaju tworzywa, jakiego użyto do zrobienia blachy. Zwykle jest to aluminium lub stal nierdzewna. Okazuje się, że blachy ze stali nie pasują do każdego rodzaju piekarnika. Dlaczego?

Formy wykonane ze stali nierdzewnej są przeznaczone do piekarników gazowych. Takie blachy nagrzewają się wolniej i istnieje mniejsze ryzyko przypalenia przyrządzanych w nich potraw, ale pod jednym warunkiem - blacha musi się znaleźć na środkowej półce. W piekarnikach gazowych ciepło bije zazwyczaj od dołu i umieszczenie blaszki zbyt nisko może sprawić, że jedzenie się przypali. 

Zobacz także:

Z kolei czarne blachy to najczęściej produkty wykonane z aluminium albo stali węglowej. Wolniej się nagrzewają i bardzo dobrze przewodzą ciepło, co pozwoli sporo zaoszczędzić na rachunkach. Takie blaszki są przeznaczone do użycia w piekarnikach elektrycznych. 

Jaka forma do pieczenia jest najlepsza?

Wybór form i blach do pieczenia jest ogromny, dlatego podjęcie decyzji o zakupie takiego produktu może być trudne. Sprawdźcie, jakie cechy mają poszczególne z nich:

  • aluminiowa/stalowa - wymienione wyżej blachy ze stali poza tym, że szybko się nagrzewają, mają jeszcze kilka cech. Przede wszystkim są bardzo tanie i sztywne, dlatego nadają się do pieczenia dużych ciast. Wadą jest natomiast to, że wypieki do nich przywierają i blachę trzeba za każdym razem wyłożyć papierem lub natłuścić, a ciasta (np. serniki i inne wilgotne wypieki) mogą przejść smakiem metalu. Do tego mogą rdzewieć i się rysować. 

  • ceramiczna - takie formy wyglądają bardzo elegancko, choć są dość drogie. Można w nich upiec tartę albo zapiekankę warzywną. 

  • szklana - formy wykonane ze szkła bardzo łatwo się czyści, a do tego są uniwersalne. Można w nich upiec zarówno mięso, jak i ciasto.