Czy kolor blachy do pieczenia ma znaczenie? Większe, niż myślicie. Nie lekceważcie tego
AdobeStock
Newsy

Kolor blachy do pieczenia ma większe znaczenie, niż myślicie. Nie zlekceważcie tego

Okazuje się, że liczy się nie tylko rozmiar, ale także kolor blachy do pieczenia. Sprawdźcie, czy używacie jej właściwie.

Blacha do pieczenia do jeden z obowiązkowych elementów wyposażenia każdej kuchni. Wygląda na to, że wybór blachy nie powinien być przypadkowy - jej kolor ma duże znaczenie w kontekście przyrządzania domowych wypieków. I to większe, niż byście się spodziewali. Sprawdźcie, dlaczego kolor blachy do pieczenia jest tak istotny. 

Jaki kolor blachy do pieczenia wybrać?

Zwykle do wyboru mamy blachy do pieczenia w dwóch kolorach - czarnym lub srebrnym. Ten drugi kolor wynika z rodzaju tworzywa, jakiego użyto do zrobienia blachy. Zwykle jest to aluminium lub stal nierdzewna. Okazuje się, że blachy ze stali nie pasują do każdego rodzaju piekarnika. Dlaczego?

Formy wykonane ze stali nierdzewnej są przeznaczone do piekarników gazowych. Takie blachy nagrzewają się wolniej i istnieje mniejsze ryzyko przypalenia przyrządzanych w nich potraw, ale pod jednym warunkiem - blacha musi się znaleźć na środkowej półce. W piekarnikach gazowych ciepło bije zazwyczaj od dołu i umieszczenie blaszki zbyt nisko może sprawić, że jedzenie się przypali. 

Z kolei czarne blachy to najczęściej produkty wykonane z aluminium albo stali węglowej. Wolniej się nagrzewają i bardzo dobrze przewodzą ciepło, co pozwoli sporo zaoszczędzić na rachunkach. Takie blaszki są przeznaczone do użycia w piekarnikach elektrycznych. 

Zobacz także
Dlaczego tłuczek do mięsa ma 2 różne strony? Przeznaczenie jednej znamy wszyscy, drugiej mało kto

Dlaczego tłuczek do mięsa ma dwie różne strony? Przeznaczenie jednej znamy wszyscy, drugiej mało kto

Dlaczego kolor gąbki do mycia naczyń ma znaczenie? Tę wiedzę posiadają nieliczni

Dlaczego kolor gąbki do mycia naczyń ma znaczenie? Mało kto o tym słyszał

Jaka forma do pieczenia jest najlepsza?

Wybór form i blach do pieczenia jest ogromny, dlatego podjęcie decyzji o zakupie takiego produktu może być trudne. Sprawdźcie, jakie cechy mają poszczególne z nich:

  • aluminiowa/stalowa - wymienione wyżej blachy ze stali poza tym, że szybko się nagrzewają, mają jeszcze kilka cech. Przede wszystkim są bardzo tanie i sztywne, dlatego nadają się do pieczenia dużych ciast. Wadą jest natomiast to, że wypieki do nich przywierają i blachę trzeba za każdym razem wyłożyć papierem lub natłuścić, a ciasta (np. serniki i inne wilgotne wypieki) mogą przejść smakiem metalu. Do tego mogą rdzewieć i się rysować. 

  • ceramiczna - takie formy wyglądają bardzo elegancko, choć są dość drogie. Można w nich upiec tartę albo zapiekankę warzywną. 

  • szklana - formy wykonane ze szkła bardzo łatwo się czyści, a do tego są uniwersalne. Można w nich upiec zarówno mięso, jak i ciasto. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Używacie takich garnków? Uważajcie. Podczas gotowania mogą wydzielać rakotwórcze substancje
Własne
Newsy
Używacie takich garnków? Uważajcie. Podczas gotowania mogą wydzielać niebezpieczne substancje
Toksyczne garnki i inne naczynia, to prawdziwa zmora. Dla własnego zdrowia lepiej unikać używania ich w kontakcie z żywnością.

Wybór garnków do swojej kuchni powinien być poprzedzony długim, gruntownym namysłem. Dopiero wtedy, podejmijcie właściwą decyzję. Dzisiaj w sklepach AGD, klienci mają do wyboru całą gamę różnych rondli, patelni i garnków przeróżnej maści. Wśród nich – jak to zwykle zresztą bywa – są i te lepsze, i te gorsze, jak również i te, których stanowczo powinniście się wystrzegać. Które garnki aluminiowe garnki są bezpieczne dla zdrowia? Najłatwiejszym czynnikiem odróżniającym solidne, bezpieczne garnki od tych słabej jakości i niebezpiecznych dla zdrowia jest ich cena. Niestety, ale prawdopodobieństwo tego, że dany garnek będzie zawierał w sobie toksyczne substancje, wzrasta odwrotnie proporcjonalnie do jego ceny. Nie jest to oczywiście regułą. Warto poznać kilka właściwości dobrych, bezpiecznych garnków, by nie przepłacić. Dlaczego garnki aluminiowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia? Garnki nie powinny zawierać powłoki nieprzywierającej PFOA. Badania nad tą powłoką wykonaną fluoropolimerów wciąż trwają, ale rokowania nie są zbyt optymistyczne. Po podgrzaniu, tego typu naczynia mogą emitować groźny dla organizmu człowieka kwas perfluorooktanowy. Warto też sprawdzić, czy dane naczynie nie jest wykonane z miedzianych elementów z domieszką niklu, a także groźnego ołowiu. Najbezpieczniejsze będą tradycyjne naczynia ceramiczne, te wytworzone tradycyjnie z żeliwa albo z bezpiecznych stopów stali nierdzewnej. Czy nie powinno się korzystać ze starych garnków aluminiowych? Co z aluminium? Garnki z tego rodzaju materiału budzą powszechne podejrzenie. Czas raz na zawsze wyjaśnić tę zagadkę. W obecnych czasach, nowe garnki wykonane z aluminium i dopuszczone do obrotu handlowego, zwykle nie grożą już emisją toksyn podczas kontaktu z żywnością. Często jednak zdarza się, że głęboko w półkach i szafkach...

ciasto ciemnieje
AdobeStock
Newsy
Wyszło wam zbyt ciemne ciasto? Wiemy, jak zażegnać ten problem. Wystarczy kawałek...
Wierzch ciasta lekko się przypalił w trakcie pieczenia? Dowiedzcie się, jak temu zapobiec w przyszłości.

Teoretycznie w pieczeniu ciasta nie powinno być nic trudnego. Wystarczy wymieszać kilka składników, wylać ciasto na blaszkę, wstawić do piekarnika i gotowe. A jednak wypieki dla wielu osób stanowią większe wyzwanie niż gotowanie! Czasami jeden błąd sprawi, że długo przygotowywane ciasto nie nadaje się do jedzenia. Co robić, by uniknąć zakalca? Sprawdźcie garść porad, które dla was zebraliśmy! Dlaczego ciasto nie wychodzi? Poniżej znajdziecie najczęściej popełniane błędy w trakcie pieczenia. Czy wam też się zdarzają? Otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia – różne rodzaje ciast wymagają pieczenia w odpowiedniej temperaturze przez określony czas. Jeżeli w trakcie otwieracie piekarnik, to temperatura w środku obniża się, a to sprawia, że ciasto nie będzie dopieczone i wyjdzie zakalec. Przypalony spód – dzieje się tak zwykle wtedy, gdy nie używa się papieru do pieczenia. Można wysmarować blachę masłem i posypać bułką tartą, jednak gwarancją tego, że spód się nie przypali będzie wyłożenie formy papierem do pieczenia. Nierównomiernie nagrzany piekarnik – jeżeli gotowe ciasto jest lekko przypalone z jednej strony, a z drugiej surowe, oznacza to tylko jedno. Wkładacie ciasto do niedostatecznie rozgrzanego piekarnika! Pamiętajcie, że jeśli w przepisie podano, że ciasto ma trafić do pieca rozgrzanego do 180 stopni, to należy je włożyć do środka właśnie wtedy, gdy osiągnie on taką temperaturę. Nie wcześniej! Zły rozmiar blachy – zwykle w przepisach na ciasto podane są orientacyjne wymiary blaszki, w której zmieści się masa z przepisu. Jeśli wybierzecie zbyt małą lub dużą formę, to ciasto nie wyjdzie – opadnie, przypali się albo będzie surowe w środku. Dlaczego ciasto ciemnieje? Czasami się zdarza, że upieczone ciasto ma wyraźnie ciemny i za mocno...

Góra-dół czy termoobieg? Sprawdźcie, jak poprawnie ustawić piekarnik do pieczenia ciast
Adobe Stock
Newsy
Góra-dół czy termoobieg? Sprawdźcie, jak poprawnie ustawić piekarnik do pieczenia ciast
Nawet najbardziej doświadczone kucharki łapią się za głowę, gdy mają ustawić odpowiedni tryb pieczenia. Wiele przepisów podpowiada, jak zrobić to poprawnie. Jednak, gdy receptura na mięso czy ciasto przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, sprawa nie jest już taka oczywista. 

Góra-dół, a może termoobieg? Co będzie najkorzystniejsze przy poszczególnych wypiekach i jaka jest różnica pomiędzy tymi trybami? A może to wszystko jedno, którą opcję pieczenia wybierzecie i wystarczy tylko pomanewrować z temperaturą? Zobaczcie, jeżeli też macie z tym problem.  Jakie potrawy można przyrządzić w piekarniku?  W dobie kuchenek mikrofalowych piekarniki odeszły trochę w zapomnienie. Jednak nie do końca, bo póki co nie wszystko można przyrządzić w mikrofali. Nic tak nie nadaje się do pieczenia i duszenia w brytfankach, jak klasyczny piekarnik. Tyle różnych smakowitości można przyrządzić właśnie w nim:  pieczone lub duszone mięsa i drób,  ryby w rękawie lub w foli aluminiowej,  zapiekanki warzywne i makaronowe,  pieczone warzywa,  domową pizzę,  ciasta i ciasteczka,  można w nim również suszyć grzyby, warzywa i owoce.  Jak działa termoobieg, a jak grzanie statyczne?  Grzanie góra-dół, lub tylko góra i tylko dół oznacza, że ciepło jest bardzo ukierunkowane, wydzielane jest jedynie pionowo lub na boki. Pieczenie w tym trybie przebiega wolniej i wymaga ustawienia wyższej temperatury, niż w urządzeniu z termoobiegiem.   Termoobieg z kolei zapewnia równomierne grzanie, rozpraszając ciepło po całym piekarniku. Przyczynia się to m.in. do tego, że piecze się w nim bardziej równomiernie i szybciej. Temperatura 200 °C w trybie góra-dół odpowiada 180 °C w termoobiegu.  Co można piec w termoobiegu?  Termoobieg zapewnia jednolite pieczenie, a także większą wilgotność przyrządzanych za jego pomocą dań. Dlatego doskonale sprawdza się przy różnego rodzaju pieczonych mięsach i rybach, a także warzywach, gdyż nie wysuszy ich zanadto.   Jeżeli macie dwie blachy pełne kurczaka, włóżcie je do piekarnika i...

Pakujecie kanapki w folię aluminiową? To może wpłynąć na stan waszego układu nerwowego
Adobe Stock
Newsy
Pakujecie kanapki w folię aluminiową? To może wpłynąć na stan waszego układu nerwowego
Sposobów na zapakowanie śniadania do pracy czy szkoły jest sporo. Papier śniadaniowy, serwetki, torebki, śniadaniówki… I choćby wydawało się, że kanapki będą dłużej świeże, lepiej nie używajcie do tego folii aluminiowej.

Drugie śniadanie poza domem, w ciągu dnia pełnego wciąż nowych zadań, to posiłek, który pozwala chwilę odpocząć i dostarczyć organizmowi nowej porcji energii. Nie należy z niego rezygnować, tłumacząc to brakiem czasu czy dietą. Dietetycy zwracają uwagę, że właśnie będąc na diecie, warto jeść częściej, a nie ograniczać się do 3 posiłków dziennie. Jedząc 5 razy dziennie, zwykle jemy mniejsze porcje na raz i ułatwiamy naszemu organizmowi ich strawienie. Dlaczego kanapki lepiej zawijać w papier, a nie w folię aluminiową? Szykując kanapki do zjedzenia poza domem mamy na uwadze to, żeby się nie rozpadły, nie rozmiękły i nie zeschły. Chcemy wyjąć je ze śniadaniówki świeże, pomimo, że były zrobione kilka godzin wcześniej. Szukamy więc takich opakowań, które pozwolą zachować świeżość i tak trafiamy na folię aluminiową. Jej nazwa pochodzi od słowa aluminium, inaczej glin, i wzięła się stąd, że w jej składzie jest właśnie ten pierwiastek. Glin jest pierwiastkiem chemicznym, który bardzo długo był uważany za neutralny dla zdrowia człowieka. Ostatecznie jednak stwierdzono, że to substancja, która może przenikać do ludzkiego organizmu i działać na niego szkodliwie. Wpływa negatywnie na nerki, układ moczowy, a gdy w ciele człowieka zgromadzi się go dużo, zaczyna mieć negatywny wpływ na niemal wszystkie komórki organizmu. Upośledza narządy, wpływa degenerująco na układ nerwowy. Do organizmu człowieka z folii aluminiowej może się przedostać się za pośrednictwem żywności. Drobinki glinu najpierw przenikają do pożywienia, a z niego do naszego organizmu. Dzieje się tak zarówno w przypadku potraw zimnych, jak kanapki i gorących, jak pomidory czy ziemniaki zapiekane w folii.  Jak prawidłowo i bezpiecznie używać folii aluminiowej? Jednak folii aluminiowej nie należy się...