Czy kawa może się zepsuć? Nie pijcie jej, jeśli zauważycie 1 rzecz. To zagrożenie dla zdrowia
AdobeStock
Newsy

Czy kawa może się zepsuć? Nie pijcie jej, jeśli zauważycie 1 rzecz. To zagrożenie dla zdrowia

Jak rozpoznać zepsutą kawę? Lepiej jej nie pijcie!

Większość produktów spożywczych po przekroczeniu daty przydatności do spożycia nadaje się tylko do wyrzucenia. Ale jest pewien haczyk - jedne z nich skonsumowane „po terminie” są groźne dla zdrowia, a inne mogą tylko stracić swój smak, zapach lub mieć nieprzyjemną fakturę. Jak to wygląda w przypadku kawy?

Czy kawa może się przeterminować?

Niektórzy z was pewnie zastanawiają się, czy to w ogóle możliwe, by kawa się przeterminowała. Jest to jak najbardziej możliwe, choć w przypadku kawy najczęściej dochodzi po prostu do zwietrzenia ziaren - traci ona swój aromat, smak i pobudzające działanie. Dzieje się tak w przypadku kawy ziarnistej, która po długim czasie po prostu będzie niesmaczna.

Inaczej jest jednak z kawą mieloną. Specjaliści wręcz odradzają korzystanie z kawy w takiej formie, ponieważ mielona (w przeciwieństwie do ziarnistej) może się zepsuć. Po zmieleniu kawy, można ją przechowywać maksymalnie przez około 2 tygodnie. Później zacznie ona tracić swoje właściwości, a nawet może zacząć stanowić zagrożenie dla zdrowia! Na jej powierzchni może bowiem pojawić się pleśń (za sprawą wilgoci), która jest groźna dla organizmu. 

Zobacz także
Niedokładnie smażycie mięso? Uważajcie na pasożyty, mogą wywołać zapalenie mózgu

Czasem niedokładnie smażycie mięso? Uważajcie na pasożyty, mogą wywołać zapalenie mózgu

Pijecie takie napoje w upały? Konsekwencje mogą być bardzo niebezpieczne

Pijecie takie napoje w upały? Konsekwencje mogą być bardzo niebezpieczne

Jak rozpoznać przeterminowaną kawę?

Jeśli wasza kawa leży w szafce tak długo, że nie pamiętacie nawet kiedy się tam pojawiła to znak, że warto sprawdzić, czy kawa jeszcze w ogóle nadaje się do spożycia. By to sprawdzić, wystarczy ją powąchać. Jeżeli poczujecie nieprzyjemny, stęchły zapach oznacza to, że w kawie pojawiła się pleśń i produkt trzeba wyrzucić. Natomiast jeżeli czujecie słabo wyczuwalny aromat kawy lub stwierdzicie, że w ogóle nie czuć jej zapachu, kawa najprawdopodobniej zwietrzała. Nie zaszkodzi wam, jeśli się jej napijecie, jednak nie ma sensu tego robić - po zaparzeniu będzie po prostu niesmaczna.

Dlaczego kawa się psuje?

Czy wiecie, co wpływa na proces psucia się kawy? Wyróżnia się 4 najważniejsze czynniki:

  • światło

  • tlen

  • wilgoć

  • temperatura

Pod wpływem promieni słonecznych, tlenu, wilgoci oraz wysokiej temperatury kawa zacyzna tracić swoje właściwości. To właśnie dlatego najlepiej jest przechowywać ją w szczelnie zamkniętych puszkach w szafce, jak najdalej od źródła ciepła.

Źródło: coffeea7.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

zwietrzała kawa
AdobeStock
Newsy
Zostawiliście otwartą kawę i zwietrzała? Włóżcie do niej ten składnik, a odzyska zyska swój piękny aromat
Wasza kawa ciągle wietrzeje? Sprawdźcie, jaki jest tego powód i jak można temu zaradzić!

Kawa należy do jednego z ulubionych napojów Polaków. Pija się ją praktycznie codziennie – do śniadania i do podwieczorku oraz na wszelkich towarzyskich spotkaniach. W żadnym domu nie może jej zabraknąć. Niestety, kawa nie należy do najtańszych produktów. Dlatego tak wielkim nieszczęściem jest odkrycie niedomkniętego pojemnika z kawą – bardzo szybko wtedy ona wietrzeje i traci swój wspaniały smak i aromat! Czy można jakoś temu zapobiec? Sprawdziliśmy to. Dlaczego kawa wietrzeje? Na to, że kawa zaczyna wietrzeć, czyli tracić smak i głęboki aromat, wpływa wiele czynników: Temperatura – kawa przechowywana w ciepłym miejscu (na przykład blisko często używanego pieca) szybko straci świeżość. Światło słoneczne – promienie wpływają na świeżość różnych produktów, w tym kawy. Powinno się ją trzymać z dala od światła słonecznego. Inne zapachy – ostre zapachy mocnych przypraw przechowywanych wraz z kawą wpływają negatywnie na jej aromat. Wilgoć – schowana w wilgotnej piwnicy kawa szybko wietrzeje i może zacząć pachnieć stęchlizną. Powietrze – kontakt z powietrzem sprawia, że olejki odpowiedzialne za aromat kawy szybko z niej wyparowują, przez co traci ona smak. Jak poprawnie przechowywać kawę? By mieć pewność, że kawa nie straci szybko świeżości, przestrzegajcie poniższych zasad jej przechowywania. Jeśli kupujecie kawę w opakowaniu strunowym, to zawsze szczelnie je zamykajcie. W przeciwnym razie użyjcie zwykłego klipsa do bielizny. Trzymajcie kawę w suchym i chłodnym miejscu . Nie wstawiajcie kawy do lodówki albo zamrażarki – nagłe zmiany temperatury niszczą smak napoju. Nie przesypujcie kawy do pojemników – trzymajcie ją w opakowaniu, w którym ją kupiliście. Mielcie kawę dopiero...

jak przechowywać kawę
AdobeStock
Triki kulinarne
Absolutnie NAJLEPSZY sposób na przechowywanie ziaren kawy! Wystarczy, że włożysz je do...
Chcesz, żeby twoja kawa jak najdłużej zachowała świeży smak i aromat? Zastosuj tę jedną, prostą zasadę!

Mielona, ziarnista, a może rozpuszczalna? Każdy ma ulubiony rodzaj i sposób przyrządzania kawy. Można się spierać co do tego który z nich jest najzdrowszy i w wyniku którego wychodzi najsmaczniejsza kawa. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak ogromną rolę w przygotowaniu kawy pełni… sposób jej przechowywania! Sprawdź, czy robisz to dobrze! Przechowywanie kawy? Niektórzy pewnie drapią się po głowie i zastanawiają: „Jak to jak przechowywać kawę? W słoiku!”. Oczywiście, że tak. Jednak sekret nie tkwi w tym w czym się przechowuje kawę, tylko w jakich warunkach! Jak przechowywać kawę Rzecz nie dotyczy oczywiście kawy rozpuszczalnej, która może z czasem jedynie lekko zwietrzeć. Jeżeli jednak jesteście miłośnikami kawy mielonej lub ziarnistej, to koniecznie zastosujcie się do tych wskazówek, dzięki którym wasza kawa zawsze będzie pyszna i aromatyczna!   Po pierwsze – pamiętajcie, że puszka, słoik czy pojemnik z kawą muszą być absolutnie zawsze szczelnie zamknięte! W przeciwnym wypadku szybko zwietrzeje i nie będzie już tak dobrze smakować. Kawa bowiem nie cierpi tlenu, światła i ciepła. Z wymienionych wyżej powodów kawę należy przechowywać w suchym, zimnym i ciemnym miejscu. Najlepiej nadaje się do tego chłodna spiżarnia! Nigdy nie trzymaj kawy w szafce nad okapem, mikrofalówką, często używanym czajnikiem i innymi sprzętami, które wytwarzają ciepło. Jak przedłużyć świeżość kawy? Przyjmuje się, że mielona kawa po otwarciu jest świeża przez około tydzień. Kawa ziarnista zachowa aromat nieco dłużej, jednak oba rodzaje kawy trzymane w temperaturze pokojowej najszybciej stracą wyjątkowy smak i zapach. Jaki jest na to sposób? Trzeba… obniżyć temperaturę! Okazuje się bowiem, że trzymanie kawy w temperaturze...

Jak długo można trzymać świeże drożdże w lodówce? Ta wiedza uratuje was przed katastrofą w kuchni
Flickr
Newsy
Jak długo można trzymać świeże drożdże w lodówce? Ta wiedza uratuje was przed katastrofą w kuchni
Kupujecie drożdże na zapas? Lepiej sprawdźcie, jak długo można je przechowywać w lodówce - możecie się nieźle zdziwić.

Drożdże to jeden z tych składników w kuchni, które mają wiele zastosowań. Przyrządzicie z nich nie tylko słodkie ciasto, ale także chleb i ciasto na pizzę. W sklepach można dostać zarówno suche, jak i świeże drożdże. Choć te drugie wymagają nieco więcej pracy w trakcie przygotowań, wciąż znajdują swoich zwolenników. Jednak świeżych drożdży nie można trzymać w lodówce w nieskończoność - sprawdźcie, jak szybko należy je zużyć.  Jak długo można przechowywać świeże drożdże? W przypadku świeżych i szybko psujących się produktów dobrze jest zarówno spojrzeć na datę przydatności do spożycia umieszczoną przez producenta na opakowaniu, jak i zdać się na własne przeczucie. Zdarza się bowiem, że produkty te nie były prawidłowo przechowywane w sklepie i zaczną się psuć znacznie szybciej. W przypadku świeżych drożdży, można ich bezpiecznie używać przez 7-10 dni od momentu przyniesienia ich ze sklepu pod warunkiem, że drożdże były przez cały czas przechowywane w lodówce.  Jak sprawdzić, czy drożdże jeszcze nadają się do spożycia? Jeśli wasze drożdże już spędziły trochę czasu w lodówce lub nie jesteście pewni, czy aby na pewno były przechowywane w prawidłowy sposób w sklepie, najlepiej sami sprawdźcie ich świeżość. Zwróćcie uwagę na te rzeczy: Wygląd - świeże drożdże powinny być jasne, o lekko brązowym (a nawet różowym) zabarwieniu. Jeśli są już stare, ich kolor jest zdecydowanie ciemniejszy, a na powierzchni pojawiają się spękania. Konsystencja - po przełamaniu, świeże drożdże powinny łatwo rozpadać się na zwarte kawałki. Z kolei stare będą się kruszyć.  Zapach - nawet świeże drożdże nie mają szczególnie przyjemnego zapachu, jednak to nic w porównaniu z przeterminowaną kostką drożdży. Pachnie ona bardzo kwaśno i intensywnie. Jeżeli...

Mielicie kawę w takim młynku? Lepiej tego nie róbcie
własne
Newsy
Mielicie kawę w takim młynku? Lepiej tego nie róbcie. Będzie paskudna w smaku
Przygotowanie kawy to dla kawoszy prawdziwy rytuał. Wsypanie ziaren do młynka, mielenie, zaparzanie, przelewanie do ulubionych filiżanek i w końcu delektowanie się czarnym naparem. Bardzo istotną częścią tego procesu jest jego początek, czyli użycie odpowiedniego młynka. 

Aromatyczna kawa z rana stawia na nogi i dodaje energii na wiele godzin. Jej picie jest ogromną przyjemnością. Wiedzą o tym wszyscy smakosze tego napoju i uważnie wybierają ziarna i sprzęt, który pozwoli im uzyskać doskonałą kawę. Czy młynek nożowy jest wystarczająco dobry do tego typu działania?  Do czego wykorzystuje się młynek nożowy?  Każda pani domu ma go w swojej szafce. To młynek do codziennych zadań związanych z siekaniem i mieleniem na pył. Możecie go wykorzystać m.in. do rozdrobnienia:  orzechów,  migdałów,  pieprzu,  siemienia lnianego,  a także wiórków kokosowych i płatków owsianych na mąkę.  Jaki sprzęt jest odpowiedni do mielenia kawy?  Dobry młynek do kawy to podstawa, jeżeli cenicie jej walory smakowe i zapachowe. Wielu kawoszy inwestuje w zakup ekspresu automatycznego, który rozwiązuje sprawę młynka, gdyż ma opcję mielenia już w sobie. Ci jednak, którzy wolą korzystać np. z kawiarki czy ekspresu przelewowego powinni uważnie wybrać sprzęt mielący.  Odpowiednim rozwiązaniem będzie wówczas młynek z systemem żarnowym.  Dlaczego młynek nożowy nie nadaje się do kawy?  Ostrza w młynku nożowym tną ziarna, zamiast je mielić. Wynikiem tego są nierówne drobinki ziaren i pył kawowy, które razem zakłócają ekstrakcję kawy i negatywnie wpływają na ostateczny aromat i smak.   To jednak nie koniec. Zapach kawy może być jeszcze bardziej osłabiony lub zmieniony, a to za sprawą ciepła, które wydziela silniczek elektryczny w urządzeniu, a także zapachu palonego plastiku pojawiającego się podczas mielenia w najtańszych młynkach nożowych.  Jaki młynek żarnowy wybrać?  Jeżeli chcecie cieszyć się wszystkimi walorami kawy, powinniście zdecydować...