Czy kawa może się zepsuć? Nie pijcie jej, jeśli zauważycie 1 rzecz. To zagrożenie dla zdrowia
AdobeStock
Newsy

Czy kawa może się zepsuć? Nie pijcie jej, jeśli zauważycie 1 rzecz. To zagrożenie dla zdrowia

Jak rozpoznać zepsutą kawę? Lepiej jej nie pijcie!

Większość produktów spożywczych po przekroczeniu daty przydatności do spożycia nadaje się tylko do wyrzucenia. Ale jest pewien haczyk - jedne z nich skonsumowane „po terminie” są groźne dla zdrowia, a inne mogą tylko stracić swój smak, zapach lub mieć nieprzyjemną fakturę. Jak to wygląda w przypadku kawy?

Czy kawa może się przeterminować?

Niektórzy z was pewnie zastanawiają się, czy to w ogóle możliwe, by kawa się przeterminowała. Jest to jak najbardziej możliwe, choć w przypadku kawy najczęściej dochodzi po prostu do zwietrzenia ziaren - traci ona swój aromat, smak i pobudzające działanie. Dzieje się tak w przypadku kawy ziarnistej, która po długim czasie po prostu będzie niesmaczna.

Inaczej jest jednak z kawą mieloną. Specjaliści wręcz odradzają korzystanie z kawy w takiej formie, ponieważ mielona (w przeciwieństwie do ziarnistej) może się zepsuć. Po zmieleniu kawy, można ją przechowywać maksymalnie przez około 2 tygodnie. Później zacznie ona tracić swoje właściwości, a nawet może zacząć stanowić zagrożenie dla zdrowia! Na jej powierzchni może bowiem pojawić się pleśń (za sprawą wilgoci), która jest groźna dla organizmu. 

Zobacz także
Niedokładnie smażycie mięso? Uważajcie na pasożyty, mogą wywołać zapalenie mózgu

Czasem niedokładnie smażycie mięso? Uważajcie na pasożyty, mogą wywołać zapalenie mózgu

Pijecie takie napoje w upały? Konsekwencje mogą być bardzo niebezpieczne

Pijecie takie napoje w upały? Konsekwencje mogą być bardzo niebezpieczne

Jak rozpoznać przeterminowaną kawę?

Jeśli wasza kawa leży w szafce tak długo, że nie pamiętacie nawet kiedy się tam pojawiła to znak, że warto sprawdzić, czy kawa jeszcze w ogóle nadaje się do spożycia. By to sprawdzić, wystarczy ją powąchać. Jeżeli poczujecie nieprzyjemny, stęchły zapach oznacza to, że w kawie pojawiła się pleśń i produkt trzeba wyrzucić. Natomiast jeżeli czujecie słabo wyczuwalny aromat kawy lub stwierdzicie, że w ogóle nie czuć jej zapachu, kawa najprawdopodobniej zwietrzała. Nie zaszkodzi wam, jeśli się jej napijecie, jednak nie ma sensu tego robić - po zaparzeniu będzie po prostu niesmaczna.

Dlaczego kawa się psuje?

Czy wiecie, co wpływa na proces psucia się kawy? Wyróżnia się 4 najważniejsze czynniki:

  • światło

  • tlen

  • wilgoć

  • temperatura

Pod wpływem promieni słonecznych, tlenu, wilgoci oraz wysokiej temperatury kawa zacyzna tracić swoje właściwości. To właśnie dlatego najlepiej jest przechowywać ją w szczelnie zamkniętych puszkach w szafce, jak najdalej od źródła ciepła.

Źródło: coffeea7.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

zwietrzała kawa
AdobeStock
Newsy
Zostawiliście otwartą kawę i zwietrzała? Włóżcie do niej ten składnik, a odzyska zyska swój piękny aromat
Wasza kawa ciągle wietrzeje? Sprawdźcie, jaki jest tego powód i jak można temu zaradzić!

Kawa należy do jednego z ulubionych napojów Polaków. Pija się ją praktycznie codziennie – do śniadania i do podwieczorku oraz na wszelkich towarzyskich spotkaniach. W żadnym domu nie może jej zabraknąć. Niestety, kawa nie należy do najtańszych produktów. Dlatego tak wielkim nieszczęściem jest odkrycie niedomkniętego pojemnika z kawą – bardzo szybko wtedy ona wietrzeje i traci swój wspaniały smak i aromat! Czy można jakoś temu zapobiec? Sprawdziliśmy to. Dlaczego kawa wietrzeje? Na to, że kawa zaczyna wietrzeć, czyli tracić smak i głęboki aromat, wpływa wiele czynników: Temperatura – kawa przechowywana w ciepłym miejscu (na przykład blisko często używanego pieca) szybko straci świeżość. Światło słoneczne – promienie wpływają na świeżość różnych produktów, w tym kawy. Powinno się ją trzymać z dala od światła słonecznego. Inne zapachy – ostre zapachy mocnych przypraw przechowywanych wraz z kawą wpływają negatywnie na jej aromat. Wilgoć – schowana w wilgotnej piwnicy kawa szybko wietrzeje i może zacząć pachnieć stęchlizną. Powietrze – kontakt z powietrzem sprawia, że olejki odpowiedzialne za aromat kawy szybko z niej wyparowują, przez co traci ona smak. Jak poprawnie przechowywać kawę? By mieć pewność, że kawa nie straci szybko świeżości, przestrzegajcie poniższych zasad jej przechowywania. Jeśli kupujecie kawę w opakowaniu strunowym, to zawsze szczelnie je zamykajcie. W przeciwnym razie użyjcie zwykłego klipsa do bielizny. Trzymajcie kawę w suchym i chłodnym miejscu . Nie wstawiajcie kawy do lodówki albo zamrażarki – nagłe zmiany temperatury niszczą smak napoju. Nie przesypujcie kawy do pojemników – trzymajcie ją w opakowaniu, w którym ją kupiliście. Mielcie kawę dopiero...

jak przechowywać kawę
AdobeStock
Triki kulinarne
Absolutnie NAJLEPSZY sposób na przechowywanie ziaren kawy! Wystarczy, że włożysz je do...
Chcesz, żeby twoja kawa jak najdłużej zachowała świeży smak i aromat? Zastosuj tę jedną, prostą zasadę!

Mielona, ziarnista, a może rozpuszczalna? Każdy ma ulubiony rodzaj i sposób przyrządzania kawy. Można się spierać co do tego który z nich jest najzdrowszy i w wyniku którego wychodzi najsmaczniejsza kawa. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak ogromną rolę w przygotowaniu kawy pełni… sposób jej przechowywania! Sprawdź, czy robisz to dobrze! Przechowywanie kawy? Niektórzy pewnie drapią się po głowie i zastanawiają: „Jak to jak przechowywać kawę? W słoiku!”. Oczywiście, że tak. Jednak sekret nie tkwi w tym w czym się przechowuje kawę, tylko w jakich warunkach! Jak przechowywać kawę Rzecz nie dotyczy oczywiście kawy rozpuszczalnej, która może z czasem jedynie lekko zwietrzeć. Jeżeli jednak jesteście miłośnikami kawy mielonej lub ziarnistej, to koniecznie zastosujcie się do tych wskazówek, dzięki którym wasza kawa zawsze będzie pyszna i aromatyczna!   Po pierwsze – pamiętajcie, że puszka, słoik czy pojemnik z kawą muszą być absolutnie zawsze szczelnie zamknięte! W przeciwnym wypadku szybko zwietrzeje i nie będzie już tak dobrze smakować. Kawa bowiem nie cierpi tlenu, światła i ciepła. Z wymienionych wyżej powodów kawę należy przechowywać w suchym, zimnym i ciemnym miejscu. Najlepiej nadaje się do tego chłodna spiżarnia! Nigdy nie trzymaj kawy w szafce nad okapem, mikrofalówką, często używanym czajnikiem i innymi sprzętami, które wytwarzają ciepło. Jak przedłużyć świeżość kawy? Przyjmuje się, że mielona kawa po otwarciu jest świeża przez około tydzień. Kawa ziarnista zachowa aromat nieco dłużej, jednak oba rodzaje kawy trzymane w temperaturze pokojowej najszybciej stracą wyjątkowy smak i zapach. Jaki jest na to sposób? Trzeba… obniżyć temperaturę! Okazuje się bowiem, że trzymanie kawy w temperaturze...

lodówka
Adobe Stock
Newsy
Polacy marnują 9 mln ton jedzenia rocznie! Pamiętajcie, te produkty można jeść po terminie ważności
Marnowanie żywności jest wymierną stratą nie tylko dla portfela, a także dla środowiska. Niestety w Polsce marnuje się go całkiem sporo. Nie tylko wynika to z przeszacowania swoich możliwości, ale również przed obawą skonsumowania produktu na granicy lub po terminie ważności.

Jakie produkty można jeść, po upływie podanego czasu na opakowaniu? Należy tutaj rozróżnić dwa określenia. „Najlepiej spożyć przed” określa tak zwaną datę minimalnej trwałości, a nie ostatecznej. Jest stosowany przy produktach, które nawet „po terminie” nie ulegają zepsuciu, a jedynie może zmienić się ich konsystencja, kolor, smak bądź zapach.   „Najlepiej spożyć do” jest już zupełnie inną sprawą. Określa termin do spożycia, po upływie którego zjedzenie produktów, może wywołać niebezpieczne konsekwencje zdrowotne. Dany produkt powinien być spożyty najpóźniej w dniu upływu terminu ważności. Produkty, które można spożyć po upływie terminu ważności Do produktów „bezpiecznych” po określonym czasie, zdecydowanie można zaliczyć rzeczy suche, takie jak makaron, ryż, kasze, mąki, płatki, cukier czy sól. Należy je wówczas przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, bez dostępu do wilgoci. Jedynym możliwym zagrożeniem tych produktów, mogą być mole spożywcze. Wówczas najlepiej takie produkty jest przechowywać w szklanych opakowaniach. Kawa i herbata Ten towar nie jest wieczny, ale należy do produktów, które we właściwych warunkach można przechowywać dość długo. W szczelnie zamkniętym opakowaniu, bez dostępu do wilgoci, nawet po kilku latach po upływie wyznaczonego terminu nadal będą zachowywały swój smak i aromat. Jedynym minusem może być delikatnie gorzki smak, który nie zaszkodzi w ostateczności zdrowiu. Pieczywo O ile na chlebie czy bułkach nie pojawią się ślady pleśni, to tyle można je spokojnie spożywać. Jednak pieczywo szybko wysycha, jeśli nie jest odpowiednio przechowywane. Zamiast wyrzucać wysuszony chleb, można z niego zrobić bułkę tartą, która...

świeżość mąki
Newsy
Jak sprawdzić czy mąka na pewno jest świeża? Przyjrzyjcie się jej powierzchni. Zdradza wszystko
Wsypujecie mąkę do dań bezpośrednio z pojemnika? Błąd! Powinniście na początku uważnie ją obejrzeć.

Mąka to oczywiście składnik niesamowicie wielu dań w kuchni polskiej. Trudno wyobrazić sobie tydzień lub nawet dzień, bez wykorzystania mąki do gotowania. Najlepsza mąka to oczywiście ta świeża. Dowiecie się zaraz jak dobrze ocenić świeżość mąki tylko za pomocą wyglądu. Świeża mąka Bardzo drobno zmielone ziarna lub zboża -  to właśnie definicja mąki. Dobra mąka nie ma grudek i granulek i jest bardzo sypka. Choć mąka kojarzy się wam pewnie z pszenicą lub żytem, bez trudu zaopatrzycie się w mąkę gryczaną, owsianą, migdałową, jaglaną, a nawet mąkę z ciecierzycy. Wasze babcie, które miały może dostęp do świeżo zmielonej mąki prosto z młyna, doceniały ją za niezwykłą jakość wypieków powstających ze świeżej mąki. Obecnie kupując mąkę, raczej rzadko zastanawiacie się nad tym, czy jest świeża, bo producenci mają obowiązek po prostu sprzedawania mąki zdatnej do spożycia. Najbardziej narażona na zepsucie, jest jednak mąka w waszych domach. Jak sprawdzić, czy mąka jest świeża? Bardzo często po zakupie mąki w sklepie, przesypujecie ją do pojemników lub słoików w domach, prawda? Jak ocenić czy taka mąka jest jeszcze świeża? Najlepiej byłoby zachować opakowanie i sprawdzić datę przydatności do spożycia. Pewnie po przesypaniu mąki do własnego pojemnika, nie zachowujecie jej opakowania. Mamy więc dla was jeszcze inny sposób na ocenę świeżości mąki. Wyjmijcie uważnie pojemnik i otwórzcie go, uważając, żeby nie naruszyć powierzchni mąki. Dokładnie przyjrzyjcie się powierzchni przed jej przemieszaniem. Najważniejsze jest, aby oglądać powierzchnię mąki, zanim zostanie ona naruszona, bo potem możecie nic nie zobaczyć i ten sposób nie uchroni was przed zjedzeniem zepsutej mąki. Na wierzchu mąki wypatrujcie pleśni. Może być ona bardzo delikatna, biała, więc ciężko będzie...