
Większość produktów spożywczych po przekroczeniu daty przydatności do spożycia nadaje się tylko do wyrzucenia. Ale jest pewien haczyk - jedne z nich skonsumowane „po terminie” są groźne dla zdrowia, a inne mogą tylko stracić swój smak, zapach lub mieć nieprzyjemną fakturę. Jak to wygląda w przypadku kawy?
Czy kawa może się przeterminować?
Niektórzy z was pewnie zastanawiają się, czy to w ogóle możliwe, by kawa się przeterminowała. Jest to jak najbardziej możliwe, choć w przypadku kawy najczęściej dochodzi po prostu do zwietrzenia ziaren - traci ona swój aromat, smak i pobudzające działanie. Dzieje się tak w przypadku kawy ziarnistej, która po długim czasie po prostu będzie niesmaczna.
Inaczej jest jednak z kawą mieloną. Specjaliści wręcz odradzają korzystanie z kawy w takiej formie, ponieważ mielona (w przeciwieństwie do ziarnistej) może się zepsuć. Po zmieleniu kawy, można ją przechowywać maksymalnie przez około 2 tygodnie. Później zacznie ona tracić swoje właściwości, a nawet może zacząć stanowić zagrożenie dla zdrowia! Na jej powierzchni może bowiem pojawić się pleśń (za sprawą wilgoci), która jest groźna dla organizmu.
Jak rozpoznać przeterminowaną kawę?
Jeśli wasza kawa leży w szafce tak długo, że nie pamiętacie nawet kiedy się tam pojawiła to znak, że warto sprawdzić, czy kawa jeszcze w ogóle nadaje się do spożycia. By to sprawdzić, wystarczy ją powąchać. Jeżeli poczujecie nieprzyjemny, stęchły zapach oznacza to, że w kawie pojawiła się pleśń i produkt trzeba wyrzucić. Natomiast jeżeli czujecie słabo wyczuwalny aromat kawy lub stwierdzicie, że w ogóle nie czuć jej zapachu, kawa najprawdopodobniej zwietrzała. Nie zaszkodzi wam, jeśli się jej napijecie, jednak nie ma sensu tego robić - po zaparzeniu będzie po prostu niesmaczna.
Dlaczego kawa się psuje?
Czy wiecie, co wpływa na proces psucia się kawy? Wyróżnia się 4 najważniejsze czynniki:
-
światło
-
tlen
-
wilgoć
-
temperatura
Pod wpływem promieni słonecznych, tlenu, wilgoci oraz wysokiej temperatury kawa zacyzna tracić swoje właściwości. To właśnie dlatego najlepiej jest przechowywać ją w szczelnie zamkniętych puszkach w szafce, jak najdalej od źródła ciepła.
Źródło: coffeea7.pl