Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd
Flickr
Newsy

Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd

Płukać kapustę kiszoną czy nie? Zanim zrobicie z niej bigos sprawdźcie, jak należy postępować z kiszoną kapustą.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 13, 2021

Kiszona kapusta stanowi ważny składnik wielu polskich dań. Można z niej zrobić gołąbki lub dodać ją do białego barszczu. Oraz oczywiście zrobić z niej bigos! Wypróbujcie poniższy przepis.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Kapusta kiszona: płukać, czy nie?

Niektórzy dodając kapustę kiszoną do bigosu lub przyrządzając z niej surówkę, wcześniej płuczą ją w wodzie. A to błąd! Płukanie sprawi, że pozbędziecie się z kapusty większości witamin i składników odżywczych.

Zobacz także

Przepis na bigos z kiszonej kapusty

Do przygotowania tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • Pół kilograma mięsa wieprzowego
  • 200 g kiełbasy
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • Kilka śliwek suszonych
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę.
  2. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajcie mięso i podsmażcie. Przełóżcie do garnka.
  3. Wlejcie do garnka 2 szklanki gorącego bulionu i zagotujcie. Gdy całość będzie się gotować, wsypcie pokruszone grzyby suszone i gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut.
  4. Następnie dodajcie przyprawy: majeranek, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki oraz pokrojone i obrane wcześniej jabłko. Wymieszajcie.
  5. Kapustę kiszoną odciśnijcie z wody i dodajcie do garnka. Wlejcie szklankę wody, wymieszajcie i gotujcie pod przykryciem przez 15 minut.
  6. Obierzcie kiełbasę ze skóry, pokrójcie na kawałki i podsmażcie na patelni. Gdy będzie już zrumieniona, dodajcie do kapusty i gotujcie przez pół godziny. Dodajcie łyżkę koncentratu pomidorowego i wymieszajcie.
  7. Na osobnej, suchej patelni podsmażcie mąkę. Gdy zrobi się brązowa, dodajcie łyżkę masła i mieszajcie tak długo, aż masło się rozpuści.
  8. Dodajcie do patelni kilka łyżek kapusty z bigosu. Podsmażajcie chwilę, mieszając tak, by składniki się połączyły i wrzućcie do garnka. Wymieszajcie i zagotujcie. I gotowe!

Czytaj także:

Komentarze