Kiszona kapusta stanowi ważny składnik wielu polskich dań. Można z niej zrobić gołąbki lub dodać ją do białego barszczu i wielu innych dań. Oraz oczywiście zrobić z niej bigos! Zanim jednak przejdziecie do naszego przepisu na tradycyjny bigosik, zastanówmy się, czy kiszoną kapustę wolno płukać.

Cel takiego działania jest wiadomy. Nieraz zdarzy się przecież, że kapusta kiszona jest zanadto kwaśna czy po prostu za słona. Wielu zadaje sobie pytanie - co w takich wypadkach czynić. Chociaż płukanie wydaje się jedynym ratunkiem, warto dwa razy przemyśleć takie działanie. Dlaczego? Sprawdźcie sami.

Czy należy płukać kiszoną kapustę?

Jako się rzekło, niektórzy dodając kapustę kiszoną do bigosu lub przyrządzając z niej surówkę, wcześniej płuczą ją w wodzie. A to błąd! Płukanie sprawi, że pozbędziecie się z kapusty większości witamin i składników odżywczych.

Dlaczego? Wypłukanie kapusty kiszonej w wodzie sprawia, że z jej powierzchni zmywany są cenne bakterie kwasu mlekowego, czyli produkt fermentacji mlekowej, która zachodzi w każdej kiszonce. To właśnie kwas mlekowy odpowiada za wartościowe właściwości kapusty. Zapomnijcie więc o płukaniu raz na zawsze!

Zobacz także:

Przepis na bigos z kiszonej kapusty

Do przygotowania tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • Pół kilograma mięsa wieprzowego
  • 200 g kiełbasy
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • Kilka śliwek suszonych
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę.
  2. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajcie mięso i podsmażcie. Przełóżcie do garnka.
  3. Wlejcie do garnka 2 szklanki gorącego bulionu i zagotujcie. Gdy całość będzie się gotować, wsypcie pokruszone grzyby suszone i gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut.
  4. Następnie dodajcie przyprawy: majeranek, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki oraz pokrojone i obrane wcześniej jabłko. Wymieszajcie.
  5. Kapustę kiszoną odciśnijcie z wody i dodajcie do garnka. Wlejcie szklankę wody, wymieszajcie i gotujcie pod przykryciem przez 15 minut.
  6. Obierzcie kiełbasę ze skóry, pokrójcie na kawałki i podsmażcie na patelni. Gdy będzie już zrumieniona, dodajcie do kapusty i gotujcie przez pół godziny. Dodajcie łyżkę koncentratu pomidorowego i wymieszajcie.
  7. Na osobnej, suchej patelni podsmażcie mąkę. Gdy zrobi się brązowa, dodajcie łyżkę masła i mieszajcie tak długo, aż masło się rozpuści.
  8. Dodajcie do patelni kilka łyżek kapusty z bigosu. Podsmażajcie chwilę, mieszając tak, by składniki się połączyły i wrzućcie do garnka. Wymieszajcie i zagotujcie. I gotowe!