czy można mrozić kapustę kiszoną
Flickr
Newsy

Czy kapustę kiszoną można zamrozić? Ta odpowiedź was zaskoczy

Zostało wam dużo kapusty kiszonej i nie wiecie, czy można ją zamrozić? Rozwiewamy wątpliwości!

Samodzielne przygotowanie kiszonej kapusty jest czasochłonne, dlatego większość osób woli kupić gotową w sklepie. Jednak jeśli zdecydujecie się zrobić taką kapustę sami, to może się zdarzyć, że wyjdzie jej wam za dużo. Co z nią zrobić? Niektórzy zastanawiają się nad tym, czy kiszona kapusta nadaje się do mrożenia. Sprawdziliśmy to!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy da się mrozić kiszoną kapustę?

O dziwo, kiszoną kapustę jak najbardziej można zamrozić! Ten zaskakujący pomysł już od lat stosowany jest choćby na Syberii, która znana jest przecież z niskich temperatur. W końcu mrożenie to sposób na przedłużenie świeżości żywności, z zachowaniem jej składników odżywczych i właściwości.

Dlaczego warto mrozić kapustę?

Mrożona kiszona kapusta nie traci wiele na smaku, a co najważniejsze – zachowa zawarte w niej witaminy. Warto ją mrozić, ponieważ zdecydowanie wydłuży to jej termin przydatności do spożycia i jednocześnie nie zmieni jej smaku. Mrożoną kapustę kiszoną można przechowywać aż 8 miesięcy! Zawsze macie ją pod ręką i łatwo można ją rozmrozić, gdy stanie się potrzebna.

Wady mrożonej kapusty

Niestety, mrożenie kapusty ma też swoje wady. Po rozmrożeniu bardzo mięknie – nie jest już tak krucha i chrupiąca i z tego powodu nie nadaje się do sałatek. Nie sprawdzi się też jako składnik popisowych dań, ponieważ mocno traci na wyglądzie. Ponadto mrożenie co prawda nieznacznie, ale zmniejsza ilość witaminy C zawartej w kapuście.

Jak mrożenie wpływa na kiszoną kapustę?

Ponieważ rozmrożona kiszona kapusta traci charakterystyczną chrupkość, mrożenie jest polecane jako ostateczność. Lepiej wykorzystać taką kapustę do ugotowania bigosu albo usmażenia placków z kapusty, ponieważ kompletnie nie sprawdzi się jako dodatek do sałatki. Pamiętajcie też o tym, że absolutnie nie wolno ponownie zamrażać kapusty, która została już rozmrożona!

Jak mrozić kiszoną kapustę?

Mrożenie kapusty jest bardzo proste. Wystarczy przełożyć ją do słoików, plastikowych pojemników lub woreczków i wstawić do zamrażarki. W przypadku woreczków trzeba pamiętać o tym, że nie mogą być one zbyt cienkie – istnieje ryzyko, że pękną w zamrażarce. Najlepiej wykorzystać do tego celu grubsze worki lub plastikowe torebki zamykane na specjalny suwak (takie, do których pakuje się kosmetyki w małych opakowaniach, tzw. kosmetyczki lotnicze).

Jak rozmrozić kapustę?

Zamrożoną kapustę wystarczy przełożyć do głębokiego naczynia i włożyć do lodówki na kilka godzin. Jeżeli będziecie używać jej do barszczu lub bigosu, to nie trzeba jej w ogóle rozmrażać – podgrzeje się w trakcie gotowania.

kapusta zasmażana przepis
iwa643/gotujmy.pl
Newsy
Kapusta kiszona z patelni to prawdziwa eksplozja smaku. 1 składnik całkowicie odmieni jej smak
Co powiecie na pachnącą, smażoną kapustę kiszoną? Z dodatkiem tego składnika smakuje fenomenalnie.

Wygląda na to, że wiosna zacznie się w tym roku wcześniej! Choć w części kraju jest coraz cieplej, to nadal wieczory są bardzo chłodne. W taką pogodę najlepiej smakują takie potrawy, które są ciepłe, rozgrzewające i sycą na długo. Taka właśnie jest zasmażana kapusta kiszona! Dodanie do niej pieczarek i kiełbasy, zdecydowanie nada jej charakteru. Będzie smakowała doskonale zarówno ze świeżym, chrupiącym chlebem, jak i podana w formie dodatku do głównego dania. Kapusta sprawdzi się idealnie właśnie teraz, gdy temperatury zmieniają się z dnia na dzień. Taka pogoda jest niezłym wyzwaniem dla organizmu, który traci wtedy odporność i jest bardziej podatny na infekcje. Kiszona kapusta bogata jest w witaminę C, która fantastycznie chroni przed chorobami. A do tego takim daniem można się po prostu dobrze najeść, a jednym z lepszych sposobów na uchronienie się przed infekcją jest porządna dieta, ponieważ silny organizm jest bardziej odporny. Przepis na kapustę kiszoną z pieczarkami Do przygotowania tej smacznej kapusty z dodatkami, potrzebne wam będą poniższe składniki: Kilogram kiszonej kapusty 300 g kiełbasy 250 g pieczarek 2 cebule 3 łyżki masła klarowanego 3 łyżki mąki 2 łyżki oleju Liście laurowe Ziele angielskie Sos sojowy Sól Pieprz Przygotowanie Włóżcie do garnka kiszoną kapustę i dodajcie do niej po dwa liście laurowe i dwa ziarna ziela angielskiego oraz kilka ziarenek pieprzu. Zalejcie wodą i ugotujcie do miękkości kapusty. Umyte i oczyszczone pieczarki zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Cebulę obierzcie i posiekajcie. Kiełbasę pokrójcie w kostkę. Na patelni rozpuśćcie 3 łyżki łyżki masła klarowanego, dodajcie 2 łyżki oleju i rozgrzejcie. Wrzućcie na to starte pieczarki, cebulę, kiełbaskę i podsmażcie....

Bigos, bigos na święta
Flickr/Francisco Javier Toledo Ravelo
Newsy
Został wam bigos po świętach? Nie wyrzucajcie go
Wiele potraw po wigilijnym ucztowaniu zostanie niezjedzonych. Co zrobić, żeby zmarnować nadmiarowego jedzenia ze świąt?

Podczas Wigilii, w tym roku wyjątkowo nietypowej, spotkacie się z bliskimi i będziecie konsumować 12 świątecznych potraw. Jednego możecie być pewni, coś na pewno zostanie. Jak później wykorzystać świąteczne dania? Bigos to tradycyjna przekąska wigilijna Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez kapusty. W końcu według wierzeń to ona ma dbać o wasz dostatek i pomyślność w kolejnym roku. Bigos tradycyjnie serwuje się najczęściej jako przystawkę gorącą lub przekąskę, podawaną z pieczywem razowym. Do bigosu pasują również wódka i wytrawne, ziołowe alkohole. Bigos, jako jedno z nielicznych dań, nie traci walorów smakowych przy wielokrotnym odgrzewaniu, a wręcz przeciwnie, po każdym kolejnym odgrzaniu jego smak jest coraz pełniejszy. Pomiędzy jednym i drugim odgrzewaniem można bigos przemrozić. Wystarczy, że wystawicie go za okno. Chłodna temperatura wpłynie korzystanie na jego smak. Co więcej, bigos lubi napoje wysokoprocentowe. Jeśli chcecie wzmocnić jego smak, wystarczy podlać go czerwonym, wytrawnym winem. Dzięki temu wasz wigilijny bigos będzie miał wyraźny, winno-kwaskowy aromat. Jak przechować bigos na później? Bigos, mimo łatwości przygotowania, jest bardzo czasochłonną potrawą. Najlepszy gotuje się przez kilka dnia, zamiennie studząc i podgrzewając zawartość garnka. To, czego nie jesteśmy w stanie zjeść w święta możemy zawekować. Później zjecie go z jeszcze większym smakiem. Wekowanie bigosu nie jest trudnym zadanie. Poradzą sobie z nim nawet amatorzy. Każdy rodzaj bigosu nadaje się do wekowania. Do słoika może trafić bigos wegetariański z samej kapusty kiszonej, a także ten z mięsem. Każdy w nich można spożytkować znacznie później. Bigos na obiad? Pycha! Mrożenie bigosu Kapustę, która została z Wigilii można też mrozić. To jeden z lepszych...

Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
Gdy przychodzi sezon na kapustę, trudno się oprzeć kapuście małosolnej. Kiszona młoda kapusta to prawdziwy hit, a przyrządza się ją bardzo prosto! Poznajcie przepis na tą kapustę.

Nie ma nic lepszego niż kiszona kapusta! A jeszcze lepsza jest ta zrobiona z młodej kapusty . Jest przyjemnie kwaśna, cudownie chrupie i wspaniale pasuje do koletów jako surówka, do zupy albo jedzona wprost ze słoika. Młoda kiszona kapusta posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za starszą kapustą kiszoną. Kapusta małosolna , czyli młoda kapusta krótko kiszona, jest bowiem dość twarda i bardzo chrupiąca, mniej kwaśna i lekko słona. Jej smak dość mocno się różni od zwykłej kapusty kiszonej, dlatego warto ją przygotować, by skorzystać z witamin i minerałów, które znajdują się w kiszonej kapuście. Poznajcie prosty przepis na ukiszenie młodej kapusty w słoikach. Palce lizać! Przepis na młodą kapustę kiszoną Wczesna kapusta kiszona w słoikach to świetny pomysł na smaczną surówkę do obiadu . Sprawdzi się także jako składnik do zupy! Do przygotowania kapusty kiszonej z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kg młodej kapusty 2 marchewki 2 płaskie łyżki soli Czyste słoiki Opcjonalnie możecie dodać jeszcze kminek i inne, ulubione przyprawy. Przygotowanie: Poszatkujcie drobno kapustę za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Im drobniej będziecie kroić, tym lepiej, choć wielkość pokrojonych kawałków kapusty nie ma dużego znaczenia. Wszystko zależy od waszych osobistych preferencji. Marchewki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Składniki umieśćcie w misce i posypcie je 2 płaskimi łyżkami soli. Wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na jedną dobę. Po tym czasie przemieszajcie jeszcze raz kapustę i przełóżcie do wyparzonego słoika. Układajcie kapustę ciasno, mocno ją ubijając, a nadmiar soków z kapusty wylejcie. Zakręćcie słoik, ale nie za mocno – musicie zostawić dopływ powietrza, by gazy powstałe w trakcie fermentacji mogły...

Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika. Powąchajcie go
AdobeStock
Newsy
Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika. Powąchajcie go
Sztuka gotowania bigosu polega nie tylko na odpowiedniej technice, ale także doborze składników. Dlatego tak ważne jest, by umieć rozpoznać, czy wszystkie składniki użyte do bigosu są smaczne.

Bigos to jedno z typowych dań polskiej kuchni, które zawsze się sprawdza podczas świąt i dużych spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół. Zwłaszcza w górach tradycją jest podawanie gościom domowego bigosu. Czasem jednak ta klasyczna potrawa nie wychodzi pomimo przestrzegania wskazówek podanych w przepisie. Dlaczego tak się dzieje? Sprawdźcie. Jak wybrać dobrą kapustę do bigosu? Podstawę bigosu stanowi kapusta – kiszona i słodka. Dlatego tak ważne jest, by wybrać smaczną kapustę dobrej jakości. Wówczas możecie mieć pewność, że wasz bigos wyjdzie smaczny! Kupując kapustę kiszoną do bigosu, koniecznie zwróćcie uwagę na to, jak pachnie i jaki ma kolor. Nie powinna być biała, tylko lekko żółta. Z kolei zapach nie powinien być kwaśny ani octowy – jeżeli go wyczujecie, oznacza to, że do kapusty dodano różne dodatki, które nie powinny się w niej znaleźć. Równie ważne jest odpowiednie przechowywanie kapusty. Jeśli czujecie w niej alkohol lub drożdże, to niestety kapustę należy wyrzucić – taki zapach to znak, że proces fermentacji przebiegł nieprawidłowo, a zjedzenie takiej kapusty grozi silnym bólem brzucha i wymiotami. Jaki tłuszcz do bigosu? Kolejnym ważnym składnikiem bigosu jest tłuszcz. Najlepiej jest dodać do niego tłuszcze zwierzęce, czyli boczek, smalec i tłuszcz wytopiony z mięsa – nadają one potrawie wyjątkowy aromat! Z kolei jeśli przygotowujecie bigos w wersji jarskiej, to użyjcie olejów roślinnych. Świetnie sprawdzi się zwykły olej rzepakowy lub słonecznikowy. Jakie przyprawy dodać do bigosu? Żaden bigos nie może się obejść bez odpowiednich przypraw i ziół. By wyszedł smaczny i aromatyczny, dodajcie do niego: Ziele angielskie Kminek Liście laurowe Ziarna jałowca Majeranek Pieprz Jakie...