Czy kamień z czajnika jest szkodliwy? Czym grozi jego wypicie?
Adobe Stock
Newsy

Czy kamień z czajnika jest szkodliwy? Czym grozi jego wypicie?

W czajniku zagotowuje się przeważnie wodę z kranu. Zawiera jednak kamień, który osadza się w czajniku. Czy jest to szkodliwe?

W wielu miastach, nawet tych dużych (jak np. Warszawa), władze zapewniają o dobrej jakości wody kranowej, która jest w pełni bezpieczna do spożycia. Jednak po zagotowaniu woda z kranu wytrąca kamień, który osadza się w czajniku. Czy jest on szkodliwy dla zdrowia? Wyjaśniła to chemiczka Sylwia Panek, która prowadzi w mediach społecznościowych profil o nazwie Mama Chemik.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy kamień z czajnika szkodzi?

„Wodę z wodociągów zazwyczaj można pić prosto z kranu, bo musi ona spełniać wymagania określone w rozporządzeniu Ministerstwa Zdrowia. Należy jednak pamiętać, że badania wody są wykonywane w zakładzie wodociągowym, z którego jest ona do Was doprowadzana, więc teoretycznie jej jakość po drodze do Waszego domu może ulec pogorszeniu. Wpłynąć może na to przede wszystkim kiepski stan instalacji wodociągowej i hydraulicznej. Niektórzy narzekają również na zapach chloru” – tłumaczy chemiczka. 

Chociaż większość problemów z wodą kranową może rozwiązać dzbanek filtrujący, często nie usuwa on całego kamienia. Ekspertka uspokaja jednak, że nie będzie miało to niekorzystnych skutków dla zdrowia, a wręcz przeciwnie. 

Zobacz także
do czego użyć wodę po gotowaniu jajek?

Woda po gotowanych jajkach to prawdziwy skarb. Nigdy więcej jej nie wylewajcie

Ta woda skutecznie odchudza. Już po 3 dniach brzuch będzie mniejszy

Ta woda skutecznie odchudza. Już po 3 dniach brzuch będzie mniejszy

„Ale czym jest ten kamień? To nierozpuszczalne węglany wapnia i magnezu, które powstają między innymi w trakcie gotowania wody. Twarda woda to z kolei woda zawierająca duże ilości jonów magnezu i wapnia. Jonów, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Te dwa pierwiastki pełnią bardzo ważną rolę w naszym organizmie: zapewniają prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego, wspomagają pracę serca, a także wzmacniają nasze kości. Co ciekawe, ich przyswajalność z wody jest dużo większa niż z pożywienia. Dlatego jeżeli macie w domu twardą wodę nie musicie się jej bać, możecie pić ją prosto z kranu, bez filtrowania. Kamień, który osadza się w czajniku nie będzie osadzał się w naszych organizmach” – wyjaśnia Sylwia Panek.

Jak widać, nieestetyczny i często niepokojący osad nie powinien więc budzić obaw.

Źródło: Instagram

Czytaj też:

Popularny błąd przy czyszczeniu czajnika z kamienia. Nigdy nie zapominajcie o tym kroku
Flickr
Newsy
Popularny błąd przy czyszczeniu czajnika z kamienia. Nigdy nie zapominajcie o tym kroku
Z biegiem czasu użytkowania czajniki mają tendencję do gromadzenia kamienia. Taki osad sprawia, że woda gotuje się dłużej, a na dłuższą metę może nawet doprowadzić do spalenia czajnika. Na szczęście, wiemy, jak temu zaradzić.

Czyszczenie czajnika z kamienia jest niezwykle ważne. Chodzi tu nie tylko o względy estetyczne, ale również o te czysto ekonomiczne. Jak błyskawicznie pozbyć się z czajnika kamienia? Wykorzystajcie ten prosty sposób. Nie zapomnijcie tylko o 1 ważnym kroku. Czym jest kamień z czajnika? Zauważyliście w swoim czajniku kamień? Kamień to nierozpuszczalne osady wapnia i magnezu, które pozostają po odparowaniu twardej wody. Chociaż nie ma sposobu, aby całkowicie powstrzymać odkładanie się kamienia, istnieją kroki, które możecie podjąć, aby spowolnić jego tworzenie się. Jednym z nich jest regularne czyszczenie czajnika. Popularny błąd przy czyszczeniu czajnika z kamienia Czy wiecie jak prawidłowo wyczyścić czajnik z kamienia? Możecie użyć w tym celu kwasku cytrynowego lub octu. Tak oto należy postępować w przypadku właśnie octu: Nalejcie do czajnika wodę i ocet w równych proporcjach. Następnie zagotujcie roztwór i zostawcie go na kilkadziesiąt minut do wystudzenia. Wylejcie zawartość czajnika do zlewu. Czy wiecie, co powinniście robić w kolejnym kroku? Wiele osób go pomija i to błąd. Na sam koniec należy wlać do czajnika porcję nowej wody, a następnie jeszcze raz ją zagotować, odstawić do wystygnięcia i wylać taką wodę. Jeśli tego nie zrobimy, nasza kawa lub herbata, może mieć dziwny i nieprzyjemny posmak. Jak jeszcze można usunąć kamień z czajnika? Cytryna. Wyciśnijcie cytrynę do 1,5 szklanki (350 ml) wody i wymieszajcie. Wlejcie tę mieszankę do czajnika i zagotujcie. Wyłączcie czajnik i pozostawcie roztwór na godzinę. Wylejcie mieszankę cytrynową i wypłuczcie czajnik, gdy ostygnie. Powtórzcie ten zabieg, aby uzyskać jak najlepsze rezultaty. Soda oczyszczona. Napełnijcie czajnik ¾ wodą i dodajcie czubatą łyżkę sody...

filtrowana woda do zupy
ONS, AdobeStock
Newsy
Magda Gessler używa do gotowania zupy tylko tej wody. Dzięki temu zawsze wychodzi wyśmienita
Jaka woda gwarantuje, że ugotowana zupa będzie smakować doskonale? Magda Gessler zna odpowiedź!

Od jakiegoś czasu hitem jest woda filtrowana. Polacy chętnie kupują specjalne dzbanki z wkładami, które filtrują i oczyszczają wodę. Czy to cokolwiek daje? I czy taka woda faktycznie jest zdrowsza? Coś może być na rzeczy, ponieważ nawet sama Magda Gessler, kulinarna ekspertka zaleca, by zupy gotować nie na przegotowanej, a filtrowanej wodzie! Po co filtrować wodę? W Polsce przez wiele lat panowało przekonanie, że woda z kranu jest bardzo szkodliwa i nie można jej pić – chyba, że po przegotowaniu. Do dziś większość osób woli kupować wodę butelkowaną niż pić ją prosto z kranu. Cudzoziemcy przyjeżdżając do Polski dziwią się, dlaczego kranówka jest tutaj tak niepopularna. W serwisach społecznościowych można się spotkać z pytaniami na temat tego, dlaczego w Polsce nie pije się wody z kranu. Czy jest trująca? A może zanieczyszczona? Zdziwienie wynika z faktu, że w większości europejskich krajów, picie wody z kranu jest całkowicie bezpieczne. Nikogo nie dziwi widok osób nalewających sobie do butelki wody prosto z kranu w łazience. Co więcej – w restauracjach podaje się wodę z kranu do posiłku za darmo! Dlaczego więc w Polsce panuje taka nieufność wobec kranówki? Prawdopodobnie wynika to z faktu, że w przeszłości polskie rzeki były bardzo zanieczyszczone, więc ludzie bali się pić wodę z kranu. Dziś jednak wybór między kranówką a wodą butelkowaną, zależy jedynie od preferencji smakowych – zwykle butelkowana smakuje lepiej (choć nie zawsze!) Korzyści z filtrowania wody Skoro można bezpiecznie pić wodę z kranu, to po co jeszcze ją filtrować? Okazuje się, że przefiltrowana woda ma szereg zalet: Jest znacznie mniej twarda, dzięki czemu w czajniku nie gromadzi się kamień, a na kubkach brzydki osad, Lepiej smakuje, Pozbawiona jest charakterystycznego zapachu chloru, Jest...

Jak poprawnie parzyć herbatę liściastą? Wiele osób cały czas popełnia ten szkolny błąd
Własne
Newsy
Jak poprawnie parzyć herbatę liściastą? Wiele osób cały czas popełnia ten szkolny błąd
Jak powinno się parzyć herbaciany napar? Można zrobić to zwyczajnie i prosto, czyli zalać susz wrzątkiem lub zrobić z tego cały rytuał. Czynność przygotowania naparu stanie się wtedy ceremonią, którą uroczyście zakończycie sącząc gorący napój.

Pierwszy wybór, jakiego musicie dokonać kupując herbatę jest taki, czy lepiej kupić susz herbaciany, czy herbatę w saszetkach. Tę pierwszą trudniej jest przyrządzić, ale z reguły ma lepszą jakość i można z niej wydobyć dużo więcej smaku. A gdy już przejdziecie do zaparzania, decyzji do podjęcia będzie więcej, bo herbatę można parzyć na różne sposoby. Jedno jest pewne, nie zalewa się jej ot tak wodą i nie zostawia na zbyt długo. Jak prawidłowo zaparzyć herbatę w liściach? Do zaparzenia będziecie potrzebowali kubka lub szklanki, sitka, herbaty, oraz wody, która może być lepsza lub gorsza oraz mieć różną temperaturę. Istotny w parzeniu jest także czas gdy pozwalacie zaparzać się listkom. Woda, której używacie do parzenia herbaty powinna być miękka. Nie powinna za to zawierać dużej ilości jonów magnezu, żelaza czy wapnia. Dobrze jest używać wody filtrowanej, przed parzeniem wlejcie więc ją do dzbanka filtrującego. Różnicę w wodzie z dzbanka filtrującego i z kranu dostrzeżecie bez problemu. Jak? Wystarczy przyjrzeć się nieapetycznemu osadowi na herbacie przygotowanej z twardej wody. Ten błąd, który wpływa także na smak napoju popełnia większość parzących tak zwany czaj  Ile herbaty wsypać? Ilość użytego suszu jest ważna, bo od tego zależy jej smak. Z proporcją wody można oczywiście eksperymentować jednak dla większości herbat używa się 1 g liści na każde 100 ml wody Czas parzenia różni się w zależności od tego czy robicie napar z herbaty czarnej, czerwonej, zielonej czy białej. Każdą z nich parzy się nieco inaczej, jednak można założyć, że czas parzenia nie powinien być dłuższy niż 3-5 minut, przy czym herbatę białą parzy się najkrócej, bo maksymalnie 3 minuty. O jednym należy pamiętać parząc herbatę: nie należy jej...

Jak usunąć kamień z czajnika? To proste. Zróbcie to naturalnie – bez chemii
Adobe Stock
Newsy
Jak usunąć kamień z czajnika? Zróbcie to naturalnie, bez używania chemii
Bez względu na to czy używacie czajnika elektrycznego czy gazowego, czy jest on szklany, ceramiczny czy stalowy – na pewno zachodzi kamieniem, który od czasu do czasu trzeba usunąć. Zamiast więc wydawać fortunę na sklepowe detergenty, przygotujcie domową mieszankę.

Za powstający w czajniku kamień odpowiedzialna jest tak zwana „twardość wody”. Im więcej w niej związków wapnia i magnezu, tym szybciej wasz czajnik pokryje biały osad.  Dzieje się tak dlatego, że podczas gotowania wodorowęglany przekształcają się w węglany, a te osadzają się na ściankach naczyń. Gdybyście nie myli garnków po każdym użyciu, moglibyście na nich zaobserwować podobne zjawisko. Na szczęście, aby usunąć kamień z czajnika nie musicie pędzić po specjalne detergenty. Z łatwością pozbędziecie się go przy pomocy kilku produktów spożywczych, które z pewnością macie w swojej kuchni. Nie marnujcie pieniędzy, zróbcie to naturalnie – bez użycia chemii. Usuwanie kamienia z czajnika octem Odkamienianie przy pomocy octu to sposób stary jak świat. Z pewnością korzystały z niego wasze babcie i mamy. Wystarczy, że zmieszacie produkt z wodą, w proporcjach 1:1 i umieścicie w czajniku. Miksturę powinniście zagotować, a następnie odstawić na całą noc. Następnego dnia porządnie opłukajcie wasz czajnik i gotowe! Po białym osadzie ani śladu. Usuwanie kamienia z czajnika za pomocą obierków z ziemniaków Ten sposób jest nieco bardziej pracochłonny jednak nie ulega wątpliwości, że działa. Jeśli akurat nie macie pod ręką octu, sięgnijcie po obierki z ziemniaków. Wystarczy, że wyłożycie nimi dno czajnika, zalejecie wodą i zagotujecie. Czynność należy powtórzyć parokrotnie – przerwać dopiero, gdy czajnik będzie lśnił, jak nowy. Usuwanie kamienia z czajnika sokiem z cytryny Świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub kwasek cytrynowy to kolejne produkty, które pomogą wam w walce z kamieniem. Wystarczy, że umieścicie je w czajniku i odstawicie na godzinę (bez gotowania). Po upływie tego czasu naczynie przepłukajcie wodą i gotowe! Usuwanie kamienia z czajnika Coca-Colą Nie od dziś wiadomo, że Coca-Cola...