biała kiełbasa
Pixabay
Newsy

Czy jelito białej kiełbasy jest jadalne? Tak, ale pod 1 warunkiem. Sprawdźcie jakim

Wielkanocny żurek czy biały barszcz, nie mogą się obejść bez białej kiełbasy. To kluczowy składnik tych potraw. Jednak co roku pada pytanie, czy jelito jest jadalne? Można je jeść, ale pod pewnym warunkiem.

Święta wielkanocne kojarzą się z wieloma potrawami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wśród nich znajdują się takie smakołyki jak mazurek, babka, faszerowane jajka oraz żurek, bądź zamiennie - biały barszcz. Dodatkiem obowiązkowym do zup jest jajko ugotowane na twardo, świeże pieczywo oraz oczywiście kawałek białej kiełbasy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tradycyjna biała kiełbasa

Jest odpowiednikiem wędzonej wędliny. Jednak tę przygotowuje się poprzez parzenie. Jest przyrządzona na bazie mięsa wieprzowego, niekiedy z dodatkiem wołowiny i umieszcza się ją w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. Jest nieodzownym elementem świąt wielkanocnych, podczas których podaje się ją nie tylko do żurku czy białego barszczu, ale również przyrządza się samodzielne dania, przykładowo zapiekaną białą kiełbasę z dodatkami. Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez tego produktu. 

Spożywanie osłonki białej kiełbasy 

Co roku w okresie świąt wielkanocnych pojawia się pytanie czy zjada się osłonkę białej kiełbasy? Mimo upływu lat, ten temat wciąż powraca. Spożycie takiej osłonki jest możliwe tylko wtedy, jeśli jest ona naturalna, czyli wykonana z cienkiego jelita wieprzowego. W każdym innym przypadku należy ją przed jedzeniem ściągnąć. 

Przepis na domową białą kiełbasę w jelicie wieprzowym

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg karkówki
  • ½ kg wołowiny gulaszowej
  • 1 kg surowego boczku
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • ½ szklanki wody
  • cienkie jelita wieprzowe

Przygotowanie:

  1. Przyrządzenie domowej białej kiełbasy rozpocznijcie od namoczenia jelit wieprzowych w zimnej wodzie. Powinny się one moczyć przez minimum dwie godziny. Po tym czasie dokładnie je wypłuczcie i odciśnijcie z nadmiaru wody.
  2. Wszystkie mięsa zmielcie w maszynce do mielenia przez nakładkę z większymi oczkami.
  3. Do zmielonego mięsa dodajcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól oraz pieprz czarny mielony. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie.
  4. Do masy mięsnej dolejcie wodę, ponownie całość wymieszajcie.
  5. Przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa z nakładką do napychania kiełbasy. 
  6. Na lejek naciągnijcie jelito, a później delikatnie napychajcie je przygotowanym mięsem.
  7. Pętka kiełbasy gotujcie w gorącej wodzie przez 25- 30 minut.
  8. Będą one idealnym dodatkiem do żurku, białego barszczu bądź mogą stanowić samodzielne, zapiekane danie. 
     
biała kiełbasa
Gotujmy.pl/Habibi&Cats
Newsy
Święta za pasem. Jak samodzielnie zrobić pyszną białą kiełbasę? Nie pomińcie 1 kroku, bo nigdy się nie uda
Nikt nie wyobraża sobie wielkanocnego żurku bez kawałka białej kiełbasy. To kluczowy składnik dania, który nadaje mu odpowiedniego aromatu. Sprawdźcie, czy nie popełniacie błędu podczas przygotowywania mięsa, który może zrujnować całą potrawę!

Święta wielkanocne kojarzą się z wieloma rzeczami i potrawami, a między innymi święconką, pisankami, faszerowanymi jajami czy żurkiem, koniecznie z kawałkiem białej kiełbasy. Odpowiednie przygotowanie tej wędliny jest kluczowe, gdyż jeden zły krok może przyczynić się do katastrofy. Biała kiełbasa na wiele sposobów Biała kiełbasa jest głównie wykorzystywana podczas gotowania w okresie wielkanocnym. Wówczas przygotowuje się wiele potraw z jej udziałem. Najpopularniejszą jest oczywiście żurek bądź biały barszcz. Jednak wiele osób podaje ją również zapiekaną z cebulką pod pierzynką czy duszoną z warzywami. W każdej postaci jest niezwykle aromatyczna, co zawdzięcza również w głównej mierze odpowiedniemu przyrządzeniu. Patent na udaną domową białą kiełbasę Nie od dziś wiadomo, że samodzielnie przygotowywane produkty są jeszcze lepsze niż te zakupione w sklepie. Wówczas macie pewność iż są świeże, dobrej jakości oraz przyprawione według waszego uznania. Jeśli zdecydujecie się na domową produkcję białej kiełbasy musicie pamiętać o jednej kluczowej rzeczy. Koniecznie wcześniej należy wypłukać jelita wieprzowe z nadmiaru soli, a także przez dłuższy czas je moczyć w wodzie, którą należy zmieniać możliwie często. Taki zabieg powinien trwać nawet kilka godzin, więc warto go wykonać dzień wcześniej. Dzięki temu przygotowana wędlina nie będzie zbyt słona, a jelita po ugotowaniu będą delikatne i rozpływające się w ustach. Składniki: 3,7 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 1,2 kg podgardla 1 kg surowego boczku 600 ml bardzo zimnej wody 100 g soli 12 g czarnego mielonego pieprzu 10-20 g majeranku 2 duże główki czosnku 10 metrów solonych jelit wieprzowych Przygotowanie: Mięso dokładnie...

Domowa biała kiełbasa
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na domową i bardzo soczystą białą kiełbasę. Będzie wprost idealna do wielkanocnego żurku
Soczysta i tak pyszna, że zniknie błyskawicznie ze stołu. Taka jest właśnie biała kiełbasa z naszego przepisu. Jeśli marzycie o dobrej kiełbasie na święta wielkanocne, dobrze trafiliście.

Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku . Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole.  Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa . Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę . Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem.  Przepis na domową białą kiełbasę Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej  1,5 kg karkówki 50 g soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku  300 ml zimnej wody 4 łyżki suszonego majeranku jelita 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy Sposób przygotowania:  Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.   Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól.  Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz.  Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.  W międzyczasie przygotujcie flaki....

Kiełbasa biała domowa
Gotujmy.pl/Mysza75
Newsy
Unikalny przepis na domową kiełbasę. Gdy ją raz zrobicie, już nigdy nie kupicie jej w sklepie
Przygotowywanie kiełbasy to prawdziwa sztuka. Posiedli ją masarze, eksperci w wędliniarskim fachu. Warto jednak zacząć domowe eksperymenty we własnym zakresie.

Z pewnością wielu z was marzyło o przygotowaniu własnej, domowej kiełbasy. W wielu przypadkach marzenia te rozbijają się o braki sprzętowe. Nie wszyscy dysponujemy przecież wędzarniami. W takich wypadkach są trzy rozwiązania. Albo zostawić robienie kiełbasy fachowcom, albo przyrządzić kiełbasę suszoną, albo surową – białą. Dzisiaj polecamy wam tę ostatnią opcję. Biała kiełbasa kojarzy się głównie z żurkiem. Świetnie będzie smakowała także jako samoistne danie. Dla porządku przypominamy, że tak przygotowana biała kiełbasa przed spożyciem oczywiście musi zostać obgotowana we wrzątku. O zaletach domowej kiełbasy nikogo nie trzeba informować. Najważniejszy jest oczywiście fakt, że tylko od was zależy to, jakiego mięsa użyjecie do swoich wyrobów. Przepis na białą kiełbasę domową Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. 0,5  kg łopatki, 0,5 kg polędwicy wieprzowej lub szynki, 0,5 kg karkówki – wybór mięsa zależy od was) 3-4 ząbki czosnku Pieprz czarny ziarnisty Kolendra w ziarnach Sól Ziele angielskie Jadalne osłonki – jelitka wieprzowe cienkie lub osłonki kolagenowe (do kupienia w sklepach specjalistycznych) Przygotowanie: Obierzcie czosnek. W moździerzu rozbijcie kolendrę, pieprz z dodatkiem czosnku. Mięso pokrójcie na mniejsze kawałki i zmielcie na grubo w maszynce do mięsa. Połączcie mięso z przyprawami, a także posólcie. Wyrabiajcie jednolitą masę. Napełniajcie jelita mięsem, np. za pomocą maszynki. Kiełbasa będzie gotowa do spożycia po obgotowaniu przez ok. 20-30 min. Sprawdźcie kiełbaskę nakłuwając ją widelcem – powinien wchodzić w mięso dość gładko. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

magda gessler biała kiełbasa
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Błyskawiczna kiełbasa w szarym sosie na obiad od Magdy Gessler. Zróbcie, a nie pożałujecie
Biała kiełbasa poleca się na uroczysty obiad, jak i na co dzień. Polana pysznym, delikatnym sosem wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowana z przepisu Magdy Gessler zachwyci waszych bliskich, a podczas zbliżających się świąt wielkanocnych zdecydowanie będzie wiodła prym. Koniecznie przyrządźcie ją z tego przepisu!

Potrawy z białą kiełbasą kojarzą się głównie z okresem świąt wielkanocnych. Jednak ten składnik nie jest zarezerwowany tylko dla tego święta. Dania z dodatkiem tego produktu można przyrządzać cały rok, na co dzień, jak i od święta. Biała kiełbasa jest serwowana w różnych formach, a gospodynie prześcigają się w coraz to nowszych oraz lepszych przepisach. Niezmiennie największą popularnością od wielu lat cieszy się potrawa składająca się z białej kiełbasy polanej szarym sosem. Biała kiełbasa z szarym sosem To danie jest podawane od niepamiętnych czasów, nie tylko podczas Wielkanocy, ale i również podczas innych uroczystości. Swoją popularność zawdzięcza delikatnemu, aromatycznemu sosowi, jaki przygotowuje się z dodatkiem karmelu. Ostatni ten starodawny przepis postanowiła przypomnieć Magda Gessler. Biała kiełbasa z szarym sosem to świetna propozycja na świąteczny obiad. Przepis na białą kiełbasę z szarym sosem Składniki: 4 pętka białej, surowej kiełbasy 1 cebula 30 g masła 30 g mąki 1 ½ szklanki bulionu 1 łyżka cukru sok z 1 cytryny sól olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju oraz dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia. Później do zeszklonej cebuli dodajcie pętka kiełbasy. Gdy napęcznieje pod wpływem ciepła to delikatnie ponakłuwajcie ją widelcem. Smażcie całość na niewielkim ogniu, aby cebula się nie przypaliła. Kiełbasa powinna być lekko zarumieniona z obu stron. W międzyczasie bulion bądź też rosół doprowadźcie do wrzenia. Do rondla z grubszym dnem wsypcie cukier oraz dodajcie kilka kropel wody. Podgrzewajcie go stopniowo, aż uzyskacie ciemnobrązowy karmel. Wówczas dodajcie pół szklanki bulionu i całość...