Święta wielkanocne kojarzą się z wieloma potrawami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wśród nich znajdują się takie smakołyki jak mazurek, babka, faszerowane jajka oraz żurek, bądź zamiennie - biały barszcz. Dodatkiem obowiązkowym do zup jest jajko ugotowane na twardo, świeże pieczywo oraz oczywiście kawałek białej kiełbasy. 

Tradycyjna biała kiełbasa

Jest odpowiednikiem wędzonej wędliny. Jednak tę przygotowuje się poprzez parzenie. Jest przyrządzona na bazie mięsa wieprzowego, niekiedy z dodatkiem wołowiny i umieszcza się ją w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. Jest nieodzownym elementem świąt wielkanocnych, podczas których podaje się ją nie tylko do żurku czy białego barszczu, ale również przyrządza się samodzielne dania, przykładowo zapiekaną białą kiełbasę z dodatkami. Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez tego produktu. 

Spożywanie osłonki białej kiełbasy 

Co roku w okresie świąt wielkanocnych pojawia się pytanie czy zjada się osłonkę białej kiełbasy? Mimo upływu lat, ten temat wciąż powraca. Spożycie takiej osłonki jest możliwe tylko wtedy, jeśli jest ona naturalna, czyli wykonana z cienkiego jelita wieprzowego. W każdym innym przypadku należy ją przed jedzeniem ściągnąć. 

Przepis na domową białą kiełbasę w jelicie wieprzowym

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg karkówki
  • ½ kg wołowiny gulaszowej
  • 1 kg surowego boczku
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • ½ szklanki wody
  • cienkie jelita wieprzowe

Przygotowanie:

  1. Przyrządzenie domowej białej kiełbasy rozpocznijcie od namoczenia jelit wieprzowych w zimnej wodzie. Powinny się one moczyć przez minimum dwie godziny. Po tym czasie dokładnie je wypłuczcie i odciśnijcie z nadmiaru wody.
  2. Wszystkie mięsa zmielcie w maszynce do mielenia przez nakładkę z większymi oczkami.
  3. Do zmielonego mięsa dodajcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól oraz pieprz czarny mielony. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie.
  4. Do masy mięsnej dolejcie wodę, ponownie całość wymieszajcie.
  5. Przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa z nakładką do napychania kiełbasy. 
  6. Na lejek naciągnijcie jelito, a później delikatnie napychajcie je przygotowanym mięsem.
  7. Pętka kiełbasy gotujcie w gorącej wodzie przez 25- 30 minut.
  8. Będą one idealnym dodatkiem do żurku, białego barszczu bądź mogą stanowić samodzielne, zapiekane danie.