Od dziecka powtarza się nam, że owoce i warzywa są bardzo zdrowe i powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety. Mało kto jednak mówi o tym, że nie wszystkie te produkty są zdrowe – co więcej, niektóre mogą nawet powodować groźne zatrucia! Sprawdźcie, jak się uchronić przed nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Jedzenie zielonych pomidorów

Zielone pomidory to po prostu klasyczne odmiany pomidorów, które nie zdążyły jeszcze dojrzeć. Jada się je od dosyć dawna – kiedyś jadano je ze zwykłej oszczędności, ponieważ rolnicy nie chcieli wyrzucać pod koniec sezonu tych pomidorów, które jeszcze nie dojrzały i decydowali się zjadać je jeszcze zielone.

Dużą popularność zielone pomidory zawdzięczają książce „Smażone zielone pomidory” wydanej w 1987 roku i filmowi o tym samym tytule. Jeśli chcielibyście spróbować, jak smakują, wypróbujcie nasz przepis na smażone zielone pomidory. Choć wiele osób robi sałatki z zielonych pomidorów lub marynuje zielone pomidory w słoikach z zalewą, niektórzy boją się jeść zielone pomidory w obawie, że mogą być trujące. Jak jest naprawdę?

Właściwości zielonych pomidorów

W zielonych pomidorach znajdują się dokładnie te same witaminy i minerały, co w czerwonych, dojrzałych okazach – po prostu jest ich nieco mniej. W pomidorach znajdziecie zatem:

Zobacz także:

  • Witaminę A
  • Witaminę C
  • Witaminę K
  • Błonnik
  • Potas
  • Flawonoidy
  • Karetonoidy

Dzięki tym składnikom pomidory wspaniale podnoszą odporność organizmu, oczyszczają z toksyn i pomagają zmniejszyć poziom stresu. Ponadto wspomagają koncentrację i spowalniają procesy starzenia się.

Czy zielone pomidory są trujące?

Od pewnego czasu zielone pomidory mają złą sławę ze względu na znajdującą się w nich tomatynę – alkaloid, który znajduje się w zielonych pomidorach. Substancja ta chroni pomidory przed grzybami, bakteriami, pasożytami i innymi szkodnikami, które mogłyby zagrozić dojrzewającym owocom.

Przedawkowanie tomatyny może mieć niebezpieczne skutki. Najczęstszym objawem jest bardzo silne zatrucie pokarmowe, w tym biegunka, wymioty i nudności oraz bóle głowy, brzucha i ogólne osłabienie i złe samopoczucie. W ciężkich przypadkach zatrucie tomatyną może nawet doprowadzić do śpiączki i śmierci! Jednak uspokajamy – niebezpieczna dla człowieka dawka tomatyny odpowiada kilku kilogramom zielonych pomidorów, które musielibyście zjeść na raz.

Czytaj także: