Czy jedzenie owoców z robakami może być niebezpieczne? Lepiej sprawdźcie
AdobeStock
Newsy

Czy jedzenie owoców z robakami może być niebezpieczne? Lepiej sprawdźcie

Zjadacie owoce bez zajrzenia do ich środka? Sprawdźcie czy to bezpieczne dla waszego zdrowia.

Owoce pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Niestety, bardzo często zawierają niechcianych lokatorów, którymi są robaki. Czy przypadkowe zjadanie owoców razem z robakami, może być niebezpieczne dla naszego zdrowia? Czy może ono doprowadzić do zatrucia lub innych, groźnych dolegliwości?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym grozi jedzenie owoców z robakami?

Bytujące w owocach robaki to nic innego, jak źródło białka. Dla większości z nas są one jednak obrzydliwe i nikt nie chciałby się nimi zajadać. To, że w naszych owocach są robaki, jest oczywiście bardzo dobrym sygnałem. Mówi on nam o tym, że nasze owoce są naturalne, zdrowe i pozbawione chemicznych substancji.

Na pewno widzieliście kiedyś robaka w zerwanej prosto z drzewa śliwce, wiśni czy czereśni. Stworzenia te wprost uwielbiają zagnieżdżać się też w gruszkach i jabłkach. Mimo iż jako dzieci wielu z nas zjadało owoce prosto z drzewa lub krzewu, bez większego zastanawiania się czy mają one w sobie robaki, jako dorośli jesteśmy już bardziej świadomi tego, że mogą się w nich kryć „niechciani lokatorzy". Pojawia się jednak pytanie - jeść takie owoce czy ich nie jeść?

Zobacz także
Zerwaliście zielone pomidory i chcielibyście, by szybko dojrzały w domu? Połóżcie obok nich ten owoc

Zerwaliście zielone pomidory i chcielibyście, by szybko dojrzały w domu? Połóżcie obok nich ten owoc

Przechowujecie paprykę w ten sposób? Lepiej przestańcie, bo zepsuje się w mgnieniu oka

Przechowujecie paprykę w ten sposób? Lepiej przestańcie, bo zepsuje się w mgnieniu oka

Mimo iż jedzenie owoców z robakami w żadnym stopniu wam nie zaszkodzi, na pewno nie chcielibyście tego robić z czystego obrzydzenia do tych pełzających stworzeń. Robaki są źródłem białka – nie zatrujemy się nimi, ani nie doprowadzą one do żadnych chorób. Co warto zaznaczyć – nie bytują w nich również pasożyty, więc ryzyko „złapania" czegokolwiek po zjedzeniu robaczywego owocu jest znikome.

Jak rozpoznać robaczywe owoce?

To bardzo proste. Żeby sprawdzić czy dany owoc zawiera „nieproszonego lokatora", trzeba obejrzeć z bliska jego skórkę. Jeśli widnieje na niej mała, ciemna plamka oznacza to, że nasz owoc jest najprawdopodobniej robaczywy. Oznaką obecności robaków są też widniejące pod skórką, miękkie zagłębienia oraz widoczne ubytki miąższu.

Jeśli chcecie mieć pewność, że w waszym owocu nie ma robaka, najlepiej jest otworzyć go i dokładnie przyjrzeć się jego wnętrzu. 

Źródło: msn.com.pl

Maryla Rodowicz
ONS
Newsy
75-letnia Maryla Rodowicz w... czerwonej mini. Jej figura to zasługa specjalnej diety
Maryla Rodowicz to czołowa polska piosenkarka. Całe życie na scenie przyniosło jej sympatię i popularność. Mimo scenicznego stażu, artystka potrafi nadal szokować swoich fanów.

Maryla Rodowicz to nie tylko artystka, ale także była polska lekkoatletka, która karierę sportową zaczęła już w okresie nastoletnim. Uwielbiana przez Polaków za wspaniałe przeboje (kto z was choć raz nie nucił „Małgośki"?), Rodowicz jest też znana ze swoich niesamowitych kreacji scenicznych. Trzeba też przyznać, że pomimo wieku, nasza diwa nadal prezentuje się wspaniale! Maryla Rodowicz w miniówie na Instagramie Era mediów społecznościowych spowodowała, żeby macie coraz lepszy „dostęp" do gwiazd. Prowadzone przez nich konta sprawiają wrażenie iluzji, jak byśmy znali ich od podszewki. Myślenie tego typu to zasługa zdjęć i relacji, które gwiazdy udostępniają na swoich prywatnych profilach w sieci. Czasami dzielą się przepisami , innym razem wrzucają zdjęcia swoich bliskich, a jeszcze kiedy indziej prezentują najnowsze stylizacje. Na profilach można wchodzić z nimi w interakcje. Do dyskusji pod swoim  postem zachęciła sama Maryla Rodowicz. Artystkę możecie zobaczyć w... czerwonej mini.  Mimo iż Maryla Rodowicz kojarzy się z ekstrawagancją i oryginalnym stylem, niektórzy komentatorzy zwrócili uwagę na odważny wygląd gwiazdy. Nie ma bowiem powodu, żeby pomimo upływających lat wokalistka miała rezygnować z nieszablonowych stylizacji. Jej figura zamuruje większość z was! Specjalna dieta Maryli Rodowicz Artystka miała  na swoim koncie starania o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Sekret jej odżywiania to  dieta Dukana . Dieta ma kilka faz, ale opiera się przede wszystkim o jedzenie białka. W pierwszej fazie je się wyłącznie białko pod postacią ryb, wołowiny czy chudego nabiału. Druga faza dotyczy naprzemiennego łączenia białka z warzywami. W fazie wyjściowej, do poprzednich produktów dołączają inne produkty żywnościowe, np....

owoce
unsplash.com/@clemono
Newsy
Wyjątkowo niebezpieczny owoc, który dostępny jest w każdym sklepie. Lekarze ostrzegają
Modę na ten owoc zapoczątkowali weganie, czyli osoby ograniczające w swojej diecie mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się, że może być bardzo niebezpieczny.

„Roślinożercy” zajadają się tym właśnie zielonym owocem, gdyż jest on niespotykanie tłusty, jak na roślinę. To właśnie awokado jest dla wegan jednym z najważniejszych źródeł zdrowych tłuszczów nienasyconych. Awokado to owoc czy warzywo? Popyt na ten owoc wzrasta, dzięki czemu awokado przestaje być już bardzo drogie. W ten sposób coraz więcej z nas zaczyna się do niego przekonywać. Są tacy, którzy sądzą że awokado to jednak warzywo. Skąd takie pomysły? Chodzi o jego neutralny, niesłodki smak. Owoc czy warzywo? Właściwie jest to zupełnie nieistotne, bo można jeść je i na słodko i na słono. Najważniejsze, że awokado jest niezwykle zdrowe i smaczne! Wydawałoby się, że jedzenie tych smakowitych owoców kształtem przypominających gruszkę, nie ma wad. Nie wszystko złoto, co się świeci! Nie spodziewalibyście się, jak awokado może zaszkodzić. Cały problem tkwi w jego pestce . Nie chodzi o jej przypadkowe spożywanie – to z racji jej dużych rozmiarów jest dość problematyczne. Właściwości awokado Ten owoc jest niezwykle bogaty w nienasycone tłuszcze, kwas foliowy, beta karoten czy substancje mineralne (potas, magnez, cynk, miedź, wapń). Obniża cholesterol , reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów, ma właściwości przeciwzapalne.   Niebezpieczna pestka awokado Zagrożenie spotyka nas podczas przygotowywania awokado do spożycia i wykrajaniu pestki. Holenderscy lekarze alarmują, że coraz więcej rani sobie ręce ostrymi nożami podczas rozcinania owocu. Do poradzenia sobie z awokado niezbędny jest ostry nóż. Za jego pomocą najpierw przecinamy owoc na pół, a następnie wbijamy go w dość twardą pestkę i wykręcamy ją niczym żarówkę. Sęk w tym, że holenderskim pacjentom zbyt często zdarza się...

Izabela Trojanowska też jest na diecie pudełkowej! Wiemy, ile już na niej schudła
ONS
Gwiazdy
66-letnia Izabela Trojanowska schudła 15 kg dzięki popularnej diecie. Gwiazda płaci krocie za jedzenie
Znana polska aktorka i piosenkarka idzie z duchem czasu. W trosce o swoje zdrowie i figurę postanowiła przejść na… dietę pudełkową!

Diety pudełkowe w ostatnim czasie zyskały ogromną popularność w Polsce. Zapracowane kobiety i nieumiejący gotować mężczyźni to główny, ale nie jedyny powód, dla którego pokochało je tak wiele osób. Fenomen diety pudełkowej Sama nazwa „dieta pudełkowa” wzięła się oczywiście od pudełek, w których dostarczane są posiłki. Każdy z nich jest spakowany osobno i dokładnie opisany. W ich wnętrzu znajdziemy wszystko, czego dusza zapragnie, między innymi owoce, warzywa, mięso, ryby oraz nabiał. W zależności od wyznaczonego celu - schudnięcie, przytycie lub utrzymanie wagi – możecie dowolnie modyfikować swoje jedzenie. Każdy cel cechuje inna liczba dostarczanych kalorii, a nawet posiłków. Niektórzy więc mogą jeść ich aż 5, a inni 3. Dieta pudełkowa daje również możliwość wyeliminowania produktów, których nie lubimy, bądź nie możemy jeść. I tak jeśli jesteśmy wegetarianami, możemy uwzględnić ten fakt w swojej diecie. Z kolei, jeśli kochamy mięso, a nie lubimy ryb, również warto to zasygnalizować. W ten sposób eksperci dobierają idealnie zbilansowane i zdrowe posiłki, które codziennie zostają dostarczone prosto pod nasze drzwi. Dzięki takiej diecie nie musimy więc codziennie martwić się o to, co zjemy i czy będzie to zdrowe. Nie musimy też spędzać czasu na gotowaniu. Warto jednak zaznaczyć, że tego typu dieta to opcja raczej dla bogaczy. Miesiąc takiego jedzenia to koszt ok. 1500-1800 złotych za osobę! Izabela Trojanowska na diecie pudełkowej Ten fakt nie przeraził jednak znanej aktorki i piosenkarki, Izabeli Trojanowskiej. Zabiegana 66-latka postanowiła zadbać o siebie bardziej niż kiedykolwiek i oddać swoje zdrowie w ręce ekspertów. W jej pudełkowym jadłospisie nie brakuje pełnowartościowych...

Sok cukier
Adobe Stock
Newsy
Ile cukru jest w popularnych napojach? Szokujące liczby
Jesteś tym, co jesz – głosi znane powiedzenie. A co z naszym piciem? Zobaczcie sami, ile cukru pochłaniamy pijąc popularne napoje.

Święta Bożego Narodzenia, sylwester, a potem karnawał. Niekończącym się biesiadom zazwyczaj towarzyszą nie tylko napoje wyskokowe. Oprócz trunków, na stołach aż roi się od słodzonych napojów, którymi popijamy alkohol i pochłaniane w wielkich ilościach pokarmy. Niektórzy tak bardzo przywykli do picia coli czy słodkich soków owocowych, że popijają ją do obiadów przez cały rok. Gdy zobaczą te liczby, z pewnością zastanowią się, czy to dobre dla ich zdrowia. Ile cukru ma Coca-cola? Zacznijmy od prawdziwej, nomen omen, czarnej owcy w śród słodkich napojów. Chodzi oczywiście o colę. Mocno gazowany, zimny napój świetnie pasuje do słonych i tłustych dań. Niestety nie za bardzo nie pasuje cola naszym organizmom. W jednej puszcze coca-coli znajduje się aż 7 łyżeczek cukru (w jednej łyżeczce mieści się ok. 5 g. cukru). To prawdziwa bomba cukrowa, dlatego pijmy colę jedynie raz na jakiś czas. Podobnie w liczbach wyglądają także takie napoje jak Fanta, Mirinda, Sprite czy 7UP. Prawdopodobnie nie będzie to dla nikogo zbytnim zaskoczeniem. W szoku można się znaleźć za to, gdy na tapecie pojawią się soki przecierowe. Popularne napoje z marchwi, banana, pomarańczy czy brzoskwini to ulubiony napój najmłodszych. Mała ilość błonnika w tych napojach sprawia, że cukry w nich zawarte wchłaniają się bardzo szybko. Podobnie źle to wygląda w przypadku zwykłych soków wyciskanych z owoców Ile cukru jest w sokach owocowych? Zawierają one ok. 5 łyżeczek cukru w 250-ml szklance. Jeszcze więcej cukru zawierają  napoje owocowe i nektary, czyli soki z dodatkiem białego cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Na wspomnienie nie zasługują nawet napoje energetyczne. Popularne „energetyki” to nie tylko bomba kofeinowa, ale także mocny strzał cukrowy wymierzony...