Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie
AdobeStock
Newsy

Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie

Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe – ale czy w każdym przypadku? Przekonajcie się.

W sezonie na świeże ogórki prosto z ogródka obowiązkowo trzeba przygotować przynajmniej kilka słoików z kiszonymi ogórkami. Są one w końcu bardzo zdrowe, smaczne i genialnie pasują do wielu dań zarówno jako ich baza (na przykład do zupy ogórkowej), jak i przekąska do głównego dania. Jednak także ogórki kiszone, jak i wiele innych produktów, w niektórych przypadkach są niewskazane do spożycia, a nawet mogą szkodzić! Sprawdźcie, kto powinien uważać przy jedzeniu ogórków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ogórki kiszone – kto nie powinien ich jeść?

Pyszne ogórki kiszone nie są niestety dla każdego! Sfermentowane warzywa zawierające spore ilości soli są niewskazane w wielu schorzeniach. Jeśli cierpicie na poniższe choroby, lepiej ograniczcie spożycie ogórków kiszonych:

  • Nadciśnienie tętnicze oraz kamica szczawianowo-wapniowa – osoby cierpiące na podwyższone ciśnienie powinny zdecydowanie zmniejszyć ilość sodu w swojej diecie. A tego znajduje się w ogórkach kiszonych bardzo dużo!
  • Choroby wątroby – przy tych schorzeniach jedzenie kiszonek jest całkowicie zabronione.
  • Choroba wrzodowa żołądka – u osób cierpiących na nadżerki w żołądku kiszonki mogą wywołać bolesne dolegliwości.

Kiszonek nie powinny jadać także osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe. Zawarty w ogórkach kiszonych potas zmniejsza działanie tych leków.

Zobacz także
Czy gorzkie ogórki nadają się do kiszenia? Czy fermentacja może zmienić smak warzywa?

Czy gorzkie ogórki nadają się do kiszenia? Czy fermentacja może zmienić smak warzywa?

Ogórki małosolne to samo zdrowie. Ale czy są zdrowsze od zwykłych „kiszonych”?

Ogórki małosolne to samo zdrowie. Ale czy są zdrowsze od zwykłych „kiszonych”?

Zalety ogórków kiszonych

Jeśli jednak nie cierpicie na żadne z powyższych chorób, możecie bez obaw jeść ogórki kiszone. Wspaniale działają one bowiem przede wszystkim na pracę waszych jelit. Zawierają zdrowe bakterie, które wspomagają układ pokarmowy. Szczególnie poleca się je osobom stosującym terapie antybiotykowe, by odbudować florę bakteryjną. Wodę po ogórkach kiszonych docenią także ci, którzy mają problemy z zaparciami.

Niewiele osób pewnie wie, że kiszone ogórki pozytywnie wpływają także na poziom cholesterolu! Pomagają go obniżyć i tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby serca. Sprawdzą się także doskonale na diecie odchudzającej, ponieważ mają bardzo mało kalorii. Do tego w ogórkach znajdziecie witaminę C, K i A, które odpowiadają za odporność, gospodarkę wapniową organizmu oraz prawidłową pracę tarczycy.

lidl promocje
AdobeStock
Newsy
Świetnie podnoszą odporność i opóźniają procesy starzenia! Tylko do środy kupisz je w Lidlu aż o 52% taniej!
W okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia warto zwiększyć swoją odporność. Popularna sieć Lidl ma dla was promocję na pełne witamin owoce. Akcja trwa tylko do środy!

Idą pierwsze przymrozki i czas zadbać o swoją odporność! Można oczywiście kupować witaminy w aptece, ale o wiele lepiej jest zacząć jeść więcej owoców, kiszonek i innych produktów bogatych w witaminę C. Tylko do jutra w sklepach Lidl możecie kupić owoce pełne tej witaminy ponad 50% taniej! Atrakcyjna promocja Sieć Lidl nieustająco kusi swoich klientów różnymi promocjami. Niedługo zacznie się grudzień i sklepy już zaczęły intensywnie przypominać nam, że za miesiąc Wigilia! Już teraz można kupić bombki i inne ozdoby choinkowe, zabawki, słodycze i inne. Lidl także wprowadza klientów w świąteczną atmosferę, m.in. najnowszą promocją – skusicie się na mandarynki za jedyne 4,99 zł za kilogram? Mandarynki dobre na wszystko Te popularne cytrusy są chętnie spożywane przez Polaków – i nic dziwnego! Słodsze od pomarańczy nie tylko są smaczne, ale i bardzo zdrowe. Mandarynki zawierają m.in.: Witaminę A – działa na nasz wzrok, chroni przed chorobami oczu oraz przedwczesnym starzeniem się skóry Witaminę C – wzmacnia naszą odporność i naczynia krwionośne Nobiletynę – przeciwdziała rozwinięciu się cukrzycy typu 2, a do tego jest pomocna w leczeniu otyłości Kto powinien jeść mandarynki? Ze względu na szereg zalet, do swojej diety mandarynki powinny wdrożyć osoby, które: Cierpią na cukrzycę – mandarynki mają niski indeks glikemiczny (30) i z rozsądkiem mogą być spożywane przez cukrzyków Odchudzają się – jedna mandarynka ma zaledwie 35 kalorii, co w połączeniu z niskim indeksem glikemicznym czyni z niej świetną słodką przekąskę na diecie Są zagrożone miażdżycą – mandarynki chronią przed miażdżycą naczyń   Źrodło: lidl.pl

ogórki
AdobeStock
Newsy
Przesmaczna i szybka w przygotowaniu surówka z kiszonych ogórków. Jeden dodatek sprawi, że ją pokochasz
Uwielbiasz kiszone ogórki? Zrób tę pyszną surówkę, a twoi domownicy nie będą już chcieli jeść do obiadu nic innego!

Kiszone ogórki pasują do większości polskich dań. Kotlety mielone, tłuczone ziemniaki i do tego kwaszone ogórki – pycha! Świetnie smakują też jako dodatek do kanapek lub jedzone prosto ze słoika. Ale lepiej nie przesadzić, ponieważ może się to skończyć bólem brzucha! Pyszna przekąska Zbliżająca się zima wystawia naszą odporność na próbę. Warto w tym czasie wesprzeć organizm i jeść dużo produktów bogatych w witaminę C – na przykład cytrusy oraz dobre, polskie kiszonki! Ogórki i kwaszona kapusta to doskonałe źródła tej witaminy i powinniśmy je włączyć do swojej zimowej diety, by wzmocnić odporność. Kiszone ogórki mają szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego jeśli nie przekonuje was tylko wsparcie dla organizmu w walce z infekcjami, to co powiecie na to, że: Kiszone ogórki wspomagają odchudzanie – mają bardzo mało kalorii, za to są dość sycące i zaspokajają naturalną potrzebę organizmu na coś chrupiącego i słonego. Zamiast chipsów i paluszków, polecamy chrupać ogórki! Poprawiają pracę układu pokarmowego – błogosławieństwo dla osób cierpiących na zaparcia i problemy z trawieniem, Pomagają zapobiec niedokrwistości Przepis na surówkę z ogórków kiszonych Aby przygotować prostą surówkę z kiszonych ogórków, potrzebne wam są te składniki: 3-4 ogórki kiszone Pół cebuli Pół papryki czerwonej 30 ml oliwy z oliwek Łyżeczka cukru Pieprz Przygotowanie Ogórki tniemy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, a paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do miski, wsypujemy cukier, sól i dodajemy oliwę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. I gotowe! Surówka smakuje najlepiej podawana...

Kiszonki, ogórki kiszone
Flickr/lacegna
Newsy
Co się stanie z waszym ciałem, gdy zaczniecie regularnie jeść kiszonki? 
Sezon jesienno-zimowy obfituje w podatność na infekcje i przeziębienia. Jeżeli nie odżywiacie się w odpowiedni sposób, trudno wam będzie uchronić się przed chorobą. Podpowiadamy, co w naturalny sposób pomoże odporności.

Kiszonki to nie tylko witaminy, ale i naturalny probiotyk, zawierający cenne bakterie kwasu mlekowego. Warzywa poddane kiszeniu są znacznie zdrowsze niż surowe W chłodniejsze dni roku brakuje nam witamin, które znajdziemy w kiszonej kapuście czy ogórkach. Kiszone warzywa to źródło kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Zalet kwasu mlekowego nie sposób zliczyć. Reguluje on florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Ponadto, bakterie kwasu mlekowego odgrywają znaczącą rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B. Kiszonki są małokaloryczne Jeśli przechodzicie na dietę, sięgnijcie po kiszonki. W trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Co więcej, kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc nas przed anemią. Kiszonki warto jeść szczególnie o tej porze, w której odczuwamy naturalne braki witaminy C, A, E K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Sok z kiszonek jest równie wartościowy, jak same kiszonki. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, stąd jego skład jest pełny i bogaty. Kiszone warzywa zawierają dużo błonnika Błonnik w codziennej diecie to także poczucie sytości. Błonnik sprzyja dodatkowo utrzymaniu prawidłowej wagi i pobudzeniu jelit do pracy. Dzięki kiszonkom nie będziemy mieli problemu z zaparciami. Właśnie one lekko zakwaszają organizm, więc wasz apetyt ostudzi się niemalże błyskawicznie! Czy wiecie, że średniej...

woda z ogórków
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by mielone były wilgotne? Sok po ogórkach kiszonych może ci w tym pomóc. Genialny trik
Nie wylewaj wody po ogórkach! Możesz ją ponownie wykorzystać w kuchni do kotletów i innych dań!

Wylewasz wodę po ogórkach kiszonych? Ogromny błąd! Można ją wykorzystać chociażby do zakwaszania zup albo po prostu wypić prosto ze słoika. Bogata jest w cenne witaminy i minerały oraz kwas mlekowy, który świetnie usprawnia działanie układu pokarmowego. Jakie jeszcze właściwości ma woda z ogórków? Sprawdź koniecznie, a już nigdy więcej jej nie wylejesz! Właściwości wody z ogórków kiszonych Woda z ogórków jest doskonałym źródłem witamin niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Jej właściwości to m.in.: Wspomaganie pracy układu pokarmowego Wyrównanie gospodarki wodno-zasadowej Nawodnienie organizmu Jest źródłem witaminy C, E, K, A oraz B Woda z ogórków na odchudzanie i problemy z żołądkiem Zalewa po ogórkach zawiera duże ilości kwasu mlekowego i bakterii probiotycznych. Działają one kojąco na układ pokarmowy i wspomagają trawienie. Zalety wody po ogórkach docenią także osoby cierpiące na problemy z nieregularnym wypróżnianiem, ponieważ doskonale reguluje ona pracę jelit i pomaga na zaparcia. Pomoże także tym, którzy uskarżają się na zatrzymywanie wody w organizmie! Opuchnięte stopy i dłonie często są wbrew pozorom wynikiem odwodnienia, a nie nadmiaru wody. Gdy jej brakuje, organizm zaczyna zatrzymywać ją w tkankach i stąd opuchlizny. Warto włączyć do swojej diety wodę z ogórków, by zwalczyć ten problem. Jak stosować wodę z ogórków? Sposobów na wykorzystanie zalewy po ogórkach jest naprawdę sporo! Oto najpopularniejsze z nich: Zakwaszanie zup i sosów – zupa ma mało wyrazisty smak? Dodaj do niej wody z ogórków! Nada jej charakteru i kwaśnego posmaku. Świetnie pasuje do zupy jarzynowej, kalafiorowej i ogórkowej oczywiście....