Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie
AdobeStock
Newsy

Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie

Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe – ale czy w każdym przypadku? Przekonajcie się.

W sezonie na świeże ogórki prosto z ogródka obowiązkowo trzeba przygotować przynajmniej kilka słoików z kiszonymi ogórkami. Są one w końcu bardzo zdrowe, smaczne i genialnie pasują do wielu dań zarówno jako ich baza (na przykład do zupy ogórkowej), jak i przekąska do głównego dania. Jednak także ogórki kiszone, jak i wiele innych produktów, w niektórych przypadkach są niewskazane do spożycia, a nawet mogą szkodzić! Sprawdźcie, kto powinien uważać przy jedzeniu ogórków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ogórki kiszone – kto nie powinien ich jeść?

Pyszne ogórki kiszone nie są niestety dla każdego! Sfermentowane warzywa zawierające spore ilości soli są niewskazane w wielu schorzeniach. Jeśli cierpicie na poniższe choroby, lepiej ograniczcie spożycie ogórków kiszonych:

  • Nadciśnienie tętnicze oraz kamica szczawianowo-wapniowa – osoby cierpiące na podwyższone ciśnienie powinny zdecydowanie zmniejszyć ilość sodu w swojej diecie. A tego znajduje się w ogórkach kiszonych bardzo dużo!
  • Choroby wątroby – przy tych schorzeniach jedzenie kiszonek jest całkowicie zabronione.
  • Choroba wrzodowa żołądka – u osób cierpiących na nadżerki w żołądku kiszonki mogą wywołać bolesne dolegliwości.

Kiszonek nie powinny jadać także osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe. Zawarty w ogórkach kiszonych potas zmniejsza działanie tych leków.

Zobacz także
Czy gorzkie ogórki nadają się do kiszenia? Czy fermentacja może zmienić smak warzywa?

Czy gorzkie ogórki nadają się do kiszenia? Czy fermentacja może zmienić smak warzywa?

Ogórki małosolne to samo zdrowie. Ale czy są zdrowsze od zwykłych „kiszonych”?

Ogórki małosolne to samo zdrowie. Ale czy są zdrowsze od zwykłych „kiszonych”?

Zalety ogórków kiszonych

Jeśli jednak nie cierpicie na żadne z powyższych chorób, możecie bez obaw jeść ogórki kiszone. Wspaniale działają one bowiem przede wszystkim na pracę waszych jelit. Zawierają zdrowe bakterie, które wspomagają układ pokarmowy. Szczególnie poleca się je osobom stosującym terapie antybiotykowe, by odbudować florę bakteryjną. Wodę po ogórkach kiszonych docenią także ci, którzy mają problemy z zaparciami.

Niewiele osób pewnie wie, że kiszone ogórki pozytywnie wpływają także na poziom cholesterolu! Pomagają go obniżyć i tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby serca. Sprawdzą się także doskonale na diecie odchudzającej, ponieważ mają bardzo mało kalorii. Do tego w ogórkach znajdziecie witaminę C, K i A, które odpowiadają za odporność, gospodarkę wapniową organizmu oraz prawidłową pracę tarczycy.

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej
AdobeStock
Newsy
Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej
Jeśli jesteście tak wielkimi miłośnikami kiszonych ogórków, że nie możecie się doczekać aż będą dobre sprawdźcie, po jakim czasie ogórki są już ukiszone.

Kiszone ogórki mają szereg wspaniałych właściwości, dlatego warto jeść je jak najczęściej. A ukiszone ogórki będą dobre wiele miesięcy po włożeniu ich do słoików i pasteryzowaniu! Po jakim czasie ogórki są ukiszone? Ogórki nadają się do spożycia wiele miesięcy po ukiszeniu, jednak niektórzy są tak niecierpliwi, że chcieliby ich skosztować jak najszybciej. Wówczas przyda się wam wiedza na temat tego, po jakim czasie ogórki będą już ukiszone. Około 2-3 tygodnie po zakiszeniu ogórki będą już dobre, choć warto poczekać na nie nieco dłużej. Jeżeli otworzycie słoiki wcześniej, to wyjdą wam ogórki małosolne . Właściwości ogórków kiszonych Ogórki kiszone mają bardzo mało kalorii, dlatego poleca się je osobom stosującym diety odchudzające. W dodatku ich słony smak i przyjemna chrupkość sprawia, że pozwalają „oszukać” mózg i zaspokoić chęć zjedzenia czegoś chrupiącego i o ostrym, słonym smaku, jak na przykład solone orzeszki albo chipsy. Ponadto ogórki kiszone: Wzmacniają odporność Oczyszczają organizm z toksyn Usprawniają pracę układu pokarmowego Zawierają naturalne probiotyki Znajduje się w nich dużo błonnika, dlatego sycą na długo i zapewniają lepsze trawienie Obniżają poziom cholesterolu Zmniejszają ryzyko chorób serca Polecane dla osób z niedokrwistością Wzmacniają paznokcie, włosy i kondycję skóry Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny jednak pamiętać o tym, że w ich przypadku częste spożywanie ogórków kiszonych jest niewskazane ze względu na wysoką zawartość soli. Nie powinny ich też jeść osoby cierpiące na wrzody żołądka i inne choroby układu pokarmowego. Przyprawy do ogórków Przyprawami, które...

Każdy o tym wie, teraz potwierdzili to naukowcy. Te produkty to bomba witaminowa i działają jak naturalny lek
AdobeStock
Newsy
Teraz potwierdzili to naukowcy. Te produkty to bomba witaminowa i działają jak naturalny lek
Nie może ich zabraknąć w żadnym polskim domu. Teraz ich wpływ na zdrowie znalazł potwierdzenie w badaniach.

Czy wasze babcie zachęcały was do jedzenia kiszonej kapusty i ogórków argumentując, że dzięki temu będziecie odporni na choroby? I miały rację! Choć dawniej kwestia wpływu kiszonek na zdrowie opierała się głównie na praktycznym doświadczeniu, teraz ich skuteczność w walce z chorobami została potwierdzona naukowo. Zdziwieni? Odkrycie naukowców Uczeni z Uniwersytetu Stanford, jednej z najbardziej prestiżowych uczelni w Stanach Zjednoczonych, przeprowadzili badanie dotyczące wpływu kiszonek na zdrowie. Potwierdziło się to, co wielu ludzi już wiedziało od dawna: Dieta ukierunkowana na mikrobiotę (drobnoustroje żyjące w organizmie człowieka – przyp. red.) może zmienić poziom odporności, zapewniając obiecującą drogę do zmniejszenia stanu zapalnego u zdrowych osób dorosłych - powiedział dr Christopher Gardner, profesor Rehnborg Farquhar i dyrektor badań nad żywnością w Stanford Prevention Research Center. Badanie wykazało, że wystarczy 10 tygodni jedzenia kiszonek, by zauważalnie zmienić mikrobiom swojego organizmu. Dochodzi do wzmocnienia odporności i zmniejszenia stanów zapalnych, które odpowiadają m.in. za reumatoidalne zapalenie stawów czy cukrzycę typu 2. Jakie kiszonki należy jeść? Warto podkreślić, że wpływ na zdrowie mają wszystkie produkty, które zostały poddane fermentacji. Mogą to być więc zarówno kiszone warzywa, jak i sfermentowane produkty mleczne, np.: Ogórki kiszone Kapusta kiszona Kimchi (koreańska kapusta kiszona) Kefir Jogurty Kombucha Wpływ kiszonek na zdrowie Jak dokładnie działają kiszonki na organizm? Zawierają one bardzo dużo kwasu mlekowego, który powstaje w trakcie fermentacji. Pozwala on oczyścić organizm, wspomaga procesy trawienne oraz wzmacnia odporność. Ponadto jedzenie kiszonek...

ogórki kiszone na odchudzanie
AdobeStock
Newsy
Chcecie szybko schudnąć? Zacznijcie jeść ogórki kiszone. Zrzucicie nawet 5 kg w 2 tygodnie
Ogórki kiszone na odchudzanie? Jak najbardziej! Dowiedzcie się, jak swojskie ogórki mogą wam pomóc zrzucić zbędne kilogramy.

Aby schudnąć, nie trzeba wcale jeść wymyślnych przepisów z egzotycznych w Polsce składników, takich jak krewetki czy olej kokosowy. Doskonałym składnikiem, który sprawdzi się na diecie odchudzającej są swojskie ogórki kiszone! Przekonajcie się sami. Właściwości ogórków kiszonych Kiszone, czyli inaczej sfermentowane ogórki są jedną z typowych polskich przekąsek. Proces fermentacji pozwala na długo zachować świeżość tych warzyw, a na dodatek zwiększa ilość zawartych w nich witamin! W ogórkach znajduje się dużo kwasu mlekowego, który doskonale wpływa na florę bakteryjną jelit . Dlatego jeśli odczuwacie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, włączcie ogórki do swojej diety. Witaminy Ogórki kiszone zawierają bardzo dużo witaminy C , a także: Witaminę K Witaminę A Witaminę E Witaminy z grupy B Oraz minerały, takie jak potas, żelazo, magnez, fosfor, cynk, sód i miedź. Kalorie 100 g ogórków kiszonych dostarcza zaledwie 12 kalorii. To znaczy, że jeden średni ogórek kiszony ma tylko 7 kalorii ! Dla porównania przypominamy, że dorosły człowiek powinien przyjmować dziennie średnio 2000 kalorii, dlatego bez wyrzutów sumienia możecie się objadać ogórkami. Uważajcie jednak, by nie przesadzić z ich ilością - może się to skończyć bólem brzucha! Ogórki kiszone na odchudzanie Co sprawia, że ogórki kiszone są doskonałą przekąską na diecie odchudzającej? Podczas zrzucania wagi ogromnym wyzwaniem jest oparcie się pokusie jedzenia słonych i chrupiących przekąsek, takich jak chipsy i solone orzeszki. A czymże są ogórki kiszone, jeśli nie chrupiącą i słoną przekąską? Ich przewaga polega na tym, że mają śmiesznie mało kalorii i zawierają mnóstwo witamin....

Najlepsze przyprawy do ogórków kiszonych. To one nadają im smaku
Pixabay
Newsy
Co ma więcej witaminy C: ogórek kiszony czy pomidor? Nasze zmysły nas oszukują
Słyszeliście kiedyś, że ogórki kiszone są zdrowe przez wysoką zawartość witaminy C i dobry wpływ na odporność? Okazuje się, że to naprawdę często powielany mit!

Kiszonki traktowane są jako prawdziwy skarb narodowy i źródło wielu korzystnych dla zdrowia substancji . Jest w tym wiele prawdy. Produkty kiszone faktycznie są pełne zdrowych bakterii i związków, które korzystnie oddziałują na organizm. Nie ma jednak w nich prawie witaminy C! Witamina C w ogórkach kiszonych Bardzo wiele osób zapytanych o to, co zdrowego jest w ogórkach kiszonych, bez wahania odpowie, że witamina C. To wcale nie jest prawda! Ogórki kiszone zawierają tylko 3,2 g mg witaminy C w 100 g produktu. To niezwykle mało w porównaniu do innych warzyw i owoców: Pomidor ma 13,7 mg witaminy C Papryka ma aż 128 mg witaminy C Kiwi to 92,7 mg witaminy C w 100 g produktu Przy tych warzywach kiszone ogórki wypadają naprawdę blado. Skąd wziął się ten mit? Dlaczego zatem wszystkim wydaje się, że ogórki kiszone to dobre źródło witaminy C? Pewnie dlatego, że są kwaśne. Najpopularniejszym produktem z witaminą C jest oczywiście cytryna. Często więc wszystkim innym kwaśnym produktom tez przypisuje się wysoką zawartość tej witaminy. Tymczasem kwasowość ogórków kiszonych jest spowodowana kwasem mlekowym, nie kwasem askorbinowym (witaminą C). Powstaje on w naturalnym procesie kiśnięcia. Czy ogórki kiszone wpływają na odporność? Co zatem z wpływem ogórków kiszonych na odporność? Czy to też mit? Okazuje się, że nie. Ogórki kiszone mogą wspierać odporność , ale z zupełnie innego powodu. Są one bogatym źródłem probiotyków , czyli żywych bakterii wspierających pracę jelit. Ogórki kiszone wspomagają trawienie i poprawiają stan jelit, z których pochodzi znaczna część odporności ludzkiego organizmu. Czytaj także: Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają...