AdobeStock
Newsy

Czy grzyby należy umyć przed gotowaniem? Polacy nagminnie popełniają ten błąd

Zebraliście w lesie grzyby i planujecie je ugotować? Czy wcześniej powinno się je umyć w wodzie? Sprawdźcie.

Jesień to czas, gdy wielu z nas wybiera się na grzybobranie. Zbieranie grzybów nie tylko doskonale odpręża i umożliwia bliski kontakt z naturą, ale też jest okazją do zebrania grzybów, z których można później przygotować wiele wspaniałych potraw.

Zanim jednak zabierzemy się do jedzenia dań z grzybów, musimy je odpowiednio przygotować. Jak się do tego zabrać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy grzyby należy umyć przed gotowaniem?

Jeśli kupiliście w sklepie grzyby i chcecie je ugotować, najpierw powinniście je umyć. Grzyby sklepowe zostały już wprawdzie wstępnie wymyte, ale dla zachowania maksimum ostrożności, warto zrobić to ponownie. To samo dotyczy grzybów z lasu, które także należy odpowiednio oczyścić przed gotowaniem.

Na początku załóżcie na dłonie rękawiczki i oczyśćcie grzyby z igieł, ziemi i liści. Następnie wypłuczcie je przez chwilę w zimnej wodzie, po czym wysuszcie papierowym ręcznikiem. Myjąc w ten sposób grzyby pozbywamy się z nich bakterii, które dodatkowo znikną w wysokiej temperaturze podczas gotowania.

Czy to prawda, że grzyby pod wpływem wody zmiękną i staną się papkowate?

Grzyby i tak składają się w dużej mierze z wody, więc dodatkowa woda im nie grozi. Lepiej umyć grzyby i nie ryzykować zatruciem bakteriami niż pozostawić je brudne i zachorować. Jeśli umyjecie grzyby, od razu przystąpcie do ich obróbki. Przechowywanie umytych grzybów na później, nawet w lodowce, bardzo im nie służy, ponieważ mogą zacząć gnić.

Zobacz także
Wybieracie się na grzyby i planujecie je sprzedać? Sprawdźcie, ile możecie zarobić

Myślicie o zarabianiu na grzybach? Sprawdzamy czy to dochodowy interes

Sekret doskonałych kurek z patelni? Wystarczy pamiętać o tych 3 żelaznych zasadach

Sekret doskonałych kurek z patelni? Wystarczy pamiętać o tych 3 żelaznych zasadach

Czy jedzenie niemytych grzybów jest bezpieczne?

Niektórzy kroją grzyby i kładą je np. na pizzę w ogóle ich wcześniej nie myjąc. Nie jest to bezpieczne, ponieważ na takich grzybach mogą się znajdować różne bakterie. Dla zachowania ostrożności, dokładnie umyjcie grzyby przed spożyciem, zwłaszcza jeśli zbieraliście je sami. Grzyby ze sklepu zostały już wcześniej oczyszczone, a te zebrane w lesie mogą być pełne groźnych bakterii. Mimo to, wszystkie grzyby powinny  być przed gotowaniem ponownie wymyte.

Jak rozpoznać, że grzyby się zepsuły?

Zepsute grzyby bardzo łatwo jest rozpoznać. Takie grzyby stają się ciemne i gąbczaste a na ich powierzchni widać śliską i mokrą warstwę. Nie gotujcie takich grzybów. Te trzy oznaki świadczą o tym, że należy już je wyrzucić.

Źródło: wprost.pl

Wybieracie się na grzyby? GIS ostrzega: pamiętajcie o punkcie 1
AdobeStock
Newsy
Wybieracie się na grzyby? GIS ostrzega: pamiętajcie o punkcie 1
W lasach już pojawiają się grzyby – jednak nie wszystkie są jadalne! Sprawdźcie, jak zadbać o swoje bezpieczeństwo na grzybobraniu.

Choć grzybobranie kojarzy się większości ludzi z jesienią, to już teraz można znaleźć w lesie grzyby! Z tego powodu GIS wydał oficjalny komunikat na temat grzybobrania, gdzie ostrzega przed błędami popełnianymi przez niedoświadczonych grzybiarzy. Niektóre z nich mogą kosztować was zdrowie albo nawet życie. Poznajcie dekalog grzybiarza i sprawdźcie, jak się przygotować do bezpiecznego zbierania grzybów. Dekalog grzybiarza od GIS Główny Inspektorat Sanitarny na stronie gov.pl opublikował długi komunikat na temat zbierania grzybów w lesie. Aura zachęca grzybiarzy do wędrówek w poszukiwaniu smacznych i jadalnych grzybów, dlatego dla własnego bezpieczeństwa warto dowiedzieć się, jak prawidłowo się przygotować do zbierania grzybów: Dekalog grzybiarza Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz. Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z ,,siateczką’’. Nie korzystaj z foliowych reklamówek. Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe. Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni. Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie! Nie podawaj grzybów małym dzieciom! Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła! Nie identyfikuj grzybów próbując ich! Szczególnie ważny jest punkt 1., ponieważ zjedzenie nieznanego grzyba może w najlepszym wypadku spowodować u was zatrucie pokarmowe, a w najgorszym – śmierć. Przypominamy, że w Polsce rosną bardzo trujące grzyby, które szybko po spożyciu wywołują objawy ciężkiego zatrucia, które w przypadku braku natychmiastowej interwencji lekarskiej prowadzi do śmierci. Jak przygotować się do...

Jak suszyć grzyby? 1 błąd i szybko spleśnieją
AdobeStock
Newsy
Jak suszyć grzyby we właściwy sposób? 1 błąd i szybko spleśnieją
W polskich lasach mamy obecnie prawdziwe zatrzęsienie grzybów. Zostały wam leśne grzyby i planujecie je wysuszyć? Dowiedzcie się, jak prawidłowo to zrobić. Jeden błąd i będą do niczego.

Jesień to prawdziwy raj dla zbieraczy grzybów . W wielu polskich domach przygotowuje się obecnie grzyby marynowane w occie lub inne typowo jesienne dania, takie jak np. grzyby smażone z cebulką . Świetną propozycją na chłodne jesienne wieczory jest zupa krem z grzybów lub aromatyczne risotto z leśnymi grzybkami . Jeśli zostały wam grzyby, z którymi nie bardzo wiecie, co zrobić, możecie je zasuszyć, aby móc później dodawać je do sosów, zup lub mięs. Jak to zrobić prawidłowo? Jak suszyć grzyby? Suszenie grzybów jest bardzo łatwe. Pamiętajcie jednak o dwóch ważnych zasadach Dzięki nim wasze grzyby nie spleśnieją. Oto one: Grzyby najpierw oczyszczamy. Pod żadnym pozorem jednak ich nie myjcie! Wystarczy, że użyjecie wilgotnego pędzelka, którym starannie oczyścicie grzyby z zabrudzeń takich jak piasek, igły czy liście. Pamiętajcie, by nie przeznaczać do suszenia grzybów nadgryzionych przez zwierzęta lub co gorsza – z robakami. Grzyby powinny być zdrowe i pozbawione uszkodzeń. Nadpsute grzyby, nawet po wysuszeniu nie będą nadawały się do jedzenia – co więcej – ich zjedzenie może wam nawet zaszkodzić. Kroimy grzyby na plastry lub kawałki. Odkrójcie trzonki od kapeluszy, a większe trzonki przekrójcie na pół i zostawcie do suszenia. Grzyby można suszyć na kilka sposobów:  w suszarce do żywności w piekarniku na nitce, np. nad kuchenką W jakiej temperaturze suszyć grzyby? 1 błąd i spleśnieją Najważniejszą kwestią o jakiej należy pamiętać podczas suszenia grzybów jest jednak temperatura, w jakiej będziemy to robić. Gdy grzyby są suszone w nieodpowiedniej temperaturze mogą zepsuć się i spleśnieć. Grunt to powolne suszenie w temperaturze 40-50°C. Jeśli zdecydujecie się na...

Jak długo gotować grzyby? To zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak długo gotować grzyby, by nie pozbawić ich całego smaku i aromatu? To zależy od 1 rzeczy
Chcecie ugotować grzyby, ale nie wiecie, jak się do tego zabrać? Skorzystajcie z naszych rad.

W polskich lasach mamy obecnie prawdziwy wysyp grzybów . Jeśli jesteście fanami grzybobrania, to właśnie teraz możecie wybrać się do lasu na grzyby. Część z was na pewno już to zrobiła i przyniosła do domu solidną ilość grzybów. Co robić z nimi dalej? Jak długo je gotować? Jak ugotować grzyby? Z grzybów możecie zrobić wiele smacznych dań. Możecie je ususzyć, usmażyć z cebulką , zrobić z nich przetwory, dodawać do mięs, zup i sosów albo... ugotować. Jak zrobić to prawidłowo? Jeśli chcemy ugotować grzyby, powinniśmy to zrobić do uzyskania ich miękkości. Jednak jeden grzyb może być miękki o wiele szybciej niż inny. To dlatego przed przystąpieniem do gotowania grzybów, koniecznie podzielcie je na rodzaje. I tak, przykładowo: kurki , rydze, borowiki gotujemy ok 40 min; koźlarze - ok 30 min; maślaki, podgrzybki - ok 15-20 min; pieczarki  - ok 5-7 min. Ile gotować suszone grzyby? Część z was być może ma jeszcze w swoich domach zeszłoroczne suszone grzyby. Jeśli chcecie przygotować z nich jakieś danie, je także powinniście najpierw ugotować. Jak się do tego zabrać? Suszone grzyby warto przed gotowaniem namoczyć w zimnej wodzie lub lekko osolonym mleku. Powinny w niej postać przez min. 4 godziny a najlepiej całą noc. Dzięki tej metodzie nasze grzyby będą smakowały i pachniały zupełnie niemal jak świeże. Następnie wkładamy grzyby do garnka z wodą i gotujemy, aż będą miękkie. Dla dużych grzybów czas wynosi ok. 1 godziny. Mniejsze grzyby powinny się gotować ok. 30 minut. Co zrobić z pianą, która wydobywa się podczas gotowania? Pianę tę należy usunąć. Należy też pamiętać, aby pod koniec gotowania dodać do garnka trochę soli. Ugotowane grzyby studzimy i poddajemy dalszej obróbce. Możemy pokroić je na kawałki i usmażyć lub dodać...

Myjecie mięso przed smażeniem? Lepiej przestańcie. Grozi to poważnymi konsekwencjami
Newsy
Myjecie mięso przed smażeniem? Lepiej przestańcie. Grozi to poważnymi konsekwencjami
To częsta praktyka wielu Polaków. Tymczasem okazuje się, że za dużo higieniczności w kuchni też może nawet szkodzić.

Myć mięso przed smażeniem, pieczeniem i gotowaniem, czy nie myć? Ten niemal hamletowski dylemat dręczy mnóstwo gospodyń domowych od lat. Wiele z pań domu już dawno przez to zaczęła opłukiwać kurczaka, wieprzowinę czy wołowinę pod bieżąca wodą przed obróbką. Czy powinno się myć mięso przed smażeniem? Strumień kranówki w zamierzeniu ma uchronić domowników przed niebezpiecznymi bakteriami, w tym salmonellą. Tymczasem prawda leży w zupełnie innym miejscu. Okazuje się, że takie postepowanie może przynosić skutki odwrotne od zamierzonego. Zapytacie: jak to możliwe? Dlaczego mycie mięsa grozi salmonellą? Przecież myte w ten sposób mięso nie  może potem jakkolwiek wam zaszkodzić. Czym grozi mycie mięsa pod bieżącą wodą? O wiele poważniejsze konsekwencje może przynieść rozprzestrzenianie się bakterii podczas mycia mięsa na zlew, zlewozmywak, blat i inne naczynia. Łatwo się domyślić, że w takim ciepłym i wilgotnym środowisku bakterie mają wręcz idealne warunki do rozwoju. Takie mycie mięsa przed obróbką termiczną to prosta droga do stworzenia tak zwanego wtórnego ogniska zakażenia m.in. salmonellą. Niestety mycie mięsa przed smażeniem w dalszym ciągu poleca się na wielu blogach i stronach kulinarnych. Niestety autorzy wielu z takich poradników nie uwzględniają w swoich zaleceniach tego, co nie tak dawno ustalili badacze w dziedzinie higieny pracy w kuchni. Jak postępować z surowym mięsem? A oto kilka innych rad, które warto wcielić w życie podczas obróbki termicznej mięsa: Podczas gotowania potraw mięsnych, warto używać rękawic ochronnych Zawsze należy kontrolować to, czego dotyka surowe mięso i w razie potrzeby dokładnie umyć i zdezynfekować takie zabrudzone powierzchnie Przed i po zakończonej pracy z...