AdobeStock
Newsy

Czy grzyby należy umyć przed gotowaniem? Polacy nagminnie popełniają ten błąd

Zebraliście w lesie grzyby i planujecie je ugotować? Czy wcześniej powinno się je umyć w wodzie? Sprawdźcie.

Jesień to czas, gdy wielu z nas wybiera się na grzybobranie. Zbieranie grzybów nie tylko doskonale odpręża i umożliwia bliski kontakt z naturą, ale też jest okazją do zebrania grzybów, z których można później przygotować wiele wspaniałych potraw.

Zanim jednak zabierzemy się do jedzenia dań z grzybów, musimy je odpowiednio przygotować. Jak się do tego zabrać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy grzyby należy umyć przed gotowaniem?

Jeśli kupiliście w sklepie grzyby i chcecie je ugotować, najpierw powinniście je umyć. Grzyby sklepowe zostały już wprawdzie wstępnie wymyte, ale dla zachowania maksimum ostrożności, warto zrobić to ponownie. To samo dotyczy grzybów z lasu, które także należy odpowiednio oczyścić przed gotowaniem.

Na początku załóżcie na dłonie rękawiczki i oczyśćcie grzyby z igieł, ziemi i liści. Następnie wypłuczcie je przez chwilę w zimnej wodzie, po czym wysuszcie papierowym ręcznikiem. Myjąc w ten sposób grzyby pozbywamy się z nich bakterii, które dodatkowo znikną w wysokiej temperaturze podczas gotowania.

Czy to prawda, że grzyby pod wpływem wody zmiękną i staną się papkowate?

Grzyby i tak składają się w dużej mierze z wody, więc dodatkowa woda im nie grozi. Lepiej umyć grzyby i nie ryzykować zatruciem bakteriami niż pozostawić je brudne i zachorować. Jeśli umyjecie grzyby, od razu przystąpcie do ich obróbki. Przechowywanie umytych grzybów na później, nawet w lodowce, bardzo im nie służy, ponieważ mogą zacząć gnić.

Czy jedzenie niemytych grzybów jest bezpieczne?

Niektórzy kroją grzyby i kładą je np. na pizzę w ogóle ich wcześniej nie myjąc. Nie jest to bezpieczne, ponieważ na takich grzybach mogą się znajdować różne bakterie. Dla zachowania ostrożności, dokładnie umyjcie grzyby przed spożyciem, zwłaszcza jeśli zbieraliście je sami. Grzyby ze sklepu zostały już wcześniej oczyszczone, a te zebrane w lesie mogą być pełne groźnych bakterii. Mimo to, wszystkie grzyby powinny  być przed gotowaniem ponownie wymyte.

Jak rozpoznać, że grzyby się zepsuły?

Zepsute grzyby bardzo łatwo jest rozpoznać. Takie grzyby stają się ciemne i gąbczaste a na ich powierzchni widać śliską i mokrą warstwę. Nie gotujcie takich grzybów. Te trzy oznaki świadczą o tym, że należy już je wyrzucić.

Źródło: wprost.pl

Chory na covid zmarł na zakupach
Adobe Stock
Newsy
Wstrząsające doniesienia z Gdyni! Chory na koronawirusa mężczyzna wszedł do sklepu i...
63-letni mężczyzna mimo nakazu odbycia kwarantanny postanowił wybrać się na szybkie zakupy. Niestety, już z nich nie wrócił.

Senior mieszkający w Gdyni potrzebował tylko kilku najważniejszych rzeczy. Mimo że od 22 listopada miał odbywać kwarantannę domową, postanowił wybrać się na szybkie zakupy do pobliskiego osiedlowego sklepu. Niestety, ta wycieczka skończyła się dla niego tragicznie. Wstrząsające doniesienia z Gdyni Mężczyzna zawitał do sklepu około godziny 7 rano. Nakładając do koszyka poszczególne produkty nagle osunął się na podłogę. Nikt nie wiedział, jaki jest powód omdlenia. Zarówno pracownicy oraz pozostali klienci sklepu ruszyli na pomoc 63-latkowi. Na miejsce wezwano pogotowie. Po przyjeździe medyków okazało się, że mężczyzna nie żyje… Na miejsce zostali skierowani funkcjonariusze jednego z gdyńskich komisariatów. Policjantom bardzo szybko i sprawnie udało się ustalić, że senior był zakażony koronawirusem. Chory na COVID-19 powinien przebywać w izolacji aż do 2 grudnia. Sklep został zamknięty Dane osób mających bezpośredni kontakt ze zmarłym zostały natychmiast przekazane do stacji sanitarno-epidemiologicznej. Na tym jednak nie koniec. Zakażony mężczyzna dotykał przecież wielu produktów w sklepie. Ten musiał więc zostać zamknięty na czas generalnej dezynfekcji.  Przez najbliższe kilka dni mieszkańcy gdyńskiego osiedla nie kupią w nim bułek, jajek, ani mleka. Klienci odwiedzą miejsce dopiero, kiedy będzie całkowicie bezpieczne. Lepiej nosić rękawiczki Takie sytuacje nie należą do rzadkości. Dlatego też sanepid po raz kolejny zwraca uwagę na przestrzeganie wszelki obostrzeń podczas robienia zakupów.  Mimo że noszenie rękawiczek nie jest obowiązkowe, warto je założyć sięgając chociażby po bułki. Tego typu produktów nie da się przecież umyć, ani w żaden sposób oczyścić. Jeśli więc ktoś przed tobą miał COVID-19 i dotknął ich gołymi rękoma, w...

Bigos
Adobe Stock
Przepisy
Super sycący bigos staropolski z kiełbasą i śliwkami! W mig znika z półmiska!
Na Wigilię nie ma nic lepszego od bigosu staropolskiego! Idealne połączenie kapusty, grzybów, śliwek i kiełbasy sprawia, że tęsknimy za tym przysmakiem cały rok. Na szczęście już niedługo bigos ponownie zagości na naszych stołach!

Choć jego przygotowanie jest czasochłonne, tych godzin spędzonych w kuchni na pewno nie pożałujesz. Będziesz potrzebować 500 gramów świeżej kapusty 500 gramów kiszonej kapusty 400 gramów mięsa wieprzowego (może być karkówka) 300 gramów wiejskiej kiełbasy 50 gramów suszonych grzybów 30 gramów suszonych śliwek 1 duża cebula 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek Przygotowanie Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Namoczone grzyby odcedź i pokrój w cienkie paski, ale wody nie wylewaj. Dolejesz ją później do bigosu, dzięki czemu wzbogacisz jego smak. Kapustę kiszoną odcedź z wody (pod żadnym pozorem jej nie płucz, wtedy straci swój smak), a następnie posiekaj. Tak przygotowaną kapustę kiszoną umieść w dużym garnku i dolej do niej szklankę wody. Świeżą kapustę również posiekaj, a następnie dodaj do garnka z kapustą kiszoną. Całość gotuj pod przykrywką przez około godzinę na wolnym ogniu. W tym czasie zajmij się mięsem wieprzowym. Pokrój je w kostkę, a następnie podsmaż na rozgrzanym smalcu, aż do całkowitej miękkości przez ok. 15 minut. Nie zapominaj w tym czasie o mieszaniu. Po godzinie gotowania kapusty dodaj przyprawy – 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 1 łyżeczka pieprzu, kminku i majeranku. To również dobry moment na dodanie do powstającego bigosu wcześniej pokrojonych grzybów i wody pozostałej z ich namaczania. Całość dokładnie wymieszaj. Po kilku minutach dodaj również podsmażone na patelni mięso i ponownie wymieszaj. Gotuj wszystko pod przykrywką, na wolnym ogniu, cały czas pilnując, by kapusta się nie przypaliła (jeśli widzisz, że konsystencja...

Przekąska dla dzieci wycofana ze sklepów
Pixabay/
Zdrowie
Pod żadnym pozorem nie podawaj ich dzieciom. Popularna przekąska wycofana przez GIS
GIS ostrzega przed przekąską, którą znamy dosłownie wszyscy. Czy paluszki mogą szkodzić zdrowiu?

Niebezpieczne produkty powinny znikać z supermarketów zanim dotrą na sklepową półkę. Główny Inspektor Sanitarny pilnuje, aby takich produktów było w naszych koszykach jak najmniej. Nie zawsze to, co mogłoby wydawać się zdrowe i pożywne, faktycznie takie jest. Pod lupę często trafiają m.in. produkty dla dzieci, które wymagają zachowania szczególnej ostrożności. Jak się niestety okazuje, niektóre z nich mogą nawet szkodzić zdrowiu! Według nowych ostrzeżeń GIS ogłoszonych na początku listopada, ze sprzedaży zostanie wycofanych co najmniej kilka produktów. W podobnych sytuacjach należy pamiętać o koniecznym sprawdzeniu, czy takie produkty nie znajdują się u nas w domu. Niezdatne do spożycia Produkty badane przez GIS co jakiś czas mają różnego rodzaju nieprawidłowości. Najnowszym tego typu odkryciem są m.in. paluszki z firmy Lajkonik , częsta i lubiana przekąska naszych pociech. Niestety nie spełniają one norm i mogą być szkodliwe. Oznacza to, że ich zakup to, na wielu płaszczyznach, niekorzystna i wielce nieprawidłowa inwestycja! Co zrobić, by ustrzec się usuniętej z obiegu żywności? Śledzić na bieżąco komunikaty GIS. Nie kupować ani nie spożywać produktów objętych komunikatem. W przypadku zatrucia pokarmowego - niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.   Wycofaniu podlegają „Paluszki z sezamem”, 150 g, z terminem ważności 12.04.2021 i 26.04.2021.   Źródło: POLSKA TIMES    

Bigos
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Bigos w sam raz kwaśny, idealnie doprawiony, po prostu wyjątkowy. Ten przepis nie ma sobie równych
Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Poznajcie naszą propozycję.

Kilka wieków temu bigosem nazywano potrawę z siekanego mięsa, ryb lub nawet raków z dodatkiem cytryn, limonek i octu winnego. W XVIII wieku zaczęto zastępować drogie składniki kapustą kiszoną. Bigos bez kapusty Przez wiele lat w książkach kucharskich znajdowały się przepisy na bigos bez kapusty. Niektóre zapisy z XX wieku nadal podtrzymują tę tendencję. Chwilę wcześniej, w wieku XIX, zaczęto jednak eksperymentować z proporcjami mięsa i kapusty. Tak właśnie powstał bigos współczesny. Po staropolsku Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Może też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i silną woń wędzonki, śliwek i ewentualnie dziczyzny. Składniki na bigos: 3 kg kapusty kiszonej z marchewką 4 cebule białe średniej wielkości 4  śliwki suszone polskie lub śliwki kalifornijskie  500 g mięsa wieprzowego, biodrówka lub szynka 500 g boczku surowego wędzonego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 1 kiełbasa wędzona 6 łyżek oleju rzepakowego 10 ziarenek ziela anielskiego 5 liści laurowych 10 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 190 g koncentratu pomidorowego sól do smaku Grzyby namaczamy w przegotowanej, gorącej wodzie. Odsączamy, a wodę pozostawiamy. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i...