Czy grillowane mięso jest mocno rakotwórcze? Będziecie zaskoczeni
Adobe Stock
Newsy

Czy grillowane mięso jest mocno rakotwórcze? Będziecie zaskoczeni

Pyszne, aromatyczne i soczyste mięso z grilla nie ma sobie równych. To jeden z ulubionych przysmaków Polaków. Jednak nie wszyscy wiedzą o skutkach jego jedzenia.

Majówka i cały okres letni nie mogą się obyć bez grilla. To wręcz obowiązkowy punkt tej pory roku. To świetna okazja do spotkania z bliskimi na świeżym powietrzu oraz skosztowanie pysznych dań przyrządzanych na ruszcie. Chyba nie ma osoby, która potrafiłaby przejść obojętnie obok takich pyszności. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najlepsze dania z grilla

Wraz z rozpoczęciem majówki, startuje również sezon grillowy. Wówczas męska część rodziny zajmuje się przygotowaniem sprzętu i rusztu, zaś gospodynie domowe przyrządzają pyszności, jakie się na nim znajdą. Każdy ma swoją ulubioną potrawę, ale wszystkie są równie pyszne. Ich pieczenie jest połączone z niezwykłym zapachem, jaki roznosi się po całej okolicy. Wśród dań, które koniecznie muszą znaleźć swoje miejsce na grillowym ruszcie są:

Oczywiście na stole pojawiają się również różnego rodzaju dodatki do tych mięsnych potraw, jak sosy czy świeże sałatki. 

Zobacz także
Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie

Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie

Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada

Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada

Mięso w diecie

Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w codziennej diecie nie sprzyja organizmowi. Zazwyczaj jest ono sprzedawane z różnymi dodatkami, które w konsekwencji zaburzają pracę wielu układów w organizmie. Wiele lat temu, kiedy ten produkt nie był tak popularny, ludzie mniej chorowali. Obecnie można zauważyć szereg chorób, jakie towarzyszą na co dzień społeczności. Specjaliści zalecają mniejszą ilość spożywanego mięsa i ograniczenie go do dwóch, trzech razy w ciągu jednego tygodnia.

Niebezpieczne mięso z grilla

Jak wynika z przeprowadzonych badań przez amerykańskich naukowców, grillowane mięso jest niebezpieczne dla organizmu. Wysoka temperatura, jaka towarzyszy grillowaniu przyczynia się do wytwarzania amin heterocyklicznych oraz policyklicznych aromatycznych węglowodorów. Właśnie one mają przyczyniać się do zmian w komórkach DNA, po czym zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworów. Takie zjawisko jest zdecydowanie niepokojące.

Grillowanie z umiarem

Wynik amerykańskich badań budzi niepokój, ale jak z innymi rzeczami w życiu człowieka, należy zachować umiar. Poza tym nikt nie grilluje codziennie tylko raz na jakiś czas. Taka częstotliwość z pewnością nie spowoduje powstania nowotworu. Jedzenie potraw z grilla trzeba zachować z odpowiednim umiarem, by nie przesadzać w żadną ze stron.
 

Czytaj także:

Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Adobe Stock
Newsy
Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Na grillowym ruszcie najczęściej pojawia się karkówka, szaszłyki czy kiełbasa. Każdy ma swój autorski przepis na te dania. Jednak nie wszyscy wiedzą, że nakłuwanie mięsa jest wielkim błędem.

Powszechnie przyjęło się, że pierwszego grilla po długiej zimie rozpala się właśnie w majówkę. To świetna opcja na celebrowanie długiego weekendu i spotkań z rodziną czy znajomymi. Poza tym właśnie w tym okresie przypadają pierwsze prawdziwie ciepłe dni, kiedy można bezkarnie cieszyć się chwilą na świeżym powietrzu. Wiele osób uważa, że majówka nie może odbyć się bez grillowania. Czy nakłuwać mięso i kiełbasę przed grillowaniem? Wiele osób, nawet nie zdając sobie z tego sprawy, podczas każdego grillowania popełnia poważny błąd, który wpływa nie tylko smak mięsa, ale i na nasze zdrowie. Podczas przygotowywania dań większość ludzi nakłuwa mięso widelcem lub nacina je nożem. To niesie ze sobą poważne konsekwencje dla zdrowia. Podczas grillowania z mięs wycieka wówczas sok i tłuszcz, który spada na rozżarzone węgle. W tym momencie wytwarza się szkodliwa substancja, która ma działanie rakotwórcze. Spożywanie potraw z grilla w nadmiarze może też skutkować bólami brzucha czy problemami żołądkowymi. Pod żadnym pozorem nie powinno się nacinać mięsa przed położeniem go na grillu. Warto też używać tacek aluminiowych do grillowania mięs, by tłuszcz nie kapał bezpośrednio na węgiel. Dania z grilla a zdrowie Eksperci ostrzegają, że potrawy przygotowane na grillu nie należą do najzdrowszych. Poza samym sposobem obróbki mięs, uwagę należy zwrócić też na produkty, jakie lądują na ruszcie. Powinny mieć prosty skład, bez zbędnych dodatków. We wszystkim najlepiej sprawdza się umiar. Jedzenie od czasu do czasu potraw z grilla, nie zaszkodzi, warto jednak zachowywać ostrożność w przygotowywaniu mięs: nie nakłuwać ich, nie smażyć bezpośrednio na ruszcie i nie dolewać podpałki, gdy jedzenie jest już na grillu. Dania z grilla  Mimo że...

Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla? Zróbcie test i naciśnijcie ją palcem
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla? Zróbcie test i naciśnijcie ją palcem
Majówka coraz bliżej, a to oznacza początek sezonu grillowego. Aby wybrać najlepszą kiełbasę, wystarczy wykonać prosty test.

Wiele osób nie może doczekać się maja, a wraz nim majówki. Jest ona w pewnym znaczeniu rozpoczęciem okresu letniego, a także wyjazdowego. Ludzie zaczynają coraz więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu wraz z bliskimi. To świetna okazja to wspólnego grillowania. Dania z grilla Majówka bez grilla to nie majówka. Większość osób nie wyobraża sobie tego okresu bez pyszności z rusztu. Można by rzec, iż pierwsze dni maja są inauguracją sezonu grillowego. Wśród klasycznych dań przygotowanych na grillu, jakie muszą pojawić się na stole to: kiełbasa,  karkówka, skrzydełka w marynacie,  kaszanka, szaszłyki z kurczakiem i warzywami, faszerowane pieczarki, grillowane warzywa, czy pieczone ziemniaki. Takie produkty przygotowane na grillowym ruszcie smakują o niebo lepiej niż z piekarnika. Toteż większość czeka na majówkę głównie z tego powodu.  Jaka kiełbasa jest najlepsza na grilla? Wraz z rozpoczęciem sezonu grillowego w sklepach rozpoczyna się równocześnie wielka sprzedaż wszelkich akcesoriów do grillowania, a także różnego rodzaju mięs. Klasycznym produktem, jakiego nie może zabraknąć na ruszcie, jest kiełbasa. W sklepowych lodówkach jest ogromny wybór tego artykułu spożywczego, dlatego też ostateczny wybór jest nieco utrudniony. Kiełbasy są pakowane, sprzedawane luzem, dłuższe i krótsze, ale jeden prosty test pozwoli podjąć właściwą decyzję. Wystarczy nacisnąć palcem mięso. Jeśli wgłębienie szybko zniknie to oznacza, iż produkt zawiera niewiele wody. To będzie idealny wybór. Im więcej wody, tym gorsza jest kiełbasa. Cechy dobrej kiełbasy na grilla Podczas zakupów warto zwrócić uwagę również na inne aspekty, między innymi takie jak skład danego produktu....

Jaka jest najlepsza kiełbasa na grilla? Tej nigdy nie kupujcie
Adobe Stock
Newsy
Jaka jest najlepsza kiełbasa na grilla? Tej nigdy nie kupujcie
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza rychłe pojawienie się w sklepach różnych artykułów spożywczych na grilla. Ich bogata różnorodność pozwala wybrać satysfakcjonujący produkt. Każdy z nich różni się drobnostkami, ale nie wszystkie z nich są zdrowe. Tej kiełbasy nie kupujcie na grilla.

Majówka oznacza jedno, początek sezonu grillowego. Wiele osób wówczas nie wyobraża sobie nieprzygotowania dania z rusztu. Smak i aromat są nie do podrobienia, to zdecydowanie jeden z symboli rozpoczynającego się lata. Dania z grilla Trzeba przyznać, że wiele dań smakuje pysznie tylko i wyłącznie z grilla. Przygotowane w piekarniku czy na patelni nie są już tak samo dobre. Z tego też powodu, wiele osób czeka na pierwsze grillowanie. Na ruszcie nie może zabraknąć takich rzeczy jak: karkówka w marynacie skrzydełka kaszanka szaszłyki ziemniaczki z masłem i przyprawami czy żeberka .    Bogaty asortyment w sklepach na grilla   Wraz z nadejściem cieplejszych dni, a także przed zbliżającą się majówką, wiele sklepów wprowadza do sprzedaży szereg produktów do grillowania. Są to między innymi jednorazowe grille, podpałki, brykiet, jednorazowe sztućce czy naczynia, a także różnego rodzaju mięsa. Najczęściej w lodówkach są już pakowane kiełbasy specjalnie przeznaczone na ruszt, a także zestawy karkówek, żeberek bądź innych mięsnych dań w marynacie. Wystarczy wówczas takie mięso jedynie umieścić na grillu i upiec. To zdecydowanie ułatwienie dla wielu osób, które nie mają czasu bądź smykałki do przyrządzania takich rzeczy. Takiej kiełbasy nie kupujcie na grilla  Późniejszą wiosną oraz latem, półki sklepowe w lodówkach wręcz uginają się od towaru przeznaczonego na grillowanie. Szeroki asortyment nieraz wprowadza w zagubienie, co utrudnia odpowiedni wybór właściwego produktu. Wszystkie wyroby mięsne wyglądają dobrze, ale nie każdy z nich jest odpowiednim wyborem. Kiełbasy, jakiej zdecydowanie nie należy wybierać, to ta pakowana hermetycznie w folię. Niestety zazwyczaj nie ma...

Bakłażan z grilla z serem pleśniowym. Przepis na wegetariańskie danie z grilla
Gotujmy.pl/Habibi&cats
Newsy
Bakłażan z grilla z serem pleśniowym. Przepis na wegetariańskie danie z grilla
Myślicie, że nie da się zrobić smacznych, wegetariańskich potraw grillowych? Koniecznie przetestujcie ten przepis. Ten bakłażan z grilla smakuje niesamowicie w polaczeniu z pleśniowym serem!

Grillowanie kojarzy się z ogromną ilością mięsnych potraw. Faktycznie, to kiełbasa , karkówka , szaszłyki i kaszanka mają najwięcej wielbicieli. Marynowane mięsa są w sezonie grillowym szczególnie popularne. Czy to znaczy, że wegetarianie i osoby ograniczające mięso nie mają co podczas grilla jeść? Zdecydowanie nie! Poznajcie ten przepis na wegetariańską potrawę grillową z bakłażanem w roli głównej. Wegetariański grill Jeśli organizujecie imprezę grillową, powinniście pomyśleć o przygotowaniu kilku dań wegetariańskich. Coraz więcej osób ogranicza mięso w diecie i stosuje tak zwaną dietę fleksitariańską . Ilość wegetarian w Polsce rośnie z roku na rok. Jeśli nie chcecie rozczarować gości, musicie pomyśleć więc też o roślinnych wersjach potraw z grilla. Zacznijcie od przygotowania tego przepisu. Posmakuje on nawet mięsożercom. Bakłażan z serem pleśniowym z grilla Ten przepis na wegetariańską potrawę z grilla jest prosty, ale efektowny. Jeśli przygotowujecie go dla kogoś, kto jest na roślinnej diecie, koniecznie zróbcie podwójną lub potrójną porcję. Wszyscy mięsożercy też będą chcieli go posmakować! Składniki na bakłażana z grilla z serem pleśniowym Duży bakłażan Pomidor malinowy Biała cebula Kilka ząbków czosnku Ok. 100 g sera pleśniowego Oliwa z oliwek Sól Pieprz Zioła np. zioła włoskie lub prowansalskie Jogurt grecki Przygotowanie bakłażana z grilla Umyjcie i osuszcie bakłażana. Ponacinajcie go wzdłużna kilka plastrów o równej grubości. Nie rozcinajcie końca bakłażana. Plastry posmarujcie oliwą z oliwek. Posypcie plastry ziołami, posmarujcie solą i świeżo mielonym pieprzem Pomidory, cebule i czosnek pokrójcie w drobną kostkę. Powtykajcie je pomiędzy plastry bakłażana....