Folia aluminiowa
Pixabay/Rupert Kittinger-Seeinig
Newsy

Czy folia aluminiowa na pewno jest bezpieczna dla zdrowia? Przeczytajcie, zanim będzie za późno

Sięgacie po nią stale, pakując kanapki sobie do pracy lub dziecku do szkoły. Używacie do pieczenia ciast, grillowania mięs czy warzyw. Jest wygodnie i szybko, ale czy zdrowo?

Naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia nie mają wątpliwości. Folia aluminiowa może grozić waszemu zdrowiu. Najlepiej zrezygnować z jej używania jak najszybciej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wpływ folii aluminiowej na organizm człowieka

Aluminium, czyli glin, jest trzecim najpowszechniej występującym pierwiastkiem na Ziemi. Stanowi aż 8% jej skorupy. Zresztą aluminium znajdziecie dosłownie wszędzie. To budulec domów, mebli i samochodów. Warto przyjrzeć się szczególnie temu, które trafia do waszych brzuchów wraz z jedzeniem.

Glin to bardzo dobry emulgator oraz środek wybielający. Bywa też składnikiem barwników spożywczych oraz substancji utwardzających i spulchniających żywność. Możecie go znaleźć pod symbolem E 173 i 556. Powodując wybielanie, jest dodawany m.in. do mąki. 

Znajdziecie go również w mleku, jogurtach, przetworzonych serach, dżemach oraz proszku do pieczenia. Ale to nie koniec! Ma go nawet herbata, majeranek, bazylia czy czarny pieprz. Glin to także popularny składnik lekarstw i kosmetyków, który blokuje uporczywe procesy pocenia się.

Nadmiar aluminium może być szkodliwy

Dopuszczalna dzienna dawka glinu, spożywanego przez przeciętnego człowieka, to 45 mg. Organizm całkiem dobrze radzi sobie z usuwaniem niewielkich ilości aluminium. Najpewniej, jeśli nie macie problemów z nerkami, wydalicie jego nadmiar z moczem.

Kłopot pojawia się, kiedy jest go za dużo, kiedy nadużywacie pokarmów przetworzonych, korzystacie z garnków aluminiowych, pijecie napoje z puszek lub kartonów wyściełanych aluminium, czy kiedy używacie folii aluminiowej w codziennych, kuchennych obowiązkach. 

Kulminacja aluminium w organizmie może wam zaszkodzić! Przy niezdatnych nerkach, nadmiar aluminium będzie się odkładać w tkankach, tkance tłuszczowej, wątrobie, kościach, a nawet w mózgu. Z czasem organizm, w bolesny sposób poinformuje was o zatruciu pierwiastkiem.

W ciągu roku człowiek zjada około pół tony pożywienia

Aż 8 kg z całego rocznego pożywienia, mogą stanowić substancje chemiczne i zanieczyszczenia, w tym również metale ciężkie i aluminium. Czym więc zastąpić folię aluminiową? Najlepiej w ogóle z niej zrezygnować zrezygnować. Możecie przed włożeniem produktu w folię, owinąć go wcześniej pergaminem.

Do pieczenia wystarczy naczynie żaroodporne. Zresztą istnieje wiele naczyń, które zastąpią aluminium. Wybierajcie szkło, stal nierdzewną, żeliwo i kamionkę. Żywność można zaś przechowywać w papierowych torebkach albo owinąć papierem śniadaniowym. Dla zdrowia? Warto!

Pakujecie kanapki w folię aluminiową? To może wpłynąć na stan waszego układu nerwowego
Adobe Stock
Newsy
Pakujecie kanapki w folię aluminiową? To może wpłynąć na stan waszego układu nerwowego
Sposobów na zapakowanie śniadania do pracy czy szkoły jest sporo. Papier śniadaniowy, serwetki, torebki, śniadaniówki… I choćby wydawało się, że kanapki będą dłużej świeże, lepiej nie używajcie do tego folii aluminiowej.

Drugie śniadanie poza domem, w ciągu dnia pełnego wciąż nowych zadań, to posiłek, który pozwala chwilę odpocząć i dostarczyć organizmowi nowej porcji energii. Nie należy z niego rezygnować, tłumacząc to brakiem czasu czy dietą. Dietetycy zwracają uwagę, że właśnie będąc na diecie, warto jeść częściej, a nie ograniczać się do 3 posiłków dziennie. Jedząc 5 razy dziennie, zwykle jemy mniejsze porcje na raz i ułatwiamy naszemu organizmowi ich strawienie. Dlaczego kanapki lepiej zawijać w papier, a nie w folię aluminiową? Szykując kanapki do zjedzenia poza domem mamy na uwadze to, żeby się nie rozpadły, nie rozmiękły i nie zeschły. Chcemy wyjąć je ze śniadaniówki świeże, pomimo, że były zrobione kilka godzin wcześniej. Szukamy więc takich opakowań, które pozwolą zachować świeżość i tak trafiamy na folię aluminiową. Jej nazwa pochodzi od słowa aluminium, inaczej glin, i wzięła się stąd, że w jej składzie jest właśnie ten pierwiastek. Glin jest pierwiastkiem chemicznym, który bardzo długo był uważany za neutralny dla zdrowia człowieka. Ostatecznie jednak stwierdzono, że to substancja, która może przenikać do ludzkiego organizmu i działać na niego szkodliwie. Wpływa negatywnie na nerki, układ moczowy, a gdy w ciele człowieka zgromadzi się go dużo, zaczyna mieć negatywny wpływ na niemal wszystkie komórki organizmu. Upośledza narządy, wpływa degenerująco na układ nerwowy. Do organizmu człowieka z folii aluminiowej może się przedostać się za pośrednictwem żywności. Drobinki glinu najpierw przenikają do pożywienia, a z niego do naszego organizmu. Dzieje się tak zarówno w przypadku potraw zimnych, jak kanapki i gorących, jak pomidory czy ziemniaki zapiekane w folii.  Jak prawidłowo i bezpiecznie używać folii aluminiowej? Jednak folii aluminiowej nie należy się...

Pakujecie kanapki w folię aluminiową? Uważajcie – możecie zrobić sobie krzywdę
AdobeStock
Newsy
Pakujecie kanapki w folię aluminiową? Więcej tego nie róbcie! Wiecie dlaczego?
Pakować kanapki w folię aluminiową czy nie? Sprawdźcie, zanim wyrządzicie sobie krzywdę.

Czy zdarzyło wam się kiedyś zapakować kanapki w folię aluminiową ? Lepiej tego nie róbcie, ponieważ w ten sposób bardzo szkodzicie swojemu zdrowiu. Dlaczego? Dlaczego lepiej nie pakować kanapek w folię aluminiową? Na pewno zdarzyło wam się kiedyś zapakować do szkoły lub pracy, kanapki lub inną przekąskę w folię aluminiową. Po co to robimy? Z dwóch powodów. Po 1 - dzięki temu możemy z łatwością przewieźć jedzenie w dowolne miejsce. Po 2 – jest ono zabezpieczone przed czynnikami zewnętrznymi i dłużej może zachować świeżość. Niestety, mało kto wie, że pakując kanapki czy inne jedzenie w popularną srebrną folię, narażamy na szwank swoje zdrowie. Dlaczego? Ponieważ zawarte w takiej folii cząsteczki glinu mogą przenikać do naszego pożywienia. Czym grozi spożycie glinu? Glin, powszechnie obecny w folii aluminiowej, jest bardzo szkodliwy dla zdrowia, szczególnie jeśli przekroczymy określoną dawkę. Eksperci obliczyli, że tygodniowa dawka przyjętego glinu nie powinna przekraczać 280 mg. Pierwiastek ten jest szczególnie niebezpieczny dla osób, które mają problemy z nerkami i prawidłowym wydalaniem moczu. W ich przypadku glin nie może być usunięty z organizmu wraz z moczem i zaczyna atakować komórki całego organizmu. To z kolei może doprowadzić do wielu groźnych chorób, m.in. do Alzheimera, problemów z układem rozrodczym, hormonalnym, a nawet do osteoporozy i zaburzeń pamięci. Użyjcie zwykłego papieru Jeżeli chcecie zabrać ze sobą w podróż kanapki, owińcie je w zwykły papier śniadaniowy. To o wiele bardziej bezpieczna opcja niż użycie srebrnej, naszpikowanej aluminium folii. Wiecie, do czego służą poszczególne strony folii aluminiowej ? Sprawdźcie. Źródło: dziecisawazne.pl

Dlaczego nie wolno pakować pomidora w folię aluminiową? Lepiej sprawdźcie
AdobeStock
Newsy
Dlaczego nie wolno pakować pomidora w folię aluminiową? Lepiej sprawdźcie
Folia aluminiowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jednak nigdy nie powinno się w nią owijać pomidorów. Dlaczego?

Czy wiecie, że folia aluminiowa została wynaleziona w 1910 roku? Ten powszechny produkt gospodarstwa domowego ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przykrywamy nią zarówno dania zimne, jak i gorące. Owijamy w nią warzywa, owoce i kanapki . Eksperci ostrzegają, aby pod żadnym pozorem nie zawijać w nią jednego warzywa. Chodzi o pomidora . Dlaczego nie wolno pakować w folię aluminiową pomidora? Być może zdarzyło wam się kiedyś zapakować pomidora w folię aluminiową . Lepiej tego nie róbcie, ponieważ produkty zawierające kwaśny odczyn, jak pomidor, cytryna oraz kiszony ogórek, wchodzą w reakcję z obecnym w folii aluminiowej glinem. Wówczas tworzą się wysoce szkodliwe sole glinu, które są łatwo wchłaniane przez ludzki organizm. To samo się dzieje w przypadku potraw, które są mocno przyprawione. Dodajmy, że im dłużej folia ma kontakt z naszym jedzeniem, tym stężenie tego szkodliwego pierwiastka jest wyższe. Używanie takiej folii negatywnie wpływa także na smak niektórych potraw. Podczas przygotowywania dań zawierających kwaśne składniki, takie jak pieczone pomidory lub ryby z kawałkami cytryny i tymiankiem, gotowanie ich na folii aluminiowej może w rzeczywistości sprawić, że będą one smakować gorzej niż gdy położymy je na zwykłym pergaminie. Dzieje się tak, ponieważ kwas w żywności reaguje z aluminium, co może zmienić smak dania. Dlaczego lepiej całkowicie zrezygnować z folii? W wielu polskich domach folia aluminiowa używana jest do wykładania naczyń i garnków, nakrywania potraw podczas pieczenia (lub tuż po upieczeniu – w celu utrzymania ciepła), a także do grillowania warzyw, mięs lub ryb. Jest ona również wykorzystywana do pakowania lub przechowywania żywności. Głównym zagrożeniem wynikającym z używania takiej folii jest to, że aluminium w folii przenosi się do...

Grillujecie jedzenie w folii aluminiowej? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Adobe Stock
Newsy
Grillujecie jedzenie w folii aluminiowej? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Śmiało można przyznać, że grillowanie to jeden z głównych sportów narodowych Polaków, poza piłką nożną oczywiście. Niektórzy grillujący starają sie poprawić smak swoich dań poprzez używanie różnych patentów. Niestety folia aluminiowa nie jest dobrym wyborem w tej kwestii.

Dla większości majówka jest oficjalnym okresem rozpoczęcia sezonu grillowego. Już kilka dni przed majówką wiele osób szykuje się do tego momentu i wyciąga z garaży czy piwnic, zakurzone sprzęty. To idealny pomysł na spędzenie miłego czasu w gronie bliskich przy dobrym jedzeniu. Wykorzystanie folii aluminiowej w kuchni Folia aluminiowa jest w codziennym użyciu w kuchni. Jest wykorzystywana przede wszystkim do zawijania kanapek czy też przechowywania żywności w lodówce bez ryzyka przejścia innymi zapachami. Gospodynie domowe najczęściej jednak wykorzystują folię do pieczenia różnego rodzaju mięs. Owinięty nią kawałek zachowuje swoją soczystość oraz aromat. To dobre rozwiązanie do zatrzymania świeżości artykułów spożywczych. Folia aluminiowa nie do grillowania  O negatywnych skutkach wypływających z podgrzewania folii aluminiowej wiadomo nie od dziś. Mimo tego Polacy wykorzystują ją nagminnie podczas grillowania. Tymczasem wysoka temperatura powoduje to, że do przygotowywanego jedzenia trafia więcej aluminium niż wynika to z maksymalnych norm określonych przez Światową Organizację Zdrowia. Szczególnie podatne na takie przenikanie są dania płynne, kwaśne bądź ostre. Skutki grillowania w folii aluminiowej  Przedostanie się znacznych ilości pierwiastka aluminium do żywności grozi naprawdępoważnymi konsekwencjami, które mogą odcisnąć negatywne piętno na zdrowiu. Wśród niepożądanych skutków nadmiaru tego składnika wyróżnia się: zwiększenie ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera negatywny wpływ na pracę nerek zwiększenie problemów z układem kostnym negatywne ddziaływanie na funkcjonowanie mózgu.  Alternatywy grillowania  Ze względu na szereg niebezpiecznych konsekwencji wynikających z grillowania...