jak odmierzać składniki
AdobeStock
Newsy

Czy dokładnie odmierzanie składników podczas gotowania jest ważne? Odpowiedź zaskoczy wielu

Dlaczego trzeba odmierzać składniki i czy zawsze trzeba się ściśle trzymać ilości podanych w przepisie? Wszystkiego dowiecie się z tego artykułu!

Początkujący adepci sztuki gotowania bardzo dokładnie studiują przepisy w książkach kucharskich, by mieć pewność, że przygotowywana przez nich potrawa wyjdzie dokładnie tak smaczna, jak ta podana w recepturze. Kupują wagi kuchenne, miarki i skrupulatnie ważą i odmierzają składniki. To bardzo dobra metoda, która rzeczywiście sprawdza się wówczas, gdy nie posiada się jeszcze umiejętności ani doświadczenia w gotowaniu. Ale jak sobie poradzić, gdy w przepisie nie podano dokładnej wagi składników albo jest ona podana tylko w przybliżeniu?

Gotowanie i pieczenie tak naprawdę nie różni się wiele od doświadczeń w laboratorium chemicznym. W kuchni także używa się różnych składników, które pod wpływem mieszania lub odpowiedniej temperatury wchodzą ze sobą w reakcję. Błędne odmierzenie tych składników lub dobranie złej temperatury sprawi, że potrawa nie wyjdzie. Posłużmy się przykładem ciasta do pizzy – jeżeli dodamy do niego więcej mąki, niż podano w przepisie, to ciasto będzie bardzo twarde i ciężkie do wyrabiania. Jeśli jednak wlejemy za dużo wody, to będzie się ono kleić i rozpadać.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy zawsze trzeba odmierzać składniki?

I tak, i nie, choć poprawna odpowiedź zależna jest od dwóch rzeczy. Pierwszą jest rodzaj przyrządzanej potrawy, a drugą wasze doświadczenie w gotowaniu. Są bowiem dania, które wymagają idealnych proporcji – w przeciwnym wypadku po prostu nie wyjdą. Na przykład pewien kucharz zaleca, by do jego dania dodać idealnie odmierzoną 1/8 łyżeczki imbiru. Uważa, że jeśli doda się za dużo lub za mało, to potrawa nie będzie tak smaczna jak w jego wykonaniu. Ale trzeba też umieć zachować zdrowy rozsądek – i właśnie tutaj przydaje się doświadczenie w gotowaniu. Jeśli już wiecie, jaka powinna być idealna konsystencja na przykład przygotowywanego ciasta, to możecie zwiększać jego ilość, nie patrząc na to, ile składników podano w przepisie, tylko dodając mąkę, wodę czy jajka w proporcjach według własnego uznania. Sami zobaczycie, czy ciasto jest już dobre!

Co w przypadku niejasnych przepisów?

Czasami w przepisie zamiast wagi podana jest po prostu ilość składników. Tylko co oznacza sformułowanie „średnia cebula” albo „dość gruby plaster schabu”? Jak przeliczać szklanki i łyżki? Można się wspomóc, używając prostej ściągawki:

  • 1 łyżeczka: 5 ml
  • 1 łyżka: 15 ml
  • 1 szklanka: 250 ml
ciasto ciemnieje
AdobeStock
Newsy
Wyszło wam zbyt ciemne ciasto? Wiemy, jak zażegnać ten problem. Wystarczy kawałek...
Wierzch ciasta lekko się przypalił w trakcie pieczenia? Dowiedzcie się, jak temu zapobiec w przyszłości.

Teoretycznie w pieczeniu ciasta nie powinno być nic trudnego. Wystarczy wymieszać kilka składników, wylać ciasto na blaszkę, wstawić do piekarnika i gotowe. A jednak wypieki dla wielu osób stanowią większe wyzwanie niż gotowanie! Czasami jeden błąd sprawi, że długo przygotowywane ciasto nie nadaje się do jedzenia. Co robić, by uniknąć zakalca? Sprawdźcie garść porad, które dla was zebraliśmy! Dlaczego ciasto nie wychodzi? Poniżej znajdziecie najczęściej popełniane błędy w trakcie pieczenia. Czy wam też się zdarzają? Otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia – różne rodzaje ciast wymagają pieczenia w odpowiedniej temperaturze przez określony czas. Jeżeli w trakcie otwieracie piekarnik, to temperatura w środku obniża się, a to sprawia, że ciasto nie będzie dopieczone i wyjdzie zakalec. Przypalony spód – dzieje się tak zwykle wtedy, gdy nie używa się papieru do pieczenia. Można wysmarować blachę masłem i posypać bułką tartą, jednak gwarancją tego, że spód się nie przypali będzie wyłożenie formy papierem do pieczenia. Nierównomiernie nagrzany piekarnik – jeżeli gotowe ciasto jest lekko przypalone z jednej strony, a z drugiej surowe, oznacza to tylko jedno. Wkładacie ciasto do niedostatecznie rozgrzanego piekarnika! Pamiętajcie, że jeśli w przepisie podano, że ciasto ma trafić do pieca rozgrzanego do 180 stopni, to należy je włożyć do środka właśnie wtedy, gdy osiągnie on taką temperaturę. Nie wcześniej! Zły rozmiar blachy – zwykle w przepisach na ciasto podane są orientacyjne wymiary blaszki, w której zmieści się masa z przepisu. Jeśli wybierzecie zbyt małą lub dużą formę, to ciasto nie wyjdzie – opadnie, przypali się albo będzie surowe w środku. Dlaczego ciasto ciemnieje? Czasami się zdarza, że upieczone ciasto ma wyraźnie ciemny i za mocno...

Biszkopt znowy nie wyrósł? Tajemnica tkwi w dobraniu ilości jajek do wielkości tortownicy
Adobe Stock
Newsy
Biszkopt znów nie wyrósł? Dobierzcie odpowiednie proporcje do swojej tortownicy
Piekąc biszkopt, trzeba pamiętać o wielu drobnych czynnościach, które mogą zapewnić powodzenia. Omawiamy je kolejno i życzymy udanych wypieków.

Delikatne biszkopciki, które rozpływają się w ustach, lubimy już od dziecka. Biszkoptowe ciasta czy baza do uroczystych tortów smakują chyba każdemu. Nie każdy jednak potrafi sam upiec dobry biszkopt. Ciasto powinno być puszyste i lekkie, a zamiast tego często nam opada. Znawcy tematu twierdzą, że to najtrudniejsze z ciast. Przyglądamy się kilku etapom pieczenia biszkoptu. Każdy jest ważny i może was doprowadzić do sukcesu lub porażki. Jak dobrać ilość jajek do wielkości tortownicy? Ważne w uzyskaniu idealnego, odpowiednio wysokiego biszkoptu, jest użycie właściwej proporcji składników. Aby masy było tyle, ile potrzebujecie, a w związku z tym ciasto miało oczekiwaną wysokość, musicie do wielkości formy dobrać właściwą ilość jajek. Cukiernicza blogerka z torcikowo.pl przyznaje, że upiekła wiele ciast i przeżyła niezliczoną ilość porażek, zanim opracowała idealne proporcje. Do ciasta wg. tego przepisu, trzeba używać dużych jajek (L i XL). Dopasowanie ilości jajek do tortownicy  Średnica tortownicy 16-18 – 3 jajka Tortownica o średnicy 20-22 – 4 jajka Tortownica 24 – 5 jajek Tortownica 26 – 6 jajek Tortownica 28 – 8 jajek Tortownica 30 – 10 jajek Jak upiec udany biszkopt? W przypadku tego rodzaju ciasta nie jest bez znaczenia czy używacie składników dopiero wyjętych z lodówki, czy takich, które nabrały temperatury pokojowej, jakiej użyjecie mąki i do jakiego piekarnika wstawicie ciasto. Biszkopt jest tak trudny do zrobienia właśnie dlatego, że o należy pamiętać o tak wielu szczegółach. Co prawda osoby, które stale pieką biszkopt, nie mają już większych trudności z pamiętaniem o detalach, odruchowo, planując wieczorne pieczenie, wyjmują jajka już rano. Dla nowicjuszy może to stanowić problem, ale...

Ciasto na pierogi
Newsy
Mrozicie ciasto na pierogi? Możecie to zrobić, ale pamiętajcie o 1 wyjątku
Zostało wam ciasto na pierogi? Zazwyczaj możecie je bezpiecznie zamrozić, ale nie zawsze…

Pierogi to przepyszna potrawa narodowa. Niezastąpione ruskie, treściwe z mięsem, wigilijne z grzybami i kapustą, letnie z jagodami… Ich odsłon jest o wiele więcej! Łatwo zadowolić domowników robiąc pierogi na obiad, ale przecież to równie pyszne, co wymagające danie. Sprawdźcie jak oszczędzić czas przy robieniu pierogów, dzięki mrożeniu ciasta. Czy można to robić bez straty smaku i czy mrożenie ciasta na pierogi jest bezpieczne? Odpowiadamy na te pytania poniżej. Proporcje ciasta do farszu w pierogach Przy robieniu pierogów trzeba idealnie wykalkulować ilość farszu do ilości ciasta. Nawet jeśli korzystacie z opracowanych przepisów, może okazać się, proporcje nie będą idealne. Możliwe powody to: ciasto na pierogi wałkujecie bardziej cienko lub grubiej niż w przepisie średnica szklanki do wykrajania pierogów jest większa lub mniejsza niż w recepturze dodajecie mniej lub więcej farszu do środka pierogów, niż robiły to osoby sprawdzające przepis Awaryjny farsz do pierogów Jeśli zostanie wam ciasto na pierogi, możecie zrobić szybki, improwizowany farsz z tego, co macie w lodówce, na przykład z: Sera białego Mrożonych owoców Musu lub dżemu owocowego Mrożenie ciasta do pierogów Jeśli nie macie już pomysłów na farsz, możecie też z powodzeniem zamrozić ciasto! Możecie nawet planowo przygotować więcej ciasta, by zamrozić je i następnym razem oszczędzicie trochę czasu. Przed mrożeniem uformujcie ciasto do pierogów w kulę i owińcie je ciasno folią spożywczą. Włóżcie do zamrażalnika. Ciasto możecie spokojnie przetrzymywać tak przez kilka tygodni. Ważna zasada przy mrożeniu ciasta do pierogów Pamiętajcie, że ciasta na pierogi nie możecie mrozić kilka razy! Jeśli robicie pierogi już z odmrożonego...

Ciasto na naleśniki
gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Koniec z porwanym ciastem na naleśniki. Dzięki temu trikowi wyjdą idealne i to bez miksera
Często rozpada wam się ciasto na naleśniki? Poznajcie nasze wskazówki, a następnym razem na pewno naleśniki wam wyjdą!

Naleśniki to bardzo smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu danie, które doskonale się sprawdza o każdej porze dnia. Niektórzy lubią zjeść słodkie naleśniki na śniadanie, obiad czy kolację. Inni preferują bardziej wytrawną wersję z mięsem i warzywami. Najważniejsze jednak jest ciasto na naleśniki – to od niego zależy, czy potrawa w ogóle wyjdzie! Jeśli waszą zmorą jest rozpadające się w trakcie smażenia ciasto, koniecznie przeczytajcie poniższy artykuł w którym wyjaśniamy co robić, by naleśniki zawsze wychodziły. Idealne ciasto na naleśniki Lista składników na naleśniki jest krótka i prosta. Potrzebne są jajka, mąka, mleko i sól. Ta podstawowa lista pozwoli przygotować smaczne ciasto do smażenia. Czasami jednak rozpada się ono na patelni i naleśniki są do wyrzucenia. Jak temu zaradzić? Mąka - najważniejszym składnikiem, który odpowiada za to czy ciasto jest zwarte jest mąka. Jeśli użyjecie jej za mało, to naleśniki będą bardzo cienkie i mogą się rozpadać. Z kolei gdy wsypiecie za dużo mąki, to wyjdą wam bardzo grube placki. Jajka – nie żałujcie jajek! Zwykle autorzy przepisów na naleśniki zalecają użycie tylko jednego dużego jajka lub dwóch małych. Jednak im więcej jajek, tym bardziej ciasto będzie chrupiące. Proszek do pieczenia – jeśli boicie się, że mimo waszych wysiłków i starań ciasto znów się rozpadnie, dodajcie do ciasta odrobinę proszku do pieczenia. Spulchni naleśniki i sprawi, że będą bardziej zwarte. Naleśniki bez miksera Większość osób przygotowuje naleśniki mieszając ciasto mikserem – to gwarantuje, że nie pozostaną w nim grudki mąki i naleśniki będą się dobrze smażyć. Co w przypadku, gdy nie macie miksera? Nic straconego! Potrzebna wam będzie jedynie rózga kuchenna (trzepaczka). Wystarczy do...