Czy dodajecie to do krupniku? Ten 1 składnik sprawi, że zupa będzie bardziej sycąca
Adobe Stock
Newsy

Czy dodajecie to do krupniku? Ten 1 składnik sprawi, że zupa będzie bardziej sycąca

Kuchnia polska, w porównaniu z innymi kuchniami regionalnymi, zawiera wiele przepisów na zupy. To zrozumiałe, biorąc pod uwagę warunki klimatyczne w jakich żyjemy. Bo zupy rozgrzewają najlepiej.

Dlaczego tak lubimy zupy? Bo nasze tradycyjne przepisy to tanie, pożywne, rozgrzewające dania, idealne na każdą porę roku.

Latem zajadamy się lekkimi zupami na młodej włoszczyźnie, zimnym chłodnikiem czy owocową zupą brzadową. Zimą nasze zupy gęstnieją, stają się sycące i rozgrzewające. Gdy chcemy żeby były szczególnie pożywne, dodajemy do nich kaloryczne dodatki: ziemniaki, kaszę czy kluski. Czy dodajecie kluski do krupniku? Podpowiadamy, które kluski będą najlepsze do krupniku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Krupnik letni, krupnik zimowy to 2 różne zupy

Czy wiecie, że krupnik jest jedną z niewielu zup, które z przyjemnością jadamy przez cały rok? Jeśli przyjrzycie się temu jak go przyrządzamy, zauważycie, że latem jest lekki, z dużą ilością kopru. To niemal bulion z pewnymi smakowymi dodatkami.

Z kolei zimą staje się gęsty i esencjonalny. Zaczynamy do niego dodawać grzyby, czasem pokusimy się nawet o zabielenie mąką i śmietaną.

I taki wtedy właśnie powinien być. Nie tylko ma nam dostarczyć pożywienia, zaspokoić głód, nasycić. Zimowy krupnik ma rozgrzać i spowodować, że nie straszne nam będzie wyjście na chłód.

Najważniejszym składnikiem krupniku jest kasza. To od niej, nazywanej dawniej krupami, zupa ma swoją nazwę. Poza kaszą, wkrajamy do niej ziemniaki. Jednak gdy chcemy, żeby był szczególnie pożywny i sycący, dodajemy jeszcze kluseczki.

Zobacz także
Jakiej kaszy używać do krupniku? Sprawdźcie, czym można zastąpić kaszę jęczmienną

Jakiej kaszy używać do krupniku? Zastąpcie tym kaszę jęczmienną, a efekt przekroczy wasze oczekiwania

Mnóstwo osób popełnia ten błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest mętna i kleista

Mnóstwo osób popełnia 1 błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest przez to mętna i kleista

Jakie kluski do krupniku?

Zdecydowanie domowe. To nie jest zupa, jak pomidorówka, do której można użyć kupnego makaronu. Kluski w krupniku muszą być domowe, takie z jakimi podawała nam go babcia.

Jakie kluski do krupniku? Najlepsze będą te najprostsze:

  • Zacierki
  • Kluski lane

Oba rodzaje przygotowuje się w parę chwil. Każde, obok ziemniaków i kaszy sprawdzą się w tej polskiej zupie doskonale. Różnią się konsystencją. Pierwsze są miękkie i zwarte, skubie się je i wrzuca do gotowania palcami, drugie są płynne i wlewa się je do zupy. 

Przepis na zacierki do krupniku

Te kluski można zrobić z wyprzedzeniem, nawet poprzedniego dnia. Trzeba je tylko przechowując, obficie posypać mąką.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • Szczypta soli
  • Trochę mąki do podsypania

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z jajkiem i krótko ugnieść miękkie ciasto.
  2. Skubać po małym kawałku drobne kluseczki. Kluski nie muszą być równe ani idealne.
  3. Gotowe zacierki dodawać do zupy, pod koniec gotowania.

Przepis na kluski lane na krupnik

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mąkę i mieszamy widelcem na gładką masę.
  2. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem wprost do zupy, pod koniec gotowania.

Każde z oddanych wyżej klusek można przygotować także bez zupy. Gdy ugotujecie je w osolonej wodzie, możecie dodać do każdej potrawy. Proponujemy też gotować na mleku i podawać jako dobrze znane z dzieciństwa kluski lane na mleku.

Źródło: beszamel.pl, winiary.pl,

Krupnik
Flickr/czynka
Przepisy
Treściwy, wiejski krupnik na żeberkach. Niezwykle sycący! Doda wam niesamowitej energii
Soczyste żeberka to świetna podstawa wielu zup. Przedstawiamy wam przepis na krupnik z żeberkami w roli głównej. Będziecie po niego wracać!

Opinie wobec krupniku są różne. W sposób szczególny dzieli je wiek konsumenta. Dzieci za krupnikiem nie przepadają, dorośli wręcz przeciwnie. To jedna z bardziej sycących zup. Klasyka polskiej kuchni! Zupa na wywarze Krupnik to w skrócie klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Podaje się ją na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Można ją jeść też z kawałkami mięsa. Elementem charakterystycznym jest zasypanie jej kaszą jęczmienną lub ryżem.  Jest to zupa sycąca i bardzo smaczna. Średnio gęsta. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujesz krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucisz ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie. Krupnik w zależności od tego na jakie mięso się zdecydujesz ma różny smak i aromat. Wołowina spowoduje, że zupa będzie miała pełny i mocny smak, natomiast sam drób zapewni bardziej delikatny wywar. Proponujemy wam przepis, gdzie podstawą jest mięso wieprzowe.  Syci aż miło Zupa podana na żeberkach wieprzowych syci aż miło. Na dodatek, podajcie ją koniecznie z kaszą jęczmienną. Ta tradycyjna zupa zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale sztuczką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby nie wyszła za gęsta. Krupnik na żeberkach jest złotym środkiem do uzyskania tego efektu. Składniki na 4 porcje zupy: 30 dag świeżych żeberek ekstra 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 4-6 ziarenek ziela angielskiego świeżo posiekana natka pietruszki 3 ziemniaki 3 liście laurowe kawałek selera kawałek pora pietruszka marchewka sól morska Ziarko do ziarnka Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałeczki. Mięso zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod...

Zupa krem, zupa krem z czosnku
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy
Zapomnij o infekcjach. Wypróbuj rozgrzewającej zupy z naturalnym antybiotykiem
Jesień to czas infekcji. Ta pora roku to też okres, w którym chętniej jemy rozgrzewające i pożywne zupy. Czas połączyć te dwa fakty i ugotować zdrową i smaczną zupę krem z czosnku.

Zupy krem to idealne rozwiązanie dla gospodyń domowych. Po pierwsze są zwykle bardzo smaczne i pożywne. Po drugie zawsze smakują domownikom – nawet tym najbardziej marudnym. Dzieci lubią aksamitne zupy, szczególnie gdy podamy je im razem z chrupiącymi grzankami. Na naszych stołach często można zobaczyć zupy krem z dyni, cebuli, czy z brokułu. Do tych smaków jesteśmy przyzwyczajeni i od dawna je lubimy. A co powiecie na krem z czosnku? Brzmi odważnie? Spokojnie, podczas gotowania ostrość tego warzywa zostanie nieco przytłumiona. Zupa krem z czosnku dobrze smakuje. Ale oprócz tego spośród innych zup tego typu wyróżnia się niezwykłymi walorami prozdrowotnymi. Rozgrzani talerzem tego wyśmienitego dania możemy śmiało wchodzić w ciężki infekcyjny okres jesienno-zimowy! Składniki: 10 ząbków czosnku Marchew, seler, pietruszka i kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z mięsem na bulion 2 duże cebule (jednej użyjemy do ugotowania bulionu) Łyżka masła Sól i pieprz 3-4 ziemniaki Gałka muszkatołowa Chleb na grzanki lub inne pieczywo np. pita lub lawasz.  Małe opakowanie śmietany do zup 18% Opakowanie serka topionego (opcjonalnie) Przygotowanie: Gotujemy tradycyjny wywar z warzyw i mięsa. Czosnek obieramy i ścieramy w maszynce, po czym dodajemy go do zupy. Dorzucamy do środka drobno pokrojone ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy ziemniaki zmiękną , zagęszczamy naszą zupę śmietaną i serkiem. Miksujemy całość blenderem na gładki krem. Przygotowujemy na patelni grzanki. Zupę dekorujemy kleksem śmietany i świeżym bądź mrożonym ziołem (np. pietruszka) i podajemy z grzankami na górze. Ewentualnie możemy podać zupę z innym białym pieczywem: np. z pitą bądź z lawaszem. Źródło: kuchnia.wp.pl

zupa owocowa
Gotujmy.pl
Newsy
Zupa owocowa – klasyk czasów dzieciństwa. Jeden składnik sprawi, że będzie smakowała nieziemsko
Talerz zupy owocowej to nieodłączne wspomnienie z dzieciństwa. Jeżeli masz dzieci i pragniesz odtworzyć na nowo zapomniany już nieco smak tradycyjnej owocowej zupy, skorzystaj z naszego przepisu. Maluchy będą wniebowzięte!

Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką. Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy! Zupa truskawkowa z makaronem i miętą truskawki 1 kg woda 1,5 litra kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata makaron 150 g śmietana 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych. Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia? Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu. Truskawki: zwiększają odporność dzięki witaminie C pomagają utrzymać zdrowy wzrok zmniejszają ryzyko zachorowania na raka poprawiają sprężystość i elastyczność skóry obniżają poziom cholesterolu zmniejszają uciążliwe stany zapalne regulują ciśnienie krwi pomagają w kontrolowaniu wagi są świetne w okresie prenatalnym Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem.  Źródło: Gotujmy.pl  

Flaczki po warszawsku
gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Rozgrzewające flaczki po warszawsku. Miękkie, pachnące przyprawami. Niebiański smak
Szukacie pomysłu na smaczny, ciepły obiad? Zróbcie pyszne flaczki po warszawsku - niesamowicie smakują i do tego świetnie rozgrzewają.

Choć tegoroczna zima jest dość łagodna, nie wiadomo czy jeszcze wszystkich nie zaskoczy! W końcu bywało, że w Boże Narodzenie pogoda rozpieszczała słońcem i dodatnimi temperaturami, za to w styczniu i lutym zima powracała w całej swej okazałości z mrozem, śniegiem i oblodzonymi chodnikami. Gdy na dworze zimno, nie ma nic lepszego niż gorący obiad czekający w domu. W sezonie zimowym najlepiej sprawdzają się pożywne zupy, gulasz albo flaczki! Przepis na flaki po warszawsku Idealne na chłodną pogodę są rozgrzewające flaczki przygotowywane według starej, tradycyjnej receptury. Są bardzo smaczne i wzmacniają organizm przed różnymi chorobami! Do przygotowania flaczków będziecie potrzebowali tych składników: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych 2 l bulionu wołowego lub drobiowego 2 cebule 1 marchew 1 korzeń pietruszki Ćwierć selera 3 łyżki mąki 2 łyżki masła Gałka muszkatołowa Imbir Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Pokrojone flaki (muszą być wcześniej oczyszczone i obgotowane!) zalejcie odrobiną wrzątku i gotujcie przez około 10 minut. Odcedźcie, przepłuczcie, wlejcie wrzątek i gotujcie przez 40 minut. Gdy zmiękną, ponownie je odcedźcie, przełóżcie do drugiego garnka i zalejcie 1,5 l bulionu. Gotujcie 10 minut. Następnie wszystkie warzywa obierzcie i pokrójcie w paski. Podsmażcie je na maśle i po kilku minutach wlejcie resztę bulionu. Gdy zacznie wrzeć, delikatnie rozprowadźcie mąkę i mieszajcie. Przelejcie warzywa z bulionem do garnka z flaczkami. Do garnka wsypcie przyprawy: imbir, paprykę, gałkę muszkatołową, majeranek oraz sól i pieprz. I gotowe! Flaczki najlepiej smakują podawane ze świeżym pieczywem. Pamiętajcie o tym, że jeżeli przygotowujecie to danie dla gości, używajcie przypraw...