Czy dodajecie to do krupniku? Ten 1 składnik sprawi, że zupa będzie bardziej sycąca
Adobe Stock
Newsy

Czy dodajecie to do krupniku? Ten 1 składnik sprawi, że zupa będzie bardziej sycąca

Kuchnia polska, w porównaniu z innymi kuchniami regionalnymi, zawiera wiele przepisów na zupy. To zrozumiałe, biorąc pod uwagę warunki klimatyczne w jakich żyjemy. Bo zupy rozgrzewają najlepiej.

Dlaczego tak lubimy zupy? Bo nasze tradycyjne przepisy to tanie, pożywne, rozgrzewające dania, idealne na każdą porę roku.

Latem zajadamy się lekkimi zupami na młodej włoszczyźnie, zimnym chłodnikiem czy owocową zupą brzadową. Zimą nasze zupy gęstnieją, stają się sycące i rozgrzewające. Gdy chcemy żeby były szczególnie pożywne, dodajemy do nich kaloryczne dodatki: ziemniaki, kaszę czy kluski. Czy dodajecie kluski do krupniku? Podpowiadamy, które kluski będą najlepsze do krupniku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Krupnik letni, krupnik zimowy to 2 różne zupy

Czy wiecie, że krupnik jest jedną z niewielu zup, które z przyjemnością jadamy przez cały rok? Jeśli przyjrzycie się temu jak go przyrządzamy, zauważycie, że latem jest lekki, z dużą ilością kopru. To niemal bulion z pewnymi smakowymi dodatkami.

Z kolei zimą staje się gęsty i esencjonalny. Zaczynamy do niego dodawać grzyby, czasem pokusimy się nawet o zabielenie mąką i śmietaną.

I taki wtedy właśnie powinien być. Nie tylko ma nam dostarczyć pożywienia, zaspokoić głód, nasycić. Zimowy krupnik ma rozgrzać i spowodować, że nie straszne nam będzie wyjście na chłód.

Najważniejszym składnikiem krupniku jest kasza. To od niej, nazywanej dawniej krupami, zupa ma swoją nazwę. Poza kaszą, wkrajamy do niej ziemniaki. Jednak gdy chcemy, żeby był szczególnie pożywny i sycący, dodajemy jeszcze kluseczki.

Zobacz także
Jakiej kaszy używać do krupniku? Sprawdźcie, czym można zastąpić kaszę jęczmienną

Jakiej kaszy używać do krupniku? Zastąpcie tym kaszę jęczmienną, a efekt przekroczy wasze oczekiwania

Mnóstwo osób popełnia ten błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest mętna i kleista

Mnóstwo osób popełnia 1 błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest przez to mętna i kleista

Jakie kluski do krupniku?

Zdecydowanie domowe. To nie jest zupa, jak pomidorówka, do której można użyć kupnego makaronu. Kluski w krupniku muszą być domowe, takie z jakimi podawała nam go babcia.

Jakie kluski do krupniku? Najlepsze będą te najprostsze:

  • Zacierki
  • Kluski lane

Oba rodzaje przygotowuje się w parę chwil. Każde, obok ziemniaków i kaszy sprawdzą się w tej polskiej zupie doskonale. Różnią się konsystencją. Pierwsze są miękkie i zwarte, skubie się je i wrzuca do gotowania palcami, drugie są płynne i wlewa się je do zupy. 

Przepis na zacierki do krupniku

Te kluski można zrobić z wyprzedzeniem, nawet poprzedniego dnia. Trzeba je tylko przechowując, obficie posypać mąką.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • Szczypta soli
  • Trochę mąki do podsypania

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z jajkiem i krótko ugnieść miękkie ciasto.
  2. Skubać po małym kawałku drobne kluseczki. Kluski nie muszą być równe ani idealne.
  3. Gotowe zacierki dodawać do zupy, pod koniec gotowania.

Przepis na kluski lane na krupnik

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mąkę i mieszamy widelcem na gładką masę.
  2. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem wprost do zupy, pod koniec gotowania.

Każde z oddanych wyżej klusek można przygotować także bez zupy. Gdy ugotujecie je w osolonej wodzie, możecie dodać do każdej potrawy. Proponujemy też gotować na mleku i podawać jako dobrze znane z dzieciństwa kluski lane na mleku.

Źródło: beszamel.pl, winiary.pl,

lane kluski
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Kluski lane wyszły wyszły zbyt grube? Dzięki jednemu trikowi będą idealnie cieniutkie
Lane kluski to idealny dodatek do zup. Niektórzy uważają, że są nawet smaczniejsze od tradycyjnego makaronu. Sprawdźcie nasz patent na idealne kluseczki do rosołu lub pomidorowej!

Kluski lane podaje się zazwyczaj jako dodatek do zup. Można je ugotować razem z zupą, bądź oddzielnie. Spokojnie mogą zastąpić makaron, a samodzielnie przygotowane w domu będą jeszcze smaczniejsze. Doskonale sprawdzą się też jako propozycja dla dzieci. Kluski lane zamiast makaronu Przygotowanie domowego makaronu jest dość czasochłonne, a ten ze sklepowych półek nie wszystkim zawsze smakuje. Dobrą alternatywą jest przygotowanie domowych lanych klusek. Robi się je dużo szybciej i prościej niż makaron. Aby je przyrządzić potrzeba zaledwie trzech składników: mąki, jajek i soli. Pasują idealnie do rosołu i do zupy pomidorowej. Jak zrobić idealnie cieniutkie lane kluseczki? Lane kluseczki mają nieregularny kształt i to jest naturalne. Czasami jest jednak problem z przelaniem gotowej masy na wrzątek, tak aby się nie poparzyć i by ciasto nie skleiło się w nieładne, większe bryły. Doskonałym rozwiązaniem w tym przypadku jest wykorzystanie niewielkiego dzbanuszka z wąskim dziubkiem. Dzięki wąskiemu dzióbkowi wlewanie ciasta na gotującą się wodę będzie bezpieczniejsze, a same kluseczki przybiorą ładniejszą, cienką formę. Altenratywą dla takiego naczynia jest sitko. Wówczas kluseczki wyjdą za to dużo drobniejsze. Przepis na kluski lane do zupy Jeżeli nigdy nie przygotowywaliście domowych lanych klusek, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Jest tak prosty, że wychodzi każdemu. Wystarczą wam zaledwie trzy składniki. Składniki: 2 jajka 2 kopiaste łyżki mąki szczypta soli Przygotowanie: Jajka wbijcie do miseczki. Mieszajcie, aby żółtka wymieszały się z białkiem. Cały czas mieszając, dodajcie mąkę oraz szczyptę soli. Całość dokładnie utrzyjcie na gładką, jednolitą masę, a następnie przelejcie ją do dzbanuszka. Tak przygotowaną masę wlejcie...

pyszny krupnik
Gotujmy.pl/goofy9
Newsy
Kiedy powinno się dodać kaszę do krupniku? Na początku czy na końcu? Najlepszy wychodzi gdy…   
Na niepozornym i skromnym krupniku wychowały się pokolenia Polaków. Pamiętacie smak tej zupy gotowanej przez wasze babcie?

Nie ma to jak talerz gorącej zupy w zimowy, chłodny dzień. W takich okolicznościach warto postawić na klasykę. Czyli krupnik. Zupa, której smak nie zmienił się na przestrzeni mijających nieubłaganie lat. Podstawą były i nadal są w niej niezastąpione krupy jęczmienne. Ostrożnie z kaszą Krupy, a więc tak naprawdę kasza jęczmienna łamana. Z drugiej strony na pewno mieliście już do czynienia z krupnikiem z większym pęczakiem, zamiast tradycyjnych krup. Niezależnie od tego, jakiej kaszy użyjecie podczas gotowania swojego krupniku, uważajcie, by nie przesadzić z jej ilością. Zbyt dużo kaszy w zupie za mocno zagęści wasze pierwsze danie. W takich wypadkach konieczne będzie uzupełnienie zupy warzywnym wywarem, dogotowanym w drugim garnku… Kiedy powinno się dodać kaszę do krupniku ? Kiedy dodacie ją za wcześnie, szybko się rozgotuje i zupa stanie się właśnie za gęsta. Jeśli dodacie ją za późno, krupy nie dogotują się i będą po prostu niejadalne. Nie ma nic gorszego, niż niedogotowana kasza! Kolejność działań powinna być więc następująca: najpierw gotujecie mięso, potem warzywa, następnie wrzucacie kaszę, a na koniec ziemniaki. Tak robiły nasze babcie, nasze mamy – i taka jest właśnie recepta na świetny krupnik. A zatem – zabierajcie się już do pracy! Oto przepis. Przepis na krupnik Składniki: 50 dag żeberek wieprzowych lub innego mięsa wieprzowego z kością udko z kurczaka marchewka pietruszka 1/4 selera 1 cebula 3-4 ziemniaki 2-3 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego pieprz czarny sól 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej łamanej – wiejskiej natka pietruszki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, zalejcie wodą w garnku i gotujcie na małym ogniu, zbierając szumowiny. Warzywa obierzcie i dodajcie do zupy po ok. 30 min. gotowania...

Przepis na kluski kładzione na słodko z jabłkami. Pyszne jak u babci
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kluski kładzione na słodko z jabłkami. Pyszne jak u babci
Kluski kładzione na słodko z jabłkami to przepis na łatwe w przygotowaniu danie jak od babci. Kluski kładzione to dobry sposób na szybki obiad lub kolację z tego, co jest w domu. Wystarczą mąka i jajka, żeby wyczarować coś pysznego.

Kluski kładzione na słodko, kluseczki lane do zupy albo kluski leniwe i żelazne zwane także niekiedy kluskami szarymi – pamiętacie tego typu dania serwowane wam przez wasze babcie? Obiad, podwieczorek, deser czy kolacja – pyszne, babcine dania mączne zdają egzamin o każdej porze dnia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ruszyć w sentymentalną podróż do przeszłości i przygotować je samemu. Proste składniki, niewiele pracy i naprawdę tani koszt. Te kluski kładzione z jabłkami pokocha wasza cała rodzina! Przepis na kluski kładzione na słodko z jabłkami Składniki: 3-4 jabłka 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1 szklanka mąki Szczypta soli Jak zrobić kluski lane na słodko? Zacznijcie od przygotowania musu jabłkowego. Jabłka obierzcie ze skorki, zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach. Do miski wbijcie jajka, dodajcie cukier i ubijcie mikserem na gładką masę. Do środka dodajcie starte jabłka i mąkę. Wymieszajcie całość razem do powstania zwartego, gęstego ciasta. Zagotujcie w dużym garnku wodę z odrobiną soli. Łyżką nabierajcie porcję ciasta i kładźcie na gotujący się wrzątek. Za każdym razem po położeniu jednego kluska, moczcie łyżkę we wrzątku, by uniemożliwić przyklejanie się do niej ciasta. Gotujcie kluski 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawajcie na ciepło np. z podsmażoną bułką tartą na maśle lub ze śmietanką i cynamonem. Smacznego! Źródło przepisu: gotujmy.pl Jeżeli macie ochotę na jeszcze inne kluski, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na mięciutkie kluski śląskie z pysznym sosem pieczeniowym. Dla fanów kuchni regionalnej mamy z kolei wyśmienity przepis na prawdziwy poznański przysmak, czyli kluski szagówki. Czytaj także: Lane kluski z tego przepisu zawsze wychodzą i smakują obłędnie. Dodajcie je...

lane kluski
Newsy
Mięciutkie kluski lane do mleka lub rosołu. Zróbcie je przez sitko, a zyskają piękny kształt
Proponujemy klasyczny przysmak znany z dzieciństwa w nowej odsłonie. Z czym chętniej byście je zjedli?

Znacie kluski lane? Mamy sposób jak przygotowywać je tak, by miały piękny, symetryczny i estetyczny kształt. To bardzo proste. Składniki na kluski lane Wydaje się, że kluski lane to taki klasyk, że nikomu nie trzeba podawać na niego przepisu. Jedynym problemem w przygotowaniu klusek lanych mogą być proporcje składników. Przygotujcie je z tych elementów: 5 łyżek mąki 2 łyżki wody lub mleka 2 jajka Szczypta soli Jak poprawić kształt klusek lanych? Niektórzy bardzo lubią uroczy i nieregularny kształt klusek lanych, ale jeśli chcecie nadać im bardziej eleganckiego wyglądu, polecamy nasz trik. Weźcie sito o dużych oczkach i postawcie je nad garnkiem. Ciasto na kluski lane wlewajcie przez to sito. Regularne otworki zapewnią kluskom równy, podobny kształt. Przygotowanie klusek lanych Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i wodę lub mleko. Roztrzepujemy jajka za pomocą trzepaczki lub widelca. Możemy też wykorzystać mikser.  Dosypujemy mąkę i mieszamy lub ubijamy kilka minut, by ciasto było gładkie. Kluski będą wtedy miękki i puszyste. Konsystencja powstałego ciasta powinna być podobna do gęstej śmietany. Ciasto ma pozostać lejące, ale jednocześnie musi być odpowiednio gęste. W garnku gotujemy wodę. Ciasto wlewamy cienką strużką do gotującej się wody. Wykorzystujemy do tego trik z sitkiem. Kładziemy sito o dużych oczkach na garnku i przecieramy przez nie ciasto za pomocą łopatki. Czekamy, aż kluski wypłyną na powierzchnię, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i od razu przelewamy zimną wodą. Przekładamy kluski na talerz i od razu podajemy. Do czego dodawać kluski lane? Kluski lane są bardzo uniwersalne i szybkie w wykonaniu. Pasują do bulionów, jako zamiennik...