Ciasto na kopytka, kluski
Gotujmy.pl/Mistrz Kuchni
Newsy

Czy do kopytek powinno się dodawać mąkę ziemniaczaną? Specjalistki od klusek nie mają złudzeń

Pyszne kopytka zagościły w sercach Polaków już dawno temu. Stanowią idealny dodatek do dań mięsnych i rozmaitych sosów.

Kopytka to jeden z lepszych przykładów, który pokazuje, że kuchnia może być jednocześnie i smaczna, i prosta. Wykonanie tych klusek jest także stosunkowo tanie.  Podczas ich przygotowania trzeba mieć w głowie kilka prostych zasad.

Kluski możecie zrobić znacznie wcześniej. Po wyjęciu cedzakiem do miski należy wlać troszkę oleju i delikatnie wymieszać, przełożyć do naczynia z pokrywką i wstawić do lodówki. Dodatek oleju sprawi, że kluski się nie skleją. Można je odsmażać na drugi dzień, będą równie pyszne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić kopytka? 

Każdy ma swój sposób na tego rodzaju kluski. Warto jednak dodać masy odrobinę mąki ziemniaczanej. Tak radzą doświadczone gospodynie domowe. Mała ilość mąki ziemniaczanej niewiele zmieni w smaku i konsystencji klusek. Będą one za to mięciutkie i na pewno się nie rozlecą! 

Pozostaje jeszcze kwestia odgrzewania kopytek na następny dzień. Jeżeli od razu wiecie, że nie przeznaczycie ich na odsmażanie, to wystarczy gotować świeże kluski ok. 2 minuty od wypłynięcia. na powierzchnię. W przeciwnym razie, wystarczy ok. 1 minuta. Z kolei na drugi dzień trzeba zalać je wrzącą wodą i tylko doprowadzić do zagotowania.

Przepis na kopytka

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Składniki na kopytka szybko wyróbcie na zwartą, elastyczną masę. Czas mieszania ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu, masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki. 
  2. Wyrobione starannie ciasto podzielcie na niewielkie kawałki i uformujcie z nich wałki o średnicy ok. 3 cm.
  3. Kopytka pokrójcie w charakterystyczne romby i gotujcie w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając.
  4. Po wypłynięciu na powierzchnię wody, kopytka są gotowe do wyjęcia.
Zobacz także
Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Kopytka

Jak uratować sklejone kopytka? Wystarczy, że dodacie do nich 1 składnik, a nie rozkleją się na waszych oczach

Z czym podawać kopytka?

Możecie je podawać z sosem grzybowym lub z zasmażką z cebuli. Kopytka mogą być daniem głównym lub dodatkiem do innych potraw, np. gulaszu lub mięsa duszonego. Mogą być podawane okraszone masłem lub w towarzystwie zasmażanej kapusty.

Jak zrobić kolorowe kopytka?

Jeśli chcecie urozmaicić swoim bliskim obiad lub zaskoczyć najmłodszych, możecie do ciasta na kopytka dodać puree z marchwi, dyni, buraków lub szpinak. Kopytka z takimi dodatkami będą nie tylko smakować, ale i wyglądać. Z przypraw, które będą do kopytek pasować wręcz idealnie, można też wybrać kurkumę, imbir, sól oraz masło ziołowe. Oprócz tego, występuje również ich wersja bezglutenowa z użyciem sojowego tofu i mąki ryżowej.

 

kopytka przepis
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować smaczne ciasto na kopytka? Będziecie zaskoczeni
Choć kopytka należą do ulubionych dań dzieci, dorośli też je kochają! To banalnie prosty, szybki, tani a na dodatek zdrowy posiłek, który można jeść bez końca. Jeśli zamierzasz go przyrządzić, musisz pamiętać, żeby odparować ziemniaki. To sekret idealnego ciasta!

Kopytka to bez dwóch zdań świetny pomysł na leniwy obiad. W końcu ich przyrządzenie nie wymaga wizyty w żadnym sklepie. Wszystkie składniki z pewnością masz w domu. Przepis na kopytka Będziesz potrzebować 1 kilogram ziemniaków 500 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Przygotowanie Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie umieść w gotującej się wodzie.  Kiedy już staną się miękkie (po ok. 25 minutach) odcedź je z wody, a następnie ponownie umieść na ogniu i odparuj, czyli innymi słowy przesmaż przez ok. 2 minuty. To sprawi, że zawarta w nich woda wyparuje i będą smaczniejsze. Tak przygotowane ziemniaki rozbij specjalnym tłuczkiem, a następnie umieść w dużej misce. Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, a także jajka. Całość delikatnie wyrób przy pomocy dłoni. Gotowe ciasto umieść na stolnicy lub blacie kuchennym oprószonym mąką. Następnie podziel je na porcje, z każdej uformuj średniej grubości wałek i spłaszcz go dłonią. Przy pomocy noża odcinaj kluski. Powinny mieć ok. 2 cm szerokości. W dużym garnku umieść wodę i sól. Całość zagotuj. W wodzie umieszczaj kopytka, najlepiej partiami, tak aby się nie posklejały i nie obniżyły znacznie temperatury wody.  Od momentu, w którym kluski zaczną wypływać na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze przez ok. 2 minuty, a następnie wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe! Tak przygotowane kopytka najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pieczarkowym, ale również mięsnym, na przykład gulaszem. 

kluski śląskie
Ania321/gotujmy.pl
Newsy
Co zrobić, żeby kluski śląskie się nie sklejały? Jest na to 1 genialny trik 
Lista składników potrzebnych do przygotowania klusek śląskich jest krótka. Wiele osób potrafi jednak popełnić błędy w przygotowaniu. Oto nasze wskazówki.

1 kg gotowanych ziemniaków i nieco mąki ziemniaczanej – to wystarczy, by zagnieść sporo ciasta na kluski śląskie z charakterystyczną dziurką. Podaje je się zwykle w towarzystwie rolad wołowych i modrej kapusty. Poza Górnym Śląskiem popularne jest także podawanie tych klusków ziemniaczanych ze skwarkami lub z masłem albo w towarzystwie gęstych, mięsnych sosów i kiszonej kapusty. Niektóre gospodynie domowe do swoich klusków śląskich dodają także jajko. Dzięki temu kluski będą miały nieco inną konsystencję – staną się delikatnie bardziej zwarte i nie będą rozpadały się podczas gotowania. Inne panie domu stosują także jeszcze ciekawsze urozmaicenia. Mowa tu na przykład o dodaniu do masy ziemniaczanej nieco gazowanej wody (ok. łyżka stołowa). Wtedy kluski staną się jeszcze bardziej pulchne. Przepis na kluski śląskie Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana – ok. 10-15 dag Przygotowanie: Gotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków. Do zimnych ziemniaków dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy miękkie ciasto. Opcjonalnie do ciasta możemy dodać nieco gazowanej wody i jajko. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w warkocz i wykrajamy równe porcje na kluski. Spłaszczamy ciasto i wyciskamy palcem małe zagłębienie w klusku. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Wrzucamy kluski do garnka partiami, tak by nie skleiły się podczas gotowania. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Wyławiamy gotowe kluski łyżką cedzakową i odkładamy na talerze.  

Sos pieczeniowy
Gotujmy.pl/WWWiola
Przepisy
Odmieni smak każdego mięsa. Znakomity przepis na sos pieczeniowy. Zachwyca smakiem i aromatem
Idealny z dodatkiem ziemniaków, kopytek, klusek, kaszy, czy makaronu. Jak zrobić domowy sos pieczeniowy?

Najlepsze sosy to te sporządzane z soków mięsnych, które naturalnie spływają do naczynia podczas gotowania. Można je zagęścić w celu uzyskania gęstszej tekstury lub smakować w ich równie pysznej, naturalnej wersji. Sos pieczeniowy nie z kostki W kwestii sosów możemy pójść na łatwiznę. Tylko po co? Domowy sos pieczeniowy jest tani i łatwy w przyrządzeniu. Niezastąpiony do dań obiadowych z ziemniakami, do klusek śląskich , do kopytek oraz makaronów. Najlepszy przygotowuje się z tego co zostaje na papierze po pieczeniu mięsa. Sos, który wam dziś podpowiadamy powstał po upieczeniu trzech kawałków łopatki wieprzowej, która wcześniej została zamarynowana w oliwie i przyprawach. Dobór ziół do marynaty jest bardzo ważny. Warto użyć: soli, majeranku, świeżego czosnku, pieprzu, kolendry, kminku, czy drobiny papryki. Do sosu można wykorzystać całe resztki z pieczenia łopatki , jeżeli wybierzecie akurat taki rodzaj mięsa. Składniki na domowy sos pieczeniowy: - trzy duże kawałki łopatki wieprzowej, - 1 szklanka tłuszczu po pieczeniu mięsa, - 1 szklanka wody, - ok. 2 łyżeczek mąki, - oliwa z oliwek, - przyprawy: sól, majeranek, świeży czosnek, pieprz, kolendra, kminek, papryka (wedle uznania). Przygotowanie: Mięso pieczemy w blaszce obtoczone marynatą z przypraw i oliwy. To co zostało po wypieczeniu przekładamy do garnka. Wlewamy szklankę wody i mieszamy aż wszystko się rozpuści. Całość gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Mieszamy w miseczce 2 łyżki mąki z niewielką ilością wody i wlewamy do gotującego się sosu. Pamiętamy o tym, żeby zmniejszyć gaz. Gęstość sosu najlepiej regulować ilością mąki. Jeżeli zależy nam na gładkości sosu, przelewamy wszystko przez sitko. ...

kluski śląskie przepis
Adobe Stock
Newsy
Wystarczą 4 tanie składniki na mięciutkie kluski śląskie. Unikatowy przepis
Kluski śląskie to genialne danie, które możesz przyrządzić dosłownie w każdej chwili. Bowiem potrzebne składniki z pewnością masz w swojej kuchni! Wystarczą przecież ziemniaki, mąka, jajko i sól. To dziecinnie prosty przepis!

Nie wiedzieć czemu, Polacy wprost uwielbiają wszelkie dania przyrządzane na bazie mąki i jajek. Nie wyobrażamy sobie przecież życia bez pysznych makaronów, naleśników, gofrów, kopytek, ale również klusek śląskich. Na te ostatnie mamy naprawdę unikatowy przepis!  Przepis na kluski śląskie Będziesz potrzebować 500 gramów ziemniaków 300 gramów mąki ziemniaczanej 1 duże jajko Szczyptę soli Przygotowanie Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedź kartofle z wody, a następnie umieść garnek ponownie na kuchence i odparuj ziemniaki (czyli po prostu podsmaż je przez ok. 2 minuty, tak aby wyparowała z nich woda). Kartofle odstaw aż do całkowitego wystudzenia. Po kilkudziesięciu minutach rozgnieć je specjalnym tłuczkiem, bądź przepuść przez maszynkę do mielenia. Tak przygotowane umieść w dużej misce. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Całość dokładnie wyrób przy pomocy dłoni, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, a następnie zacznij odrywać od niego mniejsze kawałki i formować niewielkie kulki. Pamiętaj o zrobieniu w każdej z nich charakterystycznego wgłębienia przy pomocy palca. W dużym garnku umieść wodę i zagotuj. Wrzątek dopraw solą i zacznij wkładać do niego kluski śląskie. Ważne, by robić to partiami, tak aby nie przerwać wrzenia.  Kiedy kluski znajdą się w garnku, zmniejsz ogień i gotuj je przez ok. 12 minut. Po upływie tego czasu wyjmij kluski przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe!