Ciasto na kopytka, kluski
Gotujmy.pl/Mistrz Kuchni
Newsy

Czy do kopytek powinno się dodawać mąkę ziemniaczaną? Specjalistki od klusek nie mają złudzeń

Pyszne kopytka zagościły w sercach Polaków już dawno temu. Stanowią idealny dodatek do dań mięsnych i rozmaitych sosów.

Kopytka to jeden z lepszych przykładów, który pokazuje, że kuchnia może być jednocześnie i smaczna, i prosta. Wykonanie tych klusek jest także stosunkowo tanie.  Podczas ich przygotowania trzeba mieć w głowie kilka prostych zasad.

Kluski możecie zrobić znacznie wcześniej. Po wyjęciu cedzakiem do miski należy wlać troszkę oleju i delikatnie wymieszać, przełożyć do naczynia z pokrywką i wstawić do lodówki. Dodatek oleju sprawi, że kluski się nie skleją. Można je odsmażać na drugi dzień, będą równie pyszne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić kopytka? 

Każdy ma swój sposób na tego rodzaju kluski. Warto jednak dodać masy odrobinę mąki ziemniaczanej. Tak radzą doświadczone gospodynie domowe. Mała ilość mąki ziemniaczanej niewiele zmieni w smaku i konsystencji klusek. Będą one za to mięciutkie i na pewno się nie rozlecą! 

Pozostaje jeszcze kwestia odgrzewania kopytek na następny dzień. Jeżeli od razu wiecie, że nie przeznaczycie ich na odsmażanie, to wystarczy gotować świeże kluski ok. 2 minuty od wypłynięcia. na powierzchnię. W przeciwnym razie, wystarczy ok. 1 minuta. Z kolei na drugi dzień trzeba zalać je wrzącą wodą i tylko doprowadzić do zagotowania.

Przepis na kopytka

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Składniki na kopytka szybko wyróbcie na zwartą, elastyczną masę. Czas mieszania ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu, masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki. 
  2. Wyrobione starannie ciasto podzielcie na niewielkie kawałki i uformujcie z nich wałki o średnicy ok. 3 cm.
  3. Kopytka pokrójcie w charakterystyczne romby i gotujcie w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając.
  4. Po wypłynięciu na powierzchnię wody, kopytka są gotowe do wyjęcia.
Zobacz także
Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Kopytka

Jak uratować sklejone kopytka? Dodajcie do nich 1 składnik, a nie rozkleją się na waszych oczach

Z czym podawać kopytka?

Możecie je podawać z sosem grzybowym lub z zasmażką z cebuli. Kopytka mogą być daniem głównym lub dodatkiem do innych potraw, np. gulaszu lub mięsa duszonego. Mogą być podawane okraszone masłem lub w towarzystwie zasmażanej kapusty.

Jak zrobić kolorowe kopytka?

Jeśli chcecie urozmaicić swoim bliskim obiad lub zaskoczyć najmłodszych, możecie do ciasta na kopytka dodać puree z marchwi, dyni, buraków lub szpinak. Kopytka z takimi dodatkami będą nie tylko smakować, ale i wyglądać. Z przypraw, które będą do kopytek pasować wręcz idealnie, można też wybrać kurkumę, imbir, sól oraz masło ziołowe. Oprócz tego, występuje również ich wersja bezglutenowa z użyciem sojowego tofu i mąki ryżowej.

Źródło: gotujmy.pl

Kluski leniwe
WWWiola/gotujmy.ol
Newsy
Jak zrobić mięciutkie kluski leniwe w 10 min?  Będziecie potrzebowali tylko 4 składników
Cała armia domowników do wykarmienia, a nie pozostało już zbyt wiele czasu? Zamiast lepić w nieskończoność pierogi, zróbmy kluski leniwe!

To nie przypadek sprawił, że to danie ma taką, a nie inną nazwę. Kluski leniwe to propozycja dla zapracowanych i zabieganych gospodyń. Składnikami przypominają pierogi ruskie, ale różnią się szybkością wykonania. A więc w sam raz dla leniuchów! Nie wymagają dużo pracy, a smakują bardzo dobrze. W odróżnieniu od pierogów nie potrzebujemy do ich wykonania ziemniaków, a jedynie ser biały i mąkę z dodatkiem jajka. Kluski leniwe przypominają nieco kształtem kopytka i w niektórych rejonach naszego kraju są nazywane po prostu kopytkami z serem. W jeszcze innych miejscach w Polsce, kluski nazywane są także leniwymi pierogami. Z czym podać kluski leniwe? Podobnie jak kopytka, kluski leniwe można podawać zarówno ze skwarkami, z masłem, jak również w towarzystwie jakiegoś mięsnego dania i surówki. Nie brakuje też zwolenników leniwych na słodko. Tak czy siak, zawsze zdadzą egzamin na ocenę celującą! Jak sprawić, by kluski leniwe nie były za twarde i żeby rozpływały się w ustach? Ważne byśmy nie przesadzili z ilością dodawanej mąki, a także z czasem wyrabiania ciasta – wtedy mogą być nie do przełknięcia! Przepis na kluski leniwe Składniki: 25 dag twarogu tłustego 1 jajko 5 dag mąki pszennej sól Przygotowanie: Jeżeli nie chcemy, by w naszych kluskach bardzo wyraźne były białe oczka (małe kawałki twarogu), warto przepuścić ser przez maszynkę do mięsa, praskę do ziemniaków albo przynajmniej utłuc go nieco widelcem. Do twarogu dodajemy rozbite jajko i sól do smaku (opcja dla perfekcjonistów z zapasem wolnego czasu: by nasze leniwe były jeszcze delikatniejsze, możemy rozdzielić białko od żółtka, ubić je na pianę, a następnie oddzielnie dodać obydwie części do masy serowej).PotrzPo Dodajemy stopniowo...

Kopytka
BozenaMatuszczyk/gotujmy.pl
Newsy
Jak uratować sklejone kopytka? Dodajcie do nich 1 składnik, a nie rozkleją się na waszych oczach
Kopytka kochają szczególnie najmłodsi. Co tu dużo mówić – są niezwykle przyjemne w jedzeniu. Jest tylko jeden warunek. Nie mogą się wam skleić.

Mamy na to rozwiązanie. Czasami nasze kopytka mogą być wykonane ze zbyt rzadkiego ciasta. Wtedy mała nieuwaga wystarczy, by przegotować nasze ziemniaczane kluski. Aby zapobiec katastrofie, wykorzystajcie mały patent z wykorzystaniem oleju. By kopytka nie kleiły się wam w garnku i już na talerzu, trzeba dolać do gotującej się wody łyżkę oleju. Ten fortel przypominający nieco dolewanie oliwy do gotującego się makaronu jest niezawodny. A propos makaronu – nasze kopytka wcale nie różnią się za dużo od włoskich gnocchi. Podobnie pewne podobieństwo kopytka wykazują do czeskich ziemniaczanych knedlików. Co to wszystko oznacza? Nie ograniczajmy się do jedzenia kopytek z masłem czy ze skwarkami. Przygotujcie do nich smaczny, mięsny sos i cieszcie się pełnowartościowym daniem jak Włosi czy Czesi. Przepis na domowe kopytka Składniki: 1 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżka mąki ziemniaczanej 1-2 jajka Sól Przygotowanie: Ziemniaki ugotowane i wystudzone przeciśnijcie przez praskę. Do ziemniaków dodawajcie mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także jajka i wyrabiajcie gładkie, elastyczne ciasto. Posólcie do smaku. Wyrobione ciasto przekrójcie na dwie części i formujcie z nich warkocze. Lekko spłaszczcie warkocz i wykrawajcie kopytka o długości ok. 5 cm. Do gotującego się wrzątku należy wsypać nieco soli i łyżkę oleju. Gotujcie kopytka małymi partiami i wykładajcie na półmisek. Kopytka należy podawać z roztopionym masłem, skwarkami lub z gęstym sosem.

Ile mąki należy dodać do kopytek? Przez ten błąd wychodzą twarde jak kamień
Własne
Newsy
Ile mąki należy dodać do kopytek? Przez ten szkolny błąd wychodzą twarde jak kamień i niesmaczne
Marzą się wam smaczne, mięciutkie kopytka? Zobaczcie, na co trzeba zwrócić uwagę podczas przygotowywania tego dania.

W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na różnego rodzaju kluski i kluseczki. Popularność dań mącznych w naszym kraju nie powinna dziwić - dawniej, gdy mięso było rarytasem i jadano je raczej od święta, tym, co regularnie lądowało na stole była najczęściej kasza i właśnie kluski z różnymi dodatkami. Pyzy, kartacze, kluski śląskie, leniwe czy kopytka - wybór jest ogromny. Nie są to dania bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Zwłaszcza kopytka są proste i nawet laik sobie z nimi poradzi, choć warto nauczyć się, na co zwracać uwagę, by te kluseczki zawsze wychodziły miękkie i smaczne.  Ile mąki dodawać do kopytek? Kopytka składają się głównie z mąki i ziemniaków oraz jajka, które jest potrzebne do tego, by składniki się połączyły. Kluczowe jest dobranie odpowiednich proporcji ziemniaków i mąki, by kopytka nie wychodziły zbyt twarde. Jak to zrobić? W tym przypadku nie należy trzymać się sztywno proporcji podanych w przepisie, lecz obserwować, jak zachowuje się ciasto. Wszystko zależy bowiem od ziemniaków - jeżeli są mączyste, nie trzeba dodawać do nich dużo mąki, a jeśli jest w nich dużo wody, to trzeba odrobinę jej dosypać . Patrzcie zatem, co dzieje się z ciastem podczas wyrabiania - gdy będzie łatwo odchodziło od rąk, a jego struktura będzie przyjemnie zwarta, nie trzeba już dosypywać mąki i jest gotowe do dalszych przygotowań, a więc wyrabiania kopytek i ich gotowania. Przepis na kopytka jak u mamy Do przygotowania kopytek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: kilogram ziemniaków 1 szklanka mąki 1 jajko masło sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, włóżcie do garnka z zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie przez około 20 minut. Po ugotowaniu przełóżcie ziemniaki do miski i odstawcie...

kopytka przepis
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować smaczne ciasto na kopytka? Będziecie zaskoczeni tym 1 prostym trikiem
Kopytka to świetny pomysł na leniwy obiad. Ich przyrządzenie nie wymaga wizyty w żadnym sklepie. Wszystkie składniki z pewnością macie w domu.

Choć kopytka należą do ulubionych dań dzieci, bo są miękkimi, puszystymi kluskami, dorośli też je kochają! To banalnie prosty, szybki, tani, a na dodatek zdrowy posiłek, który można jeść bez końca. Wystarczy polać masełkiem i posypać cukrem lub dodawać do nich najróżniejsze sosy. Są doskonałe z każdym sosem mięsnym. Zarówno z sosem pieczeniowym, jak i tym, podanym z bitkami duszonymi z cebulką. Świetnie smakują z sosami grzybowymi, a także śmietanowymi. Kopytka podane z sosem pomidorowym smakują dokładnie jak włoskie gnocci. Bo tak jak włoski przysmak, są kluskami ziemniaczano — mącznymi. Zdradzamy sekret na idealne ciasto na kopytka Ten rodzaj ziemniaczanych klusek znany jest od wieków w różnych częściach świata. Wcześniej wspomnieliśmy o włoskich gnocchi, Węgrzy gotują swoje ziemniaczane nokedli, a Czesi – haluszki. Nasze kopytka wywodzące się z Wielkopolski, zwane są też szagówkami. Wszystkie regionalne przepisy łączą składniki: są to ugotowane ziemniaki, mąka i jajka. Jeśli chcecie ugotować idealne, puszyste i najsmaczniejsze kopytka, wykorzystaj ten trik. Po ugotowaniu ziemniaków nie wystarczy ich odlać. Samo odlewanie czy nawet odsączenie na durszlaku, czy sicie, nie pozbawi ich całej wody. Żeby to się stało, należy ziemniaki odparować. Jak to zrobić, pokazujemy w przepisie. Przepis na kopytka Składniki 1 kilogram ziemniaków 500 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Przygotowanie: W dużym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli. Ziemniaki obierzcie, w zależności od wielkości przekrójcie na połówki lub ćwiartki i wrzućcie do gotującej się wody i gotujcie około 20 minut. Dokładnie odcedźcie ziemniaki z wody, a następnie ponownie umieśćcie garnek na ogniu i odparujcie....