Ciasto na kopytka, kluski
Gotujmy.pl/Mistrz Kuchni
Newsy

Czy do kopytek powinno dodawać się mąki ziemniaczanej? Specjalistki od klusek mówią, że…

Pyszne kopytka goszczą w sercach Polaków od dawna. Stanowią idealny dodatek do dań mięsnych i rozmaitych sosów.
Aleksandra Jaworska
styczeń 31, 2021

Kopytka to jeden z lepszych przykładów, który pokazuje, że kuchnia może być smaczna i łatwa. Wykonanie tych klusek jest proste i tanie. Trzeba jednak znać pewną zasadę.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak zrobić kopytka?

Kluski możecie zrobić znacznie wcześniej. Po wyjęciu cedzakiem do miski należy wlać troszkę oleju i delikatnie wymieszać, przełożyć do naczynia z pokrywką i wstawić do lodówki. Dodatek oleju sprawi, że kluski się nie skleją. Można je odsmażać na drugi dzień, będą równie pyszne. 

Każdy ma swój sposób na tego rodzaju kluski. Warto jednak dodać masy odrobinę mąki ziemniaczanej. Tak radzą doświadczone gospodynie domowe. Mała ilość mąki ziemniaczanej niczego nie zmienia w smaku i konsystencji klusek. Będą one za to mięciutkie i na pewno się nie rozlecą! 

Jeżeli  nie przeznaczacie ich na odsmażanie to wystarczy gotować  kluski tylko 1 minutę od wypłynięcia. Na drugi dzień trzeba zalać je wrzącą wodą i tylko zagotować. Ważne jest, żeby wszystkich klusek na raz nie zalewać wrzątkiem, bo czas zagotowania się znacznie wydłuży. 

Proste, prawda?

Przepis na kopytka

Składniki

  • 1kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Składniki na kopytka szybko wyróbcie na zwartą, elastyczną masę. Czas mieszania ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu, masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki. 
  2. Wyrobione starannie ciasto podzielcie na niewielkie kawałki i uformujcie z nich wałki o średnicy ok. 3 cm.
  3. Kopytka pokrójcie w charakterystyczne romby i gotujcie w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając.
  4. Po wypłynięciu na powierzchnię wody, kopytka są gotowe do wyjęcia.

Zobacz także

Z czym podawać kopytka?

Możecie je podawać z sosem grzybowym lub z zasmażką z cebuli. Kopytka mogą być daniem głównym lub dodatkiem do innych potraw, np. gulaszu lub mięsa duszonego. Mogą być podawane okraszone masłem lub w towarzystwie zasmażanej kapusty.

Jak zrobić kolorowe kopytka?

Jeśli chcecie urozmaicić swoim bliskim obiad lub zaskoczyć najmłodszych, możecie do ciasta na kopytka dodać puree z marchwi, dyni, buraków lub szpinak. Kopytka z takimi dodatkami będą nie tylko smakować, ale i wyglądać. Z przypraw, które będą do kopytek pasować wręcz idealnie, można też wybrać kurkumę, imbir, sól oraz masło ziołowe. Oprócz tego, występuje również ich wersja bezglutenowa z użyciem sojowego tofu i mąki ryżowej.

Czytaj także:

Komentarze