Ciasto na kopytka, kluski
Gotujmy.pl/Mistrz Kuchni
Newsy

Czy do kopytek powinno się dodawać mąkę ziemniaczaną? Specjalistki od klusek nie mają złudzeń

Pyszne kopytka zagościły w sercach Polaków już dawno temu. Stanowią idealny dodatek do dań mięsnych i rozmaitych sosów.

Kopytka to jeden z lepszych przykładów, który pokazuje, że kuchnia może być jednocześnie i smaczna, i prosta. Wykonanie tych klusek jest także stosunkowo tanie.  Podczas ich przygotowania trzeba mieć w głowie kilka prostych zasad.

Kluski możecie zrobić znacznie wcześniej. Po wyjęciu cedzakiem do miski należy wlać troszkę oleju i delikatnie wymieszać, przełożyć do naczynia z pokrywką i wstawić do lodówki. Dodatek oleju sprawi, że kluski się nie skleją. Można je odsmażać na drugi dzień, będą równie pyszne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić kopytka? 

Każdy ma swój sposób na tego rodzaju kluski. Warto jednak dodać masy odrobinę mąki ziemniaczanej. Tak radzą doświadczone gospodynie domowe. Mała ilość mąki ziemniaczanej niewiele zmieni w smaku i konsystencji klusek. Będą one za to mięciutkie i na pewno się nie rozlecą! 

Pozostaje jeszcze kwestia odgrzewania kopytek na następny dzień. Jeżeli od razu wiecie, że nie przeznaczycie ich na odsmażanie, to wystarczy gotować świeże kluski ok. 2 minuty od wypłynięcia. na powierzchnię. W przeciwnym razie, wystarczy ok. 1 minuta. Z kolei na drugi dzień trzeba zalać je wrzącą wodą i tylko doprowadzić do zagotowania.

Przepis na kopytka

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Składniki na kopytka szybko wyróbcie na zwartą, elastyczną masę. Czas mieszania ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu, masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki. 
  2. Wyrobione starannie ciasto podzielcie na niewielkie kawałki i uformujcie z nich wałki o średnicy ok. 3 cm.
  3. Kopytka pokrójcie w charakterystyczne romby i gotujcie w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając.
  4. Po wypłynięciu na powierzchnię wody, kopytka są gotowe do wyjęcia.
Zobacz także
Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Kopytka

Jak uratować sklejone kopytka? Dodajcie do nich 1 składnik, a nie rozkleją się na waszych oczach

Z czym podawać kopytka?

Możecie je podawać z sosem grzybowym lub z zasmażką z cebuli. Kopytka mogą być daniem głównym lub dodatkiem do innych potraw, np. gulaszu lub mięsa duszonego. Mogą być podawane okraszone masłem lub w towarzystwie zasmażanej kapusty.

Jak zrobić kolorowe kopytka?

Jeśli chcecie urozmaicić swoim bliskim obiad lub zaskoczyć najmłodszych, możecie do ciasta na kopytka dodać puree z marchwi, dyni, buraków lub szpinak. Kopytka z takimi dodatkami będą nie tylko smakować, ale i wyglądać. Z przypraw, które będą do kopytek pasować wręcz idealnie, można też wybrać kurkumę, imbir, sól oraz masło ziołowe. Oprócz tego, występuje również ich wersja bezglutenowa z użyciem sojowego tofu i mąki ryżowej.

Źródło: gotujmy.pl

Kopytka
BozenaMatuszczyk/gotujmy.pl
Newsy
Jak uratować sklejone kopytka? Dodajcie do nich 1 składnik, a nie rozkleją się na waszych oczach
Kopytka kochają szczególnie najmłodsi. Co tu dużo mówić – są niezwykle przyjemne w jedzeniu. Jest tylko jeden warunek. Nie mogą się wam skleić.

Mamy na to rozwiązanie. Czasami nasze kopytka mogą być wykonane ze zbyt rzadkiego ciasta. Wtedy mała nieuwaga wystarczy, by przegotować nasze ziemniaczane kluski. Aby zapobiec katastrofie, wykorzystajcie mały patent z wykorzystaniem oleju. By kopytka nie kleiły się wam w garnku i już na talerzu, trzeba dolać do gotującej się wody łyżkę oleju. Ten fortel przypominający nieco dolewanie oliwy do gotującego się makaronu jest niezawodny. A propos makaronu – nasze kopytka wcale nie różnią się za dużo od włoskich gnocchi. Podobnie pewne podobieństwo kopytka wykazują do czeskich ziemniaczanych knedlików. Co to wszystko oznacza? Nie ograniczajmy się do jedzenia kopytek z masłem czy ze skwarkami. Przygotujcie do nich smaczny, mięsny sos i cieszcie się pełnowartościowym daniem jak Włosi czy Czesi. Przepis na domowe kopytka Składniki: 1 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżka mąki ziemniaczanej 1-2 jajka Sól Przygotowanie: Ziemniaki ugotowane i wystudzone przeciśnijcie przez praskę. Do ziemniaków dodawajcie mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także jajka i wyrabiajcie gładkie, elastyczne ciasto. Posólcie do smaku. Wyrobione ciasto przekrójcie na dwie części i formujcie z nich warkocze. Lekko spłaszczcie warkocz i wykrawajcie kopytka o długości ok. 5 cm. Do gotującego się wrzątku należy wsypać nieco soli i łyżkę oleju. Gotujcie kopytka małymi partiami i wykładajcie na półmisek. Kopytka należy podawać z roztopionym masłem, skwarkami lub z gęstym sosem.

kopytka przepis
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować smaczne ciasto na kopytka? Będziecie zaskoczeni tym 1 prostym trikiem
Kopytka to świetny pomysł na leniwy obiad. Ich przyrządzenie nie wymaga wizyty w żadnym sklepie. Wszystkie składniki z pewnością macie w domu.

Choć kopytka należą do ulubionych dań dzieci, bo są miękkimi, puszystymi kluskami, dorośli też je kochają! To banalnie prosty, szybki, tani, a na dodatek zdrowy posiłek, który można jeść bez końca. Wystarczy polać masełkiem i posypać cukrem lub dodawać do nich najróżniejsze sosy. Są doskonałe z każdym sosem mięsnym. Zarówno z sosem pieczeniowym, jak i tym, podanym z bitkami duszonymi z cebulką. Świetnie smakują z sosami grzybowymi, a także śmietanowymi. Kopytka podane z sosem pomidorowym smakują dokładnie jak włoskie gnocci. Bo tak jak włoski przysmak, są kluskami ziemniaczano — mącznymi. Zdradzamy sekret na idealne ciasto na kopytka Ten rodzaj ziemniaczanych klusek znany jest od wieków w różnych częściach świata. Wcześniej wspomnieliśmy o włoskich gnocchi, Węgrzy gotują swoje ziemniaczane nokedli, a Czesi – haluszki. Nasze kopytka wywodzące się z Wielkopolski, zwane są też szagówkami. Wszystkie regionalne przepisy łączą składniki: są to ugotowane ziemniaki, mąka i jajka. Jeśli chcecie ugotować idealne, puszyste i najsmaczniejsze kopytka, wykorzystaj ten trik. Po ugotowaniu ziemniaków nie wystarczy ich odlać. Samo odlewanie czy nawet odsączenie na durszlaku, czy sicie, nie pozbawi ich całej wody. Żeby to się stało, należy ziemniaki odparować. Jak to zrobić, pokazujemy w przepisie. Przepis na kopytka Składniki 1 kilogram ziemniaków 500 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Przygotowanie: W dużym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli. Ziemniaki obierzcie, w zależności od wielkości przekrójcie na połówki lub ćwiartki i wrzućcie do gotującej się wody i gotujcie około 20 minut. Dokładnie odcedźcie ziemniaki z wody, a następnie ponownie umieśćcie garnek na ogniu i odparujcie....

 Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? To ma znaczenie. Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą Obsługa czytników ekranu włączona.
Adobe Stock
Newsy
Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą
Kluski śląskie najlepiej pasują do zrazów wołowych, gulaszu, czy potrawki. Czasem wychodzą gumowate i twarde. Zdradzamy jak zrobić idealne.

Tajemnica dobrego przepisu zazwyczaj tkwi w jakości dobieranych produktów. W przepisie na kluski śląskie równie ważny jest wybór mąki i jej proporcje. Jeżeli nie chcecie, aby kluski wyszły gumowate, nie zapomnijcie, że mąka ziemniaczana powinna stanowić ¼ objętości ziemniaków. Najłatwiej ziemniaki przełożyć do miski, delikatnie wygładzić je łyżką i podzielić na 4 części. Teraz wystarczy wyjąć jedną część ziemniaków, a w puste miejsce po ziemniakach, wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Nie zapomnijcie tylko do masy dodać z powrotem wcześniej wyjętej części ziemniaków. Jakie ziemniaki są najlepsze na kluski śląskie? Jedno jest pewne. Nie wszystkie ziemniaki nadają się na kluski śląskie. Jeśli planujecie gotować śląski przysmak, najlepiej kupcie ziemniaki typu C. Dzięki dużej ilości skrobi są bardziej mączyste. Najlepsze będą m.in. odmiany takie jak: Ibis Bursztyn Gracja Przepis na kluski śląskie według Magdy Gessler Magda Gessler, w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”, podała przepis na bezbłędne kluski. Wykorzystajcie je do swoich dań. Składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej  1 jajko Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, ugotujcie i odcedźcie, a gdy będą jeszcze ciepłe, przepuśćcie przez praskę Dodajcie mąkę wedle proporcji i patentu z miską opisanego powyżej, a następnie jajko oraz sól. Połączcie ciasto na gładką masę. Wyrabiajcie je rękami. Jeżeli ciasto będzie za bardzo klejące, podsypcie jeszcze odrobiną mąki, ale nie dodawajcie jej za jednym razem za dużo, lepiej zrobić tę czynność kilka razy. Gładkie ciasto formujcie w niewielkie kulki, odciskając na ich środku dziurkę drewnianą łyżką. Zagotujcie w garnku osoloną wodę. Przed...

kluski leniwe
Adobe Stock
Newsy
Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy
Nazwa klusek leniwych nie wzięła się z przypadku. To danie wręcz stworzone dla leniuszków i oczywiście tych bardziej zabieganych.

W telegraficznym skrócie – niemal te same składniki co na pierogi, za to o wiele mniej pracy. A do tego doskonały smak.  Do ich przygotowania potrzebny jest ser biały i mąka, a także jajko. Kluski leniwe odrobinę przypominają także popularne kopytka. Chodzi tutaj głównie o kształt – leniwe także wykraja się nożem z podłużnego warkocza. Kopytka zawierają jednak gotowane ziemniaki, a kluski z dodatkiem ziemniaków rzadziej je się na słodko. Leniwe są wręcz stworzone do smakowych wariacji. Świetnie sprawdzą się także okraszone skwarkami z cebulką. Co zrobić, aby kluski leniwe były miękkie? Kluski leniwe robi się bardzo łatwo, ale trzeba mimo wszystko pamiętać o kliku rzeczach. Dlatego, zanim przejdziemy do podania przepisu, jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Aby kluski nie wyszły wam za twarde, broń Boże nie dodawajcie do nich zbyt dużo mąki . To właśnie w miękkości i puszystości leniwych leży ich cała wspaniałość. Za to kochają je i duzi i mali. Przepis na kluski leniwe Składniki: opakowanie twarogu tłustego (ok. 25 dag) 1 jajko ok. 5 dag mąki pszennej (kilka łyżek) sól Przygotowanie: Utłuczcie ser biały widelcem na dość gładką masę. Możecie użyć do tego maszynki. Dodajcie do sera jajko i sól, dobrze wymieszajcie. Stopniowo dodawajcie do sera jajka i mąkę pszenną tak, by powstało z tego wszystkiego gładkie, elastyczne ciasto. Wyłóżcie ciasto z miski na stolnicę oprószoną mąką i uformujcie podłużne warkocze. Wykrawajcie z warkoczy kluski o kształcie przypominającym kopytka. Gotujcie we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 min. do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Możecie podawać je na słodko lub na słono, w zależności od upodobań. Pewnie wiele osób się z nami zgodzi, że najlepiej smakują z bułką...