Czy diabetycy mogą w ogóle jeść słodycze? Tak, ale pod pewnymi warunkami
AdobeStock
Newsy

Czy diabetycy mogą w ogóle jeść słodycze? Tak, ale pod pewnymi warunkami

Jakie desery są bezpieczne dla diabetyków? Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w takich słodkościach, a z czego trzeba zrezygnować.

Panuje przekonanie, że osoby cierpiące na cukrzycę czy insulinooporność w ogóle nie mogą jeść słodyczy. To błąd, ponieważ słodycze są dozwolone, ale nie są to słodkości, jakie pierwsze przychodzą wam na myśl. Śmietanowe torty, słodkie i ciężkie ciasta bez pieczenia z masą kajmakową czy czekoladki są zabronione. Co więc można jeść przy cukrzycy? Odpowiedź znajdziecie poniżej. 

Jakich składników deserów muszą unikać diabetycy?

Insulinooporność czy cukrzyca nie oznaczają, że musicie zrezygnować ze słodkości na zawsze. Deser, tak jak każdy inny posiłek w diecie diabetyka, powinien mieć średni lub niski indeks glikemiczny. Należy więc wybierać takie słodycze, które spełnią ten warunek. 

  • cukry proste - deser dla diabetyka powinien być przede wszystkim pozbawiony cukrów prostych, które wywołują szybki wyrzut insuliny. Zamiast tego, należy używać produktów bogatych w cukry złożone - są to pełnoziarniste produkty, owoce i warzywa, a także rośliny strączkowe. Spróbujcie przygotować na przykład ciasto z fasoli albo cukinii!

  • mąka - zamiast mąki pszennej, wybierajcie mąkę pełnoziarnistą

  • cukier - zabroniony jest biały cukier. Zamiast tego, użyjcie słodziku, na przykład ksylitolu, erytrolu lub stewii. Dzięki temu ograniczycie  stężenie glukozy we krwi po posiłku

  • tłuszcz - tym, co obniża indeks glikemiczny posiłku jest białko oraz tłuszcz. Ważne jednak, by były to składniki wysokiej jakości - zamiast margaryny, dodajcie do przygotowywanych ciast olej rzepakowy.

Zobacz także
Macie cukrzycę, a jecie wafle ryżowe i jogurty? Sprawdźcie, jak to się może skończyć

Macie cukrzycę, a jecie wafle ryżowe i jogurty? Sprawdźcie, jak to się może skończyć

Dla diabetyków i osób zagrożonych cukrzycą. Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi

Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi. Pozycja obowiązkowa dla diabetyków

Desery dla diabetyków

Diabetycy, przy odrobinie wysiłku, mają szerokie pole do popisu jeżeli chodzi o przyrządzanie deserów dozwolonych na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Ciekawym pomysłem jest pieczenie ciast z cukinii albo fasoli. Z fasoli czerwonej można też przygotować czekoladowy budyń czy babeczki. 

Dietetyczne i najbardziej sprawdzone pomysły na deser dla cukrzyka to takie słodkości, które zawierają w sobie cukry złożone, białko i tłuszcz w odpowiednich proporcjach - na przykład pełnoziarniste płatki owsiane z jogurtem naturalnym, masłem orzechowym (składającym się w 100% z orzechów, bez dodatków) oraz świeżymi owocami.

Źródło: radiozet.pl, mp.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie łączcie ziemniaków z masłem. (tytuł - druga część w trakcie pisania)
Adobe Stock
Newsy
Jecie ziemniaki z masłem? O tym koniecznie powinni wiedzieć cukrzycy
Jeśli skarżycie się na insulinoodporność to wiecie, że musicie ograniczyć jedzenie ziemniaków. Wyjaśniamy jak zmniejszyć ich niekorzystny wpływ na poziom cukru we krwi.

Ziemniaki to warzywo numer 1 na polskich stołach. Jeśli możecie jeść ziemniaki bez ograniczeń, to pewnie nawet nie wyobrażacie sobie obiadu bez nich. I choć kartofle są nie tylko smaczne, ale zawierają też wiele wartościowych składników odżywczych, to jednak nie każdy może ich jeść ile chce. Powinni ograniczyć je na przykład diabetycy. Dlaczego? Właściwości i wartości odżywcze ziemniaków Ziemniaki wbrew powszechnym opiniom nie są bardzo tuczące. 100 g zawiera tylko 70 kalorii. Ponadto, w takiej porcji jest 20 g węglowodanów, 2 g białka i 2 g błonnika. Szczególnie cenione przez lekarzy i dietetyków są ze względu na zawartość witamin i minerałów. Znajdują się w nich witaminy B3, B6, C, E i K, a także ważne minerały, jak utrzymujący równowagę elektrolitową organizmu potas, czy wchodzący w skład kości i zębów fosfor. Jednak są grupy osób, którym lekarze odradzają częste jedzenie ziemniaków. To chorzy na cukrzycę. Dzieje się tak dlatego, że to najpopularniejsze polskie warzywo posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, IG=95. Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem pokazującym jak kształtuje się poziom glukozy we krwi, w ciągu 120 minut po spożyciu danego produktu. Punktem odniesienia do obliczanie indeksu jest glukoza, czyli czysty cukier. Glukoza ma IG na poziomie 100. Oznacza to, że po jej spożyciu odbywa się bardzo gwałtowny wyrzut cukru do krwi. Jest to zjawisko niebezpieczne dla cukrzyków. To właśnie z powodu wysokiego poziomu we krwi, diabetycy powinni wykluczyć cukier z diety. Wysoki indeks glikemiczny ziemniaków powoduje, że podobnie jak cukier, powinny one być wyeliminowane z diety cukrzyków. Gdy nie możecie jeść ziemniaków, jedzcie... ziemniaki z masłem Istnieją jednak pewne sztuczki, które powodują, że niedozwolone produkty...

Czy jedzenie owoców na noc jest zdrowe? Można się zdziwić
AdobeStock
Newsy
Czy jedzenie owoców na noc jest zdrowe? Można się zdziwić
Jecie owoce przed snem? To nie jest najlepszy pomysł!

Już małym dzieciom tłumaczy się, że należy jeść owoce, ponieważ są one bardzo zdrowe. Jednak nikt nie mówi o tym, kiedy należy je jeść – a to również jest bardzo ważne! Wiedzieliście o tym, o jakiej porze dnia najlepiej spożywać owoce? Sprawdźcie. Dlaczego nie powinno się jeść owoców wieczorem? Jeżeli wybraliście się kiedyś do dietetyka, to powinien wam powiedzieć o tym, w jakich godzinach należy jeść owoce . To bardzo ważne, ponieważ zjedzenie owoców wieczorem wcale nie jest zdrowe! Dlaczego? Owoce zawierają bardzo dużo cukrów prostych, które są potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania w ciągu dnia. Gdy pracujecie lub wykonujecie codziennie czynności w domu, potrzebujecie do tego energii, którą dostarcza m.in. cukier. Dlatego warto zjeść owoce na drugie śniadanie lub do lunchu. Jeżeli jednak zdecydujecie się zjeść owoce wieczorem, możecie odczuć nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego – cukry, które znajdują się w owocach, zaczną fermentować w jelitach i powodować nieprzyjemne wzdęcia. Czy można temu jakoś zaradzić? Jeśli koniecznie chcecie zjeść owoc wieczorem, zdecydujcie się na mniejszą porcję lub wymieszajcie owoce z kefirem albo jogurtem naturalnym. W przetworach mlecznych znajdują się białka i tłuszcze, które nieco obniżą indeks glikemiczny takiego posiłku. Czy od owoców można przytyć? Nie należy zapominać, że owoce, choć zawierają wiele witamin, dostarczają organizmowi przede wszystkim dużo cukru – tak samo jak słodycze. Dlatego zjedzenie winogron lub pomarańczy jest na pewno o wiele lepszym pomysłem niż czekolada albo cukierki pod kątem zdrowotnym, jednak nie można z nimi przesadzić! Od jedzenia dużych ilości owoców przytyjecie tak samo szybko, jak od objadania się słodyczami. By...

cukrzyca dieta
AdobeStock
Newsy
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie po 50-tce. Powodują cukrzycę 
Profilaktyka jest bardzo ważna - szczególnie po pięćdziesiątym roku życia, gdy wiele chorób daje o sobie znać. Na szczęście niektórym można zapobiegać pilnując zdrowej diety.

Z wiekiem organizm jest coraz bardziej podatny na różne choroby. Część schorzeń rozwija się latami i dają o sobie znać bardzo późno. Właśnie dlatego w okolicach pięćdziesiątego roku życia ludzie uskarżają się na problemy ze zdrowiem, które nigdy wcześniej im nie dokuczały. Jednym z nich jest cukrzyca, a zwłaszcza LADA – rodzaj cukrzycy typu 1. Dowiedzcie się, jak jej zapobiegać. Cukrzyca typu LADA Ten rodzaj cukrzycy rozwija się u ludzi po 35 roku życia, choć jej objawy zaczynają być bardziej widoczne i uciążliwe około pięćdziesiątki. LADA to rodzaj cukrzycy typu 1, która rozwija się bardzo wolno, przez wiele lat. Jakie są cechy charakterystyczne tej choroby? Objawia się u osób z prawidłową masą ciała Chorzy mają współistniejące choroby autoimmunologiczne, np. niedoczynność tarczycy Pojawia się u ludzi, u których w rodzinie nikt nie chorował na cukrzycę Często poprzedzona jest epizodami umiarkowanej hiperglikemii Ma objawy podobne do cukrzycy typu 1, czyli silne pragnienie czy zaburzenia widzenia Jak zapobiegać cukrzycy? Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, bardzo ważne jest pilnowanie diety. Należy unikać produktów, które spożywane często i w nadmiarze mogą doprowadzić do rozwinięcia się cukrzycy. Poniżej zebraliśmy dla was krótką listę produktów, które powinny się znaleźć w diecie osób chcących zapobiec cukrzycy. Warzywa Nie zawierają dużo cukru, jednak trzeba sprawdzać jaki indeks glikemiczny mają poszczególne warzywa. Na przykład gotowana marchew jest niewskazana, za to można ją jeść na surowo. Najlepiej większość warzyw gotować na parze lub zjadać w formie surówek i sałatek. W diecie cukrzyka powinny znaleźć się: Buraki Szpinak Rzodkiewka Cebula i czosnek...

Co się stanie z waszym organizmem gdy codziennie będziecie jeść fasolę?
Flickr
Newsy
Co się stanie z waszym organizmem gdy codziennie będziecie jeść fasolę?
Unikacie roślin strączkowych czy wręcz przeciwnie, jecie, kiedy tylko nadarzy się okazja? Oto dlaczego zawsze warto mieć w kuchni puszkę fasoli czy słoik ciecierzycy.

Niektórzy unikają jedzenia grochu czy fasoli,  bojąc się problemów żołądkowych. A wiecie, skąd biorą się wzdymające właściwości fasoli i innych roślin strączkowych? Ze skórki okalającej strączek. Jej funkcja w roślinie jest taka, że ma chronić ją przed światem zewnętrznym i warunkami atmosferycznymi.  To dlatego skórki strączków nie są strawne dla człowieka i mogą powodować problemy gastryczne, w tym wzdęcia. Łatwo można jednak zmniejszyć ich negatywne działanie poprzez właściwe gotowanie, a także moczenie, kiełkowanie czy fermentowanie roślin strączkowych. Opowiemy jak to zrobić, aby fasola i inne  strączki w pełni działały na naszą korzyść. Porcja nasion strączkowych dziennie i możecie żyć długo Tak robią ludzie żyjący w tzw. niebieskich strefach, czyli regionach świata, w których żyje największa ilość stulatków. Badania pokazały, że w ich diecie, niezależnie od tego, czy żyją w Azji, Ameryce czy Europie, jest przynajmniej 20 g dziennie roślin strączkowych. Do roślin strączkowych, których pozytywny wpływ na długość życia, należą: Fasola Groch Bób Ciecierzyca Soczewica Soja W każdym przypadku o zdrowotnym działaniu mówimy, mając na myśli wszystkie gatunki danej rośliny. W przypadku fasoli, do diety należy włączyć czarną czerwoną fasolę, białą, fasolę Jaś i wszystkie pozostałe.  Rośliny strączkowe poza tym, że sycą, zawierają też stosunkowo niską ilość kalorii. Jedna porcja warzyw strączkowych (pół szklanki) to tylko ok. 115 kcal. Rośliny strączkowe mają też niski indeks glikemiczny. Wykorzystywanie ich w daniach jest więc mądrym zrównoważeniem diety za pomocą produktu wartościowego, sycącego i niskokalorycznego. Jakie wartości ma fasola? Fasola to tylko jedna z wielu...