Panuje przekonanie, że osoby cierpiące na cukrzycę czy insulinooporność w ogóle nie mogą jeść słodyczy. To błąd, ponieważ słodycze są dozwolone, ale nie są to słodkości, jakie pierwsze przychodzą wam na myśl. Śmietanowe torty, słodkie i ciężkie ciasta bez pieczenia z masą kajmakową czy czekoladki są zabronione. Co więc można jeść przy cukrzycy? Odpowiedź znajdziecie poniżej. 

Jakich składników deserów muszą unikać diabetycy?

Insulinooporność czy cukrzyca nie oznaczają, że musicie zrezygnować ze słodkości na zawsze. Deser, tak jak każdy inny posiłek w diecie diabetyka, powinien mieć średni lub niski indeks glikemiczny. Należy więc wybierać takie słodycze, które spełnią ten warunek. 

  • cukry proste - deser dla diabetyka powinien być przede wszystkim pozbawiony cukrów prostych, które wywołują szybki wyrzut insuliny. Zamiast tego, należy używać produktów bogatych w cukry złożone - są to pełnoziarniste produkty, owoce i warzywa, a także rośliny strączkowe. Spróbujcie przygotować na przykład ciasto z fasoli albo cukinii!

  • mąka - zamiast mąki pszennej, wybierajcie mąkę pełnoziarnistą

  • cukier - zabroniony jest biały cukier. Zamiast tego, użyjcie słodziku, na przykład ksylitolu, erytrolu lub stewii. Dzięki temu ograniczycie  stężenie glukozy we krwi po posiłku

  • tłuszcz - tym, co obniża indeks glikemiczny posiłku jest białko oraz tłuszcz. Ważne jednak, by były to składniki wysokiej jakości - zamiast margaryny, dodajcie do przygotowywanych ciast olej rzepakowy.

Desery dla diabetyków

Diabetycy, przy odrobinie wysiłku, mają szerokie pole do popisu jeżeli chodzi o przyrządzanie deserów dozwolonych na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Ciekawym pomysłem jest pieczenie ciast z cukinii albo fasoli. Z fasoli czerwonej można też przygotować czekoladowy budyń czy babeczki. 

Zobacz także:

Dietetyczne i najbardziej sprawdzone pomysły na deser dla cukrzyka to takie słodkości, które zawierają w sobie cukry złożone, białko i tłuszcz w odpowiednich proporcjach - na przykład pełnoziarniste płatki owsiane z jogurtem naturalnym, masłem orzechowym (składającym się w 100% z orzechów, bez dodatków) oraz świeżymi owocami.

Źródło: radiozet.pl, mp.pl