Placki ziemniaczane to absolutna klasyka polskiej kuchni. Każdy z nas przynajmniej kilka razy w swoim życiu jadł pyszne i rumiane placki z utartych ziemniaków.

Jak przygotować idealne placki ziemniaczane?

Przepis na tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane jest bardzo prosty. Wystarczy zetrzeć na tarce ziemniaki, dodać do nich startą cebulę, jajko, trochę mąki oraz ulubione przyprawy – np. sól, pieprz, słodką paprykę i granulowany czosnek. Całość dobrze mieszamy i wykładamy porcjami na patelnię, a następnie smażymy na rumiano na oleju. Ale czy słyszeliście kiedyś o plackach, których w ogóle nie trzeba smażyć?

Przepis na placki ziemniaczane bez smażenia

Jeżeli chcecie, żeby wasze placki były zdrowsze, mniej kaloryczne i równie smaczne, jak tradycyjne placki ziemniaczane z patelni, upieczcie je w piekarniku. Te z naszego przepisu nie wymagają nawet użycia mąki.

Do przygotowania takich placków będziecie potrzebowali:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnią cebulę
  • 2 jajka (ale nie jest to wcale konieczne)
  • 1 łyżkę mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, granulowany czosnek
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach (zamiast tarki może wam się przydać inny gadżet)
  2. Zetrzyjcie na tarce cebulę
  3. Dobrze wymieszajcie składniki i dodajcie przyprawy
  4. Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia i połóżcie na nim po łyżce masy
  5. Pieczcie placki przez ok. 20 min w 200 stopniach C.
  6. Przewróćcie placki na drugą stronę i pieczcie je przez kolejne 15 min

Z czym najlepiej podawać takie placki?

Placki będą smakowały obłędnie, gdy dodacie do nich łyżkę kwaśnej śmietany i świeży koperek. Możecie również, jak Magda Gessler, zjeść je z odrobiną cukru.

Zobacz także:

A wy jak najbardziej lubicie jeść placki?

Źródło: o2.pl