Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez smażenia? Te są o wiele zdrowsze i równie smaczne
AdobeStock
Newsy

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez smażenia? Te są o wiele zdrowsze i równie smaczne

Słyszeliście kiedyś o plackach ziemniaczanych bez smażenia? Najwyższa pora ich spróbować. Są naprawdę pyszne i o wiele zdrowsze niż te smażone na oleju.

Placki ziemniaczane to absolutna klasyka polskiej kuchni. Każdy z nas przynajmniej kilka razy w swoim życiu jadł pyszne i rumiane placki z utartych ziemniaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować idealne placki ziemniaczane?

Przepis na tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane jest bardzo prosty. Wystarczy zetrzeć na tarce ziemniaki, dodać do nich startą cebulę, jajko, trochę mąki oraz ulubione przyprawy – np. sól, pieprz, słodką paprykę i granulowany czosnek. Całość dobrze mieszamy i wykładamy porcjami na patelnię, a następnie smażymy na rumiano na oleju. Ale czy słyszeliście kiedyś o plackach, których w ogóle nie trzeba smażyć?

Przepis na placki ziemniaczane bez smażenia

Jeżeli chcecie, żeby wasze placki były zdrowsze, mniej kaloryczne i równie smaczne, jak tradycyjne placki ziemniaczane z patelni, upieczcie je w piekarniku. Te z naszego przepisu nie wymagają nawet użycia mąki.

Zobacz także
Próbowaliście kiedyś cukinii małosolnej? Wystarczy 1 dzień i smaczny dodatek do obiadu gotowy

Próbowaliście kiedyś cukinii małosolnej? Wystarczy 1 dzień i smaczny dodatek do obiadu gotowy

Leczo

Czym przyprawić leczo z cukinii? 1 nieodpowiedni dodatek może zniweczyć cały wasz wysiłek

Do przygotowania takich placków będziecie potrzebowali:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnią cebulę
  • 2 jajka (ale nie jest to wcale konieczne)
  • 1 łyżkę mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, granulowany czosnek
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach (zamiast tarki może wam się przydać inny gadżet)
  2. Zetrzyjcie na tarce cebulę
  3. Dobrze wymieszajcie składniki i dodajcie przyprawy
  4. Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia i połóżcie na nim po łyżce masy
  5. Pieczcie placki przez ok. 20 min w 200 stopniach C.
  6. Przewróćcie placki na drugą stronę i pieczcie je przez kolejne 15 min

Z czym najlepiej podawać takie placki?

Placki będą smakowały obłędnie, gdy dodacie do nich łyżkę kwaśnej śmietany i świeży koperek. Możecie również, jak Magda Gessler, zjeść je z odrobiną cukru.

A wy jak najbardziej lubicie jeść placki?

Źródło: o2.pl

Placki ziemniaczane z sosem
Gotujmy.pl
Newsy
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pomidorowym. Sekretem wyjątkowego smaku jest 1 składnik 
Placki ziemniaczane są przepysznym daniem. Pomidorowy sos z udziałem kiełbasy doda mu wyjątkowej sytości.

Placków ziemniaczanych nie trzeba specjalnie reklamować. To jedno z ulubionych dań Polaków. Chrupiące na zewnątrz, niebiańsko miękkie w środku. Tak właśnie smakują placki doskonałe. Aby przyrządzić to pyszne danie nie potrzeba być po technikum gastronomicznym. Warto jednak znać kilka sztuczek, które nadadzą plackom charakteru.  Sekret chrupiących placków ziemniaczanych  Pamiętajcie, by masę ziemniaczaną wylewać na olej dopiero wtedy, gdy się dobrze rozgrzeje. Ważne jest, by placek nie był surowy w środku, a o to bardzo łatwo, gdy gaz jest zbyt duży.  Dlatego upewnijcie się, że smażycie je na odpowiedniej temperaturze, by placki były chrupiące z zewnątrz i dobrze usmażone w środku.  Placki ziemniaczane smażcie na średnim ogniu około 5 minut na jednej stronie i 3 minuty na drugiej. Wtedy będą doskonałe! Przepis na placki ziemniaczane z sosem pomidorowym Składniki: 5 ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 pomidory w puszce  1 pęto kiełbasy łyżeczka cukru śmietana 18% sól  cukier mielona słodka papryka Sposób przygotowania: Sos: Przygotowania zacznijcie od sosu pomidorowego. Kiełbasę przekrójcie wzdłuż na pół. Potem jeszcze raz na pół tak, by wyszły 4 długie paski.  Z podłużnych pasków złóżcie z powrotem kiełbasę i pokrójcie. W ten sposób szybko i łatwo ją pokroicie w równe kawałki.  Cebulę obierzcie z łupin, umyjcie i podzielcie na 4 części. ¾ skrójcie na drobne kawałki. ¼ odłóżcie do masy na placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy. Wrzućcie ¾ pokrojonej cebuli i lekko ją podsmażcie.  Cebulę posólcie w połowie smażenia,...

Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami. Najprostszy przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami? Najprostszy przepis
Jedliście kiedyś placki w taki sposób? Podobno jeszcze kilkanaście lat temu, właśnie tak swoje ziemniaczane cuda podawały niektóre babcie.

Niecodzienność tego przepisu polega nie tylko na podaniu placków ziemniaczanych z mięsnym dodatkiem w postaci skwarków. Cała tajemnica ich smaku leży w innym miejscu. Chodzi o ich upieczenie zamiast tradycyjnego smażenia. Pieczenie po babcinemu, w idealnym świecie, powinno odbyć się w piecu na kuchni kaflowej opalanym tradycyjnie węglem czy najlepiej drewnem. W dzisiejszych czasach tego typu gotowanie niestety odchodzi do przeszłości. Mimo wszystko, warto jednak przetestować ten przepis chociażby w normalnym elektrycznym piekarniku. Różnica w smaku może być dla niektórych całkiem zaskakująca. Jeżeli polubicie pieczone placki ziemniaczane, nie wahajcie się także wypróbować przepisu na babkę ziemniaczaną. Przepis na pieczone placki ziemniaczane ze skwarkami Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 ząbek czosnku Mała cebula 30 dag boczku Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. W razie potrzeby odciśnijcie nadmiar wody z ziemniaków. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę, a cebulę zetrzyjcie na tarce tak jak ziemniaki. Dodajcie do startych warzyw jajko, mąkę, doprawcie solą i pieprzem i dobrze wymieszajcie. Przygotujcie blachę i obficie wysmarujcie ją olejem lub smalcem. Kiedy blacha z tłuszczem dobrze nagrzeje się już w piecu lub w piekarniku, wyłóżcie na nią masę ziemniaczaną małymi porcjami, tak jak podczas tradycyjnego smażenia placków na patelni. Pieczcie placki z obu stron na ładny, złoty kolor. Boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na patelni. Placki podawajcie na talerzyku z podsmażonym boczkiem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na chrupiące placki...

Dodajcie do placków ziemniaczanych ten składnik. Będą puszyste, jak nigdy
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do placków ziemniaczanych ten składnik. Będą puszyste, jak nigdy
Jak zrobić puszyste jak chmurka placki ziemniaczane? Wystarczy, że dodacie do nich 1 nieoczekiwany produkt.

Złociste i chrupiące na zewnątrz, puszyste i delikatne w środku. Jak zrobić idealne placki ziemniaczane? Dodajcie do nich ten nieoczekiwany składnik. Dzięki niemu wasze placki będą niebiańsko pyszne. Przepis na placki ziemniaczane z drożdżami Placki ziemniaczane uwielbia każdy. To proste i smaczne danie kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Idealne placki ziemniaczane mają złocisty kolor i chrupiącą skórkę a w środku są puszyste i delikatne, jak chmurka. Jak osiągnąć taki efekt po usmażeniu? Wystarczy, że dodacie do nich drożdże. Składniki: 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystej odmiany) 7 pełnych łyżek mąki pszennej 1 większa cebula 50 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1/4 szklanki ciepłego mleka 2 jajka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Najpierw przygotujcie rozczyn. Drożdże wkruszcie do miski i utrzyjcie je z cukrem. Dodajcie łyżkę mąki i ciepłe mleko (nie może być gorące, powinno być letnie) i całość dokładnie wymieszajcie. Następnie przykryjcie miskę ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować. Kiedy drożdże rosną, zajmijcie się ziemniakami. Obierzcie je i zetrzyjcie na tarce na najmniejszych oczkach. Możecie także zaoszczędzić sobie czas, mieląc je w maszynce. Starte ziemniaki odłóżcie na chwilę, następnie odciśnijcie je z nadmiaru wody. Do startych ziemniaków dodajcie startą cebulę, wbijcie dwa jajka i dodajcie mąkę. Doprawcie do smaku i wymieszajcie. Następnie dodajcie wyrośnięty rozczyn drożdżowy i za pomocą szpatułki lub łyżki całość wymieszajcie. Następnie odstawcie na pół godziny w ciepłe miejsce. Patelnię porządnie rozgrzejcie z dodatkiem oleju. Nakładajcie porcję ciasta na placki ziemniaczane i na średnim ogniu...

placki ziemniaczane
Wikipedia Commons
Newsy
Genialna sztuczka na chrupiące placki ziemniaczane. Wystarczy pamiętać o 1 szczególe
Nie znamy nikogo, kto nie przepada za plackami ziemniaczanymi. Zwłaszcza takimi, które chrupią w ustach przy jedzeniu!

Jeśli ktoś twierdzi, że nie przepada za plackami ziemniaczanymi to albo zmyśla i kręci, albo zasłania się przed skosztowaniem tego kalorycznego dania. Nie mamy co do tego wątpliwości. O tym, że placki ziemniaczane to naprawdę fantastyczne i perfekcyjne danie, świadczy ich międzynarodowa sława. Niemal wszędzie tam gdzie popularność zdobył ziemniak, w ślad za nią poszła moda na placki z tartych ziemniaków.  Czy placki ziemniaczane je się w innych krajach? Żydzi od setek lat smażą swoje latkes, Niemcy zajadają się kartoffelpuffer, a Szwajcarzy pękają z dumy podczas podawania rösti. Placki ziemniaczane za swoją pierwszorzędną i podstawową potrawę narodową uznają także i nasi białoruscy sąsiedzi. Sposób przygotowania białoruskich draników niczym nie różni się od tego, w który swoje placki przygotowują Polacy. Niezależnie od tego, gdzie smaży się placki, konieczne jest zadbanie o jeden szczegół. Chodzi o wodę z kartofli. Często zbyt wodniste ziemniaki po starciu na tarce, wypuszczają zbyt duże ilości płynu Odsączcie kartofle z wody, a do masy ziemniaczano-mącznej wrzućcie z powrotem skrobię, która wytrąciła się z ziemniaczanego osadu. To właśnie ten szczegół sprawia, że placki po usmażeniu są chrupiące jak należy. By nie zawalić sprawy, pamiętajcie jeszcze o właściwym smażeniu. Placki potrzebują odpowiednio dużej ilości oleju . Przepis na placki ziemniaczane Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko kilka łyżek mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia ręcznik papierowy do odsączania placków z tłuszczu Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. Placki wyjdą także po starciu na trochę większych oczkach – wtedy będą smakowały ciut inaczej, ale za...