Naleśniki bez tłuszczu: zdrowsze i mniej kaloryczne od tych smażonych na tłuszczu
Flickr
Newsy

Naleśniki bez tłuszczu: zdrowsze i mniej kaloryczne od tych smażonych na tłuszczu

Naleśniki bez tłuszczu są równie pyszne co te tradycyjne. Są przy tym jednak o wiele zdrowsze i mają mniej kalorii. Zróbcie następnym razem naleśniki bez tłuszczu. Musicie tylko pamiętać o odpowiedniej patelni.
Anna Urbańska
maj 10, 2021

Naleśniki bez tłuszczu to propozycja dla tych z was, którzy kontrolują spożywane kalorie lub po prostu chcą odżywiać się zdrowo. Niełatwo jest przecież zrezygnować z jedzenia naleśników, bo są takie pyszne! Chętnie jadają je  maluchy i dzieci, ale dorośli również bardzo je lubią. Czasem przedmiotem dyskusji jest to, jaką wodę najlepiej dodać do naleśników. Niektórzy nie dodają jej wcale, inni dodają wodę gazowaną, a jeszcze inne osoby zastępują wodę piwem. To właśnie woda, mąka, mleko i jajko są głównymi składnikami ciasta na naleśniki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy naleśniki są dietetyczne?

Naleśniki to jednak dość tłusta potrawa. Tylko dlatego, że zazwyczaj smaży się je na oleju lub maśle. Ciasto smażone na tłuszczu bardzo szybko pochłania go i samo staje się tłuste. To silnie wpływa na kaloryczność potrawy i jej wartość zdrowotną. Gdyby nie to, że naleśniki są smażone, spokojnie można byłoby jadać je na diecie.

Czy da się usmażyć naleśniki bez tłuszczu?

Tak! Potrzebujecie tylko bardzo dobrej patelni o nieprzywierającej powierzchni. Patelnia nie może być porysowana, stara ani odgięta. Są nawet specjalne płaskie i duże patelnie do naleśników. Możecie na nich bez problemu usmażyć naleśniki bez tłuszczu. Pamiętajcie jednak, że tłuszcz jest niezdrowy tylko w nadmiarze. Możecie dodać za to do ciasta na naleśniki łyżkę oleju. I tak będą one znacznie mniej kaloryczne.

Zobacz także

Jak ograniczyć kaloryczność naleśników?

Mamy kilka bardzo praktycznych sposobów na ograniczenie kaloryczności naleśników. Zastosujcie je, a naleśniki nie będą się przyczyniać do kurczących się w pasie spodni.

  • Dodajcie do naleśników otręby – bardziej wtedy sycą i przeciwdziałają zaparciom
  • Zamieńcie mąkę w naleśnikach na razową – to duża zmiana, nawet jeśli skorzystacie z mąki białej i razowej w proporcji 1:1
  • Zastosujcie alternatywne mąki do naleśników: jaglaną, z ciecierzycy, amarantusową, gryczaną – zazwyczaj mają one więcej minerałów i składników odżywczych
  • Jadajcie naleśniki ze zdrowymi dodatkami – farsz z warzyw, pieczarek, twarożku z owocami to lepsze pomysły niż naleśniki z czekoladą, bitą śmietaną, serem i szynką czy samym dżemem

Czytaj także:

Komentarze
naleśniki z mięsem z rosołu przepis
Adobe Stock
Przepisy Nie wiesz co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis bije na głowę wszystkie inne
Mięso pozostałe z gotowania rosołu spędza sen z powiek wielu pań domu. Kiedy rodzinie przejedzą się już zrobione z niego pierogi czy krokiety, warto wypróbować przepis na smakowite naleśniki z piekarnika!
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Rosół to klasyk, bez którego żaden Polak nie wytrzyma nawet tygodnia. I o ile z samym wywarem nigdy nie ma problemu, o tyle z mięsem pozostałym z jego przygotowania już tak. Podpowiadamy więc, jak kreatywnie wykorzystać je w kuchni. Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu Do zrobienia naleśników będziesz potrzebować: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej Pół szklanki wody lekko gazowanej Olej Przyprawy: sól, kurkuma Z podanych składników powinno wyjść ok. 10 naleśników. Do zrobienia farszu będziesz potrzebować: 400 gramów mięsa z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 cebula 1 jajko 50 gramów mozzarelli w wiórkach Olej Masło Przyprawy: pieprz, sól, słodka i ostra papryka Przygotowanie Zacznij od ciasta na naleśniki. W wysokiej misce umieść wszystkie składniki: jajko, mleko, mąkę, wodę, 2 łyżki oleju, szczyptę soli oraz kurkumy. Całość zmiksuj, aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Na patelni rozgrzej kilka kropli oleju, a następnie nałóż na nią pierwszą porcję ciasta naleśnikowego. Smaż cienkie placki, aż do zarumienienia, ok. 2 minuty z każdej strony. Przygotowane naleśniki odłóż na bok.  Teraz możesz zająć się farszem. Mięso z rosołu oddziel od kości, a następnie umieść je w maszynce do mielenia wraz z marchewką. Cebulę obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklij na patelni (możesz to zrobić nawet na tej samej patelni, na której smażyłaś naleśniki). Tak przygotowaną cebulę dodaj do zmielonego mięsa z warzywami. W misce z powstającym farszem umieść jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i ponownie wymieszaj. Tak przygotowanym mięsem zacznij faszerować usmażone...

Przeczytaj
Racuchy wigilijne
Wikipedia Commons
Newsy Tradycyjne racuchy wigilijne. Dzięki 1 składnikowi wyjdą puszyste jak nigdy. Są pyszne 
Wigilia łączy się z tradycyjnym postem, który obchodzimy w związku z nadchodzącym Bożym Narodzeniem. W związku z tym, tego dnia nie jemy mięsa. Na stołach nie ma także tortów, ani ciast z tłustymi kremami.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Nie oznacza to jednak, że na wigilii nie ma miejsca na deser! Przecież nawet staropolska kutia była takim właśnie deserem i kończyła tę wyjątkową kolację w wielu polskich domach. Tak jest i dziś. Oprócz kutii na wigilijnych stołach pojawiają się pierniki, owocowe kisiele, galaretki, kompoty z suszu. Na wschodzie naszego kraju popularne są także świąteczne racuchy. Inne niż na co dzień Bożonarodzeniowa wersja tych smacznych placuszków różni się nieco od ich zwykłej odsłony. Na wigilię przyrządza się racuchy bez kefiru, a za to na drożdżach. Ten składnik sprawi, że racuchy będą niezwykle pulchne i puszyste. By nie wchłonęły podczas smażenia zbyt dużej ilości tłuszczu, wykorzystajmy dwa triki. Po pierwsze nie należy dodawać do środka cukru – wystarczy posypać je potem delikatnie cukrem pudrem. Po drugie warto odsączać wysmażone placuszki na papierowym ręczniku. Materiał wchłonie nadmiar oleju, który „wypiły” nasze racuszki. Składniki: 50 dag mąki pszennej Szklanka ciepłego mleka 1/5 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii Szczypta soli Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy powoli resztę mleka, dolewamy ciepłą wodę, roztrzepane jajko i drożdże. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, zostawiamy na ok. 25 min do wyrośnięcia. Smażymy racuchy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Nakładamy porcje ciasta łyżką. Gotowe racuchy układamy najpierw na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu, a następnie na talerzu lub półmisku. Posypujemy cukrem pudrem do smaku.

Przeczytaj
mini pączki przepis
Gotujmy.pl
Newsy Lekkie jak chmurka małe pączki - idealne do kawy. Sekretem wyjątkowej puszystości jest jeden składnik
Gdy masz ochotę na coś słodkiego lub spodziewasz się gości, zaskocz ich tymi mięciutkimi i rozpływającymi się w ustach mini-pączkami!
Katarzyna Wyborska
grudzień 11, 2020

Każda gospodyni wie, że w domu zawsze musi być słodkie małe co nieco. Przydaje się w sytuacji, gdy mamy niespodziewanych gości lub po prostu nagle najdzie nas ogromna ochota na deser. W takiej sytuacji świetnie sprawdzają się przepisy na słodkości, które wszyscy uwielbiają! Wypróbujcie ten przepis na przepyszne, malutkie pączki – są niesamowite! Na słodko i na słono Choć dziś pączki kojarzymy wyłącznie z bardzo słodką (i niestety tuczącą) przekąską, to dawniej podawano je wyłącznie na słono! Pierwsze pączki przygotowywano już w starożytnym Rzymie, na święto przesilenia zimowego. Nawet w Polsce początkowo te smażone w oleju bułeczki nadziewano smalcem i też spożywano je w trakcie świąt - a konkretnie w zapusty, odpowiednik karnawału. Zwyczaj ten przetrwał do dziś i tradycyjnie w Tłusty Czwartek każdy ma przyzwolenie na objadanie się pączkami. Przepis na mini pączki Jeśli uwielbiacie pączki, ale macie ochotę spróbować czegoś nowego, to musicie wypróbować przepis na te bułeczki z dodatkiem… serka homogenizowanego! Dzięki niemu ciasto jest wyjątkowo leciutkie i puszyste. Potrzebne wam będą te składniki: 40 dag serka homogenizowanego 75 dag mąki pszennej 4 jaja Pół szklanki cukru Płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżka proszku do pieczenia Olej Sól Przygotowanie Dokładnie wymieszaj w misce serek i jajka. Następnie dodaj do niej mąkę, proszek do pieczenia, sól i zamieszaj. Odstaw do lodówki na 15 minut. Do frytkownicy wlej olej i rozgrzej do temperatury ok. 170 stopni. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto i smaż z obu stron. Pamiętaj o tym, by przed nabraniem ciasta zanurzyć łyżkę w zimnym oleju. Każdy pączek po usmażeniu przełóż na ręczniki papierowe, by odsączyć go z tłuszczu. Do głębokiego talerza wsyp cukier oraz...

Przeczytaj
paczek z mikrofalowki
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy Pączek z mikrofalówki w 2 minuty - banalny w wykonaniu, ale smakuje jak z cukierni. Rewelacja
Smakuje tak samo dobrze jak ten z cukierni!
Magda Borucińska
grudzień 08, 2020

Pączki nie są bardzo trudne do zrobienia, ale dobre wyrobienie ciasta, a następnie jego wyrośnięcie jest dość czasochłonne. Smażone w głębokim tłuszczu są bardzo kaloryczne i nawet odsączanie ich na papierowym ręczniku niewiele pomaga. Z przepisu najczęściej wychodzi ich około 20 sztuk. Co zrobić, gdy mamy ochotę na jednego pączka, ale cukiernie są zamknięte, a my nie mamy czasu i ochoty na tak pracochłonne ciastko? Z pomocą przychodzi nam mikrofalówka! Czy rzeczywiście można zrobić w niej wypieki? Zdecydowanie tak, a co więcej, nie odbiegają one smakowo od tych „prawdziwych” pieczonych w piekarniku. Ciasta z kubeczka Ten typ „wypieków” od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Wcale nas to nie dziwi. Są niezwykle łatwe do wykonaniu, w porównaniu z tradycyjnymi ciastami robi się je tylko w kilka minut, a niezbędne składniki zazwyczaj mamy pod ręką. Dodatkowo nie trzeba piec całej blachy sernika czy biszkoptu, można zrobić tylko jedną porcję. Co jeszcze można przyrządzić w mikrofali? Najpopularniejszym przepisem jest zdecydowanie czekoladowa babeczka z kubeczka przypominająca murzynka, którą można przyrządzić również w wersji waniliowej. Równie pyszny wyjdzie nam sernik. Ciasta można przełożyć dżemem, konfiturą lub świeżymi owocami. Należy pamiętać o dwóch rzeczach: wybierajmy większe miseczki czy kubki, ponieważ ciasto dość mocno rośnie oraz przez to, że pieczemy na najwyższej mocy wypiek szybko się robi, dlatego warto w trakcie sprawdzić, czy jest już gotowy. Przepis na pączka z mikrofalówki Składniki 45 g masła Jajko 2 łyżki mleka 4 łyżki mąki pszennej, najlepiej tortowej 1 płaska łyżka cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia Cukier-puder Przygotowanie Roztop masło i daj mu chwilę przestygnąć. Sypkie...

Przeczytaj