Naleśniki bez tłuszczu: zdrowsze i mniej kaloryczne od tych smażonych na tłuszczu
Flickr
Newsy

Naleśniki bez tłuszczu: zdrowsze i mniej kaloryczne od tych smażonych na tłuszczu

Naleśniki bez tłuszczu są równie pyszne co te tradycyjne. Są przy tym jednak o wiele zdrowsze i mają mniej kalorii. Zróbcie następnym razem naleśniki bez tłuszczu. Musicie tylko pamiętać o odpowiedniej patelni.

Naleśniki bez tłuszczu to propozycja dla tych z was, którzy kontrolują spożywane kalorie lub po prostu chcą odżywiać się zdrowo. Niełatwo jest przecież zrezygnować z jedzenia naleśników, bo są takie pyszne! Chętnie jadają je  maluchy i dzieci, ale dorośli również bardzo je lubią. Czasem przedmiotem dyskusji jest to, jaką wodę najlepiej dodać do naleśników. Niektórzy nie dodają jej wcale, inni dodają wodę gazowaną, a jeszcze inne osoby zastępują wodę piwem. To właśnie woda, mąka, mleko i jajko są głównymi składnikami ciasta na naleśniki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy naleśniki są dietetyczne?

Naleśniki to jednak dość tłusta potrawa. Tylko dlatego, że zazwyczaj smaży się je na oleju lub maśle. Ciasto smażone na tłuszczu bardzo szybko pochłania go i samo staje się tłuste. To silnie wpływa na kaloryczność potrawy i jej wartość zdrowotną. Gdyby nie to, że naleśniki są smażone, spokojnie można byłoby jadać je na diecie.

Czy da się usmażyć naleśniki bez tłuszczu?

Tak! Potrzebujecie tylko bardzo dobrej patelni o nieprzywierającej powierzchni. Patelnia nie może być porysowana, stara ani odgięta. Są nawet specjalne płaskie i duże patelnie do naleśników. Możecie na nich bez problemu usmażyć naleśniki bez tłuszczu. Pamiętajcie jednak, że tłuszcz jest niezdrowy tylko w nadmiarze. Możecie dodać za to do ciasta na naleśniki łyżkę oleju. I tak będą one znacznie mniej kaloryczne.

Zobacz także
Naleśniki z farszem a’la gołąbki. Szybki i pyszny przepis

Naleśniki z farszem a’la gołąbki. Szybki i pyszny przepis

Magda Gessler tylko na tym smaży naleśniki. Dzięki temu wychodzą aksamitne i chrupiące

Magda Gessler tylko na tym smaży naleśniki. Dzięki temu wychodzą aksamitne i chrupiące

Jak ograniczyć kaloryczność naleśników?

Mamy kilka bardzo praktycznych sposobów na ograniczenie kaloryczności naleśników. Zastosujcie je, a naleśniki nie będą się przyczyniać do kurczących się w pasie spodni.

  • Dodajcie do naleśników otręby – bardziej wtedy sycą i przeciwdziałają zaparciom
  • Zamieńcie mąkę w naleśnikach na razową – to duża zmiana, nawet jeśli skorzystacie z mąki białej i razowej w proporcji 1:1
  • Zastosujcie alternatywne mąki do naleśników: jaglaną, z ciecierzycy, amarantusową, gryczaną – zazwyczaj mają one więcej minerałów i składników odżywczych
  • Jadajcie naleśniki ze zdrowymi dodatkami – farsz z warzyw, pieczarek, twarożku z owocami to lepsze pomysły niż naleśniki z czekoladą, bitą śmietaną, serem i szynką czy samym dżemem

Czytaj także:

Dziewczynka zadławiła skradzionymi naleśnikami
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić fit naleśniki? W łatwy sposób odchudzicie każdy przepis
W trakcie odchudzania też można jeść naleśniki! Ten prosty sposób pozwoli wam na zmodyfikowanie każdego przepisu pod wasze preferencje.

Naleśniki są ukochanym daniem uwielbianym przez miliony Polaków. Niema chyba dziecka, które nie lubiłoby zjeść na obiad, śniadanie lub kolację naleśników z dodatkami. Dorośli też kochają tę prostą potrawę, którą można przygotować całkiem szybko i bez dodatkowych sprzętów. Tradycyjne naleśniki nie należą jednak do dietetycznych potraw. Są pełne mąki pszennej, która jest dosyć kaloryczna i gdy smażycie je, używacie pewnie sporo oleju. Mamy dziś dla was wskazówki, które pozwolą zrobić z naleśników całkiem zdrową i dietetyczną potrawę. Fit naleśniki – sprawdzone sposoby Mamy dla was kilka naprawdę złotych rad, które uczynią wasze naleśniki przepyszną i zdrową potrawą. W tej wersji można jeść je bez wyrzutów sumienia. Dodawajcie mniej oleju do naleśników Najbardziej kaloryczną częścią naleśników nie jest wcale mąka, z które zostało zrobione ciasto na naleśniki. To użyty do smażenia olej! Może wydawać się wam, że dajecie go tylko „odrobinkę”, ale łyżka oleju to aż 90 kcal! Nie ma tu znaczenia czy smażycie naleśniki na oleju rzepakowym, maśle czy oliwie z oliwek. Wszystkie tłuszcze mają prawie taką samą kaloryczność i potencjał do tuczenia. Ograniczcie olej w ten sposób: Zastosujcie olej w sprayu Odmierzajcie ilość oleju do smażenia, nie lejcie go prosto z butelki Smażcie naleśniki na dobrej patelni, dzięki której nie będą przywierać Mąka do fit naleśników Pewnie wpadliście na to, żeby zamiast mąki pszennej użyć do naleśników w fit wersji innej mąki. To dobra metoda na ograniczenie ich kaloryczności. Nie stosujcie jednak popularnej mąki kokosowej ani migdałowej. One są jeszcze bardziej kaloryczne niż pszenna! Wybierzcie: Mąkę razową Mąkę jaglaną...

Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Flickr
Newsy
Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste? Wykorzystajcie ten prosty sposób!

Lekkie i puszyste naleśniki sprawdzają się zawsze. To pyszny deser, śniadanie, obiad, a także kolacja! Czy wiecie, jak zrobić naleśniki, by były pulchne i odpowiednio wilgotne? Poznajcie prosty sposób na idealne ciasto naleśnikowe. Jak zrobić puszyste naleśniki? Przepis na naleśniki jest banalnie prosty. Wystarczy użyć mąki, jajek, mleka, dodać trochę soli, wymieszać i gotowe! Jednak by wasze naleśniki wyszły naprawdę pulchne , dodajcie do nich… wodę gazowaną! Bąbelki sprawią, że ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Warto użyć również odrobiny proszku do pieczenia, dzięki czemu naleśniki jeszcze bardziej wyrosną w trakcie smażenia. Przepis na puszyste i lekkie naleśniki Do przygotowania puszystych naleśników potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki Pół szklanki wody gazowanej 2 duże jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiejcie dwie szklanki mąki. Wlejcie dwie szklanki mleka, pół szklanki wody gazowanej, wbijcie dwa jajka i wsypcie po szczypcie soli i proszku do pieczenia.  Dokładnie wymieszajcie mikserem. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolejcie wody gazowanej. Jeżeli za rzadkie, należy wsypać więcej mąki. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju (powinna pokryć całą patelnię) i chochlą wylewajcie ciasto. Smażcie na średnim ogniu z obu stron. Jaką patelnię wybrać do naleśników? Bardzo ważna jest nie tylko proporcja składników na naleśniki, ale także odpowiednia patelnia. Jej brzegi nie mogą być zbyt wysokie, ponieważ wówczas obracanie naleśników będzie bardzo trudne i mogą się one rozpadać. Koniecznie powinna mieć także powłokę teflonową lub ceramiczną, ponieważ wówczas ciasto nie będzie przywierało do dna . A...

Ciasto na naleśniki
gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Jaką wodę dodajecie do naleśników? Zwykłą czy gazowaną? 1 decyzja a wyjdą tak puszyste jak nigdy przedtem
Aby zrobić idealne naleśniki trzeba znać kilka sztuczek. W tym artykule zdradzimy wam jedną z nich!

Naleśniki są pyszne zarówno na słodko jak i na słono. Z ich smakiem można eksperymentować do woli. Jedni lubią jeść je z białym serem, rodzynkami i dżemem.  Drudzy z kurczakiem, szpinakiem oraz fetą. Plusem naleśników jest także to, że do ich zrobienia nie potrzeba wielu składników oraz dużo czasu. Podstawą jest jednak umiejętność zrobienia doskonałego ciasta. Dlatego dziś zdradzamy wam jedną z tajemnych receptur na puszyste ciasto naleśnikowe, którą każdy wielbiciel naleśników powinien znać.   Idealne naleśniki  Aby nasze naleśniki wyszły delikatne, musimy wybrać do nich odpowiednią mąkę. Pyszne ciasto wychodzi m.in. z mąki ryżowej, orkiszowej, kukurydzianej i pszennej. Najlepsza będzie ta niższego typu np. 450. Warto też wybraną mąkę, przesiać wcześniej przez sitko. Tłuste krowie mleko najlepiej sprawdza się w przygotowaniu naleśników. Wpływa na ich zapach i smak. Jeśli jednak nie przepadamy za takim mlekiem, idealnie sprawdzi się również migdałowe czy sojowe. Kolejnym niezbędnym składnikiem są jajka. Najlepiej oddzielić je od żółtka i białka ubić na sztywno z solą. Ten zabieg sprawi, że naleśniki będą wyjątkowo pulchne. Ważnym składnikiem ciasta jest również woda. Można dodać wodę z kranu lub mineralną, ale żeby naleśniki wyszły lekkie i puszyste jak nigdy przedtem, warto do ciasta dolać wodę gazowaną! Pamiętajcie, by po zmiksowaniu wszystkich składników odstawić ciasto na około pół godziny, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto będzie aksamitnie gładkie. Do smażenia naleśników najlepiej jest użyć patelni teflonowej. Wtedy nie musimy dodawać żadnego tłuszczu. Jeśli jednak nie mamy takiej patelni w swojej kuchni, przed smażeniem patelnię warto natłuścić olejem, aby zapobiec przywieraniu ciasta.   Taki...

naleśniki z bananem przepis
AdobeStock
Newsy
Błyskawiczne naleśniki. Potrzebujecie 5 minut, patelnię i 2 składniki z lodówki
Czy da się zrobić naleśniki z dwóch składników? Oczywiście! Przekonajcie się sami i zróbcie je z tego przepisu.

Czy dieta oznacza rezygnację z naleśników na śniadanie? Oczywiście, że nie! Jednak by były one zdrowsze i mniej tuczące, warto poeksperymentować ze składnikami. Na przykład świetnym zamiennikiem mąki w przypadku naleśników będą banany. Doskonale „skleją” ciasto i będą świetnie smakować. A do tego są bardzo zdrowe! Banany to naturalne źródło węglowodanów, które są szybko przyswajane przez organizm i zapewniają zastrzyk energii z samego rana. Z kolei jajka dostarczą wam białko i cenne witaminy zawarte w żółtku. Wypróbujcie przepis na szybkie naleśniki z zaledwie dwóch składników! Przepis na błyskawiczne naleśniki Do tych naleśników nie użyjecie ani grama mąki! Są bardzo dietetyczne, a jednocześnie smaczne i sycące. Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2 dojrzałe banany 2 jajka Przygotowanie: Bardzo dojrzałe banany obierzcie ze skórki i rozgniećcie widelcem. Ważne, by banany nie były bardzo świeże – są zbyt twarde i nie będą się kleić. Następnie do miski z bananami wbijcie dwa jajka. Widelcem lub blenderem wymieszajcie jajka z bananami. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do masy ulubione przyprawy, na przykład cynamon albo wanilię. Na suchej patelni lub z odrobiną oleju smażcie naleśniki. Jeśli naleśnik będzie się rozpadał, to kolejne porcje smażcie w formie małych placuszków. Porady do smażenia Choć przepis jest bardzo prosty, to ze względu na ograniczoną ilość składników smażenie takich naleśników może być dla niektórych wyzwaniem. By naleśniki się udały, zastosujcie się do poniższych wskazówek: Przewracajcie naleśniki lekko wygiętą łopatką, podobną do tej do ciasta. W trakcie smażenia przykryjcie patelnię...