
Często do posiłku podaje się różnego rodzaju napoje, najczęściej jednak jest to herbata bądź kawa. Pierwszy napój dosyć często gości na stole, a większość osób nie wyobraża sobie bez niego ani jednego dnia. Zatem jest spożywany regularnie. Z pozoru wydaje się być prostym napojem, ale z drugiej strony wiąże się z nim szereg różnych konsekwencji.
Właściwości czarnej herbaty
Czarna herbata jest jedną z popularniejszych na rynku. Można ją zakupić w granulkach, torebkach czy w postaci liściastej. Wybór zależy od indywidualnych preferencji. Warto zauważyć, iż posiada szereg cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych cech są takie jak:
- opóźnia proces starzenia,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca,
- poprawia krążenie krwi,
- stabilizuje ciśnienie krwi,
- reguluje stężenie glukozy we krwi,
- działa przeciwzapalnie,
- zapobiega uszkodzeniom DNA w komórkach,
- czy ma również działanie antynowotworowe.
Zobacz także
Skutki uboczne picia czarnej herbaty
Jak we wszystkim, tak i w piciu herbaty powinien być zachowany odpowiedni umiar. Mimo, iż czarna herbata zawiera szereg cennych właściwości to spożyta w nadmiarze może przynieść również negatywne skutki. Warto zauważyć, iż posiada ona wysokie stężenie kofeiny, dlatego też może powodować migreny, silne bóle głowy, nerwowość czy nawet utrudniać zasypianie. Aby uniknąć przykrych skutków, warto zmniejszyć jej ilość w codziennej diecie.
Rodzaje herbat na rynku
Na sklepowych półkach można spotkać się z szerokim wyborem herbat. Podstawowy podział to liściaste i w torebkach. Jednak wyróżnia się również sześć różnych rodzajów, które wyróżnia się na podstawie utleniania liści, ich koloru, a także barwy naparu. Popularne herbaty to:
- herbata zielona,
- herbata biała,
- herbata żółta,
- herbata czarna,
- herbata czerwona,
- a także herbata oolong.
Każda z nich charakteryzuje się innym aromatem i nasyceniem smaku, dlatego też wybór jest uzależniony od indywidualnych preferencji.
Czytaj także:

Kawa to życie. To motto niejednej osoby, która nie potrafi rozpocząć dnia bez filiżanki tego ciepłego, aromatycznego napoju. Idealnie pobudza o poranku, ale jest również świetnym towarzyszem podczas różnych spotkań. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę iż połączenie kawy z pewnymi składnikami, może być niebezpieczne dla zdrowia. Kawa dobra na wszystko Kawa to jeden z najczęściej wypijanych napojów przez ludzi. Znajduje się tuż obok wody oraz herbaty. Jest uwielbiana za swój smak, aromat i właściwości pobudzające organizm do funkcjonowania. czarny napój idealnie sprawdza się na każdą porę dnia. Świetnie komponuje się ze śniadaniem czy podczas spotkań z bliskimi. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcie kolejnego dnia bez tego napoju. Kawa w różnych wersjach Jak powszechnie wiadomo, najzdrowszą wersją kawy jest klasyczna, czarna bez żadnych dodatków. Jednak niewiele osób jest przekonanych do picia takiego napoju i wówczas decyduje się najczęściej na dodatek mleka. Mleczne kawy występują w różnych wersjach. W kawiarnianej sprzedaży można wyróżnić takie jak latte, cappuccino, white, flat white czy macchiato. Różnią się one ilością dodanego mleka czy espresso. Jedne są bardziej, a drugie mniej kawowe. Wybór zależy od indywidualnych preferencji. Właściwości zdrowotne kawy Spożywanie czarnej kawy bez zbędnych dodatków w niewielkich ilościach każdego dnia, jest nawet zalecane przez lekarzy. Ma ona wówczas sporo cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych aspektów czarnego napoju, należy wyróżnić takie jak: obniża poziom stresu, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy bądź depresji, poprawia krążenie krwi, chroni...

Na rynku jest mnóstwo rodzajów herbat, a każda z nich wyróżnia się nie tylko nazwą, ale i smakiem, aromatem czy właściwościami. Każda z nich niesie pewne wartości. Poza tym idealnie sprawdza się w zimowe wieczory, aby rozgrzać organizm. Można ją przygotować z różnymi dodatkami by nadać jej wyjątkowego smaku. Rodzaje herbaty Herbatę dzieli się według kilku kryteriów, między innymi ze względu na stopień utleniania liści, ich kolor czy barwę przygotowanego naparu. W sprzedaży na rynku można spotkać się z takimi herbatami jak: zielona, czarna, czerwona, biała, żółta. Każda z nich posiada inne walory smakowe oraz właściwości. Wszystkie są odpowiednio przygotowane, aby napar był jak najlepszy i służył organizmowi. Odpowiedni wybór zależy od indywidualnych preferencji. Herbata z czarnym pieprzem Zazwyczaj herbata jest podawana z różnymi dodatkami, jak miód, cytryna czy imbir. Niewiele jednak osób wie, że świetnym składnikiem jest również czarny pieprz. Dzięki niemu napar zyskuje dodatkowe wartości. Przede wszystkim łagodzi stany zapalne, ma działanie napotne, świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni, wspomaga proces odchudzania, wzmacnia odporność czy przyspiesza leczenie przeziębień. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Do zalanych liści herbaty wrzątkiem wystarczy dodać zmiażdżone ziarenka pieprzu, trochę miodu i opcjonalnie miód bądź imbir. Taka mikstura zdecydowanie dobrze wpłynie na organizm! Właściwości zdrowotne herbaty Herbata jest znana ludziom od tysięcy lat, zarówno jak jej cenne właściwości. Jej walory zdrowotne nawet bez dodatku pieprzu wpływają na odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Mówimy tutaj jednak głównie o herbacie zielonej, która: zmniejsza ryzyko wystąpienia...

Wiele osób sięga rano po kawę, aby zapewnić sobie zastrzyk energii na dalszą część dnia. Jak się jednak okazuje, podobne działanie może również mieć herbata. Jak wynika z badań zleconych przez Fundację Konsumentów, wiele dostępnych na polskim rynku herbat zawiera więcej kofeiny niż kawa. Uważajcie na to, ile takich herbat wypijacie jednego dnia, ponieważ bezpieczna dzienna dawka kofeiny dla zdrowej dorosłej osoby wynosi około 300 mg i pijąc zarówno kawę, jak i herbatę, można ją łatwo przekroczyć. Badanie zawartości kofeiny w popularnych kawach i herbatach Fundacja Konsumentów opublikowała raport z badania, w którym przyjrzano się zawartości kofeiny w 13 różnych markach czarnej herbaty w torebkach oraz 13 markach mielonej kawy, dostępnych w polskich sklepach. W badaniu wzięły udział takie marki kawy, jak: Kimbo Jacobs Kronung Dallmayr Movenpick Lavazza Tchibo Woseba Bio Village Sati Bio Ikea Patar Mc Cafe Przebadano też popularne herbaty: Ahmad Dilmah Greenfield Lipton Teekanne Tetley Twinings Dary Natury Lord Nelson Podczas badania, parzona była zbliżona ilość kawy i herbaty, wynosząca około 2 gramów: - Do przygotowania naparu kawy użyto mielonej kawy; 2 gramy kawy zalano 100 ml wrzącej wody. Zawartość kofeiny w testowanych naparach kawy wahała się od 28,0 do 57,6 mg kofeiny/100 ml naparu - pisze portalspowyczy.pl. Do przygotowania naparu użyto czarnej herbaty w torebkach: - Każdą torebkę herbaty zalano 100 ml wrzącej wody. Zawartość kofeiny w badanych próbkach herbaty wahała się od 37 mg/100ml naparu do 73 mg/100 ml naparu herbaty - czytamy na portalu. Które kawy i herbaty mają najwięcej kofeiny? Jak pokazały wyniki badania, spośród badanych...

Spotkania z bliskimi wiążą się z pewnego rodzaju celebracją wspólnego czasu. Gospodynie domowe zazwyczaj na takie okazje przygotowują różne wypieki. Coraz więcej młodych ludzi spotyka się jednak na mieście. Wówczas idealnym towarzyszem jest kawa. Kawa dobra na wszystko Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki pysznej, aromatycznej kawy. Jest również podawana podczas różnych spotkań biznesowych bądź rodzinnych. Jest świetnym towarzyszem do celebrowania wspólnych chwil z bliskimi. Zazwyczaj jest podawana z mlekiem oraz cukrem, aczkolwiek coraz więcej osób dodaje do niej inne dodatki. Właściwości zdrowotne kawy Napój z ziaren kawy pity w rozsądnych ilościach, niesie ze sobą wiele pozytywnych aspektów. Wśród nich można wyróżnić takie jak: obniżenie poziomu stresu, zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji, poprawienie krążenia krwi, pomoc w spalaniu zbędnego tłuszczu, ochrona przed możliwością wystąpienia choroby Parkinsona, zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II. Z tych względów jest również polecana przez specjalistów, gdyż wspomaga funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach. Rodzaje kawy W kawiarniach czy inny punktach, można spotkać się z długą listą oferowanych kaw w sprzedaży. Różnią się one wówczas ilością kawy oraz mleka w danej pojemności. Zazwyczaj można spotkać się z takimi jak: espresso, cappuccino, americano, caffe latte, latte macchiato, czy mocha. Wybór zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji danej osoby. Jednak najzdrowszym wyborem jest ta czarna bez zbędnych dodatków, ewentualnie z odrobiną mleka. Należy pamiętać, że im więcej dodatków, tym bardziej...