Czy cukrzycy mogą pić mleko? Sprawdźcie, jak wpływa ono na poziom cukru
Adobe Stock
Newsy

Czy cukrzycy mogą pić mleko? Sprawdźcie, jak wpływa ono na poziom cukru

Mleko zawiera wiele cennych składników odżywczych, ale czy jest ono bezpieczne do picia, jeśli mamy cukrzycę? Sprawdźcie.

Mleko jest doskonałym źródłem białka, wapnia i witaminy D, których potrzebujemy, aby utrzymać zdrowe kości, zachować siłę mięśni i zapobiegać osteoporozie. Mleko reguluje również ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka oraz chroni mózg i koi nerwy. Czy jednak na pewno osoby chore na cukrzycę powinny je pić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co należy wiedzieć o cukrzycy typu I i cukrzycy typu II?

Cukrzyca jest jedną z chorób cywilizacyjnych. Szacuje się, że obecnie w naszym kraju, na cukrzycę choruje ponad 2 mln osób, z czego około nawet 25% o tym nie wie...

Cukrzyca typu 1 to stan, w którym trzustka wytwarza niewiele insuliny lub nie wytwarza jej wcale. To choroba autoimmunologiczna, która zwykle rozpoczyna się nagle, w czasie dzieciństwa. Cukrzycą tą można odpowiednio zarządzać, ale nie można jej zapobiec.

W typie 1, niezwykle istotne jest zrównoważenie spożycia węglowodanów (cukrów, skrobi i błonnika, których organizm zużywa na energię) zastrzykami insuliny przy każdym posiłku. 

W przypadku cukrzycy typu 2, trzustka:

  • może nie wytwarzać wystarczającej ilości insuliny
  • ciało może nie używać jej tak, jak powinno

Stan ten rozwija się powoli i ma wyraźne powiązanie z otyłością. Nasze ryzyko zachorowania na ten typ cukrzycy wzrasta także, gdy ktoś w naszej najbliższej rodzinie także na nią choruje, mamy historię cukrzycy ciążowej, jesteśmy w starszym wieku i nie jesteśmy aktywni fizycznie.

Zobacz także
Dla diabetyków i osób zagrożonych cukrzycą. Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi

Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi. Pozycja obowiązkowa dla diabetyków

Proste pączki dla cukrzyków. Bez cukru i bez smażenia

Przepis na proste pączki dla cukrzyków. Bez cukru i bez smażenia

Czy cukrzycy mogą pić mleko?

Spożywanie nabiału jest dla większości z nas niezwykle kluczowym aspektem naszej diety, ponieważ dostarcza naszemu organizmowi niezwykle cennego wapnia. Niestety, nabiał zawiera też tłuszcze i węglowodany, co czyni go niebezpiecznym dla osób z cukrzycą. Żeby zrozumieć istotę tego problemu, porównajmy, ile tłuszczu, węglowodanów oraz kalorii, mają poszczególne rodzaje mleka.

Jedna szklanka pełnotłustego mleka zawiera:

  • 152 kalorie
  • 7 gramów tłuszczu
  • 12 gramów węglowodanów

Jedna szklanka mleka o obniżonej zawartości tłuszczu zawiera:

  • 122 kalorie
  • 4,5 grama tłuszczu
  • 12 gramów węglowodanów

Jedna filiżanka niskotłuszczowego mleka zawiera:

  • 106 kalorii
  • 2,5 grama tłuszczu
  • 12 gramów węglowodanów

Jedna szklanka odtłuszczonego mleka zawiera:

  • 84 kalorie
  • Mniej niż 1 gram tłuszczu
  • 12 gramów węglowodanów

Jeśli lubicie pić mleko, ale macie cukrzycę, pamiętajcie, że większość tłuszczu w mleku jest niezdrowa. To dlatego powinniście sięgać po mleko o niskiej zawartości tłuszczu lub odtłuszczone, aby otrzymać wapń i inne składniki odżywcze bez dodatku tłuszczu.

Należy również pamiętać, że węglowodany zawarte w mleku rozkładają się i stają się cukrem we krwi. Jak wiadomo, zarówno w przypadku cukrzycy typu 1, jak i typu 2, należy uważać na przyjmowane węglowodany.

Nie oznacza to jednak, że mleko jest dla cukrzyków niezdrowe.

  • białko z mleka spowalnia trawienie i przedłuża poczucie sytości i najedzenia
  • nawadnia organizm, nie podnosząc równocześnie poziomu glukozy
  • mleko zawiera witaminę D, witaminy z grupy B i selen

Pamiętajcie jednak, że picie zbyt dużej ilości mleka w krótkim okresie może spowodować jednak nagły wzrost poziomu cukru we krwi. 

Źródło: webmd.com, kobieta.interia.pl

Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie sobie zdrowie
W cukrzycy bardzo ważna jest dieta. Spożywanie niedozwolonych produktów może się bardzo źle skończyć!

Cukrzyca może się pojawić u ludzi w każdym wieku, choć najczęściej jej pierwsze objawy są zauważalne dopiero po 50. roku życia. Przy tej chorobie ogromnie ważna jest dieta, ponieważ nieuważne dobieranie produktów może bardzo pogorszyć stan zdrowia chorego. Sprawdźcie, jakie produkty są zakazane przy cukrzycy i co powinno się jeść. Cukrzyca – tych produktów nie jedzcie! Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest przy cukrzycy niewskazane. Zjedzenie ich spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, co przy cukrzycy jest niebezpieczne. Unikajcie poniższych produktów, jeśli chorujecie na cukrzycę: Słodycze, ciasta, ciasteczka itd. Piwo Produkty z białej mąki Kabaczek Miód Dynia Dojrzałe banany Rodzynki Suszone daktyle Rozgotowany makaron, ryż i ziemniaki Dietetycy podkreślają jednak, że spożywanie powyższych produktów jest dozwolone wówczas, gdy spożywa się je rzadko i w bardzo małych ilościach. Cukrzyca typu 2. – objawy Początkowo objawy cukrzycy typu 2. mogą nie wzbudzać większych podejrzeń, a chory kieruje się do lekarza dopiero wtedy, gdy odczuwalne są już powikłania cukrzycowe. Do objawów cukrzycy typu 2. należą: Wzmożony apetyt, napady głodu Znużenie Senność Trudności z koncentracją Problemy ze wzrokiem Sucha i swędząca skóra Zwiększone pragnienie Infekcje intymne Dlaczego dieta przy cukrzycy jest ważna? U osób cierpiących na cukrzycę istotne jest, by utrzymywać jak najbardziej stabilny poziom cukru we krwi. W tym celu stosuje się dietę o niskim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w produkty, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Ważne jest też, by posiłki były odpowiednio skomponowane i zawierały prawidłową ilość białek,...

Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy
Flickr
Newsy
Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy
Miód jest często używany jako zdrowa alternatywa dla zwykłego cukru. Nie wszyscy jednak powinni go jeść. Kto powinien się wystrzegać miodu?

Miód to słodka, przypominająca syrop substancja produkowana przez pszczoły. W sklepach mamy do wyboru prawdziwy ogrom miodów. Możemy kupić miód wielokwiatowy, akacjowy, gryczany, szałwiowy czy eukaliptusowy. Mimo iż profil żywieniowy poszczególnych rodzajów miodu różni się, można przyjąć że, jedna łyżka stołowa (21 gramów) miodu ma zazwyczaj 64 kalorie i 17 gramów węglowodanów z niewielką ilością tłuszczu, błonnika i białka lub bez ich zawartości. Właściwości zdrowotne miodu Miód od dawien dawna znany jest ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Wysokiej jakości miód jest bogaty w kilka ważnych przeciwutleniaczy – takich jak kwasy fenolowe i flawonoidy, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Przeciwutleniacze to związki, które pomagają zwalczać wolne rodniki powodujące choroby, zmniejszając w ten sposób ryzyko uszkodzenia komórek oksydacyjnych. Badania sugerują, że związki te mogą chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, nowotwory i cukrzyca. Badania na zwierzętach i ludziach sugerują, że zamiana zwykłego cukru na miód, może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi. Ale to nie jedyne walory zdrowotne miodu. Miód ma również właściwości antybakteryjne i może pomóc w leczeniu wrzodów i chorób skóry, takich jak łuszczyca, zapalenie skóry i opryszczka. Chociaż miód jest bogaty w cukier i kalorie, nadal jest lepszym wyborem niż cukier rafinowany. Jednak nie wszyscy powinni go jeść. Kto powinien unikać miodu? Jeśli należycie do którejś z niżej wymienionych grup osób, lepiej nie spożywajcie miodu. Osoby, które chcą schudnąć. Miód ma wysoką zawartość...

Chorujecie na te przypadłość? Nie jedzcie bananów. Mogą wam bardzo zaszkodzić
Pixabay
Newsy
Chorujecie na tę przypadłość? Nie jedzcie bananów. Mogą wam bardzo zaszkodzić
Mimo iż owoce są uznawane za bardzo zdrowe, niektórzy powinni się ich wystrzegać. Chodzi o chorych na cukrzycę typu 2. Jakich konkretnie owoców powinni unikać?

Owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Nie tylko wspaniale smakują, ale też są pełne ważnych składników odżywczych. Jednak niektóre owoce mają wysoką zawartość cukru i nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę typu 2, ponieważ mogą one u nich powodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Czym jest cukrzyca typu 2? Cukrzyca typu 2 (inaczej cukrzyca insulinoniezależna) jest uznawana za chorobę cywilizacyjną - jak pokazują statystyki, dotyka już 2-3 milionów Polaków. Stan ten najczęściej wynika z otyłości i niezdrowej diety. Chorobę tę można również odziedziczyć, ponieważ jest ona uwarunkowana genetyczne. Stan ten najczęściej dotyka osoby dorosłe i charakteryzuje się występowaniem wysokiego poziomy glukozy we krwi oraz opornością na insulinę i względnym jej niedoborem. Mimo iż ten typ cukrzycy jest łagodniejszy od cukrzycy typu 1, pod żadnym pozorem nie należy go bagatelizować. Głównym torem leczenia jest zmiana dotychczasowej diety i aktywność fizyczna. Wiele się mówi na temat tego, co powinna jeść osoba chora na ten typ cukrzycy i jakich powinna się wystrzegać owoców. Wyjaśniamy to w poniższym artykule. Jakich owoców nie można jeść przy cukrzycy typu 2? Osoby, które mają zdiagnozowaną cukrzycę typu 2, powinny unikać lub wyraźnie ograniczyć owoce, które są bogate w cukier. Przede wszystkim są to: banany śliwki czereśnie winogrona mandarynki Nie powinny one również spożywać suszonych i kandyzowanych owoców, które zawierają bardzo dużo cukru i są wysokokaloryczne oraz wszelkiego rodzaju dżemów, słodzonych syropów i soków owocowych. Jakie owoce można jeść przy cukrzycy typu 2? Cukrzycy mogą włączyć do...

Pomiar cukru
Pixabay/Tesa Robbins
Newsy
Covid to nic. O epidemii tej choroby mało kto wie. Skutki dla organizmu są ogromne
W dobie pandemii ludzie wyczulili się na objawy ściśle dotyczące koronawirusa. Niektórzy zapominają, że inne choroby też zbierają ogromne żniwa. Ze skutkami wybranych możecie się zmagać latami.

Koronawirus opanował świat. Nie ma co do tego wątpliwości. Widmo COVID-19 przysłania wszystkim oczy wobec chorób, które z nim lub bez niego współistnieją. Podobne żniwa zbiera m.in. cukrzyca. Objawy cukrzyc różnego typu W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie. Objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie; senność i infekcje intymne. Cukrzyca typu 2. może mieć podłoże o pochodzeniu środowiskowym. Na rozwój choroby wpływają nadwaga, otyłość oraz wskaźnik BMI powyżej 30. Leczenie choroby polega na wprowadzeniu zmian do trybu życia, systematycznym podawaniu insuliny i utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Cukrzyca – jak rozpoznać chorobę?  Jest chorobą autoimmunologiczną. Organizm niszczy komórki beta wysp Langerhansa trzustki, których funkcją jest produkcja insuliny. Brak insuliny sprawia, że rośnie poziom glukozy we krwi. Rozwija się hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną. Organizm zachowuje zdolność wytwarzania insuliny, ale staje się oporny na działanie tego hormonu. W pierwszej fazie choroby występuje insulinooporność. Osoby z insulinoopornością nie są w stanie utrzymać poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie. Przyjmujemy coraz więcej pustych kalorii Stan przedcukrzycowy to sygnał alarmowy organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że można go odwrócić stosując odpowiednią dietę. Współczesna dieta jest zazwyczaj bardzo kaloryczna i zawierająca mało wartości odżywczych. Może przyznacie się niechętnie, ale z badań wynika, że jemy szybko i byle jak.  Przeciętny Amerykanin blisko 100 lat temu  zjadał rocznie...