Czy cukrzycy mogą pić mleko? Sprawdźcie, jak wpływa ono na poziom cukru
Adobe Stock
Newsy

Czy cukrzycy mogą pić mleko? Sprawdźcie, jak wpływa ono na poziom cukru

Mleko zawiera wiele cennych składników odżywczych, ale czy jest ono bezpieczne do picia, jeśli mamy cukrzycę? Sprawdźcie.

Mleko jest doskonałym źródłem białka, wapnia i witaminy D, których potrzebujemy, aby utrzymać zdrowe kości, zachować siłę mięśni i zapobiegać osteoporozie. Mleko reguluje również ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka oraz chroni mózg i koi nerwy. Czy jednak na pewno osoby chore na cukrzycę powinny je pić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co należy wiedzieć o cukrzycy typu I i cukrzycy typu II?

Cukrzyca jest jedną z chorób cywilizacyjnych. Szacuje się, że obecnie w naszym kraju, na cukrzycę choruje ponad 2 mln osób, z czego około nawet 25% o tym nie wie...

Cukrzyca typu 1 to stan, w którym trzustka wytwarza niewiele insuliny lub nie wytwarza jej wcale. To choroba autoimmunologiczna, która zwykle rozpoczyna się nagle, w czasie dzieciństwa. Cukrzycą tą można odpowiednio zarządzać, ale nie można jej zapobiec.

W typie 1, niezwykle istotne jest zrównoważenie spożycia węglowodanów (cukrów, skrobi i błonnika, których organizm zużywa na energię) zastrzykami insuliny przy każdym posiłku. 

W przypadku cukrzycy typu 2, trzustka:

  • może nie wytwarzać wystarczającej ilości insuliny
  • ciało może nie używać jej tak, jak powinno

Stan ten rozwija się powoli i ma wyraźne powiązanie z otyłością. Nasze ryzyko zachorowania na ten typ cukrzycy wzrasta także, gdy ktoś w naszej najbliższej rodzinie także na nią choruje, mamy historię cukrzycy ciążowej, jesteśmy w starszym wieku i nie jesteśmy aktywni fizycznie.

Zobacz także
Dla diabetyków i osób zagrożonych cukrzycą. Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi

Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi. Pozycja obowiązkowa dla diabetyków

Proste pączki dla cukrzyków. Bez cukru i bez smażenia

Przepis na proste pączki dla cukrzyków. Bez cukru i bez smażenia

Czy cukrzycy mogą pić mleko?

Spożywanie nabiału jest dla większości z nas niezwykle kluczowym aspektem naszej diety, ponieważ dostarcza naszemu organizmowi niezwykle cennego wapnia. Niestety, nabiał zawiera też tłuszcze i węglowodany, co czyni go niebezpiecznym dla osób z cukrzycą. Żeby zrozumieć istotę tego problemu, porównajmy, ile tłuszczu, węglowodanów oraz kalorii, mają poszczególne rodzaje mleka.

Jedna szklanka pełnotłustego mleka zawiera:

  • 152 kalorie
  • 7 gramów tłuszczu
  • 12 gramów węglowodanów

Jedna szklanka mleka o obniżonej zawartości tłuszczu zawiera:

  • 122 kalorie
  • 4,5 grama tłuszczu
  • 12 gramów węglowodanów

Jedna filiżanka niskotłuszczowego mleka zawiera:

  • 106 kalorii
  • 2,5 grama tłuszczu
  • 12 gramów węglowodanów

Jedna szklanka odtłuszczonego mleka zawiera:

  • 84 kalorie
  • Mniej niż 1 gram tłuszczu
  • 12 gramów węglowodanów

Jeśli lubicie pić mleko, ale macie cukrzycę, pamiętajcie, że większość tłuszczu w mleku jest niezdrowa. To dlatego powinniście sięgać po mleko o niskiej zawartości tłuszczu lub odtłuszczone, aby otrzymać wapń i inne składniki odżywcze bez dodatku tłuszczu.

Należy również pamiętać, że węglowodany zawarte w mleku rozkładają się i stają się cukrem we krwi. Jak wiadomo, zarówno w przypadku cukrzycy typu 1, jak i typu 2, należy uważać na przyjmowane węglowodany.

Nie oznacza to jednak, że mleko jest dla cukrzyków niezdrowe.

  • białko z mleka spowalnia trawienie i przedłuża poczucie sytości i najedzenia
  • nawadnia organizm, nie podnosząc równocześnie poziomu glukozy
  • mleko zawiera witaminę D, witaminy z grupy B i selen

Pamiętajcie jednak, że picie zbyt dużej ilości mleka w krótkim okresie może spowodować jednak nagły wzrost poziomu cukru we krwi. 

Źródło: webmd.com, kobieta.interia.pl

Prosty trik wykrywający cukrzycę. Wystarczy, że odkręcicie kran
Pixabay
Newsy
Prosty trik wykrywający cukrzycę. Wystarczy, że odkręcicie kran
Picie wody jest ogromnie ważne dla ludzkiego organizmu. Zalecane dwa litry dziennie pozwalają właściwie go nawodnić. Woda może również pomóc w wykrywaniu różnych chorób np. cukrzycy. Jak? Przeczytajcie nasz artykuł.

Cukrzyca to przewlekłe schorzenie, którego przyczyną jest zaburzenie wydzielania insuliny. Zbyt mała ilość insuliny w organizmie powoduje zakłócenia w zakresie wykorzystania glukozy przez komórki organizmu, co z kolei wpływa na zwiększenie stężenia glukozy we krwi tzw. hiperglikemię.  Cukrzyca typu II dotyka ogromnej części dorosłych Polaków WHO dzieli cukrzycę na cztery typy:  cukrzycę typu I (cukrzyca wieku młodzieńczego, cukrzyca pierwotna),  cukrzycę typu II (cukrzyca wieku dojrzałego, cukrzyca nabyta),  cukrzycę ciążową,  a także inne, specyficzne typy cukrzycy.  Najpowszechniej występującym typem cukrzycy jest cukrzyca typu II. Stanowi ona około 80-90 proc. wszystkich przypadków. Chorują na nią głównie dorosłe osoby, zazwyczaj po 40. roku życia. Nieco bardziej narażone są na nią kobiety, a ryzyko rośnie wraz z wiekiem u obu płci. Sprzyja mu: otyłość, stres, zbyt mała ilość snu, nieprawidłowa dieta oraz występowanie niektórych chorób np. nadczynności tarczycy.  Smak wody może być oznaką cukrzycy  Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że choruje na cukrzycę. Dotyczy to tych, którzy nie badają się regularnie. Sprawdzenie poziomu cukru we krwi pozwala rozwiać wątpliwości dotyczące tego, czy dopadła was ta choroba i czy powinniście rozpocząć leczenie. Jeżeli macie jakiekolwiek podejrzenia poddajcie się temu badaniu. Jeżeli sądzicie, że ten problem was nie dotyczy, ale po wypiciu szklanki wody czujecie słodki smak - powinniście na wszelki wypadek sprawdzić swój cukier. Takie nietypowe odczucia mogą być oznaką, że została zaburzona gospodarka węglowodanowa waszego organizmu. Nieleczona cukrzyca zwiększa poziom glukozy we krwi, co może wywoływać słodki smak w ustach, który czasami można wyczuć po...

Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie sobie zdrowie
W cukrzycy bardzo ważna jest dieta. Spożywanie niedozwolonych produktów może się bardzo źle skończyć!

Cukrzyca może się pojawić u ludzi w każdym wieku, choć najczęściej jej pierwsze objawy są zauważalne dopiero po 50. roku życia. Przy tej chorobie ogromnie ważna jest dieta, ponieważ nieuważne dobieranie produktów może bardzo pogorszyć stan zdrowia chorego. Sprawdźcie, jakie produkty są zakazane przy cukrzycy i co powinno się jeść. Cukrzyca – tych produktów nie jedzcie! Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest przy cukrzycy niewskazane. Zjedzenie ich spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, co przy cukrzycy jest niebezpieczne. Unikajcie poniższych produktów, jeśli chorujecie na cukrzycę: Słodycze, ciasta, ciasteczka itd. Piwo Produkty z białej mąki Kabaczek Miód Dynia Dojrzałe banany Rodzynki Suszone daktyle Rozgotowany makaron, ryż i ziemniaki Dietetycy podkreślają jednak, że spożywanie powyższych produktów jest dozwolone wówczas, gdy spożywa się je rzadko i w bardzo małych ilościach. Cukrzyca typu 2. – objawy Początkowo objawy cukrzycy typu 2. mogą nie wzbudzać większych podejrzeń, a chory kieruje się do lekarza dopiero wtedy, gdy odczuwalne są już powikłania cukrzycowe. Do objawów cukrzycy typu 2. należą: Wzmożony apetyt, napady głodu Znużenie Senność Trudności z koncentracją Problemy ze wzrokiem Sucha i swędząca skóra Zwiększone pragnienie Infekcje intymne Dlaczego dieta przy cukrzycy jest ważna? U osób cierpiących na cukrzycę istotne jest, by utrzymywać jak najbardziej stabilny poziom cukru we krwi. W tym celu stosuje się dietę o niskim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w produkty, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Ważne jest też, by posiłki były odpowiednio skomponowane i zawierały prawidłową ilość białek,...

Znacie zalety ryżu parboiled? Sprawdźcie, czym różni się od zwykłego białego ryżu
Adobe Stock
Newsy
Znacie zalety ryżu parboiled? Sprawdźcie, czym różni się od zwykłego białego ryżu
Wiecie, czym jest ryż parboiled? Jeśli nie to koniecznie sprawdźcie i skorzystajcie z jego zalet w swojej kuchni.

Słyszeliście kiedyś o ryżu parboiled? To ryż, który ma o wiele więcej składników odżywczych niż zwykły, biały ryż i na dodatek nie skleja się po ugotowaniu. Co jeszcze warto o nim wiedzieć? Czym jest ryż parboiled? Ryż parboiled, nazywany również ryżem parabolicznym, to ryż, który jest poddawany specjalnej obróbce termicznej z użyciem pary wodnej pod wysokim ciśnieniem (jeszcze przed zapakowaniem). Dzięki zastosowaniu tej metody, składniki odżywcze przenikają do wnętrza ziaren, co podwyższa właściwości zdrowotne tego ryżu. Cechą charakterystyczną ryżu parboiled jest również to, że po ugotowaniu nie skleja się on i zanadto nie pęcznieje. Dlaczego warto jeść ryż parboiled? Ryż parboiled to zdrowy i smaczny ryż, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Mała porcja ryżu parboiled zawiera: Kalorie : 194 Tłuszcz: 0,5 grama Węglowodany: 41 gramów Błonnik: 1 gram Białko: 5 gram Ryż parboiled jest doskonałym źródłem żelaza i wapnia. W porównaniu z ryżem białym, ma mniej kalorii, mniej węglowodanów, więcej błonnika i więcej białka, dzięki czemu jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego białego ryżu. Ponadto, ryż parboiled: zawiera kluczowe składniki odżywcze i przeciwutleniacze - jedna porcja ugotowanego ryżu parboiled, dostarcza od 2 do 3 procent zalecanego dziennego spożycia wapnia, żelaza, magnezu i potasu działa jak prebiotyk, co oznacza, że pobudza wzrost zdrowych bakterii w jelitach zawiera błonnik, który pomaga w przywróceniu funkcji jelit i łagodzi typowe problemy trawienne, takie jak biegunka i zaparcia jest bogaty w mangan, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału serca i pomaga obniżyć ciśnienie krwi zawiera dużo cynku, dzięki czemu może wzmocnić układ odpornościowy...

Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy
Flickr
Newsy
Kto nie powinien jeść miodu? Odstawcie go, jeśli macie te objawy
Miód jest często używany jako zdrowa alternatywa dla zwykłego cukru. Nie wszyscy jednak powinni go jeść. Kto powinien się wystrzegać miodu?

Miód to słodka, przypominająca syrop substancja produkowana przez pszczoły. W sklepach mamy do wyboru prawdziwy ogrom miodów. Możemy kupić miód wielokwiatowy, akacjowy, gryczany, szałwiowy czy eukaliptusowy. Mimo iż profil żywieniowy poszczególnych rodzajów miodu różni się, można przyjąć że, jedna łyżka stołowa (21 gramów) miodu ma zazwyczaj 64 kalorie i 17 gramów węglowodanów z niewielką ilością tłuszczu, błonnika i białka lub bez ich zawartości. Właściwości zdrowotne miodu Miód od dawien dawna znany jest ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Wysokiej jakości miód jest bogaty w kilka ważnych przeciwutleniaczy – takich jak kwasy fenolowe i flawonoidy, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Przeciwutleniacze to związki, które pomagają zwalczać wolne rodniki powodujące choroby, zmniejszając w ten sposób ryzyko uszkodzenia komórek oksydacyjnych. Badania sugerują, że związki te mogą chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, nowotwory i cukrzyca. Badania na zwierzętach i ludziach sugerują, że zamiana zwykłego cukru na miód, może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi. Ale to nie jedyne walory zdrowotne miodu. Miód ma również właściwości antybakteryjne i może pomóc w leczeniu wrzodów i chorób skóry, takich jak łuszczyca, zapalenie skóry i opryszczka. Chociaż miód jest bogaty w cukier i kalorie, nadal jest lepszym wyborem niż cukier rafinowany. Jednak nie wszyscy powinni go jeść. Kto powinien unikać miodu? Jeśli należycie do którejś z niżej wymienionych grup osób, lepiej nie spożywajcie miodu. Osoby, które chcą schudnąć. Miód ma wysoką zawartość...