Mleko jest doskonałym źródłem białka, wapnia i witaminy D, których potrzebujemy, aby utrzymać zdrowe kości, zachować siłę mięśni i zapobiegać osteoporozie. Mleko reguluje również ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka oraz chroni mózg i koi nerwy. Czy jednak na pewno osoby chore na cukrzycę powinny je pić?

Co należy wiedzieć o cukrzycy typu I i cukrzycy typu II?

Cukrzyca jest jedną z chorób cywilizacyjnych. Szacuje się, że obecnie w naszym kraju, na cukrzycę choruje ponad 2 mln osób, z czego około nawet 25% o tym nie wie...

Cukrzyca typu 1 to stan, w którym trzustka wytwarza niewiele insuliny lub nie wytwarza jej wcale. To choroba autoimmunologiczna, która zwykle rozpoczyna się nagle, w czasie dzieciństwa. Cukrzycą tą można odpowiednio zarządzać, ale nie można jej zapobiec.

W typie 1, niezwykle istotne jest zrównoważenie spożycia węglowodanów (cukrów, skrobi i błonnika, których organizm zużywa na energię) zastrzykami insuliny przy każdym posiłku. 

Zobacz także:

W przypadku cukrzycy typu 2, trzustka:

  • może nie wytwarzać wystarczającej ilości insuliny
  • ciało może nie używać jej tak, jak powinno

Stan ten rozwija się powoli i ma wyraźne powiązanie z otyłością. Nasze ryzyko zachorowania na ten typ cukrzycy wzrasta także, gdy ktoś w naszej najbliższej rodzinie także na nią choruje, mamy historię cukrzycy ciążowej, jesteśmy w starszym wieku i nie jesteśmy aktywni fizycznie.

Czy cukrzycy mogą pić mleko?

Spożywanie nabiału jest dla większości z nas niezwykle kluczowym aspektem naszej diety, ponieważ dostarcza naszemu organizmowi niezwykle cennego wapnia. Niestety, nabiał zawiera też tłuszcze i węglowodany, co czyni go niebezpiecznym dla osób z cukrzycą. Żeby zrozumieć istotę tego problemu, porównajmy, ile tłuszczu, węglowodanów oraz kalorii, mają poszczególne rodzaje mleka.

Jedna szklanka pełnotłustego mleka zawiera:

  • 152 kalorie
  • 7 gramów tłuszczu
  • 12 gramów węglowodanów

Jedna szklanka mleka o obniżonej zawartości tłuszczu zawiera:

  • 122 kalorie
  • 4,5 grama tłuszczu
  • 12 gramów węglowodanów

Jedna filiżanka niskotłuszczowego mleka zawiera:

  • 106 kalorii
  • 2,5 grama tłuszczu
  • 12 gramów węglowodanów

Jedna szklanka odtłuszczonego mleka zawiera:

  • 84 kalorie
  • Mniej niż 1 gram tłuszczu
  • 12 gramów węglowodanów

Jeśli lubicie pić mleko, ale macie cukrzycę, pamiętajcie, że większość tłuszczu w mleku jest niezdrowa. To dlatego powinniście sięgać po mleko o niskiej zawartości tłuszczu lub odtłuszczone, aby otrzymać wapń i inne składniki odżywcze bez dodatku tłuszczu.

Należy również pamiętać, że węglowodany zawarte w mleku rozkładają się i stają się cukrem we krwi. Jak wiadomo, zarówno w przypadku cukrzycy typu 1, jak i typu 2, należy uważać na przyjmowane węglowodany.

Nie oznacza to jednak, że mleko jest dla cukrzyków niezdrowe.

  • białko z mleka spowalnia trawienie i przedłuża poczucie sytości i najedzenia
  • nawadnia organizm, nie podnosząc równocześnie poziomu glukozy
  • mleko zawiera witaminę D, witaminy z grupy B i selen

Pamiętajcie jednak, że picie zbyt dużej ilości mleka w krótkim okresie może spowodować jednak nagły wzrost poziomu cukru we krwi. 

Źródło: webmd.com, kobieta.interia.pl