Czy cukinia i kabaczek to to samo? Mało kto zna odpowiedź na to pytanie
Pixabay/Pixabay
Newsy

Czy cukinia i kabaczek to to samo? Mało kto zna odpowiedź na to pytanie

Kabaczek, cukinia. Czy to to samo, czy może są to dwa różne warzywa? Wyjaśniamy!

Kabaczek, cukinia – wiele osób używa tych słów zamiennie, ale czy na pewno jest to prawidłowe? Sprawdźmy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kabaczek i cukinia to to samo

Zarówno kabaczek, jak i cukinia to odmiany dyni zwyczajnej, przy czym cukinia (nazwa ta pochodzi od włoskiego zuccini) jest odmianą kabaczka, która została wyhodowana we Włoszech. Jak to wygląda w przypadku kulinariów? Cukinia często jest nazywana zamiennie kabaczkiem. I jest to poprawne. Chodzi tu o okres jej dojrzewania. Cukinia jest po prostu warzywem młodszym, jędrniejszym i posiada mniejsze pestki. Ma też łagodniejszy, lekko słodki smak. Kabaczek jest przerośniętą cukinią. Jego pestki są większe a miąższ silnie rozwinięty.

Podczas gdy cukinia zwykle ma ok. 20-22 cm długości, kabaczek jest od niej nieco dłuższy. Kolory tych warzyw zależą od odmiany. W warzywniakach i na targach spotkamy kabaczki w kolorze żółtym i zielonym, a cukinia zwykle jest zielona.

Zobacz także
Jaka przyprawa najlepiej pasuje do ziemniaków? Z tą wyjdą wyjątkowo pyszne

Jaka przyprawa najlepiej pasuje do ziemniaków? Z tą wyjdą wyjątkowo pyszne

Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? To zależy od 1 rzeczy

Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? To zależy od 1 rzeczy

Dlaczego warto jeść cukinię i kabaczek?

Kabaczek i cukinia to smaczne i delikatne warzywa, które warto jeść jak najczęściej. Nie tylko są niskokaloryczne (100 gramów kabaczka zawiera tylko około 16 kalorii) i lekkostrawne, ale też mają sporo witaminy C i korzystne dla naszego zdrowia przeciwutleniacze.

Jak wykorzystać cukinię i kabaczek w daniach?

Istnieje mnóstwo ciekawych przepisów z wykorzystaniem cukinii i kabaczków.

Kabaczki możemy:

Są też tacy, którzy spożywają je na surowo z dodatkiem soli i ulubionych przypraw.

Cukinia również ma ciekawe zastosowanie w kuchni.

Można ją:

A wy jak najczęściej jadacie cukinię i kabaczek?

Źródło: twojogrodek.pl

Pixabay
Newsy
Czy na pewno można jeść cukinię na surowo? To zależy od 1 rzeczy
Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Warzywo to stanowi podstawę wielu smakowitych dań – od smażonych, przez pieczone i grillowane. Sprawdźcie, czy można je jeść również na surowo.

Sezon na cukinię zaczyna się na przełomie lipca i sierpnia i trwa do samego końca lata, kiedy to można zerwać ostatnie okazy tego smakowitego warzywa. Jak najczęściej przygotowujemy cukinię? W polskich domach zwykle się ją faszeruje , smaży , grilluje lub robi z nich przetwory do słoików . Ale czy można ją również zjeść na surowo? Czy można jeść surową cukinię? Jeżeli macie w domu cukinię i zastanawiacie się, czy można ją zjeść na surowo bez ryzyka zatrucia, spieszymy z odpowiedzią. Otóż tak, możecie jeść cukinię na surowo - nie musicie nawet jej obierać ze skórki – wystarczy tylko, że umyjecie ją pod bieżącą wodą. Jest jednak pewna sytuacja, w której nie powinniście jeść cukinii na surowo. Jeśli po ugryzieniu kawałka tego warzywa poczujecie, że jest ono gorzkie, natychmiast je wyplujcie i wyrzućcie pozostałą część cukinii do kosza. Dlaczego? Gorzki smak oznacza, że nasze warzywo zawiera toksyczne substancje. Te z kolei mogą doprowadzić do wzdęć, bólu brzucha i biegunki. Nie powinno się także spożywać gorzkiej cukinii po obróbce termicznej. Jeśli wasza cukinia jest gorzka po prostu wyrzućcie ją do kosza, ponieważ nie nadaje się ona do jedzenia. Jak jeść surową cukinię? Niektórzy kroją surową cukinię w paski, przyprawiają ją ulubionymi przyprawami i skrapiają kilkoma kroplami oliwy z oliwek a następnie jedzą jako przekąskę. Można też z niej przygotować sałatkę z dodatkiem ogórka , która świetnie się sprawdzi jako surówka do obiadu. Składniki: 1 średnia cukinia 3-4 ogórki gruntowe kubeczek jogurtu naturalnego 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli do smaku Przygotowanie: Cukinię i ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek...

Słyszeliście kiedyś o ananasach z cukinii? Przygotujcie je na zimę, bo są naprawdę pyszne
AdobeStock
Newsy
Słyszeliście kiedyś o „ananasach" z cukinii? Przygotujcie je na zimę, bo są naprawdę pyszne
Lubicie dania z cukinią? Co powiecie na przekąskę w postaci cukinii a'la ananas? Gwarantujemy, że zaskoczy was swoim niebanalnym smakiem.

Cukinia to smaczne, niskokaloryczne i bardzo lekkostrawne warzywo, z którego można przygotować wiele wspaniałych dań. Sezon na cukinię zaczyna się na dobre w sierpniu i trwa do końca lata, ale warzywo to można kupić w sklepach przez okrągły rok. Pisaliśmy ostatnio o niebanalnym przepisie na małosolną cukinię. Cukinia ma również inne ciekawe zastosowanie w kuchni. Można: zrobić z niej tartę zapiec z kurkami zrobić zupę krem ugrillować i zamarynować w oleju zrobić z niej dżem A co powiecie na cukinię, która wyglądem i smakiem przypomina... ananasa ? Jak zrobić ananasy z cukinii w słoikach? Czy słyszeliście kiedyś o przepisie na cukinię a'la ananas? To smaczna przekąska do słoików, która świetnie się sprawdzi jako dodatek do sałatki czy obiadu, ale może też być jedzona solo. Oto przepis na taką cukinię. Składniki: cukinia 2 kg cukier kryształ 700-800 g 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1 opak. cukru waniliowego. Sposób przygotowania: Cukinię obrać, przepłukać wodą, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie posypać cukrem kryształem, cukrem waniliowym i kwaskiem cytrynowym. Zostawić na noc w lodówce. Rano zagotować około 15 minut, w zależności od wielkości kawałków (nie powinna być rozgotowana tylko al dente). Przełożyć gorącą cukinię do słoików. Pasteryzować przez około 10 minut. Dlaczego warto jeść cukinię? Czy wiecie, że cukinia jest najświeższa, najsmaczniejsza i najtańsza w drugiej połowie lata? Kupcie jej więcej i poeksperymentujcie z nią w kuchni. Warzywo to nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest bardzo zdrowe. Cukinia zawiera m.in. magnez, potas, żelazo, witaminę A, B, C i K. Jej ogromną zaletą jest również to, że nie kumuluje w sobie...

Jak wykorzystać cukinię? Pomysły na smaczne obiady i przekąski
AdobeStock
Newsy
Jak wykorzystać cukinię? Nie tylko do leczo! Pomysły na smaczne obiady i przekąski
Smakuje świetnie z makaronem i dodana do sałatki, ale nie tylko! Poznajcie ciekawe przepisy z wykorzystaniem cukinii.

Trwa sezon na cukinię! To warzywo jest tak uniwersalne, że nie uwierzycie na ile sposobów można je wykorzystać. Docenią je zwłaszcza wegetarianie i weganie, ponieważ cukinia doskonale nadaje się do przyrządzenia wielu posiłków, które nadają się nie tylko na obiad – co powiecie na ciasto albo pasztet z cukinii? Cukinia na obiad Warzywo to doskonale sprawdzi się jako baza do dania głównego. Warto je wykorzystać do przyrządzenia smacznych zup – np. zupy cukiniowej lub dowolnej zupy jarzynowej. Cukinia pełni rolę świetnego i bardzo niskokalorycznego zagęszczacza! Wypróbujcie te przepisy: Przepis na lekką zupę cukiniową Przepis na zupę z cukinią i ziemniakami Przepis na zupę koperkową z cukinią Nie można pominąć oczywiście makaronu z cukinią, który można przyrządzić na wiele sposobów. Wypróbujcie pyszny makaron z cukinią, marchewką i świeżą miętą lub z cukinią i świeżym bobem . A jeżeli nie odmawiacie sobie mięsa, koniecznie przygotujcie makaron z kurczakiem w przyprawie curry , z dodatkiem cukinii i szpinaku. Cukinia będzie też pasowała do kiełbasy i sosu pomidorowego. Jarosze z kolei z pewnością docenią smak kotletów z cukinii i ciecierzycy . Są nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące! Cukinia na deser Próbowaliście kiedyś słodyczy z wykorzystaniem warzyw? Pierwszym, co przychodzi do głowy, jest pewnie ciasto marchewkowe. Ale i z cukinii można wyczarować fantastyczne i zdrowe słodkości! Sprawdzą się zwłaszcza na diecie – wystarczy, że dodacie do nich niewiele cukru. Brownie z cukinii i jabłek Ciastka z cukinią i czekoladą Ciasto z cukinii z dodatkiem pomarańczy Cukinia inaczej Ciasto to nie jedyny ciekawy sposób na wykorzystanie cukinii. Można z niej zrobić także… pasztet . I jest bardzo...

Wasze placki z cukinii ociekają tłuszczem? Nie popełniajcie tych błędów, a nie będą piły oleju
Adobe Stock
Newsy
Wasze placki z cukinii ociekają tłuszczem? Nie popełniajcie tych błędów, a nie będą piły oleju
Jak usmażyć smaczne, puszyste i zarazem chrupiące placki z cukinii? Trzymajcie się poniższych kroków.

Placki z cukinii są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych . Właśnie trwa sezon na to smaczne i zdrowe warzywo. Późnym latem w polskich domach najczęściej przygotowuje się cukinię w słoikach  lub cukinię faszerowaną mięsem i warzywami . A co powiecie na smaczne i puszyste placki z cukinii ? Jak zrobić pyszne placki z cukinii ze szczypiorkiem? Przygotowanie placków z cukinii jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie do ich wykonania to oczywiście cukinia, jajko, odrobina mąki oraz garść ulubionych przypraw. Jak jednak usmażyć placki z cukinii, by były chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku oraz żeby nie ociekały tłuszczem? Trzymajcie się poniższych zasad. Składniki: 1 cukinia o wadze 400 g 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% 1 ząbek czosnku garść drobno pokrojonego szczypiorku 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta cukru (niekoniecznie) Przygotowanie: Cukinię ścieramy wraz ze skórką na tarce o średnich oczkach i odstawiamy na chwilę, aby puściła wodę. Nadmiar wody odlewamy. Do startej cukinii dodajemy dwa jajka, starty ząbek czosnku i posiekany szczypiorek. Dodajemy mąkę, śmietanę i przyprawy i całość starannie mieszamy. Rozgrzewamy olej i smażymy placki smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Co zrobić, żeby placki z cukinii nie piły tłuszczu? Żeby wasze placki z cukinii nie były tłuste, koniecznie odsączcie startą cukinię z nadmiaru wody, smażcie placki tylko na niewielkiej ilości oleju i zawsze po smażeniu wykładajcie je na papier kuchenny, który odciśnie dodatkowo placki z nadmiaru tłuszczu. Pamiętajcie też o odpowiedniej ilości mąki, która sprawi, że placki nie będą zbyt rzadkie i się nie rozpadną na...