Kabaczek, cukinia – wiele osób używa tych słów zamiennie, ale czy na pewno jest to prawidłowe? Sprawdźmy!
Kabaczek i cukinia to to samo
Zarówno kabaczek, jak i cukinia to odmiany dyni zwyczajnej, przy czym cukinia (nazwa ta pochodzi od włoskiego zuccini) jest odmianą kabaczka, która została wyhodowana we Włoszech. Jak to wygląda w przypadku kulinariów? Cukinia często jest nazywana zamiennie kabaczkiem. I jest to poprawne. Chodzi tu o okres jej dojrzewania. Cukinia jest po prostu warzywem młodszym, jędrniejszym i posiada mniejsze pestki. Ma też łagodniejszy, lekko słodki smak. Kabaczek jest przerośniętą cukinią. Jego pestki są większe a miąższ silnie rozwinięty.
Podczas gdy cukinia zwykle ma ok. 20-22 cm długości, kabaczek jest od niej nieco dłuższy. Kolory tych warzyw zależą od odmiany. W warzywniakach i na targach spotkamy kabaczki w kolorze żółtym i zielonym, a cukinia zwykle jest zielona.
Dlaczego warto jeść cukinię i kabaczek?
Kabaczek i cukinia to smaczne i delikatne warzywa, które warto jeść jak najczęściej. Nie tylko są niskokaloryczne (100 gramów kabaczka zawiera tylko około 16 kalorii) i lekkostrawne, ale też mają sporo witaminy C i korzystne dla naszego zdrowia przeciwutleniacze.
Zobacz także:
Jak wykorzystać cukinię i kabaczek w daniach?
Istnieje mnóstwo ciekawych przepisów z wykorzystaniem cukinii i kabaczków.
Kabaczki możemy:
Są też tacy, którzy spożywają je na surowo z dodatkiem soli i ulubionych przypraw.
Cukinia również ma ciekawe zastosowanie w kuchni.
Można ją:
A wy jak najczęściej jadacie cukinię i kabaczek?
Źródło: twojogrodek.pl