Już za nieco ponad miesiąc Tłusty Czwartek. W tym dniu każdy z nas będzie się zajadał pączkami, faworkami i innymi słodkimi smakołykami. Tłusty Czwartek to święto ruchome, które rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, tuż przed Wielkim Postem. Tego dnia Polacy już od wczesnych godzin porannych stoją w kolejkach do cukierni. Nie brakuje też tych, którzy wolą przygotować słodkie przysmaki samodzielnie w domu.

Jeśli planujecie w tym roku usmażyć faworki, możecie przygotować ciasto wcześniej, aby zaoszczędzić nieco czasu podczas ich przygotowywania. Należy jednak pamiętać o jednej rzeczy.

Czy ciasto na faworki można przygotować dzień wcześniej?

Przygotowanie faworków jest bardzo pracochłonne. Trzeba odpowiednio wyrobić ciasto, dobrze je rozwałkować, podzielić na części, powycinać z nich paski a następnie nadać im odpowiedni kształt i je usmażyć. Czy da się jakoś ułatwić sobie pracę? Tak – wystarczy, że przygotujecie ciasto wcześniej.

Ciasto na faworki możecie przygotować dzień wcześniej a nawet kilka dni wcześniej. Trzeba jednak pamiętać o jego odpowiednim przechowywaniu, aby się nie wysuszyło.

Zobacz także:

  1. Po zagnieceniu i zbiciu ciasta, szczelnie je owińcie i umieśćcie w zamykanym pojemniku na żywność.
  2. Następnie włóżcie je do lodówki.
  3. Następnego dnia wyjmijcie ciasto z lodówki i odłóżcie je na co najmniej godzinę, aby osiągnęło pokojową temperaturę.
  4. Możecie lekko zbić ciasto wałkiem, żeby je napowietrzyć. 
  5. Ciasto nadaje się do wałkowania i dalszego przygotowywania.

Czy ciasto na faworki można zamrozić?

Jeśli przygotowaliście wcześniej ciasto na faworki, może ono spędzić w lodówce ok. 2 dni. Jeśli zrobicie je znacznie wcześniej, możecie je zamrozić.

Po rozmrożeniu ciasta należy je napowietrzyć i przystąpić do przygotowywania faworków. Zamiast tradycyjnego zbijania ciasta wałkiem, możecie wykorzystać inny trik. Wystarczy takie ciasto kilkakrotnie rozwałkować, złożyć i jeszcze raz rozwałkować. 

Źródło: beszamel.se.pl