Czy chorując na nadciśnienie można pić kawę? Zaskakujące fakty
AdobeStock
Newsy

Czy chorując na nadciśnienie, można pić kawę? Zaskakujące fakty

Cierpicie na nadciśnienie i ograniczacie z tego powodu picie kawy? Sprawdźcie, czy to ma sens.
Katarzyna Wyborska
czerwiec 04, 2021

Ilu z was zdarzyła się taka sytuacja? Zaczęliście się gorzej czuć, więc wybraliście się do lekarza, a tam diagnoza – nadciśnienie tętnicze. Wydawałoby się, że jednym z produktów odradzanych przy nadciśnieniu jest kawa. Miłośnicy tego napoju z pewnością nie mogą sobie wyobrazić poranka bez filiżanki kawy, jak więc sobie poradzić w tej sytuacji? Zaskakujące będą dla was wyniki badań prof. J.M. Geleijnse z których wynika, że nadciśnieniowcy wcale nie muszą odmawiać sobie kawy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kawa może pomagać przy nadciśnieniu?

Przez wiele lat prowadzono badania nad wpływem picie kawy na nadciśnienie. Okazuje się, że regularne spożywanie tego napoju nie tylko nie pogarsza stanu osoby cierpiącej na nadciśnienie, ale nawet go polepsza! Picie około 4 filiżanek kawy dziennie może wręcz chronić przed nadciśnieniem – zwłaszcza kobiety. Co więcej, to osoby nie pijające w ogóle kawy są obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na nadciśnienie!

Zobacz także

Ile kawy dziennie można wypić przy nadciśnieniu?

Przeprowadzono także badanie na ponad 200 tys. osób, z czego 20% stanowili chorzy na nadciśnienie. Wyniki badania wykazały, że nie ma żadnego związku między ilością wypijanej kawy a chorowaniem na podwyższone ciśnienie krwi. Badani spożywali do 3 filiżanek kawy dziennie, 1 filiżankę albo nie pili kawy w ogóle. Jednak te ilości w ogóle nie wpłynęły na zwiększenie lub zmniejszenie zachorowania na nadciśnienie.

Nie można jednak zapominać o maksymalnej, bezpiecznej dziennej dawce kawy. Według  Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wynosi ona 400 mg kofeiny dziennie, czyli od 3 do 5 filiżanek kawy.

Kawa w profilaktyce chorób serca

Nie dość, że kawa nie przyczynia się do rozwinięcia chorób serca, to może wręcz zmniejszać ryzyko ich wystąpienia. Picie kawy wspomaga układ sercowo-naczyniowy i bardzo poleca się ją osobom, które cierpią na niskie ciśnienie krwi i migreny. Natomiast picie 3 filiżanek kawy każdego dnia może się przyczynić do niższego ryzyka śmierci z powodu choroby serca – nawet o 20%!

Kiedy pić kawę?

Ważna jest jednak nie tylko ilość, ale także pora picia kawy. Spożywanie tego napoju w trakcie posiłku może zmniejszyć wchłanianie witamin znajdujących się w jedzeniu, dlatego zaleca się, by pić kawę minimum 1 godzinę przed lub po posiłku.

Nie powinno się także pić kawy kilka godzin przed snem, ponieważ może to powodować problemy z zasypianiem. Ostatnią filiżankę kawy powinniście wypić minimum 6 godzin przed położeniem się spać. Najlepiej zaś jest pić kawę w godzinach 9:00-11:30 oraz 13:30-17:00, gdy poziom kortyzolu (hormonu stresu) jest obniżony.

Czytaj także:

Komentarze
kawa czy zdrowa
AdobeStock
Newsy Pijecie rano kawę? W takim razie z pewnością popełniacie ten ogromny błąd
Kawa jest bardzo zdrowa, jednak trzeba wiedzieć jak ją pić. Popularny błąd sprawia, że kawa znacznie słabiej was pobudza, a do tego może być szkodliwa.
Katarzyna Wyborska
grudzień 20, 2020

Wielu z was pewnie zaczyna każdy poranek od filiżanki kawy. Czarna, z mlekiem, rozpuszczalna czy parzona – każdy ma na nią swój sposób! Można się spierać co do tego która jest smaczniejsza lub zdrowsza, jednak z pewnością większość Polaków bez kawy po prostu nie może żyć. Towarzyszy nam codziennie, zarówno rano, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi. Może naprawdę zaszkodzić, zwłaszcza wtedy, gdy pijecie ją o poranku! Dowiedzcie się, kiedy kawa jest szkodliwa i co robić, by zminimalizować jej negatywne oddziaływanie na organizm. Zaraz po tym, gdy się obudzicie, w waszym ciele jest bardzo wysoki poziom hormonu stresu – kortyzolu. Motywuje on nas do działania i dodaje energii. Dlatego jeżeli zaraz po pobudce sięgacie po filiżankę kawy, bardzo szybko możecie się uodpornić na działanie kofeiny! Dzieje się tak z bardzo prostej przyczyny. Chwilę po wstaniu z łóżka jesteście pobudzeni dzięki działaniu kortyzolu. Jeżeli dołożycie do tego kofeinę, to praktycznie nie odczujecie jej działania. Za to szybko się od niej uzależnicie i z czasem będziecie potrzebowali mocniejszej kawy, by się obudzić. Kiedy więc należy pić kawę? Najlepiej w godzinach 9 – 11 rano, ponieważ właśnie wtedy spada poziom kortyzolu. Gdy poczujecie, że robicie się senni to znak, że czas na filiżankę kawy! Jak i kiedy pić kawę? Każdy, kto choć raz wypił za dużo kawy na raz dobrze wie, jak bardzo nieprzyjemne jest takie doświadczenie. Mdłości, kołatanie serca i pocenie się nie brzmi zbyt zachęcająco. Jeśli bardzo lubicie kawę i nie chcecie sobie odmawiać tej przyjemności kilka razy w ciągu dnia, to róbcie sobie słabszą wersję tego napoju. Jest to również zdrowsze – o wiele lepsze dla organizmu jest powolne picie słabszej kawy niż wlanie w siebie filiżanki bardzo mocnego espresso. Nie dość, że nie odczujecie wtedy...

Przeczytaj
kawa czy zdrowa
AdobeStock
Newsy Pijesz w ten sposób kawę? Ten błąd może cię naprawdę sporo kosztować
Choć udowodniono, że kawa ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, to bardzo ważne jest też to, w jaki sposób ją pijemy - a nie każdy jest prawidłowy!
Katarzyna Wyborska
grudzień 14, 2020

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki lub kubka pachnącej kawy. Stawia na nogi, dodaje energii i po prostu dobrze smakuje. Jednak okazuje się, że codzienna kawa może wcale nie być taka zdrowa, jak się nam wydawało! Wszystko zależy od tego, w jaki sposób ją pijemy. Sprawdźcie, czy wy też popełniacie te błędy – mogą mieć one naprawdę zły wpływ na wasze zdrowie! Jak pić kawę? Sporo osób przyznaje się do tego, że nie jedzą śniadań. Śpieszą się do pracy, mają dużo do zrobienia i nie wystarcza im czasu na przygotowanie porannego posiłku. Trudno sobie wyobrazić, jak można pracować z burczącym brzuchem – jednak kto pije kawę ten dobrze wie, że jest to jak najbardziej możliwe! Poranny zastrzyk kofeiny hamuje uczucie głodu i dodaje energii, dzięki czemu łatwiej jest zapomnieć o śniadaniu. Niestety, taki zwyczaj picia kawy jest bardzo niezdrowy! Badania wykazują, że jeśli codziennie robimy sobie filiżankę kawy tuż po wstaniu z łóżka, to szybko się uodpornimy na jej działanie, które z czasem będzie coraz słabsze. Dlaczego? Otóż zaraz po obudzeniu poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu, jest wysoki. Dodatkowe podnoszenie ciśnienia za pomocą kawy niewiele daje, ponieważ i tak jesteśmy wtedy pobudzeni. Dlatego zaleca się, aby pierwszą kawę wypić dopiero około godziny 10 (zakładając, że wstajemy o 6-7 rano). Właśnie wtedy poziom kortyzolu obniża się, a my stajemy się lekko senni. Wpływ kawy na zdrowie Zwyczaj picia kawy na czczo jest niezdrowy z jeszcze jednego powodu – po całej nocy żołądek jest wypełniony jedynie sokami żołądkowymi. Wlewając w niego kawę dodatkowo podrażniamy ten delikatny organ, a wieloletnie picie kawy w ten sposób może doprowadzić do bólów żołądka, wrzodów i innych problemów. Jeszcze gorzej, jeżeli dodajemy do tego napoju cukier –...

Przeczytaj
Kawa z mlekiem
Pixabay/Gabe Raggio
Newsy Pijesz kawę z mlekiem? To duży błąd, który źle wpływa na twoje zdrowie
Pod żadnym pozorem nie dolewaj mleka do kawy. Pozornie niewinny nawyk może ci zaszkodzić. Wyjaśniamy dlaczego.
Aleksandra Jaworska
grudzień 07, 2020

Każdego dnia na świecie ludzie wypijają ponad trzy miliardy filiżanek kawy. Największe spożycie w przeliczeniu na jednego mieszkańca odnotowuje się w Skandynawii. W Polsce konsumpcja oceniana jest na poziomie 1-1,5 filiżanki dziennie. Oznacza to, że spożywamy nawet do 3 kg kawy rocznie. Więcej kofeiny Większość wypijanej kawy pochodzi z odmian Robusta lub Arabica. Aż 70% światowej produkcji przypada na odmianę Arabica, aromatyczną i łagodną w smaku. Robusta pochodzi z Azji południowo-wschodniej oraz Brazylii, ma nieco gorzkawy smak i zawiera ok. 50% więcej kofeiny niż Arabica. Kawa z wyższej półki Najdroższa kawa na świecie wydobywana jest z odchodów Łaskunów. Kawa kopi luwak kosztuje około tysiąca euro za kilogram! W polskich kawiarniach za filiżankę tego napoju zapłacimy 100 złotych. Znajdziemy ją w kilku miejscach na mapie świata. Każdorazowo będziemy musieli za nią słono zapłacić. Biała klasyczna Lubicie smak latte czy cappucciono? Nie dziwimy się, klasycznej białej kawie zwyczajnie trudno się oprzeć. Najlepiej smakuje ze spienionym mlekiem i odrobiną cynamonu. To proste przyzwyczajenie wiąże się jednak z nieprzyjemnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Co prawda o kofeinie wciąż mówi się dobrze, przypisując jej pobudzanie układu nerwowego, wpływanie na koncentrację, usprawnianie mózgu, poprawianie pamięci długotrwałej i zmniejszenie ryzyka zachorowania na Alzheimera. W końcu kofeina ma wiele zalet, m.in. stymuluje produkcję serotoniny.  Niekorzystne połączenie Łączenie niektórych produktów, nawet z reguły zdrowych, może się okazać fiaskiem. Tego typu miksturą jest dodawanie mleka do codziennej porcji kawy. Najlepiej przyzwyczajenie porzucić. Ciekawi dlaczego? Kawa z mlekiem przede wszystkim tuczy. Gorący napój w postaci kawy lub herbaty ma dokładnie zero kalorii. Dodanie do...

Przeczytaj
Kawa i zielona herbata
rukawajung/Adobe Stock
Zdrowie Niezwykłe odkrycie na temat kawy i zielonej herbaty! Szok, co się stanie, jeśli będziesz je pić razem!
Takiego połączenia z korzyścią dla naszego zdrowia nikt by się chyba nie spodziewał. Okazuje się, że miks kawy i zielonej herbaty to świetne rozwiązanie dla diabetyków.
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Spokojnie, nie chodzi tutaj o żadną okropną mieszankę tych dwóch, swoją drogą bardzo smacznych, napojów. Po prostu wystarczy regularnie pić 4 lub więcej szklanek zielonej herbaty i 2 lub więcej filiżanek kawy. Efekty zaskoczą każdego. Jak donosi medyczne wydawnictwo BMJ Open Diabetes Reaserch & Care – picie takiego zestawu wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny u cukrzyków chorych na cukrzycę typu 2. Naukowcy badali w Japonii wpływ obydwu napojów na organizm diabetyków zarówno łącznie, jak i osobno – okazało się, że to nietypowe połączenie daje zdumiewające wyniki. Po przeprowadzeniu badania na próbie ok. 5 tysięcy Japończyków, badacze orzekli, że picie przynajmniej 4 szklanek zielonej herbaty i co najmniej 2 filiżanek kawy zmniejsza ryzyko śmierci aż o 63% dla diabetyków w stosunku do osób niestosujących takiego typu połączenia. Naukowcy zastrzegają jednak, że było to badanie wyłącznie obserwacyjne. Co to oznacza? Otóż badacze nie byli w stanie orzec, co jest przyczyną takiego stanu rzeczy – opierali się w swoich badaniach jedynie o ankiety wypełniane przez osoby biorące udział w teście. Źródła: zdrowie.wprost.pl, sciencedaily.com

Przeczytaj