Czy chorując na nadciśnienie można pić kawę? Zaskakujące fakty
AdobeStock
Newsy

Czy chorując na nadciśnienie, można pić kawę? Zaskakujące fakty

Cierpicie na nadciśnienie i ograniczacie z tego powodu picie kawy? Sprawdźcie, czy to ma sens.

Ilu z was zdarzyła się taka sytuacja? Zaczęliście się gorzej czuć, więc wybraliście się do lekarza, a tam diagnoza – nadciśnienie tętnicze. Wydawałoby się, że jednym z produktów odradzanych przy nadciśnieniu jest kawa. Miłośnicy tego napoju z pewnością nie mogą sobie wyobrazić poranka bez filiżanki kawy, jak więc sobie poradzić w tej sytuacji? Zaskakujące będą dla was wyniki badań prof. J.M. Geleijnse z których wynika, że nadciśnieniowcy wcale nie muszą odmawiać sobie kawy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kawa może pomagać przy nadciśnieniu?

Przez wiele lat prowadzono badania nad wpływem picie kawy na nadciśnienie. Okazuje się, że regularne spożywanie tego napoju nie tylko nie pogarsza stanu osoby cierpiącej na nadciśnienie, ale nawet go polepsza! Picie około 4 filiżanek kawy dziennie może wręcz chronić przed nadciśnieniem – zwłaszcza kobiety. Co więcej, to osoby nie pijające w ogóle kawy są obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na nadciśnienie!

Zobacz także
 „Lubiłam wyjadać kawowe fusy z filiżanek” Internauci wspominają ulubione potrawy z dzieciństwa

„Lubiłam wyjadać kawowe fusy z filiżanek” Internauci wspominają ulubione potrawy z dzieciństwa

Polscy rolnicy zaczną uprawiać kawę?! Kawowy przedsiębiorca zaskakuje swoją śmiałą wizją

Polscy rolnicy zaczną uprawiać kawę?! Kawowy przedsiębiorca zaskakuje swoją śmiałą wizją

Ile kawy dziennie można wypić przy nadciśnieniu?

Przeprowadzono także badanie na ponad 200 tys. osób, z czego 20% stanowili chorzy na nadciśnienie. Wyniki badania wykazały, że nie ma żadnego związku między ilością wypijanej kawy a chorowaniem na podwyższone ciśnienie krwi. Badani spożywali do 3 filiżanek kawy dziennie, 1 filiżankę albo nie pili kawy w ogóle. Jednak te ilości w ogóle nie wpłynęły na zwiększenie lub zmniejszenie zachorowania na nadciśnienie.

Nie można jednak zapominać o maksymalnej, bezpiecznej dziennej dawce kawy. Według  Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wynosi ona 400 mg kofeiny dziennie, czyli od 3 do 5 filiżanek kawy.

Kawa w profilaktyce chorób serca

Nie dość, że kawa nie przyczynia się do rozwinięcia chorób serca, to może wręcz zmniejszać ryzyko ich wystąpienia. Picie kawy wspomaga układ sercowo-naczyniowy i bardzo poleca się ją osobom, które cierpią na niskie ciśnienie krwi i migreny. Natomiast picie 3 filiżanek kawy każdego dnia może się przyczynić do niższego ryzyka śmierci z powodu choroby serca – nawet o 20%!

Kiedy pić kawę?

Ważna jest jednak nie tylko ilość, ale także pora picia kawy. Spożywanie tego napoju w trakcie posiłku może zmniejszyć wchłanianie witamin znajdujących się w jedzeniu, dlatego zaleca się, by pić kawę minimum 1 godzinę przed lub po posiłku.

Nie powinno się także pić kawy kilka godzin przed snem, ponieważ może to powodować problemy z zasypianiem. Ostatnią filiżankę kawy powinniście wypić minimum 6 godzin przed położeniem się spać. Najlepiej zaś jest pić kawę w godzinach 9:00-11:30 oraz 13:30-17:00, gdy poziom kortyzolu (hormonu stresu) jest obniżony.

Czytaj także:

Kiedy najlepiej wypić pierwszą kawę? Większość osób popełnia wielki błąd
Pixabay
Newsy
Kiedy najlepiej wypić pierwszą kawę? Większość osób popełnia wielki błąd
Pijecie kawę tuż po obudzeniu czy najpierw czekacie aż zjecie śniadanie? Sprawdźcie o której godzinie najlepiej jest wypić pierwszą kawę.

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Uwielbiana jest nie tylko z uwagi na jej smak, ale też dzięki temu, że wspaniale pobudza i daje energię na rozpoczynający się nowy dzień. Jak prawidłowo pić kawę, aby zmaksymalizować jej korzyści i zminimalizować skutki uboczne? Kiedy najlepiej wypić pierwszą kawę? Wiele osób sięga po filiżankę tego kofeinowego napoju natychmiast po przebudzeniu, podczas gdy inni uważają, że korzystniej jest wstrzymać się z tym przez kilka godzin. Kto ma rację? Cóż, picie kawy tuż po wstaniu z lóżka nie jest dla nas dobre. Niestety, robi tak większość amatorów picia kawy. Zdaniem naukowców, pita w ten sposób kawa może powodować drastyczny spadek energii – o żadnym pobudzeniu nie ma nawet mowy. Zatem kiedy najlepiej jest wypić pierwszą filiżankę kawy? Według ekspertów, pierwszą kawę powinniśmy wypić w godzinach 10-12 lub 14-17, a w przypadku osób, które wstają wcześnie rano - około 9:00. Dlaczego? Kiedy się obudzimy – a większość z nas robi to około 7:00-9:00 rano, w naszym organizmie produkowane są największe ilości hormonu stresu – kortyzolu. Picie kawy, gdy poziom kortyzolu jest szczytowy, może dodatkowo zwiększyć poziom tego hormonu. Podwyższony poziom kortyzolu przez długi czas może osłabiać układ odpornościowy, powodując problemy zdrowotne. Uważa się więc, że najlepszą porą na wypicie kawy jest 10:00-12:00, kiedy poziom kortyzolu u większości ludzi jest niższy.  Jaka ilość kawy jest bezpieczna? Kolejnym powodem dla którego lepiej nie pić kawy zaraz po przebudzeniu jest to, że picie mocnej kawy na pusty żołądek, bez śniadania, bardzo podwyższa poziom cukru we krwi, co może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. A ile kawy można spodziewać dziennie?  Zdrowe osoby...

Zaskakujące odkrycie dotyczące kawy. Wszyscy się mylili
AdobeStock
Newsy
Zaskakujące odkrycie dotyczące kawy. Wszyscy się mylili
Kiedyś odradzana, dziś rekomendowana przez ekspertów. Prof. Mirosław Jarosz wyjaśnia, dlaczego warto pić kawę.

Zapomnijcie o wszystkich negatywnych informacjach na temat kawy, jakie słyszeliście. Ekspert przekonuje, że regularne spożywanie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego czy niektóre nowotwory. Z tego względu nazwał ją nawet „wschodzącą gwiazdą prewencji chorób”. Prozdrowotne właściwości kawy Profesor Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza uważa, że powinno się włączyć kawę do codziennego sposobu żywienia ze względu na jej szereg prozdrowotnych właściwości.  – Zaskakujące jest też to, że wykazano związek kawy ze zmniejszonym ryzykiem chorób neurodegeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego, takich jak Alzheimer i choroba Parkinsona – powiedział prof. Jarosz.  Okazuje się, że picie już 3 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera o 65 procent. Z kolei możliwość wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego spada o 21 procent u osób spożywających kawę regularnie.  Na uwagę zasługuje nie tylko kofeina, ale i polifenole znajdujące się w kawie. O 25 procent zmniejszają ono ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.  Prof. Jarosz obala mity dotyczące kawy Profesor Mirosław Jarosz jest wielkim zwolennikiem picia kawy dla zdrowia, dlatego zwraca uwagę na szkodliwe mity krążące wokół tego napoju: – W społeczeństwie funkcjonują trzy główne mity na temat kawy, które nie mają uzasadnienia. Po pierwsze, mówi się, że kawa powoduje wzrost ciśnienia tętniczego, że jest odpowiedzialna za nadciśnienie tętnicze. Po drugie, że kawa odwadnia, i trzeci mit – że powoduje utratę magnezu. Nic z tego nie jest prawdą, to zostało już obalone w licznych badaniach naukowych. Ile kawy dziennie należy pić?...

Ten sposób parzenia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy. Jest  tylko 1 warunek
Adobe Stock
Newsy
Ten sposób parzenia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy. Jest tylko 1 warunek
Lubicie kawę i pijecie ją codziennie ze względu na smak i korzyści zdrowotne? Sprawdźcie czy lepiej pić kawę filtrowaną czy gotowaną. I czego nie należy do niej dodawać.

Kawa ma udowodnione działanie przeciwcukrzycowe. Polega ono na tym, że zawarte w kawie polifenole stymulują w organizmie człowieka główny hormon jelitowy, który odpowiada między innymi za wydzielanie insuliny po posiłku. Wydłużenie aktywności tego hormonu osłabia ryzyko rozwoju cukrzycy. Jednak działanie kawy, aby było skuteczne, nie powinno być niwelowane dodatkami. Wyjaśniamy, jaka kawa działa najlepiej i jakich dodatków unikać. Jaki sposób parzenia kawy wybrać? Szwedzcy naukowcy Uniwersytetu Technicznego Chalmersa w Göteborgu oraz uniwersytetu w Umea, postanowili zbadać różnice występujące pomiędzy różnymi sposobami parzenia kawy. Przyjrzeli się dwóm wybranym, najpopularniejszym w ich kraju i zbadali właściwości dwóch rodzajów kawy. Kawy z ekspresu przelewowego. To najczęściej używany w Skandynawii sposób parzenia kawy. Parzenie polega na filtrowaniu naparu. Podczas tej metody parzenia, odfiltrowywane są diterpeny, natomiast pozostają w naparze cząsteczki kofeiny czy substancji fenolowych, które dają korzyści zdrowotne.  Kawy parzonej po turecku. Ten rodzaj parzenia polega na zalaniu wrzątkiem świeżo zmielonych ziaren kawy lub gotowaniu ich w małych, miedzianym tygielku. Tak zaparzona kawa zawiera dużo diteprenów, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych. Badanie było prowadzone przez wiele lat, od 1991 r. do 2005 r. W tym czasie część badanych zachorowała na cukrzycę, co potwierdziło wyniki interpretowane przez naukowców.  Jakie były wnioski końcowe? Osoby pijące od 2 do 3 filiżanek kawy z ekspresu przelewowego dziennie, miały o 60% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 niż te, które piły jedną i mniej filiżanek kawy. W grupie pijących kawę po turecku nie...

kawa czy zdrowa
AdobeStock
Newsy
Pijecie rano kawę? W takim razie z pewnością popełniacie ten ogromny błąd
Kawa jest bardzo zdrowa, jednak trzeba wiedzieć jak ją pić. Popularny błąd sprawia, że kawa znacznie słabiej was pobudza, a do tego może być szkodliwa.

Wielu z was pewnie zaczyna każdy poranek od filiżanki kawy. Czarna, z mlekiem, rozpuszczalna czy parzona – każdy ma na nią swój sposób! Można się spierać co do tego która jest smaczniejsza lub zdrowsza, jednak z pewnością większość Polaków bez kawy po prostu nie może żyć. Towarzyszy nam codziennie, zarówno rano, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi. Może naprawdę zaszkodzić, zwłaszcza wtedy, gdy pijecie ją o poranku! Dowiedzcie się, kiedy kawa jest szkodliwa i co robić, by zminimalizować jej negatywne oddziaływanie na organizm. Zaraz po tym, gdy się obudzicie, w waszym ciele jest bardzo wysoki poziom hormonu stresu – kortyzolu. Motywuje on nas do działania i dodaje energii. Dlatego jeżeli zaraz po pobudce sięgacie po filiżankę kawy, bardzo szybko możecie się uodpornić na działanie kofeiny! Dzieje się tak z bardzo prostej przyczyny. Chwilę po wstaniu z łóżka jesteście pobudzeni dzięki działaniu kortyzolu. Jeżeli dołożycie do tego kofeinę, to praktycznie nie odczujecie jej działania. Za to szybko się od niej uzależnicie i z czasem będziecie potrzebowali mocniejszej kawy, by się obudzić. Kiedy więc należy pić kawę? Najlepiej w godzinach 9 – 11 rano, ponieważ właśnie wtedy spada poziom kortyzolu. Gdy poczujecie, że robicie się senni to znak, że czas na filiżankę kawy! Jak i kiedy pić kawę? Każdy, kto choć raz wypił za dużo kawy na raz dobrze wie, jak bardzo nieprzyjemne jest takie doświadczenie. Mdłości, kołatanie serca i pocenie się nie brzmi zbyt zachęcająco. Jeśli bardzo lubicie kawę i nie chcecie sobie odmawiać tej przyjemności kilka razy w ciągu dnia, to róbcie sobie słabszą wersję tego napoju. Jest to również zdrowsze – o wiele lepsze dla organizmu jest powolne picie słabszej kawy niż wlanie w siebie filiżanki bardzo mocnego espresso. Nie dość, że nie odczujecie wtedy...