Ile jedzenia marnujemy?

Nie wiedzieć czemu, brzydkie warzywa i owoce zaczęły być postrzegane jako odpadki. Ten problem dotyczy nie tylko Polaków, ale również ludzi na całym świecie. Bowiem okazuje się, że każdego roku ok. 60 milionów ton żywności ląduje na wysypiskach właśnie z tego powodu. 

Aby jeszcze lepiej zrozumieć skalę zagrożenia warto przytoczyć kolejne liczby. W końcu ponad 800 milionów ludzi na całym świecie wciąż jest niedożywionych. Wyrzucane do kosza warzywa i owoce pozwoliłyby nakarmić każdego z nich. Bowiem nieprawdą jest, że pomarszczone i obite produkty nie nadają się do jedzenia. Wręcz przeciwnie.

Czy brzydkie warzywa i owoce nadają się do jedzenia?

Specjaliści udowodnili, że pomarszczona, obita, a w przypadku bananów sczerniała żywność wciąż jest zdatna do jedzenia i zachowuje wszystkie, cenne wartości odżywcze. Ponadto, mówi się, że w niektórych przypadkach przejrzałe owoce są nawet zdrowsze. Nie należy ich więc wyrzucać!

Nie przejmujcie się wyglądem. W końcu brzydkich warzyw i owoców możecie użyć w swoich potrawach w taki sposób, by wasi goście tego nie zauważyli. Ziemniaki, marchewki czy pietruszki obrane, pokrojone i wrzucone do zupy będą smakować wybornie i nikt nie będzie podejrzewał, że przed obróbką były pomarszczone.

Zobacz także:

Podobnie w przypadku owoców. Wystarczy, że z obitych jabłek czy brzoskwini odetniecie brzydki fragment, a resztę użyjecie do ciasta lub innego deseru. Z kolei sczerniałego banana wystarczy, że obierzecie ze skórki i gotowe - doskonale nada się do bananowego chlebka. Pamiętajcie, że przejrzałe owoce możecie także mrozić. Tak przygotowane idealnie sprawdzą się do koktajli i soków.

Rozsądne zakupy kluczem do sukcesu

Jeśli mimo wszystko nie chcecie spożywać brzydkich produktów, starajcie się nie kupować warzyw i owoców na zapas. Podczas zakupów włóżcie do koszyka tylko tyle, ile na pewno zjecie w ciągu najbliższych 3 dni. 

Jeśli jednak nie chcecie co chwila urządzać sobie wyprawy do sklepu postarajcie się kupować zarówno produkty, które od razu nadają się do jedzenia, jak i takie, które potrzebują jeszcze kilku dni by dojrzeć. Wtedy zabezpieczycie się przed marnowaniem żywności.