brzydkie warzywa i owoce
Adobe Stock
Newsy

Czy brzydkie i pomarszczone warzywa i owoce są bezpieczne i nadają się do jedzenia?

Obite jabłka, pomarszczone marchewki, sczerniałe banany – w większości domów te produkty są po prostu wyrzucane do kosza. W ten sposób każdego roku marnuje się ok. 60 milionów ton warzyw i owoców. Eksperci apelują, żeby zaprzestać tych praktyk.
Weronika Kępa
styczeń 02, 2021
Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Ile jedzenia marnujemy?

Nie wiedzieć czemu, brzydkie warzywa i owoce zaczęły być postrzegane jako odpadki. Ten problem dotyczy nie tylko Polaków, ale również ludzi na całym świecie. Bowiem okazuje się, że każdego roku ok. 60 milionów ton żywności ląduje na wysypiskach właśnie z tego powodu. 

Aby jeszcze lepiej zrozumieć skalę zagrożenia warto przytoczyć kolejne liczby. W końcu ponad 800 milionów ludzi na całym świecie wciąż jest niedożywionych. Wyrzucane do kosza warzywa i owoce pozwoliłyby nakarmić każdego z nich. Bowiem nieprawdą jest, że pomarszczone i obite produkty nie nadają się do jedzenia. Wręcz przeciwnie.

Czy brzydkie warzywa i owoce nadają się do jedzenia?

Specjaliści udowodnili, że pomarszczona, obita, a w przypadku bananów sczerniała żywność wciąż jest zdatna do jedzenia i zachowuje wszystkie, cenne wartości odżywcze. Ponadto, mówi się, że w niektórych przypadkach przejrzałe owoce są nawet zdrowsze. Nie należy ich więc wyrzucać!

Nie przejmujcie się wyglądem. W końcu brzydkich warzyw i owoców możecie użyć w swoich potrawach w taki sposób, by wasi goście tego nie zauważyli. Ziemniaki, marchewki czy pietruszki obrane, pokrojone i wrzucone do zupy będą smakować wybornie i nikt nie będzie podejrzewał, że przed obróbką były pomarszczone.

Podobnie w przypadku owoców. Wystarczy, że z obitych jabłek czy brzoskwini odetniecie brzydki fragment, a resztę użyjecie do ciasta lub innego deseru. Z kolei sczerniałego banana wystarczy, że obierzecie ze skórki i gotowe - doskonale nada się do bananowego chlebka. Pamiętajcie, że przejrzałe owoce możecie także mrozić. Tak przygotowane idealnie sprawdzą się do koktajli i soków.

Rozsądne zakupy kluczem do sukcesu

Jeśli mimo wszystko nie chcecie spożywać brzydkich produktów, starajcie się nie kupować warzyw i owoców na zapas. Podczas zakupów włóżcie do koszyka tylko tyle, ile na pewno zjecie w ciągu najbliższych 3 dni. 

Jeśli jednak nie chcecie co chwila urządzać sobie wyprawy do sklepu postarajcie się kupować zarówno produkty, które od razu nadają się do jedzenia, jak i takie, które potrzebują jeszcze kilku dni by dojrzeć. Wtedy zabezpieczycie się przed marnowaniem żywności. 

Komentarze
Warzywa rozgotowane
Adobe Stock
Newsy Wasze warzywa są rozgotowane i mają „papkowaty” smak? Jest na to sposób. Wystarczy, że wrzucicie je do...
Nie ma nic gorszego podczas gotowania obiadu jak rozgotowane warzywa. Nigdy nie uda nam się zachęcić najmłodszych do jedzenia takiej papki!
Hubert Rój
grudzień 30, 2020

Mamy sposoby na odpowiednie gotowanie warzyw. Bez tego nie wyjdzie nam ani żaden sos, ani żadna sałatka. Rozgotowane warzywa to nie tylko wygląd paskudnej brei i kompletny brak jakiegokolwiek smaku. To także produkt zupełnie wypłukany z witamin i składników odżywczych. Mało wody, dużo smaku Nie ma co więc owijać w bawełnę. Zbyt długo gotowane warzywa zostawmy dla maleńkich dzieci, a także dla osób przechodzących rekonwalescencję po poważnych chorobach przewodu pokarmowego. Jeżeli nie mamy kłopotów zdrowotnych, powinniśmy jeść warzywa gotowane al dente. Czyli gotować je na ząb – tylko tyle, ile potrzeba by należycie zmiękły. Kolejną zasadą, którą należy bezwzględnie przestrzegać jest nieużywanie zbyt dużej ilości wody do gotowania. Naszą włoszczyznę na sosy, do sałatek i do zwykłych obiadów, powinniśmy gotować w jak najmniejszej ilości wody – dzięki temu unikniemy wypłukania witamin i składników odżywczych. Zdrowie i oszczędności Oprócz tego pamiętajmy jeszcze o jednej rzeczy. Gotowanie warzyw odbędzie się we właściwy sposób, jeżeli wrzucicie je do wrzącej wody. Zalewanie warzyw zimną wodą i następnie wstawianie ich na gaz to nawyk, który przyplątał się do nas wraz z gotowaniem ziemniaków. Takie podejście nie robi dobrze naszym warzywom. Ugotują się tak jak należy, kiedy wrzucimy je do gorącej wody. Przy okazji zaoszczędzimy na czasie. Na gazie zaoszczędzimy także, gdy przykryjemy gotujące się warzywa pokrywką i nieco zmniejszymy gaz na kuchence.

Przeczytaj