brzydkie warzywa i owoce
Adobe Stock
Newsy

Czy brzydkie i pomarszczone warzywa i owoce są bezpieczne i nadają się do jedzenia?

Obite jabłka, pomarszczone marchewki, sczerniałe banany – w większości domów te produkty są po prostu wyrzucane do kosza. W ten sposób każdego roku marnuje się ok. 60 milionów ton warzyw i owoców. Eksperci apelują, żeby zaprzestać tych praktyk.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile jedzenia marnujemy?

Nie wiedzieć czemu, brzydkie warzywa i owoce zaczęły być postrzegane jako odpadki. Ten problem dotyczy nie tylko Polaków, ale również ludzi na całym świecie. Bowiem okazuje się, że każdego roku ok. 60 milionów ton żywności ląduje na wysypiskach właśnie z tego powodu. 

Aby jeszcze lepiej zrozumieć skalę zagrożenia warto przytoczyć kolejne liczby. W końcu ponad 800 milionów ludzi na całym świecie wciąż jest niedożywionych. Wyrzucane do kosza warzywa i owoce pozwoliłyby nakarmić każdego z nich. Bowiem nieprawdą jest, że pomarszczone i obite produkty nie nadają się do jedzenia. Wręcz przeciwnie.

Czy brzydkie warzywa i owoce nadają się do jedzenia?

Specjaliści udowodnili, że pomarszczona, obita, a w przypadku bananów sczerniała żywność wciąż jest zdatna do jedzenia i zachowuje wszystkie, cenne wartości odżywcze. Ponadto, mówi się, że w niektórych przypadkach przejrzałe owoce są nawet zdrowsze. Nie należy ich więc wyrzucać!

Nie przejmujcie się wyglądem. W końcu brzydkich warzyw i owoców możecie użyć w swoich potrawach w taki sposób, by wasi goście tego nie zauważyli. Ziemniaki, marchewki czy pietruszki obrane, pokrojone i wrzucone do zupy będą smakować wybornie i nikt nie będzie podejrzewał, że przed obróbką były pomarszczone.

Podobnie w przypadku owoców. Wystarczy, że z obitych jabłek czy brzoskwini odetniecie brzydki fragment, a resztę użyjecie do ciasta lub innego deseru. Z kolei sczerniałego banana wystarczy, że obierzecie ze skórki i gotowe - doskonale nada się do bananowego chlebka. Pamiętajcie, że przejrzałe owoce możecie także mrozić. Tak przygotowane idealnie sprawdzą się do koktajli i soków.

Rozsądne zakupy kluczem do sukcesu

Jeśli mimo wszystko nie chcecie spożywać brzydkich produktów, starajcie się nie kupować warzyw i owoców na zapas. Podczas zakupów włóżcie do koszyka tylko tyle, ile na pewno zjecie w ciągu najbliższych 3 dni. 

Jeśli jednak nie chcecie co chwila urządzać sobie wyprawy do sklepu postarajcie się kupować zarówno produkty, które od razu nadają się do jedzenia, jak i takie, które potrzebują jeszcze kilku dni by dojrzeć. Wtedy zabezpieczycie się przed marnowaniem żywności. 

Dlaczego warto kupować brzydkie warzywa owoce? Nie tylko dlatego, że są zdrowe
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego warto kupować brzydkie warzywa i owoce? Nie tylko dlatego, że są zdrowe
Nie wszystkie płody rolne są piękne, równe i idealnie wybarwione. Niektóre marchewki są krzywe, a ziemniaki małe. Czy to znaczy, że nie nadają się do jedzenia? Nic podobnego.

Sprawdźcie, czy tak jak większość ludzi, wchodząc do sklepu myślicie stereotypami. Czy podchodząc do działu z warzywami przebieracie pomidory i wybieracie tylko najlepsze okazy, wkładacie do torby tylko równe ziemniaki, idealnie podłużne ogórki i nienagannie okrągłe buraki? A myślicie przy tym, że jeśli coś jest ładne, to jest też dobre? To błąd. Podpowiadamy jak zacząć dobrze myśleć o brzydkich owocach i warzywach Chrońcie jedzenie przed marnowaniem i wybierajcie brzydkie okazy Brzydkie jabłka czy krzywe marchewki są tak samo dobre jak ich perfekcyjne odpowiedniki. Przygotujecie z nich tak samo smaczne, zdrowe i pełnowartościowe dania. Krzywą marchewkę czy niewymiarowe ziemniaki także można obrać, pokroić w kostkę i nikt z domowników nawet się nie zorientuje, że je zupę przyrządzoną z krzywych marchewek, pietruszek z wieloma odrostami, i dodatkiem ziemniaków, z których każdy był innej wielkości. A może właśnie dobrze jest wiedzieć, że zjadacie pizzę z dodatkiem pomidorów o niestworzonych kształtach? Dla niektórych świadome kupowanie brzydkich płodów rolnych może być powodem do dumy, bo: Chronicie żywność przed marnowaniem Wspieracie lokalne rolnictwo Dajecie przykład innym i włączacie się w globalne akcje dobrego wykorzystania zasobów Ziemi Mniej płacicie za pełnowartościowa żywność Firmy i organizacja przeciwdziałające marnowaniu żywności W Polsce i na całym świecie powstają organizacje, które zajmują się promowaniem żywności, niespełniającej wymogów estetycznych. W światowym handlu istnieją przepisy, które do importów i masowej sprzedaży dopuszczają jedynie płody rolne spełniające określone wymagania np. marchewka ma być prosta i mieć odpowiednią długość. Tylko takie okazy mają szansę być sprzedane, pozostałe...

Nie uwierzycie, ile warte były dwa japońskie melony! Można za to kupić luksusowy samochód
Pixabay
Newsy
Nie uwierzycie, ile warte były dwa japońskie melony! Można za to kupić luksusowy samochód!
Dwa melony klasy premium zostały sprzedane za 2,7 mln jenów japońskich! Ile to w złotówkach? Można za to kupić doskonały samochód!

Luksusowa licytacja na wyspie Hokkaido (Japonia) oferowała na sprzedaż dwa melony z unikalnej odmiany rosnącej wyłącznie w pobliżu Sapporo. Ten konkretny gatunek owoców uznawany jest za jeden z najdroższych na całym świecie! Ile za nie zapłacono? Kolosalna cena za dwa melony Cena melonów tej odmiany została w tym roku sprzedana za… aż 23 razy większą kwotę niż rok temu. Nie jest to dalej rekordowa cena. Tegoroczny kupiec zapłacił za dwa melony 2,7 mln jenów, czyli… 91,5 tys. zł. Dwa lata temu parę takich samych owoców zlicytowano za niecałe 170 tys. zł! Głośna licytacja często przeprowadzana jest przez bogatych Japończyków w celach reklamowych. W tym roku kupcem została firma produkująca pokarm dla niemowląt – Hokkaido Products Ltd. Licytowałem w nadziei na zachęcenie rolników - powiedział prezes firmy, który chciał w ten sposób wesprzeć hodowców. Prezes firmy nie zamierza jednak spożyć melonów samodzielnie… Przekaże je 10 rodzinom za pomocą sieci społecznościowych. Nawet producentom tych najdroższych owoców, dała się we znaki pandemia koronawirusa - co jeść, żeby podnieść odporność podczas pandemii koronawirusa?  102 rolników z lokalnych okolic, ma w tym roku na sprzedaż aż 1675 ton melonów wartych aż… ponad 73 mln złotych! Japan premium melons go for $24,800 after virus slump https://t.co/L1ksGdejtK — MSN (@MSN) May 24, 2021 Hodowcy owoców w pandemii Pandemia koronawirusa naraziła wielu producentów owoców i warzyw na straty, a także wymusiła na wielu z nich podążanie za nowymi technologiami, które mogą pomóc pozyskać nowych klientów. Jakiś czas temu pisaliśmy np. o sadowniku, który sprzedaje owoce w automacie . W tym ciężkim czasie...

ulubione warzywa Polaków
Adobe Stock
Newsy
Ulubione warzywo Polaków? Kantar podaje dane. Zdziwieni czy niekoniecznie?
Wciąż jemy za mało warzyw i owoców - wynika z badań przeprowadzonych przez Kantar Public. Jeśli już po nie sięgamy, robimy to najczęściej podczas obiadu. Mamy też bardzo tradycyjne upodobania - wybieramy krajowe warzywa i owoce i to właśnie je najbardziej lubimy.

Zaskakiwać może to, że najrzadziej jemy owoce lub warzywa na podwieczorek. Częściej też sięgamy po nie podczas śniadania niż w trakcie kolacji. Co innego obiad - 92 proc. Polaków je wtedy warzywa i owoce, z czego prawie połowa badanych deklaruje, że stanowią one co najmniej połowę porcji. W badaniu Kantar, przeprowadzonym na zlecenie Funduszu Promocji Owoców i Warzyw,  pytano respondentów o ich nawyki żywieniowe w kwietniu 2021. Ulubione warzywa Polaków W tym rankingu bezapelacyjnie wygrywa… cebula . Jada ją 91 proc. Polaków. Na drugim miejscu badani wymieniają marchewkę , a na trzecim pomidory . Są to warzywa, które kupujemy niezależnie od sezonu, tak samo jak ogórki, paprykę i kapustę. Jemy też sporo dymki i rzodkiewki. W tym roku rzadziej jadamy za to kalafior, brokuły i sałatę. Ulubione owoce Polaków Najpopularniejszy owoc w naszym kraju to oczywiście jabłko ! 9 na 10 Polaków lubi ten owoc, z czego co piąty jada jabłka nawet 4-5 razy w tygodniu. Na kolejnym miejscu we wspomnianym badaniu znalazły się gruszki, a na trzecim - truskawki. Te ostatnie już niedługo jednak zdetronizują pozostałe owoce. Właśnie trwa sezon na te szklarniowe, a za chwilę w sklepach kupimy pachnące i aromatyczne krajowe truskawki w łubiankach. To najlepsza pora roku dla wielu amatorów owoców! I dobrze, bo z truskawek możemy przyrządzić wiele pyszności, np.: knedle z truskawkami ciasto drożdżowe z truskawkami zupę owocową Ile owoców i warzyw dziennie? Najlepszą rekomendacją (i najłatwiejszą do zastosowania) jest ta, aby warzywa i owoce zajmowały połowę talerza. Podczas każdego posiłku! Instytut Żywności i Żywienia zaleca zjadanie minimum 400 g warzyw i owoców dziennie, z czego większość...

Owoców nie powinno się popijać wodą? To prawda czy mit? Nie ma już wątpliwości
AdobeStock
Newsy
Owoców nie powinno się popijać wodą? To prawda czy mit? Nie ma już wątpliwości
Mówi się, że po jedzeniu owoców trzeba odczekać nawet godzinę przed wypiciem wody. Ile w tym prawdy? Przekonajcie się.

Czy wasze babcie także strofowały was, gdy po zjedzeniu owoców braliście od razu łyk wody? Okazuje się, że babcine rady były jak najbardziej słuszne! Sprawdźcie, dlaczego nie powinno się popijać owoców wodą i co może wam grozić, jeśli tak zrobicie. Dlaczego nie powinno się popijać owoców wodą? Według lekarzy i dietetyków, po zjedzeniu owoców powinno się pić wodę dopiero po 30, a najlepiej 50 minutach. Dozwolony jest oczywiście mały łyk wody, by ugasić pragnienie, ale zdecydowanie nie powinno się pić wody całym szklankami po zjedzeniu owoców. A zwłaszcza takich, jak: Arbuzy Truskawki Pomarańcze Melony Ananasy Mango Śliwki Zastanawiacie się pewnie co takiego może się stać, jeśli wypijecie wodę po zjedzeniu kilku owoców. Sprawdźcie, jakie mogą być tego konsekwencje! Popijecie owoce wodą i rozboli was brzuch Być może niewielu z was wie, że w owocach znajdują się cukry oraz drożdże, które odpowiadają za fermentację alkoholową. Gdy zjecie owoc, enzymy trawiennie w waszym żołądku zajmują się strawieniem go. Jeśli jednak od razu po zjedzeniu wypijecie wodę, rozcieńczy ona soki żołądkowe. Wówczas w żołądku panują doskonałe warunki do fermentacji – a ta powoduje nieprzyjemne gazy i wzdęcia. Możecie dostać biegunki Owoce bogate są w błonnik, który przyśpiesza procesy przemiany materii. Jelita są pobudzone do pracy, dlatego jeżeli od razu po zjedzeniu owoców napijecie się wody, wówczas będzie ona stanowiła główny składnik efektu pracy waszych jelit – po prostu dostaniecie biegunki. Jednak zwykle takie dolegliwości mają charakter jednorazowy i by uniknąć tego w przyszłości, nie pijcie po prostu dużych ilości wody natychmiast po zjedzeniu owoców. Nie popijajcie owoców wodą, jeśli cierpicie na...