Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego? Odpowiedź was zaskoczy
AdobeStock
Newsy

Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego? Odpowiedź was zaskoczy

Który cukier kupujecie - biały, czy może brązowy? Sprawdźcie, czy w tym przypadku wybór ma znaczenie.

Przed wojną każdy dobrze znał hasło „cukier krzepi”, które jednak niezbyt dobrze się zestarzało. Dziś już wiemy, że jest wręcz przeciwnie i biały cukier należy zdecydowanie ograniczać w swojej diecie. Popularny stał się za to cukier brązowy, który ma być rzekomo zdrowszy od białego. Czy rzeczywiście tak jest?

Sprawdźcie, na czym polega różnica między cukrem białym a brązowym i który z nich jest lepszy dla zdrowia. 

Czy cukier brązowy jest zdrowy?

Brązowa barwa cukru wynika ze sposobu produkcji. Taki cukier produkuje się z trzciny cukrowej, w której znajduje się naturalna melasa. Z kolei najpopularniejszy w naszym kraju cukier biały wytwarza się z buraków cukrowych.

Okazuje się jednak, że poza sposobem produkcji, różnice między cukrem białym a brązowym są naprawdę niewielkie. Biały zawiera minimalnie więcej kalorii (16 kcal w jednej łyżeczce, podczas gdy w jednej łyżeczce cukru brązowego jest 15 kcal).

Cukier brązowy jest też droższy, co chętnie wykorzystują producenci. Niektórzy barwią zwykły, biały cukier i sprzedają jako brązowy po wyższej cenie. Dlatego koniecznie zwracajcie w sklepie uwagę na opakowania i jeśli chcecie kupić oryginalny brązowy cukier, to szukajcie takiego, na którym opakowaniu jest wyraźnie napisane „cukier trzcinowy”

Jednak czy taki cukier jest rzeczywiście zdrowszy? Odpowiedź jest bardzo prosta i krótka: nie. Różnice między cukrem białym a brązowym są minimalne, a spożywanie jednego i drugiego w dużych ilościach tak samo szkodliwe. 

Zobacz także
Tymi przyprawami zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków

Tymi przyprawami skutecznie zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków 

W ten sposób producenci ukrywają cukier w produktach. Nie dajcie się złapać na słodki lep

W ten sposób producenci ukrywają cukier w produktach. Nie dajcie się złapać na słodki lep

Czym zastąpić cukier?

Jeżeli nie wyobrażacie sobie życia bez słodkich przekąsek i ciast, nie musicie całkowicie z nich rezygnować. Warto oczywiście ograniczyć takie przysmaki, a w przypadku tych, które nie mogą się obyć bez słodzidła, wykorzystajcie zdrowsze zamienniki. Na przykład:

  • ksylitol

  • erytrytol

  • stewię

Możecie też użyć starego dobrego miodu lub syropu klonowego, ale uważajcie - te produkty są równie kaloryczne, co zwykły cukier, dlatego jeśli chcecie zrzucić kilogramy, lepiej wybierzcie słodziki. 

Źródło: zdrowie.interia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

miód zamiast cukru
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny zamiennik cukru wcale nie jest lepszym wyborem. Ma 2 razy więcej kalorii
Jeżeli się odchudzacie i zastąpiliście cukier tym popularnym zamiennikiem, nie mamy dobrych wiadomości.

Większość osób przechodzących na dietę odchudzającą postanawia całkowicie odstawić biały cukier. Nie jedzą słodyczy, ciast i nie słodzą kawy ani herbaty. Niektórzy nie potrafią jednak odmówić sobie choćby łyżeczki słodkiego dodatku do tych napojów i sięgają po brązowy cukier albo miód. Zwłaszcza ten drugi jest uznawany za o wiele zdrowszy i mniej tuczący zamiennik tradycyjnego cukru. Ale czy rzeczywiście od miodu się nie tyje? Sprawdźcie. Właściwości miodu Miód jest wytwarzany przez pszczoły, które do jego produkcji używają nektaru kwiatów oraz spadzi – słodkiej substancji wytwarzanej przez mszyce oraz czerwce. Pszczoły zbierają spadź i robią z niej miód. Ze względu na jego wspaniałe właściwości, miód od wieków jest stosowany na różne dolegliwości. Poznajcie jego zalety: Ułatwia zasypianie i pomaga w problemach z bezsennością – miód ma właściwości relaksujące i odstresowujące, dlatego poleca się go osobom zestresowanym. Łagodzi problemy żołądkowe – jeśli dokuczają wam dolegliwości ze strony układu pokarmowego, miód zadziała łagodząco. A do tego poprawi przemianę materii. Wzmacnia odporność dzięki zawartości aminokwasów Wspomaga gojenie się ran Jest bogaty w takie minerały jak fosfor, wapń, potas, miedź, żelazo i magnez, a także w witaminę C i witaminy z grupy B Czy od miodu można utyć? Wydaje się, że skoro miód jest tak zdrowy, to na pewno można go używać zamiast cukru. Nic bardziej mylnego! Niewielu zdaje sobie sprawę, że w łyżeczce miodu znajduje się aż dwa razy tyle kalorii, co w łyżeczce cukru! Jeżeli więc dodajecie do kawy lub herbaty miód, to spożywacie więcej pustych kalorii niż gdybyście używali zwykłego, białego cukru. A w dodatku w wysokiej temperaturze...

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)
Newsy
Co zamiast cukru do herbaty? Ten zdrowy produkt dostaniecie w każdym sklepie
Da się pić słodką, a zdrową herbatę! Stosowaliście kiedyś?

Wszyscy dobrze wiecie, że herbata i kawa z cukrem nie są zdrowe . Słodzenie napojów to nie jest dobry nawyk. Nawet jeśli dodajecie do nich mało cukru, zwiększacie kaloryczność takiego napoju i szkodzicie swojemu zdrowiu. Nie każdy lubi jednak pić herbatę bez cukru . Jest jakaś alternatywa? Zdrowe zamienniki cukru do herbaty i kawy Czy słyszeliście kiedyś o ksylitolu lub erytrolu? To nasze propozycje słodzików do herbaty lub kawy. Są one znacznie mniej kaloryczne, nie wpływają negatywnie na szkliwo i są prawie równie słodkie! Właściwości ksylitolu Ksylitol to cukier brzozowy, nie jest to w zasadzie cukier z chemicznego punktu widzenia. To substancja należąca do grupy polioli. Ksylitol ma prawie o połowę mniej kalorii, niż zwykły biały cukier. W 100 g ksylitolu znajdziecie ok. 240 kcal, jedna łyżeczka to więc zaledwie ok. 12 kcal. To naprawdę niewiele. Jak smakuje ksylitol? Ksylitol smakuje bardzo podobnie do cukru. Niektórzy mówią, że jest „chłodny” w smaku. Ciężko określić dokładnie ten smak, najlepiej sami spróbujcie. Ksylitol dodatkowo bardzo dobrze wpływa na zęby. To pod tym względem wręcz przeciwieństwo białego cukru. Ksylitol działa ochronnie na szkliwo zębów. Właściwości erytrolu Erytrol, znany też jako erytrytol, to „brak” ksylitolu. Kaloryczność erytrolu to około 0 kalorii! Nie jest on pod żadnym względem szkodliwy dla organizmu ludzkiego. Jeśli zaakceptujecie jego smak, stosujcie go zamiast cukru do herbaty, ale też do wypieków. Erytrol jest trochę mniej słodki niż cukier, by osiągnąć pożądaną słodycz herbaty, będziecie musieli dodać go do niej trochę więcej. Gdzie kupić erytrol i ksylitol? Wspomniane słodziki możecie kupić już prawie we wszystkich sklepach. Dostępne są nawet w Biedronce i Lidlu. Szukajcie nieprzezroczystych...

kawa cukier biały czy brązowy
shixugang/Pixabay.com
Zdrowie
Cukier biały czy brązowy? Uważaj, który sypiesz do swojej kawy!
Słodzisz kawę? Pewnie nie zastanawiasz się nad tym, jakiego cukru używasz. A to wielki błąd! Dowiedz się jaki cukier do kawy jest najlepszy.

Choć zapaleni kawosze reagują przerażeniem na myśl o poprawianiu smaku kawy mlekiem lub cukrem, większość z nas nie wyobraża sobie tego napoju bez przynajmniej jednego z tych dodatków. Jednak czy wiedzieliście, że to jakim cukrem słodzicie kawę ma ogromny wpływ na wasze zdrowie? Biały cukier – biała śmierć? Dziś większość produktów na sklepowych półkach zawiera cukier. Nawet keczup jest słodzony! Co więcej, przetworzona żywność słodzi się białym cukrem, który według naukowców jest najgorszy dla naszego zdrowia. Wysnuli oni nawet tezę mówiącą o tym, że biały cukier uzależnia silniej, niż niektóre narkotyki. Powoduje on nadwagę oraz próchnicę, a ponadto prowadzi do miażdżycy i cukrzycy. Cukier biały i brązowy – różnice Alternatywą jest cukier brązowy, który pochodzi z trzciny cukrowej. Czy poza sposobem pozyskiwania różni się czymś od białego cukru? Oczywiście! Biały cukier otrzymuje się z buraków cukrowych. Jest słodki i na tym kończą się jego walory, ponieważ nie ma on żadnych wartości odżywczych – poza solidną dawką węglowodanów. Natomiast cukier brązowy dzięki temu, że nie poddaje się go procesowi rafinacji (czyli oczyszczania ) zawiera wapń, magnez i potas. Temu też zawdzięcza swój charakterystyczny, brązowy kolor. Co zamiast cukru? Jeżeli szukacie zdrowszej alternatywy dla cukru, warto sięgnąć po inne substancje słodzące, takie jak: Ksylitol Syrop klonowy Erytrol

Zamieniacie 2 łyżeczki cukru w herbacie na 2 łyżeczki miodu? To błąd
Adobe Stock
Newsy
Zamieniacie 2 łyżeczki cukru w herbacie na 2 łyżeczki miodu? To błąd
Czy zamiana cukru na miód do dobry sposób dostarczenia sobie witamin, minerałów i uzystania słodkiego smaku? Wyjaśniamy.

Wiele osób chcąc poprawić walory odżywcze dodatków słodzących, zamiast cukru używa miodu. Też stosujecie go jako zamiennik białego cukru w herbacie lub kawie? A może także słodzicie nim ciasta i inne desery? Taka zamiana nie zawsze jest korzystna dla zdrowia i figury. Oto co warto wiedzieć o miodzie. Miód jest dwa razy cięższy od cukru. Może to mieć wpływ na sylwetkę Żeby zrozumieć, jakie znaczenie może mieć różnica wagi cukru i miodu, przyjrzyjcie się tym liczbom: 100 g cukru ma 380 kalorii, natomiast 100 g miodu ma 300 kalorii 1 łyżeczka cukru waży 5 g, natomiast 1 łyżeczka miodu waży  12 g To oznacza, że miód jest ponad dwa razy cięższy od cukru. Jeśli macie zwyczaj słodzić herbatę dwiema łyżeczkami cukru, to oznacza, że dodajecie do niej 38 kalorii. Jeśli natomiast zastąpicie cukier dwiema łyżeczkami miodu, w herbacie będą już 72 kalorie. Gdy chcecie zastąpić cukier miodem, który uważacie za bardziej wartościowy, musicie pamiętać, że wasz zamienny słodzik będzie też bardziej kaloryczny. Wartości zdrowotne miodu są pozorne Macie rację, że prawdziwy miód jest znacznie zdrowszy niż zwykły biały cukier, który dostarcza co prawda energii, ale jednocześnie zawiera puste kalorie zwiększające ryzyko nadwagi, zaburzeń metabolizmu, cukrzycy czy chorób serca. Z kolei w miodzie znajdziecie poza cukrem, antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i hamują procesy starzenia się organizmu. Zawiera też potas, magnez, wapń, fosfor, kobalt żelazo i kwas foliowy i oczywiście jest pełen witamin, takich jak: A, B1, B2, B6, B12 oraz C. Nie można jednak zapominać, że te cenne wartości nie potrafią przetrwać wysokiej temperatury. Dlatego jeśli dodajecie miód do gorącej herbaty czy kawy, pod wpływem temperatury, stanie się on niemal...