
Przed wojną każdy dobrze znał hasło „cukier krzepi”, które jednak niezbyt dobrze się zestarzało. Dziś już wiemy, że jest wręcz przeciwnie i biały cukier należy zdecydowanie ograniczać w swojej diecie. Popularny stał się za to cukier brązowy, który ma być rzekomo zdrowszy od białego. Czy rzeczywiście tak jest?
Sprawdźcie, na czym polega różnica między cukrem białym a brązowym i który z nich jest lepszy dla zdrowia.
Czy cukier brązowy jest zdrowy?
Brązowa barwa cukru wynika ze sposobu produkcji. Taki cukier produkuje się z trzciny cukrowej, w której znajduje się naturalna melasa. Z kolei najpopularniejszy w naszym kraju cukier biały wytwarza się z buraków cukrowych.
Okazuje się jednak, że poza sposobem produkcji, różnice między cukrem białym a brązowym są naprawdę niewielkie. Biały zawiera minimalnie więcej kalorii (16 kcal w jednej łyżeczce, podczas gdy w jednej łyżeczce cukru brązowego jest 15 kcal).
Cukier brązowy jest też droższy, co chętnie wykorzystują producenci. Niektórzy barwią zwykły, biały cukier i sprzedają jako brązowy po wyższej cenie. Dlatego koniecznie zwracajcie w sklepie uwagę na opakowania i jeśli chcecie kupić oryginalny brązowy cukier, to szukajcie takiego, na którym opakowaniu jest wyraźnie napisane „cukier trzcinowy”
Jednak czy taki cukier jest rzeczywiście zdrowszy? Odpowiedź jest bardzo prosta i krótka: nie. Różnice między cukrem białym a brązowym są minimalne, a spożywanie jednego i drugiego w dużych ilościach tak samo szkodliwe.
Czym zastąpić cukier?
Jeżeli nie wyobrażacie sobie życia bez słodkich przekąsek i ciast, nie musicie całkowicie z nich rezygnować. Warto oczywiście ograniczyć takie przysmaki, a w przypadku tych, które nie mogą się obyć bez słodzidła, wykorzystajcie zdrowsze zamienniki. Na przykład:
-
ksylitol
-
erytrytol
-
stewię
Możecie też użyć starego dobrego miodu lub syropu klonowego, ale uważajcie - te produkty są równie kaloryczne, co zwykły cukier, dlatego jeśli chcecie zrzucić kilogramy, lepiej wybierzcie słodziki.
Źródło: zdrowie.interia.pl