Czy boczek można podać z czekoladą? Takie przekąski uwielbiają Amerykanie. Podajemy domowy przepis
Adobe Stock
Newsy

Czy boczek można podać z czekoladą? Takie przekąski uwielbiają Amerykanie. Podajemy domowy przepis

Niektórzy nie akceptują połączenia smaku mięsa ze słodkimi dodatkami. Do pasztetu nigdy nie dodadzą żurawiny, a z kaczki zawsze wygrzebują i zostawiają gruszkowy farsz. Inni uwielbiają takie połączenia.

Boczek z czekoladą? Jeśli uważacie, że te smaki nie pasują do siebie, to się mylicie. Są narody, które zajadają się tym nietypowym połączeniem, a boczek w czekoladzie uważają za wyśmienity przysmak. To na przykład Amerykanie. Przekąski z czekoladowego boczku to w Ameryce prawdziwy rarytas. Odważycie się spróbować? Podajemy przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Amerykanie mieszają boczek z czekoladą

Kanał National Geographic przedstawił w jednym z odcinków serii „Fabryki smaku” amerykańską rodzinę Schulzów – popularnych wytwórców amerykańskiego przysmaku, czyli boczku w czekoladzie.

Widzowie dowiedzieli się, że boczek z solanką trafia do wędzarni opalanej specjalnym drewnem i tam nabiera aromatu, szczególnie dobrze komponującego się ze słodyczą czekolady. Do właściwego uwędzenia boczku używa się nie tylko specjalnie wyselekcjonowanego drewna, ale też odpowiedniej temperatury oraz ściśle wyliczonego czasu wędzenia.

Gdy boczek jest już uwędzony, zostaje wystudzony, po czym trafia do wielkiej kadzi wypełnionej słodką, mleczną masą czekoladową najwyższej jakości. Gdy mieszanka przestygnie, trafia do pudełek, w których jest sprzedawana.

Czy taką przekąskę można przygotować samodzielnie w domu? Rodzina Shulzów pokazana w programie National Geographic opracowała specjalną technologię, która pozwala uzyskać szczególną jakość i smak przekąski. Boczek w czekoladzie można przygotować także w domu.

Zobacz także
kaczka

Najlepsza kaczka to ta z jabłkami. Ale które odmiany tych owoców smakują z nią najlepiej?

gęś faszerowana przepis

Tradycyjna polska gęś, że palce lizać! Ten farsz oczaruje cię swoim smakiem!

Domowy przepis na boczek w czekoladzie

Składniki:

  • 500 g surowego lub wędzonego boczku
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Plastry boczku ułóżcie na blasze i pieczcie przez 5-7 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
  2. Czekoladę połamcie na kawałki i posiekajcie drobno nożem. Posiekaną czekoladę i olej kokosowy wrzućcie do naczynia i rozpuśćcie w kąpieli wodnej.
  3. Upieczony boczek smarujcie czekoladą przy pomocy pędzelka, a gdy lekko stężeje obróćcie na drugą stroną i również nałóżcie czekoladę. Wstawcie do lodówki, żeby czekolada porządnie stężała.
  4. Smacznego!

Źródło: onet.pl, wp.pl, lubienaboczku.pl

Gdzie trzymać czekoladę: w szafce czy w lodówce? Większość osób robi to źle
AdobeStock
Newsy
Gdzie trzymać czekoladę: w szafce czy w lodówce? Większość osób robi to źle
Jak najlepiej przechowywać czekoladę? Zastanawialiście się kiedyś nad tym? Okazuje się, że większość ludzi źle przechowuje czekoladę, pora to zmienić!

Chyba w każdym domu znajduje się szafka, w której można znaleźć słodycze i przekąski, po które możecie sięgnąć, gdy najdzie was ochota, by coś przegryźć. Oczywiście znajduje się tam też uwielbiana przez wiele osób czekolada. Czy szafka to najlepsze miejsce na przechowywanie tego kultowego kakaowego smakołyku? Gdzie najlepiej przechowywać czekoladę? Niedawno na Instagramie miała miejsce mała kłótnia dotycząca właściwego przechowywania czekolady. Pewien Australijczyk opublikował w tym serwisie infografikę, na której sugeruje właściwe miejsca przechowywania niektórych artykułów spożywczych. Burzę wywołało umieszczenie czekolady właśnie w szafce. Wiele osób w komentarzach oburzało się, twierdząc, że miejsce czekolady jest przecież w lodówce! Wątpliwości rozwiała w końcu popularna firma produkująca czekoladę: Cadbury. Odpowiedzieli oni na komentarze na swoim oficjalnym profilu. Zaadresowali wiadomość bezpośrednio do mężczyzny, który opublikował grafikę. Nie pozostawiają wątpliwości: Czekolada powinna zawsze być przechowywana w lekko chłodnym, ciemnym miejscu takim jak szafka lub spiżarnia. Temperatura przechowywania czekolady powinna być niższa niż 21 stopni. Trzeba wziąć pod uwagę, że kłótnia miała miejsce w gorącej Australii. Tam być może temperatura w kuchennych szafkach jest znacznie wyższa niż 21 stopni. W naszym kraju nie powinno być jednak problemu i czekolada może być przechowywana w szafkach bez utraty na jakości.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Bruno Bouchet (@brunobbouchet)...

Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser
unsplash.com/@rabbit_in_blue
Newsy
Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser
Został wam po świętach sernik i nie wiecie co z nim zrobić? Wypróbujcie ten prosty przepis na pyszny deser.

Mazurki z kajmakiem i czekoladą, babki wielkanocne oblane polewą z lukru, serniki z pomarańczową skórką, pascha pełna bakalii… Często przygotowujemy mnóstwo ciast na Wielkanoc. Choć pyszne to zazwyczaj zostajemy z dużą ilością niezjedzonych wypieków. W końcu na stole gości jeszcze żurek z białą kiełbasą, sałatka jarzynowa, faszerowane jajka, pieczeń ze schabu, domowe wędliny… Nie da się wszystkiego przejeść w tak krótkim czasie. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia, które przygotowaliście? Możecie przerobić je na coś innego. Gdy macie już dość sernika, zróbcie te proste lizaki, znane również pod nazwą cake pops. Uwielbiają je duzi i mali. Zamiast sernika możecie wykorzystać również babkę albo ciasto czekoladowe. Raz spróbujecie i już nigdy więcej nie wyrzucicie nadmiaru ciasta. Cake pops z sernika – przepis Składniki 500g gotowego sernika lub innego ciasta (np. babki piaskowej lub czekoladowego ciasta) 2-3 tabliczki czekolady (najlepiej mleczna i gorzka, ale możecie wykorzystać dowolną, ulubioną czekoladę) 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła Dodatki: cukrowa posypka, posiekane orzechy, wiórki kokosowe itp. Patyczki do lizaków lub lodów lub małe papierowe papilotki Przygotowanie Sernik podzielcie na porcje i uformuje w kulki wielkości lizaka lub nieco większe. Kulki ułóżcie na dużym talerzu lub płaskim półmisku i włóżcie je do zamrażalnika na 25 minut. W międzyczasie połamcie czekoladę na kawałki i przełóżcie do miski lub garnka. W drugim garnku zagotujcie małą ilość wody i połóżcie na wierzchu miskę z czekoladą (Uwaga! Nie może dostać się do niej woda, bo czekolada straci połysk). Roztopcie czekoladę w kąpieli wodnej i dodajcie olej kokosowy albo masło i dokładnie...

Super proste ciasto tylko z 2 składników. Wyjdzie każdemu
Newsy
Super proste ciasto tylko z 2 składników. Wyjdzie każdemu
Doskonałe i banalne do upieczenia. Potrzebujecie tylko 2 składników, aby je przygotować.

Chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć czekoladowemu ciastu. To wychodzi wyjątkowo delikatne i puszyste, a do tego jest niezwykle łatwe do zrobienia. Do jego upieczenia potrzebujecie… 2 składników! Tak, z 2 składników można zrobić naprawdę pyszne ciasto. Możecie jeść je bez dodatków, ale doskonale smakuje z przesmażonymi wiśniami, malinami, owocami leśnymi albo po prostu polane gorzką czekoladą labo posypane cukrem pudrem. Cały sekret tkwi w tym, aby dobrze ubić białka, to właśnie one nadają lekkości ciastu. Zwróćcie uwagę również na to, aby czekolada była wystudzona; nie dodawajcie gorącej czekolady do żółtek, bo ciasto się zwarzy. Czekoladowe ciasto nie zawiera mąki, więc jest idealne dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Z pewnością sprawdzi się podczas rodzinnych imprez typu urodziny czy imieniny albo przyjęć dla dzieci. Ciasto czekoladowe z 2 składników – przepis Składniki 4 tabliczki czekolady (400g) 10 jajek Opcjonalnie: kwaśne owoce typu wiśnie lub maliny, tabliczka czekolady albo cukier puder Przygotowanie Połamcie czekoladę na kawałki. Przełóżcie je do garnka lub miski. Wstawcie garnek z małą ilością wody, gdy zacznie się gotować postawcie na wierchu miskę z czekoladą. Gdy zacznie się rozpuszczać mieszajcie za pomocą trzepaczki. Lekko przestudźcie czekoladę. Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do żółtek dodajcie czekoladę i wymieszajcie. Dodajcie po trochu pianę z białek i mieszajcie delikatnie trzepaczką, aż do połączenia składników. Przygotujcie okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18cm. Wyłóżcie ją dokładnie papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe wlejcie do...

sernik czekoladowy
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Mocno czekoladowy sernik bez pieczenia. Robi się go błyskawicznie
Doskonały smak, który zachwyca i dużych i małych. Musicie go koniecznie zrobić na wielkanocny stół.

Takie przepisy lubimy najbardziej. Szybkie w przygotowaniu i bez zbędnego marnowania czasu na długie stanie w kuchni czy pieczenie i pilnowanie, czy wypiek się nie przypalił. Ten mocno czekoladowy sernik z bitą śmietaną z pewnością skradnie wasze serca. Jest piękny, doskonale smakuje, wygląda bardzo efektownie i robi wrażenie na zaproszonych gościach. Sprawdza się nie tylko jako deser podczas imienin lub urodzin; koniecznie podajcie go także na Wielkanoc. Będzie przyjemnym urozmaiceniem wśród innych deserów z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Czekoladowy sernik bez pieczenia - przepis Składniki na masę serową 1kg twarogu 100g gorzkiej czekolady 250ml likieru czekoladowego 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny Składniki na masę śmietanową 350ml śmietanki kremówki 50ml likieru czekoladowego 50g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny w proszku Dodatkowo Okrągłe biszkopty 50g startej białej czekolady 25g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie Ser zmielcie w maszynce do mięsa trzykrotnie. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej i pozwólcie jej nieco ostygnąć. W dużej misce zmiksujcie zmielony twaróg z czekoladowym likierem i cukrem pudrem. Dodajcie ostudzoną roztopioną czekoladę, zmiksujcie na gładką masę. Żelatynę rozpuśćcie w niewielkiej ilości wody według instrukcji na opakowaniu. Dodajcie do masy i zmiksujcie. Dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 26cm wyłóżcie biszkoptami i wylejcie na nie masę czekoladowo-serową. Wstawcie do lodówki, aby stężała. Śmietankę kremówkę ubijcie i połączcie z cukrem pudrem oraz likierem czekoladowym. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę, a następnie czekoladę wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Całość...