czy trzeba usuwać białą skrętkę na jajku
Wikipedia Commons
Newsy

Czy białe skrętki w jajkach należy usunąć? Wiele osób o tym nie wiedziało

Widzieliście to kiedyś po rozbiciu świeżego jajka? Czy należy mieć powody do niepokoju? Wyjaśniamy o co chodzi w przypadku chalazy.

Statystyczny Polak w ciągu roku zjada mniej więcej 160 jaj w różnej postaci. Z kolei zdrowe kury nioski w fermach znoszą rocznie podobno nawet około 300 jaj.

Tyle na dzisiaj ze statystyki. Mimo tego, że Polacy pochłaniają jajka na potęgę na różne sposoby, być może nawet dokładnie nie wiedzą o tym, co tak naprawdę jedzą.

Przyglądaliście się kiedyś dokładnie kurzemu jajku? Zauważyliście coś nietypowego o białym odcieniu wokół żółtka? Czy usuwacie je przed spożyciem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są białe skrętki na jajkach?

Na początku winni jesteśmy wyjaśnienie, czym białe skrętki na jajku tak w ogóle są. Najprościej rzecz ujmując, są strukturami białka pomiędzy żółtkiem a właściwym białkiem jajka.

Taka właśnie struktura nosi nazwę chalazy lub chalazonu. To gęste pasmo białka ma za zadanie utrzymywać kulę żółtkową w jaju, a także w utrzymaniu komórki jajowej w stałym położeniu.

Przyznacie, że brzmi to trochę skomplikowanie. Na dodatek niezbyt apetyczny czasem widok białych skrętek może zniechęcić niejedną osobę do usmażenia jajecznicy.\

Czy białe skrętki z jajek powinno się usuwać?

Czy jest się czego bać? Czy trzeba takie białe skrętki czym prędzej z jajka usuwać? Spieszymy z wyjaśnieniami.

Jeśli po rozbiciu skorupki z jajkiem waszym oczom ukazało się żółtko z dziwną białą obwódką, nie jest to powód do większego niepokoju.

Nie ma potrzeby usuwania chalazy z jajka przed rozpoczęciem jego gotowania w jakikolwiek sposób. Mało tego, biała skrętka na jajku to dobry znak!

To nic innego jak oznaka tego, że jajko jest zdrowe, świeże i gotowe do zjedzenia. Jeśli chalaza jest niewidoczna lub ledwie zauważalna, może to oznaczać, że jajo nie jest już pierwszej świeżości.

Chalazy, lub jak kto woli, białe skrętki, powoli znikają wraz ze „starzeniem” się jajka. Po tych nietypowych strukturach białkowych nie będzie także śladu wraz z usmażeniem lub ugotowaniem jajka.

A o tym jak wiele zastosowań mają w kuchni jajka, nikogo nie trzeba przekonywać. Można je z powodzeniem wykorzystać np. do takich potraw jak:

  • Omlet
  • Jajecznica
  • Jajka sadzone
  • Jajka w koszulkach
  • Jajka po benedyktyńsku
  • Szakszuka
  • Naleśniki
  • Jajka faszerowane z grzybami i innymi dodatkami
  • I do wielu innych potraw!

Czytaj także:

dwużółtkowe jajo
Adobe Stock
Triki kulinarne
Zauważyliście, że jajko ma 2 żółtka? Czy to oznacza, że kura była karmiona antybiotykami? Sprawdźcie
Czy przytrafiło się wam kiedyś, że jajko po rozbiciu miało 2 żółtka? To nie zdarza się zbyt często! Sprawdźcie, co może oznaczać obecność dwóch żółtek w jajku.

Znaleźliście 2 żółtka w jajku i nie wiecie, czy się cieszyć, czy może trzeba wyrzucić je do kosza, a potem unikać miejsca, w którym je kupiliście, bo może zawierać antybiotyki? Odpowiadamy! Dwużółtkowe jajka Mało kto wyobraża sobie dietę bez jajek. Są przecież głównym składnikiem jajecznicy, omletów czy wielu ciast. Pewnie codziennie zjadacie jakieś danie, które zawiera w swoim składzie jajka. Jak postąpić, kiedy po rozbiciu okaże się, że w skorupce znajduje się nie jedno, a aż dwa żółtka? Na pewno nie wyrzucajcie takiego jajka do kosza!  Dlaczego jajka mają 2 żółtka? Bez obaw, nie jest to wina antybiotyków! Nie musicie wyrzucać dwużółtkowego jajka, potraktujcie je raczej jako łut szczęścia. Winę za obecność dwóch żółtek ponosi… Układ rozrodczy kury! Najczęściej dwużółtkowe jajka przytrafiają się starszym kurom, które są na końcu swoich rozrodczych dni. Równie często znoszą je też bardzo młode kury. Podwójne żółtko to wynik różnorodnych zmian hormonalnych w kurzym ciele, a nie skutek karmienia kur antybiotykami.  Jak znaleźć dwużółtkowe jajko? Dwużółtkowe jajka przytrafiają się zarówno kurom, które znoszą je w masowych hodowlach, jak i wiejskim kurom ze wsi. Jajka z kurzymi bliźniętami przytrafiały się kurom także w dawnych czasach, nie można więc winić nowoczesnych technologii, a tym bardziej antybiotyków. Jeśli polujecie na dwużółtkowe jaja, starajcie wybierać się te większe. Większa szansa, że będą zawierały dwa żółtka.  Jajeczny biznes W Stanach Zjednoczonych można kupić nawet specjalnie wyselekcjonowane jajka z dwoma żółtkami! Firma je produkująca prześwietla skorupki jaj i oddziela jaja dwużółtkowe od tych z...

Czy można zjeść jajko z czerwoną plamką?
Adobe Stock
Newsy
Zauważyliście czerwoną plamkę w rozbitym surowym jajku? Czy można je bezpiecznie zjeść? Będziecie zaskoczeni
Czerwona plamka na surowym jajku to wbrew założeniom większości konsumentów, wcale nie zarodek, z którego miał rozwinąć się kurczak. Zagadka została rozwiązana.

Niekiedy po rozbiciu jajka okazuje się, że na jego powierzchni jest niewielka, czerwona plamka. Większość z was zapewne wyrzuca taki produkt do kosza sądząc, że to nierozwinięty zarodek kurczaka. To duży błąd. Eksperci wyjaśniają, że tego typu skaza ma zupełnie inne źródło. Kupno jajek to nie lada wyzwanie Mnogość dostępnych na rynku jajek może wprowadzać w zakłopotanie. Ich zakup to nie lada wyzwanie, szczególnie dla początkujących pań domu. Z kolei doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, na co zwracać uwagę i przy wyborze kierują się trzema głównymi czynnikami: ceną, rodzajem i kolorem. Najtańsze i jednocześnie najbardziej nafaszerowane antybiotykami, są jaja z chowu klatkowego. Nieco droższe i lepszej jakości są te pochodzące z chowu ściółkowego. Jednak, mimo wysokiej ceny, najlepiej sięgać po te z wolnego wybiegu. A co jeśli chodzi o ich kolor? Polacy najchętniej sięgają po brązowe jajka Okazuje się, że spośród jaj białych, beżowych i brązowych, Polacy najchętniej wybierają te ostatnie. Bowiem większość uważa, że pochodzą one od kur hodowanych naturalnie. Biały kolor kojarzony jest z różnego rodzaju modyfikacjami genetycznymi.  Według polskich portali, fanami brązowych jajek są również Azjaci. Ich upodobania wynikają jednak z uwarunkowań kulturowych. Czy kolor skorupki wpływa na wartości odżywcze jajek? W rzeczywistości, kolor skorupki jajek jest uwarunkowany genetycznie. Kury o jasnym upierzeniu znoszą białe jajka, z kolei te o ciemnym – brązowe. Ot, cała filozofia. Taki stan rzeczy nie ma więc nic wspólnego z ich karmieniem, hodowlą, ani nawet rasą.  Barwa znoszonych jajek nie wpływa również na smak ani wartości odżywcze produktu. Bez względu na to czy sięgniecie po jajka brązowe czy też białe, będą one zawierać witaminę A, B i E, a także...

Genialny trik na gotowanie jajek na twardo. Wrzućcie do wody cytrynę, efekt was zaskoczy
Pixabay
Newsy
Genialny trik na gotowanie jajek na twardo. Wrzućcie do wody cytrynę, efekt was zaskoczy
Jak ugotować jajko na twardo? Chociaż wydaje się to być podstawą sztuki kulinarnej, wbrew pozorom nie każdy ma na to niezawodny sposób! I jeszcze to obieranie...

Jak ugotować jajko na twardo, żeby: nie pękło, nie było surowe, nie było czarne w środku (przegotowane), szybko je obrać ? Chociaż gotowanie jajek to absolutna podstawa pracy w kuchni – wiele osób, nawet wytrawnych pań domu, dalej ma problem z niezawodnym i idealnym gotowaniem jajek na twardo.  Jak ugotować jajko na twardo?  Sekretem sukcesu jest nie tylko świeże jajko, ale także… kilka innych składników oprócz jajek i wody. Wielu osobom może nie przyjść do głowy, że do gotowania jaj przyda się coś jeszcze, ale okazuje się, że drobne składniki pomocnicze robią tu ogromną różnicę.  Przepis na idealne jajka na twardo Poniżej znajdziecie listę składników i akcesoriów, które pomogą wam ugotować jajko na twardo o idealnym wyglądzie, smaku i konsystencji. Składniki: jajka woda plastry cytryny kostki lodu Przydadzą się także garnek z pokrywką i sitko. Przygotowanie: Umieśćcie jajka na dnie dużego rondla lub garnka. Dodajcie wodę do garnka, tak aby jajka były w pełni pokryte. Dodajcie plasterki cytryny. Ustawcie garnek na dużym ogniu i zagotujcie, a następnie wyłączcie kuchenkę. Przykryjcie garnek i odstawcie na palnik bez grzania na około 10-12 minut. Dokładny czas będzie zależał od wielkości jaj, liczby jaj gotowanych na raz i tego, jak mocno ścięte jajka chcecie uzyskać. Odcedźcie jajka i natychmiast umieśćcie garnek pod zimną bieżącą wodą i dodajcie sporo lodu. Sprawi to, że jajka bardzo szybko ostygną i przestaną się dalej gotować. Dlaczego warto jeść jajka? Chociaż jajka uważa się za produkt tłusty i pełen cholesterolu, są one bardzo zdrowe, jeśli nie dodajecie do nich dużych ilości majonezu, oleju czy masła. Bogate w witaminy i mikroelementy jaja wspomagają prawidłowe...

Jajka gotowane
Flickr/vanessa lollipop
Triki kulinarne
Większość z nas źle gotuje jajka. Jeden błąd wywołuje w nich niepożądane zmiany
Czy z pozoru łatwe gotowanie jajek kryje w sobie jakieś zagadki? Inny kolor, nieprzyjemny zapach, znacie te problemy? Mamy odpowiedź czemu tak się dzieje.

Zdarza się, że jajko na twardo żółtko ma siną obwódkę i nieładny zapach? Powodem jest jeden błąd popełniany podczas gotowania. Podpowiadamy wam co robić w takim przypadku.  Dlaczego jajko wygląda dziwnie po ugotowaniu? Pierwsza myśl, jaka przychodzi nam do głowy po tym, że z jajkiem jest coś nie tak, to wina hodowców. Pierwsze podejrzenia co do świeżości jajka lub jego pochodzenia mogą jednak okazać się błędne. Najczęściej winowajcą jesteśmy my sami.  Wiemy, że jajko gotowane to takie z dobrze ściętym żółtkiem. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same, ewentualnie z dodatkami, takimi jak majonez, chrzan, czy musztarda. Równie dobrze mogą stanowić część innych potraw. Można je dodawać do sałatek, kanapek, czy zup. Ile można przechowywać jajka na twardo? Jedno kurze jajko na twardo zawiera około 78 kilokalorii. To bogate źródło białka i odpowiedni produkt dla wszystkich, którzy przebywają na różnego rodzaju dietach. Dostępnych jest wiele technik gotowania jaj na twardo. Jedna sugeruje powolne gotowanie we wrzątku, inna wrzucenie jajek do wrzącej wody. Jaja ugotowane na twardo mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni. Po tym czasie należy je wyrzucić. Jajko jest również tradycyjnym elementem kultury związanej ze świętami. Dekorowane jajka, nazywane potocznie pisankami, stanowią ważną część Wielkanocy. Ile powinno gotować się jajka? Jeśli lubicie gotowane jajka, powinniście wiedzieć, że czas ich gotowania ma ogromne znaczenie. Niezależenie od metody, którą wybierzecie, liczy się każda minuta. Zbyt długo gotowane jajko, ponad 10 minut, traci smak, przybiera sinawy kolor , a na żółtku może powstać zielonkawy nalot. Zbyt długi czas gotowania wywołuje w jajku niepożądane zmiany. Jajko...