Czy biała czekolada to jeszcze czekolada? Oto z czego powstaje i jak działa na organizm
Adobe Stock
Newsy

Czy biała czekolada to jeszcze czekolada? Oto, z czego powstaje i jak działa na organizm

Dlaczego lepiej omijać na półkach w sklepie białą czekoladę i zamiast niej wkładać do koszyka ciemną?

Czekolada to wyrób powstały z ziaren kakaowca. Z miazgi tej rośliny jest uzyskiwany składnik beztłuszczowy — proszek kakaowy, o właściwościach zdrowotnych, antyoksydacyjnych, popularnie zwany kakao, oraz część tłuszczowa, czyli masło kakaowe.

Z tego pierwszego powstają ciemne czekolady, z drugiego zaś biała czekolada, do której dodaje się jeszcze składnik mleczny. Czy biała czekolada jest zdrowa tak jak ciemna i czy w ogóle nadal jest czekoladą?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym różni się biała czekolada od ciemnej?

Ciemną czekoladę wytwarza się, łącząc proszek kakaowy, masło kakaowe i cukier. Ten rodzaj czekolady nie zawiera żadnych stałych składników mlecznych. Może je zawierać w wariantach mlecznych, ale procesie produkcji ciemnej czekolady, nie jest dodawane mleko.

Z kolei biała czekolada to mieszanka masła kakaowego, cukru i składnika mlecznego, którym może być mleko lub serwatka. Do produkcji białej czekolady nie jest wykorzystywana z kolei nawet minimalna ilość proszku kakaowego. W rezultacie biała czekolada nie posiada właściwości zdrowotnych przypisywanych czekoladzie. Z tego samego względu barwa białej czekolady pomimo zawartości masła kakaowego... pozostaje biała.

Biała czekolada nie ma korzystnego wpływu na zdrowie:

  • Zamiast wartościowego kakao, zawiera tłuszcze i cukry bądź słodziki
  • Nie zawiera magnezu, witamin ani minerałów
  • Jest ciężkostrawna
  • Jest wysokokaloryczna

Oto, jakie czekolady możecie znaleźć w sklepach. Od tej ostatniej raczej trzymajcie się raczej z daleka:

  • Czekolada gorzka. Zawiera przynajmniej 70% miazgi kakaowej. Zawiera sporo teobrominy, najbardziej wartościowego składnika kakao
  • Czekolada deserowa. Zawiera od 30 do 70 % miazgi kakaowej
  • Czekolada mleczna. Nie może mieć mniej niż 25% suchej masy kakaowej
  • Czekolada biała. W ogóle nie zawiera proszku kakaowego. Zamiast tego ma w składzie masło kakaowe
Zobacz także
blok czekoladowy

Blok czekoladowy, czyli PRL-owska gratka. Zróbcie go z tego przepisu, wychodzi idealna konsystencja

Wydają grube pieniądze na… wylanie czekolady na dłonie. Na czym polega ten nowy sposób degustacji?

Wydają grube pieniądze na… wylanie czekolady na dłonie. Na czym polega ten nowy sposób degustacji?

Czekolada czy wyrób czekoladopodobny – co mówią przepisy?

Jednak biała czekolada, pomimo tego że nie zawiera ziarna kakaowego, może zgodnie z literą prawa być nazywana czekoladą. Jednoznacznie pokazują to przepisy:

  • Dyrektywa Unii Europejskiej określa białą czekoladę jako jeden z rodzajów czekolady. Dlatego na opakowaniach może znajdować się słowo „czekolada” w nazwie produktu. Inaczej o tym rodzaju słodyczy trzeba by mówić „wyrób czekoladopodobny”
  • Normy określają jednak jaki skład powinna zawierać biała czekolada. To nie mniej niż 20% tłuszczu kakaowego oraz mleka lub innych wyrobów mlecznych np. serwatkę, a także cukier i inne prawnie dopuszczone dodatki

Oznacza to, że choć biała czekolada jest zupełnie inaczej produkowana niż ta czarna, a także nie powstaje z ziarna kakaowego jak wszystkie pozostałe czekolady, to mamy prawo na nią mówić „czekolada”.

Jednak jeśli mówiąc o czekoladzie, macie na myśli wartościowy produkt z ziarna kakaowego o określonych właściwościach zdrowotnych, antyoksydacyjnych, to jednak biała czekolada nie należy do tych wartościowych słodkich wyrobów. Zamiast niej wybierzcie czekoladę gorzką, deserowa lub mleczną. 

Źródło: beszamel.pl, technologzywnosciradzi.pl

Piszinger z masą kakaową
Gotujmy.pl/Hrabina w kuchni
Newsy
Piszinger z masą kakaową jak dawniej. Tak dobry, że znika z talerza w mgnieniu oka
Ziarno kakaowca przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Kakao w deserze? Podpowiadamy jak przygotować kultowy przepis.

Nie ma mocnych na przysmaki, którymi zajadaliśmy się jako dzieci. Kaszka manna z sosem malinowym, mini pączki, a może właśnie piszinger z masą kakaową? Przepis na ten ostatni znajdziecie poniżej.  Nasiona z owoców kakaowca W jednym owocu znajduje się ich aż do 60! Pierwotnie mają barwę purpurową do fioletowej, ale po wysuszeniu stają się czekoladowo-brunatne. Nasiona po obróbce stosuje się w przemyśle spożywczym, ale też w medycynie i kosmetyce. Na sklepowych półkach znajdziemy między innymi masę kakaową, słodycze z kakao czy proszek kakaowy. Ubocznym produktem obróbki nasion są łupiny kakaowe dodawane do pasz dla zwierząt oraz wykorzystywane jako ściółka lub nawóz. Historyczne kakao Nasiona kakaowca mają długą i ciekawą historię. W Ameryce Środkowej i Południowej nasiona kakaowca były wartościowym i cenionym pokarmem ze względu na zawartość białek i tłuszczy. Spożywane były głównie w postaci zmielonej na mąkę, mieszanej z mąką kukurydzianą i gotowanej z owocami papryki. Kakao było wykorzystywane przez Majów podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły nawet jako środek płatniczy. Dopiero w XVII wieku napój kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich. Z dodatkiem kakao Produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli.  Sekretem zdrowotnych właściwości kakao jest flawonoid o nazwie epikatechina, który występuje również w herbacie i winie. Kryje w sobie tajemnicę niezwykłej odporności. Desery na bazie kakao są zatem nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Sprawdźcie nasz przepis. Przepis na piszinger z masą kakaową jak dawniej Piszinger to wiedeński torcik zrobiony z wafli...

Puste półki sklepowe
Pixabay/jbarsky0
Newsy
Nie makaron i nie papier toaletowy. Podczas pandemii Polacy na potęgę wykupują jeden produkt
Pandemia, która zdominowała rok 2020, przyzwyczaiła nas do zmiany wielu nawyków. W kwestii zakupów, zmieniliśmy się wręcz nie do poznania.

COVID-19 nie daje za wygraną. Od początku roku zmusza społeczeństwa wielu krajów do zmian w różnych obszarach. Spotkania towarzyskie, kultura i długie wakacje poszły w odstawkę. Jak Polacy zareagowali na wybuch pandemii? Początkowo do kraju dochodziły szczątkowe, ale przerażające informacje dotyczące Francji czy Hiszpanii. Liczba chorych na koronawirusa u sąsiadów również nie napawała optymizmem. Jedyny o czym myślał przeciętny obywatel, to zrobienie odpowiedniej ilości zapasów. W mediach głośno mówiono o towarach znikających ze sklepowych półek. Za to za zakupami ustawiały się wieloosobowe kolejki. Na niektóre produkty czy wejście do sklepu trzeb było czekać nawet kilka godzin. Polacy na początku zaopatrywali się w artykuły higieniczne, apteczne i spożywcze. Paraliż służby zdrowia spowodowany COVID-19 Polacy zostali dotknięci przez koronawirusa w wielu obszarach. Niektóre sektory gospodarki ucierpiały na pandemii najbardziej. Branża restauracyjna i turystyczna to tylko przykłady. Kilka miesięcy po wybuchu pandemii służba zdrowia też nie miewa się najlepiej.  Na potrzeby przyjmowania chorych utworzono w całej Polsce szpitale tymczasowe. Jeden z większych znajduje się na Stadionie Narodowym. Jak długo potrwa ta trudna sytuacja? Tego nie wie nikt, jednak aktualny stan COVID-19 nie napawa na razie optymizmem. Co znika ze sklepowych półek w dobie pandemii? Oprócz problemów wielu handlarzy, zupełnie równolegle obserwuje się wzrost popytu na niektóre produkty spożywcze. Jak się okazuje, Polacy rzucili się na gorzką czekoladę! Cieszy się ona szczególną popularnością. Zaraz za papierem toaletowym, makaronem i drożdżami. Jak donoszą portale internetowe, dyrektor zarządzający LOTTE Wedel, chwali sprzedaż gorzkiej czekolady. Podobno w czasie...

Lidl rozdaje za darmo słodycze. Promocja trwa tylko jeden dzień
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Lidl rozdaje za darmo słodycze. Promocja trwa tylko jeden dzień
Tylko dziś w Lidlu możecie dostać za darmo słodycze. Co trzeba zrobić, żeby je otrzymać? Poznajcie szczegóły promocji!

Wczoraj, 23 września obchodziliśmy pierwszy dzień kalendarzowej jesieni . Z tej okazji Lidl przygotował dla swoich klientów świetną promocję na czekoladę . Nic nie potrafi tak umilić długich, jesiennych wieczorów, jak tabliczka czekolady. Jeśli wybierzecie się dziś do Lidla aż dwie takie czekolady możecie otrzymać za darmo. Co trzeba zrobić, żeby skorzystać z promocji? Lidl rozdaje za darmo czekolady Już dziś w Lidlu rusza świetna promocja na czekoladę. Warto z niej skorzystać, ponieważ do odebrania są aż dwie tabliczki pysznej czekolady. Promocja 2+2 polega na kupieniu dwóch czekolad i odebraniu w zamian dwóch kolejnych czekolad za darmo. Chodzi o czekoladę marki Fin Carré (tylko ta czekolada jest w promocji). Jeśli podejdziecie do kasy z czterema tabliczkami tej czekolady, dwie z nich otrzymacie zupełnie za darmo. Jeśli chcecie odebrać czekoladę Fin Carré za darmo, musicie wcześniej aktywować odpowiedni kupon w aplikacji Lidl Plus. Które czekolady zostały objęte promocją? Do wyboru macie: czekoladę białą z całymi orzechami laskowymi czekoladę deserową z całymi orzechami laskowymi czekoladę mleczną z całymi orzechami laskowymi czekoladę mleczną z bakaliami czekoladę mleczną z migdałami oraz czekoladę Crusti Choc z chrupkim wnętrzem Spieszcie się, bo promocja trwa do wyczerpania zapasów. Dlaczego warto jeść czekoladę? Jedzenie czekolady – oczywiście poza wspaniałym smakiem – niesie wiele korzyści zdrowotnych. Należy jednak pamiętać, aby spożywać ją z umiarem. Najwięcej wartości ma oczywiście ciemna, gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao i to właśnie jej szukajcie w sklepie. Wysokiej jakości ciemna czekolada jest bogata w błonnik, żelazo, magnez, miedź, mangan i kilka innych minerałów. Ciemna czekolada...

Gdzie trzymać czekoladę: w szafce czy w lodówce? Większość osób robi to źle
AdobeStock
Newsy
Gdzie trzymać czekoladę: w szafce czy w lodówce? Większość osób robi to źle
Jak najlepiej przechowywać czekoladę? Zastanawialiście się kiedyś nad tym? Okazuje się, że większość ludzi źle przechowuje czekoladę, pora to zmienić!

Chyba w każdym domu znajduje się szafka, w której można znaleźć słodycze i przekąski, po które możecie sięgnąć, gdy najdzie was ochota, by coś przegryźć. Oczywiście znajduje się tam też uwielbiana przez wiele osób czekolada. Czy szafka to najlepsze miejsce na przechowywanie tego kultowego kakaowego smakołyku? Gdzie najlepiej przechowywać czekoladę? Niedawno na Instagramie miała miejsce mała kłótnia dotycząca właściwego przechowywania czekolady. Pewien Australijczyk opublikował w tym serwisie infografikę, na której sugeruje właściwe miejsca przechowywania niektórych artykułów spożywczych. Burzę wywołało umieszczenie czekolady właśnie w szafce. Wiele osób w komentarzach oburzało się, twierdząc, że miejsce czekolady jest przecież w lodówce! Wątpliwości rozwiała w końcu popularna firma produkująca czekoladę: Cadbury. Odpowiedzieli oni na komentarze na swoim oficjalnym profilu. Zaadresowali wiadomość bezpośrednio do mężczyzny, który opublikował grafikę. Nie pozostawiają wątpliwości: Czekolada powinna zawsze być przechowywana w lekko chłodnym, ciemnym miejscu takim jak szafka lub spiżarnia. Temperatura przechowywania czekolady powinna być niższa niż 21 stopni. Trzeba wziąć pod uwagę, że kłótnia miała miejsce w gorącej Australii. Tam być może temperatura w kuchennych szafkach jest znacznie wyższa niż 21 stopni. W naszym kraju nie powinno być jednak problemu i czekolada może być przechowywana w szafkach bez utraty na jakości.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Bruno Bouchet (@brunobbouchet)...