Ci, którzy nie mają własnego ogródka, chętnie organizują grilla w plenerze, używając do niego jednorazowych tacek do grilla, zrobionych z aluminium, czyli glinu. Czy kontakt aluminium z żywnością jest bezpieczny? Zbadali to między innymi naukowcy z uniwersytetu Keele w Anglii.
40 lat badań udowodniło zły wpływ aluminium na zdrowie
Wpływ aluminium na zdrowie człowieka, oraz to jak przenika do żywności, gdy używany jest do naczyń, pojemników, tacek, puszek, mających kontakt z jedzeniem, jest badany w różnych ośrodkach naukowych od ponad 40 lat.
Badaczom udało się udowodnić negatywny wpływ ekspozycji na aluminium, na zdrowie człowieka. Jednak większość z nich w swoich konkluzjach z badań umieszczała zastrzeżenia, że ilości, które przenikają do jedzenia są zbyt małe, żeby mówić o realnej szkodliwości. Z drugiej strony znaczna część naukowców publikuje ostrzeżenia i apeluje o zmniejszanie ilości aluminium, które zjadamy wraz z żywnością:
- Naukowcy z uniwersytetu Keele wykazali powiązanie pomiędzy kumulacją glinu w mózgu a chorobą Alzheimera. Badacze zmierzyli stężenie aluminium w tkankach mózgów zmarłych z tą chorobą i niecierpiących na nią. Chorujący na Alzheimera mieli jedną wspólną cechę – to mutacja, która przyczynia się do wzrostu stężenia białka uszkadzającego mózg, powiązanego ze stężeniem aluminium
- Niektóre dane naukowe wskazują na większe ryzyko także innych chorób po nadmiernej ekspozycji na glin. Należą do nich: uszkodzenia nerek, wątroby, kości czy problemy z płodnością
- Całkowita eliminacja ekspozycji na glin nie jest możliwa, ponieważ występuje on także naturalnie, w niektórych produktach spożywczych np. produktach zbożowych, w tym płatkach, pieczywie, ciastach i ciastkach, grzybach, niektórych warzywach, np. szpinaku, rzodkiewce i sałacie, oraz takich napojach jak herbata i kakao
- Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka zwrócił uwagę, że źródłem glinu dla ludzi mogą być, poza samą żywnością, różnego typu aluminiowe przedmioty mające kontakt z jedzeniem. Glin może przenikać do żywności z wykonanych z aluminium tacek, używanych do przechowywania czy podgrzewania różnych potraw
- Agencja European Food Safety opracowała tygodniową „dawkę tolerowaną” związaną z dopuszczalną ilością spożywanego aluminium. Normę określono w drodze badań średniej ekspozycji na glin w różnych częściach Europy i wynosi ona 1 mg na kg masy ciała, na tydzień
Jak chronić się przed nadmiernymi dawkami glinu?
Z badań wynikają dwie podstawowe rzeczy:
Zobacz także:
- Glin jest obecny zarówno w żywności, jak i przedmiotach mających z nią kontakt, przez co dodatkowo przenika do jedzenia
- Nadmiar glinu w organizmie ma negatywny wpływ na zdrowie
Specjaliści z niemieckiego Instytutu Oceny Ryzyka zalecają więc ostrożność i ograniczanie ekspozycji na ten minerał:
- W świetle istniejącego już w populacji zanieczyszczenia glinem, powinniśmy postawić sobie za cel ograniczenie jego wszelkich dodatkowych źródeł. Przede wszystkim dotyczy to wrażliwych grup konsumentów, takich jak małe dzieci i osoby starsze, które nawet codziennie mogą spożywać jedzenie podgrzewane na aluminiowych tackach.
Zostało nawet sprawdzone jak działa aluminium podczas podgrzewania. Próba przenikania do jedzenia glinu z tacki, wykazała przekroczenie norm do 5 mg na kg jedzenia, gdy badano zmianę podgrzewając sok z kiszonej kapusty, mus jabłkowy czy przecier pomidorowy.
Co prawda badacze stale powtarzają, że przechowywanie żywności i obróbka przy użyciu aluminiowych naczyń i tacek w niewielkim stopniu przyczynia się do ogólnego wzrostu poziomu glinu w organizmie, jednak wyjątek stanowią produkty kwaśne i słone. Do nich glin przenika silniej.
Powinno się więc unikać używania aluminiowych tacek np. tych wykorzystywanych do produkcji jednorazowych grilli, bo na nich pieczemy przede wszystkim słone, mocno przyprawione produkty mięsne.
Źródło: wprost.pl