Czy aluminium z jednorazowych grilli jest szkodliwe? Naukowcy nie mają wątpliwości
Adobe Stock
Newsy

Czy aluminium z jednorazowych grilli jest szkodliwe? Naukowcy nie mają wątpliwości

Wyjaśniamy dlaczego warto unikać używania aluminium w naczyniach i przyrządach kuchennych, w tym jednorazowych grillach.

Ci, którzy nie mają własnego ogródka, chętnie organizują grilla w plenerze, używając do niego jednorazowych tacek do grilla, zrobionych z aluminium, czyli glinu.  Czy kontakt aluminium z żywnością jest bezpieczny? Zbadali to między innymi naukowcy z uniwersytetu Keele w Anglii.

Magda Gessler odpowiada na pytania

40 lat badań udowodniło zły wpływ aluminium na zdrowie

Wpływ aluminium na zdrowie człowieka, oraz to jak przenika do żywności, gdy używany jest do naczyń, pojemników, tacek, puszek, mających kontakt z jedzeniem, jest badany w różnych ośrodkach naukowych od ponad 40 lat.

Badaczom udało się udowodnić negatywny wpływ ekspozycji na aluminium, na zdrowie człowieka. Jednak większość z nich w swoich konkluzjach z badań umieszczała zastrzeżenia, że ilości, które przenikają do jedzenia są zbyt małe, żeby mówić o realnej szkodliwości. Z drugiej strony znaczna część naukowców publikuje ostrzeżenia i apeluje o zmniejszanie ilości aluminium, które zjadamy wraz z żywnością:

  • Naukowcy z uniwersytetu Keele wykazali powiązanie pomiędzy kumulacją glinu w mózgu a chorobą Alzheimera. Badacze zmierzyli stężenie aluminium w tkankach mózgów zmarłych z tą chorobą i niecierpiących na nią. Chorujący na Alzheimera mieli jedną wspólną cechę – to mutacja, która przyczynia się do wzrostu stężenia białka uszkadzającego mózg, powiązanego ze stężeniem aluminium
  • Niektóre dane naukowe wskazują na większe ryzyko także innych chorób po nadmiernej ekspozycji na glin. Należą do nich: uszkodzenia nerek, wątroby, kości czy problemy z płodnością
  • Całkowita eliminacja ekspozycji na glin nie jest możliwa, ponieważ występuje on także naturalnie, w niektórych produktach spożywczych np. produktach zbożowych, w tym płatkach, pieczywie, ciastach i ciastkach, grzybach, niektórych warzywach, np. szpinaku, rzodkiewce i sałacie, oraz takich napojach jak herbata i kakao
  • Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka zwrócił uwagę, że źródłem glinu dla ludzi mogą być, poza samą żywnością, różnego typu aluminiowe przedmioty mające kontakt z jedzeniem. Glin może przenikać do żywności z wykonanych z aluminium tacek, używanych do przechowywania czy podgrzewania różnych potraw
  • Agencja European Food Safety opracowała tygodniową „dawkę tolerowaną” związaną z dopuszczalną ilością spożywanego aluminium. Normę określono w drodze badań średniej ekspozycji na glin w różnych częściach Europy i wynosi ona 1 mg na kg masy ciała, na tydzień
Zobacz także
Jak uratować przypalone mięso? Nie wyrzucajcie, wypróbujcie ten trik

Jak uratować przypalone mięso? Nie wyrzucajcie, wypróbujcie ten trik

Wielka Brytania wycofuje jednorazowe grille. U nas jest podobny problem, czy akcja dotrze do Polski?

Wielka Brytania wycofuje jednorazowe grille. U nas jest podobny problem, czy akcja dotrze do Polski?

Jak chronić się przed nadmiernymi dawkami glinu?

Z  badań wynikają dwie podstawowe rzeczy:

  • Glin jest obecny zarówno w żywności, jak i przedmiotach mających z nią kontakt, przez co dodatkowo przenika do jedzenia
  • Nadmiar glinu w organizmie ma negatywny wpływ na zdrowie

Specjaliści z niemieckiego Instytutu Oceny Ryzyka zalecają więc ostrożność i ograniczanie ekspozycji na ten minerał:

- W świetle istniejącego już w populacji zanieczyszczenia glinem, powinniśmy postawić sobie za cel ograniczenie jego wszelkich dodatkowych źródeł. Przede wszystkim dotyczy to wrażliwych grup konsumentów, takich jak małe dzieci i osoby starsze, które nawet codziennie mogą spożywać jedzenie podgrzewane na aluminiowych tackach.

Zostało nawet sprawdzone jak działa aluminium podczas podgrzewania. Próba przenikania do jedzenia glinu z tacki, wykazała przekroczenie norm do 5 mg na kg jedzenia, gdy badano zmianę podgrzewając sok z kiszonej kapusty, mus jabłkowy czy przecier pomidorowy.

Co prawda badacze stale powtarzają, że przechowywanie żywności i obróbka przy użyciu aluminiowych naczyń i tacek w niewielkim stopniu przyczynia się do ogólnego wzrostu poziomu glinu w organizmie, jednak wyjątek stanowią produkty kwaśne i słone. Do nich glin przenika silniej.

Powinno się więc unikać używania aluminiowych tacek np. tych wykorzystywanych do produkcji jednorazowych grilli, bo na nich pieczemy przede wszystkim słone, mocno przyprawione produkty mięsne.

Źródło: wprost.pl

Grillujecie jedzenie w folii aluminiowej? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Adobe Stock
Newsy
Grillujecie jedzenie w folii aluminiowej? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Śmiało można przyznać, że grillowanie to jeden z głównych sportów narodowych Polaków, poza piłką nożną oczywiście. Niektórzy grillujący starają sie poprawić smak swoich dań poprzez używanie różnych patentów. Niestety folia aluminiowa nie jest dobrym wyborem w tej kwestii.

Dla większości majówka jest oficjalnym okresem rozpoczęcia sezonu grillowego. Już kilka dni przed majówką wiele osób szykuje się do tego momentu i wyciąga z garaży czy piwnic, zakurzone sprzęty. To idealny pomysł na spędzenie miłego czasu w gronie bliskich przy dobrym jedzeniu. Wykorzystanie folii aluminiowej w kuchni Folia aluminiowa jest w codziennym użyciu w kuchni. Jest wykorzystywana przede wszystkim do zawijania kanapek czy też przechowywania żywności w lodówce bez ryzyka przejścia innymi zapachami. Gospodynie domowe najczęściej jednak wykorzystują folię do pieczenia różnego rodzaju mięs. Owinięty nią kawałek zachowuje swoją soczystość oraz aromat. To dobre rozwiązanie do zatrzymania świeżości artykułów spożywczych. Folia aluminiowa nie do grillowania  O negatywnych skutkach wypływających z podgrzewania folii aluminiowej wiadomo nie od dziś. Mimo tego Polacy wykorzystują ją nagminnie podczas grillowania. Tymczasem wysoka temperatura powoduje to, że do przygotowywanego jedzenia trafia więcej aluminium niż wynika to z maksymalnych norm określonych przez Światową Organizację Zdrowia. Szczególnie podatne na takie przenikanie są dania płynne, kwaśne bądź ostre. Skutki grillowania w folii aluminiowej  Przedostanie się znacznych ilości pierwiastka aluminium do żywności grozi naprawdępoważnymi konsekwencjami, które mogą odcisnąć negatywne piętno na zdrowiu. Wśród niepożądanych skutków nadmiaru tego składnika wyróżnia się: zwiększenie ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera negatywny wpływ na pracę nerek zwiększenie problemów z układem kostnym negatywne ddziaływanie na funkcjonowanie mózgu.  Alternatywy grillowania  Ze względu na szereg niebezpiecznych konsekwencji wynikających z grillowania...

Pakujecie kanapki w folię aluminiową? To może wpłynąć na stan waszego układu nerwowego
Adobe Stock
Newsy
Pakujecie kanapki w folię aluminiową? To może wpłynąć na stan waszego układu nerwowego
Sposobów na zapakowanie śniadania do pracy czy szkoły jest sporo. Papier śniadaniowy, serwetki, torebki, śniadaniówki… I choćby wydawało się, że kanapki będą dłużej świeże, lepiej nie używajcie do tego folii aluminiowej.

Drugie śniadanie poza domem, w ciągu dnia pełnego wciąż nowych zadań, to posiłek, który pozwala chwilę odpocząć i dostarczyć organizmowi nowej porcji energii. Nie należy z niego rezygnować, tłumacząc to brakiem czasu czy dietą. Dietetycy zwracają uwagę, że właśnie będąc na diecie, warto jeść częściej, a nie ograniczać się do 3 posiłków dziennie. Jedząc 5 razy dziennie, zwykle jemy mniejsze porcje na raz i ułatwiamy naszemu organizmowi ich strawienie. Dlaczego kanapki lepiej zawijać w papier, a nie w folię aluminiową? Szykując kanapki do zjedzenia poza domem mamy na uwadze to, żeby się nie rozpadły, nie rozmiękły i nie zeschły. Chcemy wyjąć je ze śniadaniówki świeże, pomimo, że były zrobione kilka godzin wcześniej. Szukamy więc takich opakowań, które pozwolą zachować świeżość i tak trafiamy na folię aluminiową. Jej nazwa pochodzi od słowa aluminium, inaczej glin, i wzięła się stąd, że w jej składzie jest właśnie ten pierwiastek. Glin jest pierwiastkiem chemicznym, który bardzo długo był uważany za neutralny dla zdrowia człowieka. Ostatecznie jednak stwierdzono, że to substancja, która może przenikać do ludzkiego organizmu i działać na niego szkodliwie. Wpływa negatywnie na nerki, układ moczowy, a gdy w ciele człowieka zgromadzi się go dużo, zaczyna mieć negatywny wpływ na niemal wszystkie komórki organizmu. Upośledza narządy, wpływa degenerująco na układ nerwowy. Do organizmu człowieka z folii aluminiowej może się przedostać się za pośrednictwem żywności. Drobinki glinu najpierw przenikają do pożywienia, a z niego do naszego organizmu. Dzieje się tak zarówno w przypadku potraw zimnych, jak kanapki i gorących, jak pomidory czy ziemniaki zapiekane w folii.  Jak prawidłowo i bezpiecznie używać folii aluminiowej? Jednak folii aluminiowej nie należy się...

Gotujecie kaszę i ryż w torebkach? Uważajcie – mogą uwalniać bardzo groźny dla zdrowia plastik
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie kaszę i ryż w torebkach? Uważajcie – mogą uwalniać bardzo groźny dla zdrowia plastik
Jeśli to robicie, lepiej żebyście szybko przestali!

Kasza, ryż, makaron, chleb i ziemniaki - to podstawowe pokarmy węglowodanowe, które jadacie pewnie do każdego posiłku. Kaszę, ryż i makaron trzeba przed spożyciem ugotować. Tutaj pojawia się pytanie: jak zrobić to, żeby były jak najzdrowsze? Wiemy, jakich zasad powinniście przestrzegać żeby gotowana kasza i ryż były zdrowe. Co jest zdrowsze: kasza i ryż luzem, czy w torebkach? Jeśli macie opcję wyboru, lepiej wybierać kaszę i ryż luzem niż te w foliowych opakowaniach. Już tłumaczymy dlaczego. Plastik to wszechobecna substancja, które wynalezienie i rozpowszechnienie stało się prawdziwym motorem rozwoju naszej cywilizacji. Nie da się uniknąć otaczania się plastikowymi przedmiotami i kupowania żywności absolutnie bez plastiku. Są różne rodzaje plastiku. Ten, który możemy znaleźć w otoczeniu żywności znajduje się między innymi: Jako składnik jednorazowych torebek do herbaty Element torebek do gotowania kaszy lub ryżu Jako główne tworzywo z którego produkowane są plastikowe butelki Składnik opakowań stosowanych do żywności: jogurtów, serków, gotowych lunchów Czy plastik jest szkodliwy dla zdrowia? Plastik, który znajdziecie w otoczeniu żywności, jest ogólnie mówiąc dopuszczony do użytku, nie może być więc bardzo szkodliwy dla zdrowia. Różne urzędy i komisje przy dopuszczaniu niektórych substancji na rynek, kierują się jednak pewnymi normami i dopuszczalnymi stężeniami substancji, które pozwalają uznać je za „bezpieczne”. Lepiej jednak dmuchać na zimne, okazuje się że plastik może emitować w wysokiej temperaturze bardzo niebezpieczną substancję… Dlaczego gotowanie kaszy i ryżu w woreczkach nie jest zdrowe? Substancją, która jest podejrzana o wywieranie szkodliwego wpływu na zdrowie w przypadku plastiku...

niezdrowe jedzenie
AdobeStock
Newsy
Kupujecie tę przekąskę? Lepiej przestańcie. Spożywana regularnie może uszkadzać płuca
Nie wszystkie przekąski są zdrowe – jedzenie ich w nadmiernych ilościach powoduje nadwagę i inne problemy ze zdrowiem. Ta jest szczególnie zabójcza – może powodować raka!

Mamy tutaj amatorów chrupania słonych przekąsek podczas oglądania filmów i seriali? Okazuje się, że jedna z nich, czyli popcorn, może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia! Nie chodzi jednak o popcorn sprzedawany w kinach przed seansem. Takiego popcornu nikt zresztą od dawna nie jadł – w końcu w trakcie pandemii koronawirusa wszystkie kina są pozamykane. Popcorn można zjeść więc tylko kupując specjalną maszynkę do prażenia kukurydzy albo gotowy popcorn w paczkach, który wystarczy podgrzać w mikrofali. Właśnie ten rodzaj popcornu jest niebezpieczny dla zdrowia! Wszystko przez jeden składnik – diacetyl . Poznajcie szczegóły. Co to jest diacetyl? Diacetyl to organiczny związek chemiczny, któremu popcorn do odgrzania w mikrofali zawdzięcza maślany zapach i smak. To żółta ciecz, która w temperaturze 80 stopni Celsjusza zaczyna wrzeć i wydzielać charakterystyczny zapach. W czym się znajduje diacetyl? Ten związek chemiczny jest ubocznym produktem fermentacji, więc znaleźć go można w mleku, serach, maśle i piwie, a nawet w chlebie, kawie, brandy i rumie. Ze względu na maślany zapach i smak, producenci słodyczy dodają diacetyl do różnych przekąsek. Znajduje się on w krówkach, popcornie, a nawet croissantach! Dlatego miejcie się na baczności – przyjemny, maślany zapach kupowanych w supermarkecie rogalików wcale nie oznacza, że do ich produkcji użyto prawdziwego masła. Całkiem możliwe jest, że zawierają diacetyl, który wzmacnia ich smak i zapach. Czy diacetyl jest groźny dla zdrowia? Ponieważ diacetyl jest tak szeroko stosowany w przemyśle spożywczym, można mieć wątpliwości co do tego, czy na pewno jest on obojętny dla ludzkiego zdrowia. Diacetyl jest dopuszczony do produkcji żywności, ponieważ ilości stosowane w tym procesie nie zagrażają zdrowiu. Ale sprawa ma...