Warzywa to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Można je jeść właściwie bez limitu. Dietetycy od lat alarmują o ich częste spożywanie. Po świętach mogą przynieść ulgę waszej wątrobie.

Warzywa są niskokaloryczne i smaczne. Ich wielkim plusem jest możliwość przygotowania z nich różnych potraw, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Co prawda, trudno namówić na nie dzieci, jednak z czasem same zaczną po nie sięgać - to możemy wam zagwarantować. 

Różne ich rodzaje nadają się do prostych i zdrowych detoksów. Wystarczy kilka dni na sokach warzywnych i wasze jelita odczują dużą ulgę. Niektóre warzywa, ale i owoce, nadają się do podobnych celów wprost idealnie. Przedstawiamy wspaniałą trójkę, dzięki której święta nie będą wam już dłużej ciążyć!

Burak czerwony jest źródłem białka 

W buraku znajdziemy nie tylko białko i cukier, ale również ważne dla organizmu składniki odżywcze. W burakach jest dużo substancji o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym. Właściwości prozdrowotne  buraka są dzięki temu nieograniczone.

Zobacz także:

Ze względu na swój bogaty skład, sok z buraka polecany jest szczególnie osobom cierpiącym na anemię. Zawarte w nim żelazo i witaminy z grupy B działają korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek. Sok z buraka obniży także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. 

Marchew - idealne warzywo do chrupania

Jeśli szukacie przekąski lub ograniczacie kalorie, na pewno sięgacie po marchew. Jest ona przede wszystkim cennym źródłem karotenoidów - przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Marchew obfituje też w inne przeciwutleniacze oraz związki fenolowe, takie jak pomocny cerze kwas ferulowy.

Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit

Ostatni składnik soku, który możecie pić po świętach, to najpopularniejszy polski owoc. Chroni przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Jabłko jest pyszne, mało kaloryczne i zajadają się nim nawet najmłodsi. Nie ma przeciwskazań do jego częstej konsumpcji. 

Sok oczyszczający wątrobę, remedium na świąteczne przejedzenia

Naturalny sok z warzyw i owoców oczyści wątrobę i pomoże wam schudnąć. Dzięki wysokiemu stężeniu składników odżywczych poprawi przemianę materii. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko trzech, wyżej opisanych składników. Na tak taniej diecie jeszcze nie byliście, prawda?

Składniki:

  • 4 buraki

  • 4 marchewki

  • 3 jabłka

Sposób przygotowania

  1. Myjecie dokładnie wszystkie składniki, kroicie je na cząstki i wrzucacie do sokowirówki.

  2. Następnie przelewacie sok do blendera, żeby jeszcze mocniej rozdrobnić zwartość soku.

  3. Miksujecie kilka sekund do uzyskania napoju o gładkiej konsystencji. Przelewacie do szklanki.

  4. Aby oczyścić wątrobę zaleca się pić szklankę świeżo przygotowanego soku na czczo lub podczas śniadania. W ciągu dnia można przyjąć maksymalnie 3 filiżanki. Pijcie go najlepiej przez 5 dni!