Wigilia
Pexels/Nicole Michalou
Newsy

Czujecie się ciężko po świętach? Ten sok pomaga schudnąć. Zrobisz go z 3 tanich składników

Soki warzywne mają doskonałe właściwości odtruwające. Jeśli nie oszczędzaliście żołądka w święta Bożego Narodzenia, podpowiadamy warzywny detoks, który przyda się jeszcze przed sylwestrem.

Warzywa to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Można je jeść właściwie bez limitu. Dietetycy od lat alarmują o ich częste spożywanie. Po świętach mogą przynieść ulgę waszej wątrobie.

Warzywa są niskokaloryczne i smaczne. Ich wielkim plusem jest możliwość przygotowania z nich różnych potraw, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Co prawda, trudno namówić na nie dzieci, jednak z czasem same zaczną po nie sięgać - to możemy wam zagwarantować. 

Różne ich rodzaje nadają się do prostych i zdrowych detoksów. Wystarczy kilka dni na sokach warzywnych i wasze jelita odczują dużą ulgę. Niektóre warzywa, ale i owoce, nadają się do podobnych celów wprost idealnie. Przedstawiamy wspaniałą trójkę, dzięki której święta nie będą wam już dłużej ciążyć!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Burak czerwony jest źródłem białka 

W buraku znajdziemy nie tylko białko i cukier, ale również ważne dla organizmu składniki odżywcze. W burakach jest dużo substancji o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym. Właściwości prozdrowotne  buraka są dzięki temu nieograniczone.

Ze względu na swój bogaty skład, sok z buraka polecany jest szczególnie osobom cierpiącym na anemię. Zawarte w nim żelazo i witaminy z grupy B działają korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek. Sok z buraka obniży także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. 

Marchew - idealne warzywo do chrupania

Jeśli szukacie przekąski lub ograniczacie kalorie, na pewno sięgacie po marchew. Jest ona przede wszystkim cennym źródłem karotenoidów - przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Marchew obfituje też w inne przeciwutleniacze oraz związki fenolowe, takie jak pomocny cerze kwas ferulowy.

Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit

Ostatni składnik soku, który możecie pić po świętach, to najpopularniejszy polski owoc. Chroni przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Jabłko jest pyszne, mało kaloryczne i zajadają się nim nawet najmłodsi. Nie ma przeciwskazań do jego częstej konsumpcji. 

Sok oczyszczający wątrobę, remedium na świąteczne przejedzenia

Naturalny sok z warzyw i owoców oczyści wątrobę i pomoże wam schudnąć. Dzięki wysokiemu stężeniu składników odżywczych poprawi przemianę materii. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko trzech, wyżej opisanych składników. Na tak taniej diecie jeszcze nie byliście, prawda?

Składniki:

  • 4 buraki

  • 4 marchewki

  • 3 jabłka

Sposób przygotowania

  1. Myjecie dokładnie wszystkie składniki, kroicie je na cząstki i wrzucacie do sokowirówki.

  2. Następnie przelewacie sok do blendera, żeby jeszcze mocniej rozdrobnić zwartość soku.

  3. Miksujecie kilka sekund do uzyskania napoju o gładkiej konsystencji. Przelewacie do szklanki.

  4. Aby oczyścić wątrobę zaleca się pić szklankę świeżo przygotowanego soku na czczo lub podczas śniadania. W ciągu dnia można przyjąć maksymalnie 3 filiżanki. Pijcie go najlepiej przez 5 dni!

Ten sok doskonale oczyszcza po świątecznym obżarstwie. Wypijcie go na czczo
AdobeStock
Newsy
Ten sok doskonale oczyszcza po świątecznym obżarstwie. Wypijcie go na czczo
Dokuczają wam objawy przejedzenia? Ten sok sobie z nimi poradzi!

Święta jeszcze się nie skończyły, a wy już macie dość jedzenia? Nic dziwnego! Podczas świąt niestety wiele osób ma tendencję do przejadania się. Trudno im się dziwić – na stole kusi tyle pyszności, że trzeba naprawdę silnej woli, żeby wszystkiego nie zjeść. Ale niestety, takie obżarstwo ma swoje konsekwencje. Bóle brzucha, uczucie przelewania w żołądku, wzdęcia i zgaga to tylko niektóre z objawów przejedzenia się. By nieco je złagodzić, warto sięgnąć po naturalne sposoby! Właściwości oczyszczające soków Nawet jeśli nie jesteście miłośnikami owoców i warzyw, spróbujcie pić przygotowane z nich soki. Dzięki temu dostarczycie organizmowi wszystkie drogocenne składniki, które wspaniale wspomogą wasz układ trawienny i przyniosą ulgę po świątecznym obżarstwie! Poniżej podajemy wam przepis na sok z buraka, jabłka i selera naciowego. Wszystkie te składniki mają doskonałe właściwości: Ochrona wątroby Regulacja poziomu cukru we krwi Oczyszczanie z toksyn Ulga przy zaparciach Usprawnienie pracy układu pokarmowego Przepis na oczyszczający sok owocowo-warzywny Sok z warzyw i owoców zdecydowanie przyniesie wam ulgę po świątecznym obżarstwie. By jak najlepiej wykorzystać jego właściwości, pijcie go co najmniej pół godziny przed pierwszym posiłkiem, na czczo. Do przygotowania pysznego, oczyszczającego soku z warzyw i owoców potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 jabłko 1 burak 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju tłoczonego na zimno Przygotowanie: Umyjcie wszystkie warzywa i owoce. Obierzcie jabłko i buraka ze skórki. Przekrójcie jabłko na pół i usuńcie gniazda nasienne. Umieśćcie jabłko, buraka i jedną łodygę selera w...

Kinga Preis w krótkim czasie schudła aż 18 kilogramów! Podajemy przepis na jej ulubiony sok
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Kinga Preis w krótkim czasie schudła aż 18 kg. Podajemy przepis na jej ulubiony sok
Zauważyliście, jak bardzo schudła Kinga Preis? Popularna aktorka swoją przemianę zawdzięcza między innymi piciu pysznych i zdrowych soków warzywno-owocowych. Dzisiaj podamy wam przepis na taki koktajl złożony z buraka, jabłka i marchewek.

Uwielbiana przez widzów aktorka popularność zdobyła dzięki roli rezolutnej Natalii z serialu „Ojciec Mateusz”. Preis od lat tworzy niezwykły duet z Arturem Żmijewskim. W tym czasie w jej życiu nastąpiła jeszcze jedna zmiana, widoczna gołym okiem. W jaki sposób Kinga Preis schudła 18 kg? Oprócz popularności pani Kinga zrzuciła sporo zbędnych kilogramów. Z krągłych kształtów serialowej Natalii nie pozostało już za wiele. Kinga Preis czaruje nienaganną sylwetką po tym, jak w krótkim czasie udało jej się zrzucić aż 18 kilogramów. Jednym z sekretów jej sukcesu, było regularne picie warzywno-owocowych koktajli. Takich jako choćby sok z buraka, marchewki i jabłka. Taki zestaw jest dużo łatwiej przyswajalny od czystego soku z buraka, a jednocześnie wciąż bardzo zdrowy. Nie czekajcie na nic, tylko spróbujcie przygotować taki sam eliksir zdrowia, jakim raczy się Kinga Preis. Jeśli jednocześnie zachowacie zasady racjonalnego odżywiania i dbania o regularny ruch, efekty będą murowane! Przepis na sok z marchwi i buraków Składniki: 1 burak 2 marchewki 1 jabłko Przygotowanie: Buraka obierzcie i wyciśnijcie w sokowirówce. Uzyskany sok wlejcie do szklanego naczynia i włóżcie do lodówki na pół godziny. Po tym czasie przystąpcie do wyciskania soku z marchewek i jabłek. Obierzcie marchewki i jabłka, wyciśnijcie sok, a potem połączcie go ze schłodzonym sokiem z buraka. Pijcie na zdrowie! Jeżeli szukacie jeszcze innych zdrowych, naturalnych napojów, które wpłyną pozytywnie na wasze zdrowie, koniecznie wypróbujcie soku z kiszonej kapusty. Nie tylko pomoże wam w walce z kilogramami, ale także oczyści waszą wątrobę.

Koktajl z tych 2 tanich warzyw podnosi odporność i wzmacnia serce
Adobe Stock
Newsy
Koktajl z tych 2 tanich warzyw podnosi odporność i wzmacnia serce. Pijcie go raz dziennie.
Burak i marchew to chyba jedne z tańszych polskich warzyw korzeniowych. Nie oszczędzajcie na nich, a pomogą wam zachować zdrowie.

Ten koktajl przygotujecie w parę minut. Nie róbcie go na zapas, nie odstawiajcie do lodówki, najlepiej pić go od razu po zrobieniu. Szklankę koktajlu wypijajcie 1 raz dziennie, pomoże uchronić się przed infekcjami, zadziała wzmacniająco na serce, choć składniki tego napoju mają znacznie więcej właściwości korzystnych dla zdrowia. Zdrowotne właściwości koktajlu z buraków i marchewek Zdrowotne działanie marchwi: Zawiera witaminy A, B, C i E, a także wiele minerałów Dzięki witaminie A pomaga regenerować komórki zniszczone toksynami Dzięki witaminom z grupy B usprawnia działanie wątroby Dzięki fosforowi i potasowi dobrze wpływa na układ nerwowy i krwionośny Poprawia wzrok Pobudza krążenie Nadaje skórze atrakcyjnego koloru Jest niskokaloryczna, włączcie ją do diety gdy jesteście na diecie Zdrowotne działanie buraków: Są źródłem witamin A, B i C, a także takich minerałów jak magnez, potas, fosfor i kwas foliowy Są źródłem błonnika ułatwiającego wydalanie toksyn podczas przemiany materii i dzięki temu poprawiającego wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu. Usprawniają ruchy jelitowe, uaktywniają metabolizm Oczyszczają krew i chronią serce Dzięki potasowi pomagają obniżać ciśnienie Redukują poziom złego cholesterolu Jak działa koktajl z buraków i marchwi? Napój powstały z połączenia tych dwóch składników podnosi odporność i działa wzmacniająco na serce. Do tego dodaje energii, przyspiesza metabolizm i pomaga usuwać nadmiar tłuszczu z organizmu. Najlepiej pić go z rana lub przed posiłkiem w ciągu dnia. Przepis na koktajl z buraka i marchwi Sok z surowych buraków ma bardzo wyrazisty, ziemisty smak. Nie każdy go lubi. Jeśli delikatniejsza marchew wystarczy dla złagodzenia...

Zupa która chroni przed przeziębieniami. Zrobicie ją z najpopularniejszego polskiego owocu
Adobe Stock
Newsy
Zupa, która chroni przed przeziębieniami. Zrobicie ją z najpopularniejszego polskiego owocu
Zastanawiacie się co jest najpopularniejszym polskim owocem? Pewnie nie będziecie zaskoczeni, że mamy na myśli jabłka. Są dostępne i tanie, zróbcie z nich zupę.

Dietetycy zalecają jedzenie dwóch jabłek dziennie. Pierwsze, jedzone rano ma poprawiać urodę, a drugie, jedzone wieczorem – zdrowie. Zupa, która proponujemy zaskoczy was smakiem. Sprawdźcie czy zasmakuje wam tak, że będziecie chcieli ją jeść i na śniadanie i na kolację. Zupa pełna witamin i minerałów Właściwości lecznicze jabłek są znane już od 6500 r p.n.e. Owoce były przysmakiem starożytnych Rzymian i Greków. Także w polskich wykopaliskach pod Biskupinem znaleziono ślady drzew jabłoni datowane na 1600 r p.n.e. Jabłka zawierają wiele witamin: witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminy A, E, K. Minerały, jakie znajdziecie w jabłkach to: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jabłka nie tylko wzmacniają odporność i mogą pomóc wam uchronić się przed infekcjami, ale także pomagają na niestrawność, chorobę wrzodową, zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem, wspierają prace mózgu i oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki zawartości dużej ilości błonnika regulują prace jelit chroniąc zarówno przed zaparciami, jak i rakiem jelita grubego. Ważnym składnikiem zupy jest sok z cytryny. Nie tylko dodaje smaku, ale jest też bogatym źródłem witaminy C, szczególnie potrzebnej nam w okresie jesienno- zimowym. Cytryna w zupie jabłkowej wzmacnia odpornościowe działanie dania. Przepis na zupę jabłkową chroniącą przed przeziębieniami Składniki: 4 średniej wielkości jabłka dowolnego gatunku Szczypta cynamonu Szczypta imbiru w proszku Szczypta brązowego cukru Kilka kropel soku z cytryny 1/3 szklanki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Umyjcie, obierzcie jabłka i dokładnie wyjmijcie gniazda nasienne, a następnie pokrójcie owoce.  Przełóżcie jabłka do garnka,...