Czosnkowy oddech? Zjedzcie to tanie warzywo i o nim zapomnijcie
AdobeStock
Newsy

Czosnkowy oddech? Zjedzcie to tanie warzywo i o nim zapomnijcie

To świetny sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust. Spróbujcie!

Czosnek jest pysznym składnikiem, który poprawia smak niemal każdego dania. Dodatkowo jest też tani i niezwykle zdrowy. Czosnek ma mimo wszystko jedną wadę. Ma bardzo ostry smak i zapach, który utrzymuje się dość długo po zjedzeniu dania z czosnkiem.

W praktyce nie jest polecane więc jedzenie dań z czosnkiem rano, przed wizytą w pracy lub ogólnie w trakcie interakcji społecznych. Ciekawostką jest, że królowa Elżbieta II nie pozwala, żeby w trakcie bankietów lub innych uroczystości kucharze stosowali tę przyprawę. Ma to zapobiec niekomfortowym sytuacjom.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zminimalizować czosnkowy oddech?

Kochacie czosnek i nie chcecie rezygnować z niego z tego błahego powodu? Mamy dla was świetną wskazówkę. Wystarczy, że do potrawy zawierającej czosnek dodacie też jedno warzywo, które świetnie maskuje przykry zapach czosnku.

Zobacz także
Nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający

Nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający

Witamina C i koronawirus

Czy witamina występująca w brukselce, pietruszce czy papryce może chronić przed zakażeniem COVID-19? Specjalista nie ma wątpliwości

Tanie warzywo, które odświeża oddech

Chodzi o natkę pietruszki. Posypcie nią danie, które zawiera czosnek, na przykład makaron lub zupę z dodatkiem czosnku, a mniej będzie doskwierał wam przykry zapach po spożyciu danego dania.

Natka pietruszki ma właściwości odświeżające oddech. Żucie liści pietruszki poleca się palaczom by zmniejszyć charakterystyczny zapach i smak pozostający w buzi po paleniu, ale może też wspomóc przy czosnkowym oddechu.

Właściwości natki pietruszki

Zwiększenie spożycia natki pietruszki ma też inne korzyści. Niewiele osób wie, że to warzywo o ogromnej zawartości witaminy C. Ma jej więcej niż pomidory, cytryna, a nawet papryka! Warto ja jeść z kilku powodów:

  • Jest nieocenionym źródłem żelaza, które odpowiada za transport tlenu we krwi
  • Pietruszka ma dużo wapnia, który wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie
  • Jest bardzo niskokaloryczna, a jednocześnie ma dużo składników odżywczych, jest wiec idealnym elementem menu osób odchudzających się
  • Wzmacnia odporność organizmu przez zawartość wielu antyoksydantów

Jak jeść pietruszkę?

Żeby zwiększyć spożycie natki pietruszki, przede wszystkim wyróbcie nawyk regularnego jej kupowania. Zawsze sięgajcie po pęczek przy okazji wizyty w warzywniaku. Dodawajcie ją do:

Czytaj także:

dlaczego czosnek śmierdzi
AdobeStock
Newsy
Dlaczego surowy czosnek nie powinien mieć styczności z metalem? Lepiej to przeczytajcie
Lepiej nie krójcie czosnku metalowym nożem – przeczytajcie dlaczego!

Czosnek to warzywo, które jest niezbędne podczas przygotowywania wielu dań. Nadaje im niesamowitej głębi i aromatu. Czasami, gdy danie wydaje się mdłe, wystarczy dodać do niego czosnek i gotowe! Co prawda, nie wszyscy za nim przepadają – głównie ze względu na bardzo silny zapach, który zostaje na rękach oraz nieprzyjemny oddech. Kluczem do tego, by dania z czosnkiem wyszły smaczne, jest jego odpowiednie przygotowanie. Dowiedzcie się, jak należy to robić prawidłowo! Właściwości czosnku Poza tym, że czosnek nadaje potrawom doskonały smak, ma on oczywiście także szereg innych właściwości: Pomaga zwalczyć infekcje i działa jak naturalny antybiotyk, a przy tym nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej organizmu; Obniża ciśnienie krwi; Może pomóc w walce z pasożytami; Wspomaga odchudzanie; Działa przeciwzakrzepowo i tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru; Zawiera dużo przeciwutleniaczy i tym samym spowalnia starzenie się organizmu; Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory – zwłaszcza raka żołądka, którego często wywołuje bytująca w tym organie bakteria Helicobacter pyroli. Dlaczego czosnek brzydko pachnie? Potrawy z dodatkiem czosnku smakują fantastycznie. Trzeba się jednak zgodzić, że sam czosnek ma dość nieprzyjemny i niezwykle intensywny zapach. Odpowiedzialna jest za to allicyna, substancja zawarta w tym warzywie. To właśnie jej czosnek zawdzięcza doskonałe właściwości lecznicze i niezbyt ciekawy aromat. Ale czy wiedzieliście, że możecie mieć wpływ na intensywność tego zapachu? Na pewno nie słyszeliście o tym wcześniej! Otóż w wyniku kontaktu z metalem, allicyna zaczyna wchodzić w reakcję z metalami. To sprawia, że czosnek pachnie dużo mocniej, a jego zapach jest tak trudny do usunięcia. Do tego wówczas zaczyna on tracić swoje zdrowotne...

Pixabay
Newsy
Jak przechowywać czosnek? Większość osób robi to źle
Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Nieodpowiednio przechowywany może jednak szybko spleśnieć. Co zrobić, żeby temu zapobiec?

Czosnek to warzywo, które posiada niezliczone właściwości zdrowotne. Wspomaga leczenie infekcji wirusowych, ma właściwości przeciwzakrzepowe, reguluje ciśnienie krwi oraz świetnie wpływa na działanie układu trawiennego. Warzywo to poza licznymi właściwościami zdrowotnymi, świetnie też smakuje i stanowi wspaniały dodatek do wielu dań. Jak prawidłowo przechowywać czosnek i co zrobić, żeby nie spleśniał? Jak prawidłowo przechowywać czosnek? Prawidłowo przechowywany czosnek może przetrwać nawet kilka miesięcy. Wystarczy, że będziecie trzymać się poniższych wskazówek. Czosnek powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej . Należy jednak pamiętać, że przechowywanie całej główki czosnku w całości to najlepszy sposób na zachowanie jego świeżości. Jeśli wyjmiemy z czosnku choćby jeden ząbek, będzie on świeży maksymalnie przez 10 dni. Świeży czosnek najlepiej przechowywać w suchych, ciemnych miejscach. Idealna temperatura do przechowywania czosnku to około 15–18 stopni Celsjusza, przy umiarkowanej wilgotności. Najlepiej sprawdzi się tu np. szafka kuchenna. Włóżcie czosnek do wiklinowego koszyczka i umieśćcie we wnętrzu szafki - tak, by znajdował się on w najbardziej zacienionym miejscu. Czy można przechowywać czosnek w lodówce? Tak. Należy jednak pamiętać, że zimny czosnek zacznie kiełkować kilka dni po wyjęciu z lodówki. Mimo iż czosnek z kiełkami wciąż jest jadalny, warzywo to ma niestety bardziej gorzki i nieprzyjemny smak. Co z czosnkiem, który zaczęliśmy już jeść? Najlepszym sposobem na przechowywanie resztek czosnku jest umieszczenie go w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie może on wytrzymać nawet do 2 tygodni. Inną opcją przechowywania czosnku jest jego zamrożenie. Niestety, mrożony czosnek nie smakuje tak dobrze...

Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Pixabay
Newsy
Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Chociaż czosnek jest bardzo smaczny i stosuje się go do przyrządzania wielu dań, niestety nie każdy powinien go jeść. Sprawdźcie szczegóły.

Nie ma lepszej przyprawy do niektórych dań niż świeży czosnek! Nadaje im niepowtarzalnego aromatu i charakteru, a niektóre z nich bez dodatku tego warzywa smakują bardzo przeciętnie. Wyobrażacie sobie pizzę albo szpinak bez dodatku czosnku? Niestety, okazuje się, że nie każdy powinien go jeść. Poniżej piszemy o skutkach ubocznych czosnku oraz o tym, kiedy jego spożycie jest niewskazane. Sprawdźcie! Właściwości czosnku Czosnek stosowany jest przez ludzkość od wieków, ze względu na jego wspaniałe prozdrowotne właściwości oraz wyjątkowy smak. Czosnek między innymi: Poprawi odporność waszego organizmu Usprawni pracę układu trawiennego Wspomoże ochronę przed wylewem i zawałem Zadziała antybakteryjnie, dzięki czemu świetnie się sprawdza w przypadku infekcji Reguluje ciśnienie krwi Wykazuje działanie przeciwnowotworowe Zbija gorączkę Działa antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie Pomaga wykrztuszać wydzielinę podczas infekcji Zmniejsza ból gardła Zapobiega podwyższeniu poziomu cholesterolu Skutki uboczne jedzenia czosnku Choć czosnek ma wiele zalet, niestety jak większość produktów nadających się do jedzenia, wykazuje on skutki uboczne. Nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, to tylko jeden z nich! Jeśli zjecie go za dużo, to szybko odczujecie nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ból brzucha, wzdęcia, zgaga, to typowe objawy zjedzenia zbyt dużych ilości czosnku. Jeżeli towarzyszą wam bardzo często, powinniście ograniczyć to warzywo w swojej diecie. Pomocne może być stosowanie ekstraktów z czosnku zamiast świeżych ząbków, ponieważ mniej drażni żołądek. Pamiętajcie, że dziennie spożycie czosnku nie powinno przekraczać dwóch średnich ząbków. Kto nie powinien jeść czosnku? Ze względu na to, że...

Mikstura na zaparcie
Newsy
Wspaniała mikstura na zaparcia. Pijcie ją wieczorem a wasze jelita wam podziękują. Przy okazji wysmuklicie talię
Zaparcia potrafią być naprawdę uciążliwe… Ta mikstura przyniesie wam ulgę

Zdarzają się wam zaparcia? Jeśli tak, dobrze znacie to uczucie ciężkości, które skutecznie jest w stanie popsuć humor i pokrzyżować plany na cały dzień. Znacznie lepiej byłoby zawsze czuć się lekko i nie mieć poczucia kilogramów zalegających w jelitach. Jeśli wiecie, że dotyka was ten problem, możemy mieć dla was rozwiązanie. Lepiej zapobiegajcie Jak zaparcia nastąpią, czasem ciężko się ich pozbyć. Znacznie lepiej jest im zapobiegać, stosując między innymi zdrową dietę. Oto czynniki i pokarmy, które pozwolą wam unikać zaparć: Jedzcie dużo warzyw i owoców – pomagają one w wypróżnieniu i regulują jego rytm Wybierajcie pełnoziarniste produkty zbożowe – mają znacznie więcej błonnika, szczególnie ważnego przy zaparciach. Brązowy ryż zamiast białego, kasza zamiast ziemniaków, chleb razowy zamiast jasnego. To wszystko wybory, które pomogą wam uniknąć zaparć w przyszłości Pijcie dużo wody – za małe spożycie płynów to naprawdę najczęstsza przyczyna zaparć. Pijcie co najmniej 2 litry dziennie! Ruszajcie się – jelita potrzebują ruchu, by dobrze pracować. 30 minut umiarkowanej aktywności fizycznej codziennie to absolutne minimum Mikstura na zaparcia Możecie wspierać się też specjalną miksturą. Jest przede wszystkim zdrowa - pomaga nie tylko na zaparcia, ale ma też wiele składników przeciwzapalnych i witamin. Składniki mikstury na zaparcia: Sok z cytryny Garść natki pietruszki 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki imbiru w proszku Łyżeczka octu jabłkowego Łyżeczka siemienia lnianego 100 ml kefiru Przygotowanie: Wyciśnijcie sok z cytryny. Włóżcie pozostałe składniki do blendera. Zmiksujcie wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Co wieczór wypijajcie taką...