Czosnek jest pysznym składnikiem, który poprawia smak niemal każdego dania. Dodatkowo jest też tani i niezwykle zdrowy. Czosnek ma mimo wszystko jedną wadę. Ma bardzo ostry smak i zapach, który utrzymuje się dość długo po zjedzeniu dania z czosnkiem.
W praktyce nie jest polecane więc jedzenie dań z czosnkiem rano, przed wizytą w pracy lub ogólnie w trakcie interakcji społecznych. Ciekawostką jest, że królowa Elżbieta II nie pozwala, żeby w trakcie bankietów lub innych uroczystości kucharze stosowali tę przyprawę. Ma to zapobiec niekomfortowym sytuacjom.
Jak zminimalizować czosnkowy oddech?
Kochacie czosnek i nie chcecie rezygnować z niego z tego błahego powodu? Mamy dla was świetną wskazówkę. Wystarczy, że do potrawy zawierającej czosnek dodacie też jedno warzywo, które świetnie maskuje przykry zapach czosnku.
Tanie warzywo, które odświeża oddech
Chodzi o natkę pietruszki. Posypcie nią danie, które zawiera czosnek, na przykład makaron lub zupę z dodatkiem czosnku, a mniej będzie doskwierał wam przykry zapach po spożyciu danego dania.
Zobacz także:
Natka pietruszki ma właściwości odświeżające oddech. Żucie liści pietruszki poleca się palaczom by zmniejszyć charakterystyczny zapach i smak pozostający w buzi po paleniu, ale może też wspomóc przy czosnkowym oddechu.
Właściwości natki pietruszki
Zwiększenie spożycia natki pietruszki ma też inne korzyści. Niewiele osób wie, że to warzywo o ogromnej zawartości witaminy C. Ma jej więcej niż pomidory, cytryna, a nawet papryka! Warto ja jeść z kilku powodów:
- Jest nieocenionym źródłem żelaza, które odpowiada za transport tlenu we krwi
- Pietruszka ma dużo wapnia, który wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie
- Jest bardzo niskokaloryczna, a jednocześnie ma dużo składników odżywczych, jest wiec idealnym elementem menu osób odchudzających się
- Wzmacnia odporność organizmu przez zawartość wielu antyoksydantów
Jak jeść pietruszkę?
Żeby zwiększyć spożycie natki pietruszki, przede wszystkim wyróbcie nawyk regularnego jej kupowania. Zawsze sięgajcie po pęczek przy okazji wizyty w warzywniaku. Dodawajcie ją do:
- Zup
- Makaronów
- Gulaszy
- Koktajli
- Robić z niej napary
- Ziemniaków
Czytaj także: