Nacinany chlebek to propozycja dla wszystkich fanów pieczywa. Przepis jest dziecinnie prosty, a efekt oszałamiający. Bowiem tak przygotowana przekąska nie tylko świetnie wygląda, ale również niesamowicie pachnie, a przede wszystkim nieziemsko smakuje. Jego przyrządzenie zajmie wam nie więcej niż 30 minut. Goście i rodzina będą zachwyceni.
Przepis na czosnkowy, nacinany chlebek
Będziecie potrzebować
- 1 bochenka chleba
- 3 ząbków czosnku
- 2 łyżek masła
- 250 gramów sera żółtego
- 1 pęczku szczypiorku
- Pieprzu i soli
Przygotowanie
- Chleb natnijcie wzdłuż i wszerz, tak by powstała szachownica. Nacięcia powinny być dosyć głębokie, tak by składniki mogły przeniknąć w każdy zakamarek pieczywa. Uważajcie jednak, by przypadkowo nie przekroić całkowicie chleba.
- Ząbki czosnku obierzcie, drobniutko posiekajcie, a następnie wetknijcie w miejsca powstałe po nacięciach.
- Ser żółty pokrójcie w plastry o grubości ok. 0,5 cm (po włożeniu do piekarnika szybko się roztopi). Tak przygotowany umieśćcie w szczelinach waszego chleba.
- W niewielkiej miseczce umieśćcie masło, sól, pieprz oraz drobno posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszajcie. Możecie dodatkowo wcisnąć do mieszanki 1 ząbek czosnku. Tak przygotowaną miksturę wyłóżcie przy pomocy łyżeczki na każde nacięcie w chlebie.
- Piekarnik nagrzejcie do 170 st. C. Chlebek z dodatkami pieczcie przez ok. 20 minut, aż do całkowitego rozpuszczenia się sera oraz masła.
Gotowe!
Tak przygotowana przekąska najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika. Nie ociągajcie się, sięgnijcie po kawałek i rozkoszujcie się tym niebiańskim smakiem i aromatem.
Źródło: gotujmy.pl