nacinany chlebek czosnkowy przepis
Gotujmy.pl/Ostra na Słodko
Newsy

Czosnkowy, nacinany chlebek nafaszerowany serem. Oszalejecie na punkcie jego smaku

W świecie kulinarnym nie ma nic gorszego od monotonii. Od czasu do czasu warto więc urozmaicać potrawy i produkty, szczególnie te, które pojawiają się na naszych stołach od lat. Mowa tu między innymi o spożywanym codziennie chlebie. Zapieczony z dodatkiem sera, czosnku i masła będzie smakował rewelacyjnie.
Weronika Kępa
styczeń 19, 2021

Nacinany chlebek to propozycja dla wszystkich fanów pieczywa. Przepis jest dziecinnie prosty, a efekt oszałamiający. Bowiem tak przygotowana przekąska nie tylko świetnie wygląda, ale również niesamowicie pachnie, a przede wszystkim nieziemsko smakuje. Jego przyrządzenie zajmie wam nie więcej niż 30 minut. Goście i rodzina będą zachwyceni.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na czosnkowy, nacinany chlebek

Będziecie potrzebować

  • 1 bochenka chleba
  • 3 ząbków czosnku
  • 2 łyżek masła
  • 250 gramów sera żółtego
  • 1 pęczku szczypiorku
  • Pieprzu i soli

Przygotowanie

  1. Chleb natnijcie wzdłuż i wszerz, tak by powstała szachownica. Nacięcia powinny być dosyć głębokie, tak by składniki mogły przeniknąć w każdy zakamarek pieczywa. Uważajcie jednak, by przypadkowo nie przekroić całkowicie chleba.
  2. Ząbki czosnku obierzcie, drobniutko posiekajcie, a następnie wetknijcie w miejsca powstałe po nacięciach.
  3. Ser żółty pokrójcie w plastry o grubości ok. 0,5 cm (po włożeniu do piekarnika szybko się roztopi). Tak przygotowany umieśćcie w szczelinach waszego chleba.  
  4. W niewielkiej miseczce umieśćcie masło, sól, pieprz oraz drobno posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszajcie. Możecie dodatkowo wcisnąć do mieszanki 1 ząbek czosnku. Tak przygotowaną miksturę wyłóżcie przy pomocy łyżeczki na każde nacięcie w chlebie.
  5. Piekarnik nagrzejcie do 170 st. C. Chlebek z dodatkami pieczcie przez ok. 20 minut, aż do całkowitego rozpuszczenia się sera oraz masła.

Gotowe!

Tak przygotowana przekąska najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika. Nie ociągajcie się, sięgnijcie po kawałek i rozkoszujcie się tym niebiańskim smakiem i aromatem.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze