nacinany chlebek czosnkowy przepis
Gotujmy.pl/Ostra na Słodko
Newsy

Czosnkowy, nacinany chlebek nafaszerowany serem. Oszalejecie na punkcie jego smaku

W świecie kulinarnym nie ma nic gorszego od monotonii. Od czasu do czasu warto więc urozmaicać potrawy i produkty, szczególnie te, które pojawiają się na naszych stołach od lat. Mowa tu między innymi o spożywanym codziennie chlebie. Zapieczony z dodatkiem sera, czosnku i masła będzie smakował rewelacyjnie.

Nacinany chlebek to propozycja dla wszystkich fanów pieczywa. Przepis jest dziecinnie prosty, a efekt oszałamiający. Bowiem tak przygotowana przekąska nie tylko świetnie wygląda, ale również niesamowicie pachnie, a przede wszystkim nieziemsko smakuje. Jego przyrządzenie zajmie wam nie więcej niż 30 minut. Goście i rodzina będą zachwyceni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na czosnkowy, nacinany chlebek

Będziecie potrzebować

  • 1 bochenka chleba
  • 3 ząbków czosnku
  • 2 łyżek masła
  • 250 gramów sera żółtego
  • 1 pęczku szczypiorku
  • Pieprzu i soli

Przygotowanie

  1. Chleb natnijcie wzdłuż i wszerz, tak by powstała szachownica. Nacięcia powinny być dosyć głębokie, tak by składniki mogły przeniknąć w każdy zakamarek pieczywa. Uważajcie jednak, by przypadkowo nie przekroić całkowicie chleba.
  2. Ząbki czosnku obierzcie, drobniutko posiekajcie, a następnie wetknijcie w miejsca powstałe po nacięciach.
  3. Ser żółty pokrójcie w plastry o grubości ok. 0,5 cm (po włożeniu do piekarnika szybko się roztopi). Tak przygotowany umieśćcie w szczelinach waszego chleba.  
  4. W niewielkiej miseczce umieśćcie masło, sól, pieprz oraz drobno posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszajcie. Możecie dodatkowo wcisnąć do mieszanki 1 ząbek czosnku. Tak przygotowaną miksturę wyłóżcie przy pomocy łyżeczki na każde nacięcie w chlebie.
  5. Piekarnik nagrzejcie do 170 st. C. Chlebek z dodatkami pieczcie przez ok. 20 minut, aż do całkowitego rozpuszczenia się sera oraz masła.

Gotowe!

Tak przygotowana przekąska najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika. Nie ociągajcie się, sięgnijcie po kawałek i rozkoszujcie się tym niebiańskim smakiem i aromatem.

Źródło: gotujmy.pl

chleb w jajku przepis
AdobeStock
Newsy
Chleb w jajku z piekarnika? Jeszcze lepszy niż ten smażony. Niebo w gębie
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście chleba w jajku pieczonego w piekarniku, to najwyższy czas to nadrobić! Smakuje znacznie lepiej niż ten z patelni.

Tosty francuskie lub po polsku po prostu chleb w jajku, to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację. Taka ciepła przekąska jest smaczna i pasuje do niej wiele dodatków, a przede wszystkim to dobry sposób na przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia! Zamiast wyrzucać, możecie przygotować z niego coś pysznego. Czerstwy chleb nie jest zbyt smaczny, dlatego dobrze jest wykorzystać go do zrobienia grzanek albo tostów. Fantastycznie sprawdza się chleb w jajku, czyli czerstwe kromki zamoczone w masie jajecznej z dodatkiem przypraw i smażone na maśle. Ale czy próbowaliście kiedyś zrobić chleb w jajku z piekarnika? Z dodatkiem żółtego sera lub mozzarelli smakuje fantastycznie! Jest jeszcze bardziej chrupiący i rozpływający się w ustach. Dobrze sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Do chleba w jajku pasuje zwykły ketchup, koncentrat pomidorowy, a także wszelkiego rodzaju pasty warzywne, hummus albo domowy sos czosnkowy! Świetnie smakuje posypany świeżym szczypiorkiem z dodatkiem przypraw. Przepis na chleb w jajku z serem Aby przygotować zapiekany chlebek w jajku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy. Składniki: Chleb pokrojony w kromki 3 jajka 2 łyżki śmietanki 30% Kilka plastrów łagodnego, żółtego sera lub mozzarelli Keczup Oliwa Sól Pieprz Opcjonalnie: suszona bazylia, oregano i kolorowy pieprz Przygotowanie: Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Do miski wbijcie trzy jajka i roztrzepcie widelcem. Wlejcie 2 łyżki śmietanki, dodajcie sól i pieprz i wymieszajcie. Przygotujcie dwie kromki chleba. Połóżcie pomiędzy nimi jeden plaster żółtego sera. Tak przygotowaną kanapkę zanurzcie w jajku ze śmietanką z obu stron tak, by chleb dobrze nasiąknął. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Pędzelkiem...

Chlebek z masełkiem ziołowym
Gotujmy.pl/Justyna92
Przepisy
Łatwy przepis na mięciutki chlebek do odrywania z masełkiem ziołowym. Smakuje wyśmienicie!
Mięciutki chlebek o niespotykanym kształcie z masłem ziołowym? Tak, znamy na niego przepis!

Uwielbiacie domowe, cieple pieczywo? Już z samym masłem smakuje wybitnie. Przypuszczamy, że nie ma osoby, która potrafiłaby odmówić takiej kromeczki czy piętki świeżo upieczonego chleba na śniadanie lub kolację. A co jeśli połączymy masło, chlebek i zioła w jedno? Przekonajcie się sami.  Gruba kroma swojskiego chleba to jedno z najfajniejszych wspomnień z domu babci. Nie musimy jednak czekać do emerytury, żeby podać swoim bliskim domowej roboty chleb. Tym bardziej, że składniki do jego wykonania można kupić w każdym sklepie spożywczym.  Dziś pokażemy wam jak przygotować ziołowy chlebek do odrywania. Możecie nim ugościć swoich najbliższych lub pałaszować sami, właściwie o każdej porze dnia. Sekret chlebka polega na jego osobliwym zwijaniu, do którego użyjemy własnej pary rąk! Składniki Ciasto: 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki ciepłego mleka 40 g drożdży 1/2 ciepłej wody 600 g mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko Masełko: 1 łyżeczka soli 2 ząbki świeżego czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanej bazylii Przygotowanie Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Następnie wsypujemy zioła, sól i całość dokładnie miksujemy. Masło powinno być gładkie i półmiękkie, idealne do rozwałkowania. Drożdże rozkruszamy w misce z wodą. Łączymy z mlekiem, łyżką mąki i cukrem. Zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę z solą, wbijamy jajko - mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek. Potrzebujemy by nasze ciasto było gładkie i elastyczne. Wyrabiamy je dłuższą chwilę. Dzielimy ja na 3 części. Każdą cienko rozwałkowaną warstwę smarujemy masłem na całej powierzchni i tniemy na 4-5 pasów....

pizza z czerstwego pieczywa przepis
Adobe Stock
Newsy
Zostały wam resztki chleba? Zamiast bułki tartej zróbcie z nich pyszne danie na kolację
Większość osób uważa, że wyrzucanie pieczywa nawet tego skrajnie czerstwego, to grzech. Niektórzy więc karmią nim ptaki, inni zamieniają go na bułkę tartą, jeszcze inni przyrządzają z niego grzanki lub tosty. Okazuje się jednak, że z czerstwego pieczywa można również zrobić przepyszne danie, które do złudzenia przypomina pizzę.

Do odwzorowania tego przepisu, oprócz twardych bułek lub chleba, potrzebujecie jeszcze 8 innych składników i przypraw. Bez obaw, na pewno wszystkie macie w swojej kuchni. No to do dzieła! Przepis na „pizzę” z czerstwego pieczywa Będziecie potrzebować Kilku kromek czerstwego chleba lub bułek 2 jajek 2 łyżek mleka 70 gramów sypanej mozzarelli lub sera w plastrach 3 plastrów wędliny 4 pieczarek ½ papryki czerwonej 3 łyżek keczupu Oleju do smażenia Przypraw i ziół: 1 łyżeczki oregano, bazylii i granulowanego czosnku, pieprzu oraz soli Przygotowanie W średniej wielkości misce umieśćcie jajka, mleko, oregano, czosnek oraz bazylię. Całość dokładnie wymieszajcie. Czerstwe pieczywo pokrójcie na mniejsze kawałki, umieśćcie w przygotowanej przed chwilą mieszance i odstawcie do namoczenia na ok. 10 minut. Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej oraz namoczone pieczywo wraz z całą pozostałą zawartością miski. Przy pomocy drewnianej łyżki rozprowadźcie masę po dnie naczynia, tak aby uzyskała okrągły kształt spodu do pizzy.  Po ok. 3 minutach smażenia masa powinna stać się nieco bardziej zwarta, wtedy musicie ją przewrócić na drugą stronę. Najlepiej będzie, jeśli zawołacie na pomoc jakiegoś członka rodziny. Na „cztery ręce” wszystko powinno pójść sprawnie. Podczas gdy druga strona „pizzy” dochodzi, na tej już podpieczonej możecie zacząć układać składniki. Nie zapomnijcie jednak, by uprzednio posmarować ją keczupem, a dopiero później wzbogacić przysmak o pokrojoną paprykę, pieczarki oraz szynkę.  Na koniec wierzch „pizzy” posypcie tartą mozzarellą, przykryjcie patelnię pokrywką i smażcie jeszcze przez kilka minut, aż do całkowitego rozpuszczenia sera. Gotowe!

Chrupiące, gniecione ziemniaki z piekarnika. Już zawsze będziecie je robić w ten sposób
Adobe Stock
Newsy
Chrupiące gniecione ziemniaki z piekarnika. Już zawsze będziecie je robić w ten sposób
Ten przepis to gratka dla prawdziwych łakomczuchów i smakoszy. To nie kolejne jakieś tam dietetyczne ziemniaczki, to ziemniaki pachnące czosnkiem, chrupiące i maślane. Są tak pyszne, że zrobicie je raz, a potem kolejny i kolejny.

Te ziemniaczki są jeszcze lepsze niż placki ziemniaczane i puree z dużą ilością masła razem wzięte. Użytkowniczka TikToka daenskitchen opublikowała ten przepis, a internauci oszaleli na jego punkcie. Koniecznie wypróbujcie. A co tam, raz się żyje!  Dlaczego gniecione ziemniaki są tak pyszne?  Jeżeli znudziły się wam tradycyjnie przyrządzane ziemniaki i chcecie spróbować czegoś naprawdę ekstra – ten przepis przypadnie wam do gustu. Sprawdza się doskonale jako dodatek do mięsa, ale również jako przekąska podawana w towarzystwie dipu na bazie jogurtu. Połączenie ziemniaków, masła i czosnku zawsze się sprawdza, a w tym chrupiącym, zapiekanym wydaniu jest po prostu powalające. Zresztą za chwilę sami sprawdzicie.  Przepis na chrupiące, gniecione ziemniaki z piekarnika. Składniki:  1 główka czosnku  1 kg białych ziemniaków  100 g masła  sól  pieprz  oliwa z oliwek  natka pietruszki  @daenskitchen Replying to @bananna726 I’ll never get tired of these potatoes #crispypotatoes #smashedpotatoes #garlicgirl ♬ Pieces (Solo Piano Version) - Danilo Stankovic Sposób przygotowania:  Zetnijcie wierzch główki czosnku, umieśćcie ją w naczyniu żaroodpornym, skropcie oliwą, oprószcie solą i pieprzem, a następnie pieczcie w piekarniku przez 1 godzinę.  Włóżcie ziemniaki do garnka z zimną wodą i doprawcie dużą ilością soli.  Zagotujcie ziemniaki i odcedźcie.  Wyjmijcie upieczoną główkę czosnku z piekarnika.  Na patelnię wrzućcie masło i dodajcie oliwę. Kiedy masło się roztopi, wyciśnijcie na patelnię upieczone ząbki czosnku...