
Wiele osób wyrzuca czosnek, kiedy tylko wyrośnie z nieco zielony pęd przypominający wyglądem szczypior. Jeśli tak przejrzały czosnek będzie długo przetrzymywany w lodówce, może spleśnieć i nie nadawać się do spożycia, ale samo kiełkowanie nie jest niczym groźnym!
Kiełkujący czosnek – czy jest szkodliwy?
Jak się okazuje, kiełkujący czosnek, o ile nie zaczyna jeszcze pleśnieć, może mieć fantastyczne działanie prozdrowotne.
Eksperci przeprowadzili badanie, z którego wynika, że kiełkujący czosnek ma znacznie lepsze działanie przeciwutleniające niż ten świeży. Analizy laboratoryjne wykazały, że wyciąg pobierany właśnie z kiełkującego czosnku chroni komórki przed szkodliwymi czynnikami, które mogą przyczyniać się powstawania chorób, a nawet nowotworów.
Dlatego kiełkowanie może być użytecznym sposobem na poprawę potencjału przeciwutleniającego czosnku – wyjaśnił jeden z autorów badania, dr Jong-Sang Kim.
Przeprowadzone testy wykazały, że tego typu czosnek, nawet w formie surowych ząbków, będzie jeszcze bardziej korzystny niż np. ten zwykły w formie syropu, zupy czy naparu, które często stosuje się na popularne objawy chorobowe. Nie oznacza to, że nie powinniście sięgać po tradycyjny, młody czosnek – warto jednak mieć na uwadze te informacje, kiedy następnym razem zauważycie, że warzywo zaczęło kiełkować i wypuszcza soczyście zielone pędy.
Właściwości odżywcze czosnku
Nie od dziś wiadomo, że czosnek to niezwykle korzystne dla zdrowia warzywo. Ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, które sprawdzają się przy bardzo wielu infekcjach. Niektóre osoby powinny jednak unikać czosnku, jeśli cierpią na wskazane choroby.
Oprócz działania przeciwzapalnego i przeciwgorączkowego, czosnek potrafi także obniżać wysokie ciśnienie oraz zły cholesterol. Zmniejsza również ryzyko występowania chorób serca i wzmacnia cały układ odpornościowy.
Źródło: Wprost
Czytaj także:
- Ten syrop z 4 składników oczyszcza płuca i działa antyrakowo. Na dodatek smakuje jak cukierki!
- Obniża poziom glukozy i cholesterolu, działa antyrakowo - napar z tych niepozornych ziarenek jest niezwykle zdrowy
- Jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Uwaga! Szybko może zamienić się w truciznę!