Czosnek zaczął kiełkować? Sprawdźcie czy na pewno można go zjeść
Pixabay
Newsy

Czosnek zaczął kiełkować? Sprawdźcie czy na pewno można go zjeść

Z czosnku wyrósł wam jasnozielony „szczypior”? Wyjaśniamy, czy można go jeszcze zjeść czy lepiej wyrzucić całą główkę.

Wiele osób wyrzuca czosnek, kiedy tylko wyrośnie z nieco zielony pęd przypominający wyglądem szczypior. Jeśli tak przejrzały czosnek będzie długo przetrzymywany w lodówce, może spleśnieć i nie nadawać się do spożycia, ale samo kiełkowanie nie jest niczym groźnym!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiełkujący czosnek – czy jest szkodliwy?

Jak się okazuje, kiełkujący czosnek, o ile nie zaczyna jeszcze pleśnieć, może mieć fantastyczne działanie prozdrowotne.

Eksperci przeprowadzili badanie, z którego wynika, że kiełkujący czosnek ma znacznie lepsze działanie przeciwutleniające niż ten świeży. Analizy laboratoryjne wykazały, że wyciąg pobierany właśnie z kiełkującego czosnku chroni komórki przed szkodliwymi czynnikami, które mogą przyczyniać się powstawania chorób, a nawet nowotworów.

Dlatego kiełkowanie może być użytecznym sposobem na poprawę potencjału przeciwutleniającego czosnku – wyjaśnił jeden z autorów badania, dr Jong-Sang Kim.

Przeprowadzone testy wykazały, że tego typu czosnek, nawet w formie surowych ząbków, będzie jeszcze bardziej korzystny niż np. ten zwykły w formie syropu, zupy czy naparu, które często stosuje się na popularne objawy chorobowe. Nie oznacza to, że nie powinniście sięgać po tradycyjny, młody czosnek – warto jednak mieć na uwadze te informacje, kiedy następnym razem zauważycie, że warzywo zaczęło kiełkować i wypuszcza soczyście zielone pędy.

Właściwości odżywcze czosnku

Nie od dziś wiadomo, że czosnek to niezwykle korzystne dla zdrowia warzywo. Ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, które sprawdzają się przy bardzo wielu infekcjach. Niektóre osoby powinny jednak unikać czosnku, jeśli cierpią na wskazane choroby.

Zobacz także
Czosnkowy oddech? Zjedzcie to tanie warzywo i o nim zapomnijcie

Czosnkowy oddech? Zjedzcie to tanie warzywo i o nim zapomnijcie

Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł

Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł

Oprócz działania przeciwzapalnego i przeciwgorączkowego, czosnek potrafi także obniżać wysokie ciśnienie oraz zły cholesterol. Zmniejsza również ryzyko występowania chorób serca i wzmacnia cały układ odpornościowy. 

Źródło: Wprost

Czytaj także:

Włóżcie ząbek czosnku pod poduszkę przed snem. Efekty będą zaskakujące. Znacie tę starą ludową sztuczkę?
Własne
Newsy
Włóżcie ząbek czosnku pod poduszkę przed snem. Efekty będą zaskakujące. Znacie tę ludową sztuczkę?
O tym, że czosnek ma wiele zalet, wiedzą wszyscy. Ale czy słyszeliście o takim zastosowaniu tego niezwykłego warzywa?

Czosnek nie jest warzywem takim jak każde inne. Wszyscy znają jego naturalne właściwości antybiotyczne , przeciwgrypowe i bakteriobójcze. Nieprzypadkowo to właśnie czosnek jako warzywo o jednym z najsilniejszych zapachów był w zamierzchłych czasach uznawany nawet za środek odstraszający złe duchy… Dlaczego babcie wkładały czosnek pod poduszkę przed snem? Walkę z wampirami za pomocą czosnku trzeba ostatecznie włożyć między bajki. Skupmy się na bardziej praktycznych zaletach tego warzywa. Być może część z was pamięta stary sposób babć i dziadków na problemy z zasypianiem, czyli wkładanie pod poduszkę rozgniecionego czosnku? Ten niezwykły ludowy trik mógł działać tylko pod jednym warunkiem – konieczne było rozgniecenie czosnku przed położeniem się do snu. Naruszona skórka pozwalała na uwolnienie czosnkowych olejków eterycznych w powietrze, a w rezultacie spokojny sen. Patent z wkładaniem czosnku pod poduszkę nie został poddany sprawdzianowi w postaci badań naukowych. Tym niemniej osoby, które próbowały tego triku, są święcie przekonane, że silny czosnkowy zapach rzeczywiście pomaga w zasypianiu . Jak działa na sen zapach czosnku? Zastanówmy się więc, co realnie może powodować takie, a nie inne działanie, ostrego przecież, zapachu czosnku w kontekście zasypiania.  Krótkie „śledztwo” podpowiada, że nasenne działanie czosnku ma związek z wydzielaniem się po uszkodzeniu struktury warzywa allicyny – siarkoorganicznego związku chemicznego. Przypuszczalne zalety wkładania czosnku pod poduszkę: Działanie uspokajające allicyny Obniżenie ciśnienia przez allicynę Odblokowywanie zatkanej podczas snu jamy nosowej dzięki intensywnemu zapachowi allicyny Pomysł naszych przodków z pewnością może dla wielu brzmieć...

Która cebula jest najzdrowsza: żółta, czerwona, biała czy dymka?
Adobe Stock
Newsy
Biała cebula kontra czerwona: którą wybierzecie? A może wolicie dymkę? (1 z nich jest superzdrowa!)
Cebula to absolutna podstawa w każdej kuchni. Ciężko wyobrazić sobie bez niej większość dań kuchni polskiej. Warzywo to jest jednak nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe!

Cebula znajduje się w każdym polskim domu. Stanowi bazę do wywarów, zup, potrawek, a często także do makaronów czy dań kuchni azjatyckiej. Jest też niezbędna do przygotowania wielu dań mięsnych, a także klasycznych pierogów ruskich. Cebula – właściwości i korzyści dla zdrowia Cebula to niskokaloryczne warzywo (o ile nie jest smażone na dużej ilości tłuszczu…), które bogate jest w witaminy, minerały, a także właściwości przeciwzapalne, kojące, regenerujące, wspomagające metabolizm oraz poprawiające odporność. Syrop z cebuli stosowany jest często jako naturalne remedium na dolegliwości przeziębieniowe, a plastry surowej cebuli sprawdzają się jako zamiennik żelu na ukąszenia owadów. Okazuje się jednak, że jeden rodzaj cebuli jest jeszcze zdrowszy niż inne… Rodzaje cebuli Istnieje wiele odmian cebuli, a do najpopularniejszych z nich zaliczają się: Cebula żółta – najpopularniejsza, dostępna przez cały rok w każdym sklepie Cebula czerwona – ma bordowo-fioletowy kolor, ma nieco delikatniejszy smak niż cebula żółta Cebula cukrowa – ma śnieżnobiałe wnętrze i jest znacznie słodsza niż powyższe odmiany Cebula dymka – to małe cebulki, które sprzedawane są razem z wyrastającym z nich szczypiorem Szalotka – to tak naprawdę tzw. czosnek askaloński, więc szalotka jest krzyżówką czosnku i cebuli Która cebula jest najzdrowsza? Najwięcej korzystnych wartości odżywczych ma cebula czerwona, która bogata jest w składnik zwany kwercetyną. Substancja ta wykazuje świetne właściwości leczące alergie, a także działa przeciwzapalnie. Naukowcy przeprowadzili ponadto badania, które wykazały, że regularne spożywanie cebuli czerwonej (najlepiej w formie surowej) może obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu...

dlaczego czosnek śmierdzi
AdobeStock
Newsy
Dlaczego surowy czosnek nie powinien mieć styczności z metalem? Lepiej to przeczytajcie
Lepiej nie krójcie czosnku metalowym nożem – przeczytajcie dlaczego!

Czosnek to warzywo, które jest niezbędne podczas przygotowywania wielu dań. Nadaje im niesamowitej głębi i aromatu. Czasami, gdy danie wydaje się mdłe, wystarczy dodać do niego czosnek i gotowe! Co prawda, nie wszyscy za nim przepadają – głównie ze względu na bardzo silny zapach, który zostaje na rękach oraz nieprzyjemny oddech. Kluczem do tego, by dania z czosnkiem wyszły smaczne, jest jego odpowiednie przygotowanie. Dowiedzcie się, jak należy to robić prawidłowo! Właściwości czosnku Poza tym, że czosnek nadaje potrawom doskonały smak, ma on oczywiście także szereg innych właściwości: Pomaga zwalczyć infekcje i działa jak naturalny antybiotyk, a przy tym nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej organizmu; Obniża ciśnienie krwi; Może pomóc w walce z pasożytami; Wspomaga odchudzanie; Działa przeciwzakrzepowo i tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru; Zawiera dużo przeciwutleniaczy i tym samym spowalnia starzenie się organizmu; Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory – zwłaszcza raka żołądka, którego często wywołuje bytująca w tym organie bakteria Helicobacter pyroli. Dlaczego czosnek brzydko pachnie? Potrawy z dodatkiem czosnku smakują fantastycznie. Trzeba się jednak zgodzić, że sam czosnek ma dość nieprzyjemny i niezwykle intensywny zapach. Odpowiedzialna jest za to allicyna, substancja zawarta w tym warzywie. To właśnie jej czosnek zawdzięcza doskonałe właściwości lecznicze i niezbyt ciekawy aromat. Ale czy wiedzieliście, że możecie mieć wpływ na intensywność tego zapachu? Na pewno nie słyszeliście o tym wcześniej! Otóż w wyniku kontaktu z metalem, allicyna zaczyna wchodzić w reakcję z metalami. To sprawia, że czosnek pachnie dużo mocniej, a jego zapach jest tak trudny do usunięcia. Do tego wówczas zaczyna on tracić swoje zdrowotne...

Pixabay
Newsy
Jak przechowywać czosnek? Większość osób robi to źle
Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Nieodpowiednio przechowywany może jednak szybko spleśnieć. Co zrobić, żeby temu zapobiec?

Czosnek to warzywo, które posiada niezliczone właściwości zdrowotne. Wspomaga leczenie infekcji wirusowych, ma właściwości przeciwzakrzepowe, reguluje ciśnienie krwi oraz świetnie wpływa na działanie układu trawiennego. Warzywo to poza licznymi właściwościami zdrowotnymi, świetnie też smakuje i stanowi wspaniały dodatek do wielu dań. Jak prawidłowo przechowywać czosnek i co zrobić, żeby nie spleśniał? Jak prawidłowo przechowywać czosnek? Prawidłowo przechowywany czosnek może przetrwać nawet kilka miesięcy. Wystarczy, że będziecie trzymać się poniższych wskazówek. Czosnek powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej . Należy jednak pamiętać, że przechowywanie całej główki czosnku w całości to najlepszy sposób na zachowanie jego świeżości. Jeśli wyjmiemy z czosnku choćby jeden ząbek, będzie on świeży maksymalnie przez 10 dni. Świeży czosnek najlepiej przechowywać w suchych, ciemnych miejscach. Idealna temperatura do przechowywania czosnku to około 15–18 stopni Celsjusza, przy umiarkowanej wilgotności. Najlepiej sprawdzi się tu np. szafka kuchenna. Włóżcie czosnek do wiklinowego koszyczka i umieśćcie we wnętrzu szafki - tak, by znajdował się on w najbardziej zacienionym miejscu. Czy można przechowywać czosnek w lodówce? Tak. Należy jednak pamiętać, że zimny czosnek zacznie kiełkować kilka dni po wyjęciu z lodówki. Mimo iż czosnek z kiełkami wciąż jest jadalny, warzywo to ma niestety bardziej gorzki i nieprzyjemny smak. Co z czosnkiem, który zaczęliśmy już jeść? Najlepszym sposobem na przechowywanie resztek czosnku jest umieszczenie go w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie może on wytrzymać nawet do 2 tygodni. Inną opcją przechowywania czosnku jest jego zamrożenie. Niestety, mrożony czosnek nie smakuje tak dobrze...