Czosnek sąsiada ma duże główki? Zobaczcie, kiedy go sadzić, by były jak największe
Flickr
Newsy

Czosnek sąsiada ma większe główki? Zobaczcie, kiedy go sadzić, by i wasze były jak największe

Piękne, dorodne główki czosnku to marzenie każdego ogrodnika. Wpływ na ich rozmiar ma kilka czynników, a wśród nich, chyba najważniejszy - czas sadzenia. Zobaczcie, kiedy włożyć ząbki do ziemi, by zebrać potężne główki. 

Czosnek to niezastąpiona przyprawa i warzywo jednocześnie w każdej, polskiej kuchni. Poprawia, wzbogaca, a nawet ratuje smak wielu dań. Charakterystyczny aromat przywołuje do stołu całą rodzinę nawet bez wołania na obiad. Warto mieć go na działce i w pełni wykorzystać jego potencjał wzrostu. 

Jak i gdzie sadzić czosnek, by był dorodny? 

Czosnek sadzi się w glebach o obojętnym odczynie, zbyt kwaśna ziemia wymagać będzie wapnowania. Nie powinniście sadzić go w miejscu, gdzie w poprzednim sezonie uprawialiście już warzywa cebulowe.  

Wpływ na to, jak duża urośnie główka, ma m.in. wybór odpowiedniego stanowiska. W przypadku grządek zacienionych nie możecie raczej spodziewać się dużych egzemplarzy. Czosnek tam uprawiany nie rozrasta się do satysfakcjonujących rozmiarów. 

Podczas sadzenia ząbki czosnku wkłada się bezpośrednio do ziemi, piętkami w dół. Im większe ząbki, tym większe powinny być główki. Czosnek sadzi się w rzędach, zachowując maksymalnie 10 cm odstęp pomiędzy ząbkami. 

Kiedy sadzić czosnek, by jego główki były jak największe? 

Czosnek sadzi się dwa razy do roku. Można sadzić go wiosną, czyli w marcu lub kwietniu, bądź jesienią, w październiku i na samym początku listopada.  

Wydawać by się mogło, że czosnek sadzony wiosną ma bardziej sprzyjające warunki do wzrostu i tym samym wytworzy większe główki. Nic bardziej mylnego, to właśnie odmiany sadzone już wkrótce, czyli na jesieni obdarują was pięknymi, dorodnymi główkami. Znacznie większymi niż wiosenne. 

Zobacz także
Pokrójcie w ten sposób czosnek. Tylko tak wykorzystacie w pełni jego zdrowotne właściwości

Pokrójcie w ten sposób czosnek. Tylko tak wykorzystacie w pełni jego zdrowotne właściwości

Jak rozpoznać polski czosnek? To proste. Już nigdy więcej nie kupicie chińskiego

Jak rozpoznać na targu polski czosnek?  Zwróćcie uwagę na ten szczegół, a nigdy nie kupicie już chińskiego

Jakie są odmiany ozime czosnku? 

Czosnek ze względu na czas sadzenia możemy podzielić na odmiany jare (sadzone wiosną) i ozime (sadzone jesienią). Najbardziej znane czosnki ozime to Arkus, czyli odmiana o dużych ząbkach (5-6 sztuk) i fioletowo-brązowej łusce oraz Harnaś, który wytwarza główki składające się nawet z 13 ząbków, pokryte szaro-fioletową łuską.  

Oprócz tego w sklepach ogrodniczych można kupić również inne odmiany: 

  • Huzar, 

  • Mega, 

  • Ceves,  

  • Ornak, 

  • Orlik, 

  • a także Zawrat, czyli odmianę o delikatnym smaku. 

Źródło: haps.pl, kalendarzrolnikow.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zasadźcie czosnek w domu. Naturalny antybiotyk na zimę prosto z parapetu
Adobe Stock
Newsy
Jak sadzić czosnek w doniczce w domu? Naturalny antybiotyk na zimę prosto z parapetu
Od dziś nie będziecie musieli biegać do sklepu po kolejne główki. Teraz będziecie mieli swój własny, dorodny i pachnący czosnek. Nawet nie podejrzewaliście, że można go wyhodować w zwykłej doniczce. 

Czosnek to bez wątpienia nieodzowna kuchenna przyprawa, a do tego antidotum na przeziębienie i grypę. Jego zapach woła na obiad całe rodziny, a charakterystyczny, ostry smak wzbogaca, a niekiedy ratuje potrawy. Mając go na parapecie, w każdej chwili możecie go użyć.  Do czego można wykorzystać czosnek?  Ta przyprawa ma szerokie zastosowanie w każdej kuchni. Wykorzystuje się ją w różnych wytrawnych potrawach. Poczynając od zup, poprzez sosy, makarony, zapiekanki, farsze, mięsa, a także ryby. Doprawia się nią również pieczone warzywa. Świetnie smakuje także na chlebie z masłem.   Ze względu na swoje działanie antybiotyczne, jest składnikiem wielu mikstur prozdrowotnych, które możecie przygotować samodzielnie w domu. Mleko z miodem i czosnkiem to babciny, skuteczny sposób na pierwsze jesienne przeziębienia.  Jak sadzić czosnek w domu?  Wiosna i jesień to idealny czas na sadzenie czosnku. Taka domowa uprawa jest w pełni ekologiczna i kontrolowana. Z całą pewnością wyhodowany w ten sposób czosnek będzie zdrowszy od tego dostępnego w supermarkecie.  Czego potrzebujecie?  podłużna, głęboka doniczka  główka ekologicznego, polskiego czosnku  żyzna ziemia  Jak to zrobić?  Główkę czosnku podzielcie na ząbki. Starajcie się nie uszkodzić ich skóry.  Napełnijcie głęboką doniczkę ziemią i wydrążcie w niej zagłębienia w odległości 10-15 cm od siebie.  Wsadźcie w niej ząbki czosnku, na głębokość około 10 cm. Spiczastą końcówkę skierujcie ku górze.  Zasypcie czosnek ziemią i często podlewajcie. Nie dopuszczajcie do tego, by ziemia całkowicie wyschła.  Po około 3 miesiącach zbierzecie dorodne główki.  Jak...

To idealny czas na sadzenie szpinaku. Posadźcie teraz, a będziecie chrupać świeży już jesienią
AdobeStock
Newsy
To idealny czas na sadzenie szpinaku. Posadźcie teraz, a będziecie chrupać świeży już jesienią
Jak dbać o szpinak latem? Trzeba zwrócić uwagę na jedną rzecz!

Do niektórych smaków trzeba dojrzeć, czego przykładem często jest szpinak. Większość dzieci wprost go nie cierpi, by w wieku dorosłym rozsmakować się w naleśnikach ze szpinakiem czy sałatce szpinakowej. To bardzo zdrowe warzywo, które jest też proste w uprawie. Można je hodować nawet na balkonie! A do tego wyróżnia się aż trzy pory w roku, w których można sadzić szpinak. Sprawdźcie, kiedy i jak możecie zasadzić szpinak u siebie. Kiedy sadzić szpinak? Szpinak można sadzić trzy razy w ciągu roku: wiosną: w okresie, gdy ziemia już odmarznie, maksymalnie do 15 kwietnia. Posadzony w tym czasie szpinak jest gotowy do zbiorów już w połowie maja. latem: najlepszy czas na wysiew to przełom lipca i sierpnia. Szpinak sadzony latem będzie dojrzały jesienią, na przełomie września i października. jesienią: można go sadzić przez cały wrzesień, a nawet później, jeśli jest ciepło. W tym przypadku trzeba poczekać znacznie dłużej - tak zwany szpinak zimowy wyrośnie w kwietniu.  Jak widzicie, szpinak jest bardzo wdzięczną rośliną, którą można uprawiać we wszystkie ciepłe miesiące w roku - od kwietnia do września-października.  Jak uprawiać szpinak? Uprawa szpinaku nie jest skomplikowana. Zasadzony z nasion, zaczyna kiełkować już po około tygodniu, nawet przy niskiej temperaturze - będzie rósł już przy 2-3 stopniach Celsjusza. To dlatego szpinak wyrośnie już w kwietniu oraz w październiku. Warunkiem jest jedynie brak przymrozków.  Szpinak jest natomiast wrażliwy na przesuszenie, dlatego jego uprawa jest trudniejsza właśnie teraz, gdy w trakcie upałów ziemia jest wyschnięta. Latem należy obficie podlewać szpinak - ta roślina nie cierpi upałów i źle je znosi. Nie wolno też przesadzić, ponieważ ziemia powinna być wilgotna, ale nie mokra. Przy umiarkowanych temperaturach wystarczy...

Pokrójcie w ten sposób czosnek. Tylko tak wykorzystacie w pełni jego zdrowotne właściwości
Flickr
Newsy
Pokrójcie w ten sposób czosnek. Tylko tak wykorzystacie w pełni jego zdrowotne właściwości
Intensywny w smaku, aromatyczny i wyjątkowo zdrowy czosnek dodawany jest do wielu potraw. Często jednak nie wykorzystuje się jego cennych walorów w pełni. Wszystko przez niewłaściwe przygotowanie.

Czosnek to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Świeży, pieczony, suszony, marynowany. Bez jego mocnego zapachu i smaku, wiele potraw straciłoby swój charakter. Nie każdy jednak wie, jak powinno się go właściwie kroić, a także gotować i smażyć. Dzisiaj zmierzymy się z tym tematem.  Jaki czosnek wybrać w sklepie?  Dobry czosnek to czosnek bez zapachu. Silny aromat, gdy jeszcze nie jest obrany i rozgnieciony, nie świadczy dobrze o jego jakości. Jeśli więc w sklepie czujecie charakterystyczny zapach czosnku to sygnał, że został on uszkodzony, a tym samym może zepsuć się wam po przyniesieniu do domu.  Kupujcie polski czosnek. Nie chodzi tu jedynie o wspieranie lokalnych przedsiębiorców. Czosnek z Chin poddaje się bowiem promieniowaniu i zabezpiecza środkami chemicznymi na czas transportu. Jak rozpoznać krajowy produkt? Czosnek chiński jest przede wszystkim większy od polskiego, a główki i ząbki mają zazwyczaj śnieżnobiałą osnówkę. Czosnek polski poznacie po osnówce w kolorze lekko fioletowym lub różowym.   Jak kroić czosnek, aby wykorzystać jego wartość w pełni?  Bardzo istotną sprawą jest siekanie czosnku. Zazwyczaj jest tak, że im większe kawałki warzyw lub owoców, tym lepiej zachowują one wartości odżywcze. Z czosnkiem jest inaczej.   Powinno się go jak najbardziej rozdrobnić. W trakcie tej czynności aktywowany jest bowiem obecny w czosnku enzym o nazwie allinaza, który przekształca się w allicynę - substancję o antybiotycznych cechach. Dzięki temu czosnek nabiera właściwości przeciwzapalnych i wzmacniających.  Warto również świeżo posiekany czosnek pozostawić na kilkanaście minut. Nie bójcie się, nie straci on przez to wartości, wręcz przeciwnie – zyska. Jego walory zdrowotne zostaną wzmocnione.  Jak długo gotować czosnek,...

To warzywo nie pachnie najlepiej, ale genialnie zagęszcza włosy. Warto się poświęcić
AdobeStock
Newsy
To warzywo nie pachnie najlepiej, ale genialnie zagęszcza włosy. Warto się poświęcić
W przypadku problemów z włosami, z pomocą przychodzą stare, sprawdzone rozwiązania. Odważycie się wypróbować maseczkę zawierającą warzywo o specyficznym zapachu?

Wasze włosy są osłabione, przerzedzone i cały czas wypadają? Z pomocą przyjdzie maseczka, która wzmocni kondycję skóry głowy i tym samym będzie stymulować włosy do wzrostu. Podstawą tej starej receptury jest warzywo, które może nie pachnie zbyt dobrze, ale jest znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Chodzi oczywiście o czosnek! Jeżeli nie boicie się spróbować takiej maseczki, sprawdźcie, jak zrobić taką kurację dla włosów. Jak zrobić maseczkę z czosnku na włosy? Podstawą maseczki jest oczywiście czosnek oraz jogurt naturalny. To bardzo ważne - nigdy nie stosujcie samego czosnku na skórę, ponieważ może ją podrażnić! Obierzcie dwa ząbki czosnku, przeciśnijcie je przez praskę i umieśćcie w miseczce. Dodajcie kilka łyżek jogurtu naturalnego (około 100 ml) i wymieszajcie. Tak przygotowaną maseczkę można od razu nałożyć na skórę głowy. Po około 20 minutach spłuczcie i gotowe! Stosujcie dwa razy w tygodniu.  Działanie maseczki z czosnku na włosy Czosnek słynie z doskonałego wpływu na zdrowie. Jego właściwości warto wykorzystać także w problemach z włosami i skórą głowy. Czosnek ma bowiem działanie: antybakteryjne antybiotyczne przeciwzapalne Ponadto, w czosnku znajduje się siarka, która stanowi jeden z kluczowych składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego wzrostu włosów.  Jak pozbyć się zapachu czosnku z włosów? Niestety, wszyscy wiemy, że choć czosnek jest smaczny i bardzo zdrowy, to niestety nie pachnie on najlepiej. Warto od czasu do czasu poświęcić się dla urody, jednak ostrzegamy - maseczka z czosnku na włosy ma specyficzny zapach. By go zminimalizować, zastosujcie więcej jogurtu naturalnego - to pozwoli nieco ograniczyć nieprzyjemną woń czosnku. Kolejnym dość skutecznym sposobem jest sparzenie czosnku przed wykonaniem maseczki. Wystarczy...