Człowiek jest mięsożerny? Eksperci są zgodni: to nieprawda
AdobeStock
Newsy

Człowiek jest mięsożerny? Eksperci są zgodni: to nieprawda

Wiecie, do jakiego pożywienia przystosowany jest człowiek? My tak!
Anna Urbańska
maj 14, 2021

Dyskusja na temat słuszności wegetarianizm i weganizmu rozpoczyna się często od argumentów o tym, jakie jest biologiczne przystosowanie człowieka do spożywanego pokarmu. Czy ludzie lepiej trawią pokarm roślinny czy zwierzęcy? Wiele osób ma swoje zdanie na ten temat, ale odpowiedź tak naprawdę jest jedna. Poznajcie ją.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do jakiego pokarmu przystosowany jest człowiek?

Może nie będzie dla nikogo z was zdziwieniem, że człowiek jest wszystkożerny. Oznacza to, że możecie czerpać zarówno zwierzęcy, jak i roślinny pokarm, by dobrze funkcjonować. Jest kilka przystosowań organizmu, które dają za tym argumenty:

  • Ludzie mają kły – ostre zęby są przystosowaniem do jedzenia pokarmu mięsnego. Lepiej pozwalają na odcinanie kęsów takiego pożywienia.
  • Ludzie mają siekacze – tylne zęby służą bardziej do rozcierania pokarmu, niż odrywania kęsów. To przystosowane do jedzenia pokarmu roślinnego. Podobne zęby mają wszystkie przeżuwacze: krowy, kozy, barany.
  • Ludzie mają stosunkowo krótkie jelito – to argument za przystosowaniem do mięsnego pokarmu. Pokarm odzwierzęcy jest ogólnie bardziej naładowany energią i wszystko jest w nim mocniej zagęszczone. Dla naszych przodków było to więc bardziej wydajne źródło energii. Ludzie nie wytworzyli np. wielokomorowego żołądka, jaki ma krowa, która odżywia się tylko roślinami.
  • W ludzkim jelicie znajdują się bakterie jelitowe – to przystosowanie, które pozwala ludziom lepiej wykorzystywać pokarm roślinny w diecie. Bakterie pomagają trawić rośliny (szczególnie błonnik pokarmowy, który normalnie nie jest dla ludzi strawny).

Zobacz także

Czy trzeba jeść zarówno rośliny, jak i mięso?

Mimo tego, że ludzie są wszystkożerni, niektóre pokarmy są konieczne do spożywania, a inne nie.

Człowiek zdecydowanie przeżyje bez jedzenia mięsa i pokarmu odzwierzęcego. Można cieszyć się dobrym zdrowiem nie jedząc nabiału, mięsa, jaj. Wszystkie składniki są dostępne także w pokarmie roślinnym. Wyjątkiem jest witamina B12, którą weganie muszą suplementować. Rośliny też zawierają pełnowartościowe białka, żelazo i inne minerały.

Ludzie nie są za to w stanie przeżyć bez jedzenia warzyw i owoców oraz innych roślinnych pokarmów. Z roślin trzeba na przykład czerpać witaminę C.

Czytaj także:

Komentarze
czipsy
Pixabay
Zdrowie 8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!
Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.
Anna Borkowska
listopad 16, 2020

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet. 1. Jedzenie na stojąco Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem. 2. Spożywanie niezdrowych przekąsek Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt. 3. Całkowita eliminacja całych grup żywności Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. 4. Pomijanie posiłków Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie...

Przeczytaj
Warzywniak
Flickr/Piotrek Krzaczek
Newsy Chcesz podnieść swoją odporność? Zamiast do apteki udaj się do... warzywniaka. To warzywo deklasuje wszystkie inne
Niektóre warzywa mogą wzmacniać waszą odporność. Układ immunologiczny, szczególnie obciążony w okresie jesienno-zimowym, wymaga dodatkowego wsparcia.
Aleksandra Jaworska
grudzień 22, 2020

Warzywa i owoce to naturalni dostarczyciele witamin do naszego organizmu. Warto żebyście po nie sięgali nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne. Mają też mało kalorii i wiele zastosowań kulinarnych! Korzyści wynikające z jedzenia warzyw Z pewnością żyjecie w coraz bardziej świadomych społecznościach. Nawet tym małym udziela się wiedza o prozdrowotnym działaniu warzyw. Jeśli wiedzę teoretyczną zamienicie w praktykę, sprawa może wyglądać nieco inaczej. Mimo pamięci o cudownościach ukrytych w warzywach, Polacy sięgają i po inne produkty. Najczęściej jedzenia warzyw odmawiają najmłodsi. Warzywa stanowią jednak doskonałą bazę do gotowania. Na ich podstawie przyrządzicie większość zup, przygotujecie niektóre zdrowe przekąski oraz dodacie do głównego dania świeżą, różnorodną i kolorową surówkę. Warzywa, które wzmacniają odporność Odporność to coś, czego najczęściej brakuje w sezonie jesienno-zimowym. Całe szczęście możecie ją wspomagać prawidłowym odżywianiem. Nie tylko gorące napary na bazie cytryny i imbiru zdziałają cuda. Jedzenie niektórych warzyw może się okazać równie skuteczne.  O waszą odporność zadba m.in. czerwona papryka , która ma dwukrotnie większą od cytryny zawartość witaminy C. Poza tym jest cennym źródłem beta-karotenu. Innym przykładem jest coraz bardziej popularny jarmuż. Warzywo to jest również cennym źródłem witaminy K, białka, żelaza i błonnika. Do grupy działającej silnie na wasz układ immunologiczny trzeba też dołączyć kiszoną kapustę. Dostarcza mnóstwo witamin z grupy B oraz cenną witaminę C. W zimowej diecie nie zapominajcie o pietruszce.   Jest cennym źródłem potasu, który oczyszcza i odtruwa organizm oraz redukuje stany...

Przeczytaj
Kobieta jedząca stek
Adobe Stock
Newsy Aż 30% wegetarian je „po cichu” mięso? Najczęściej oszukują w jednej sytuacji
Czy wegetarianie to hipokryci? Okazało się, że spora ich część podjada mięsne dania po wypiciu alkoholu.
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

Od dłuższego czasu przez cały świat przetacza się dyskusja, czy człowiekowi w ogóle potrzebne jest mięso. Weganie idą o krok dalej i zachęcają do zupełnego odstawienia produktów odzwierzęcych, a więc także nabiału. Tradycjonaliści przekonują o tym, że organizm człowieka jest przystosowany do spożywania mięsa. Ponadto, historycznie człowiek jest z natury zbieraczem i łowcą. Z kolei wegetarianie i weganie odwołują się między innymi do moralności człowieka, który w ich przekonaniu, nie powinien na tak dużą skalę wykorzystywać zwierząt. 30% wegetarian ulega pokusie Nie będziemy nikogo przekonywać do żadnego z tych stanowisk. Każdy z nas ma własne poglądy na kwestię spożywania mięsa. Tak czy siak, ostatnie badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Liverpoolu, nie poprawią humoru osobom propagującym odżywanie bezmięsne. Otóż angielscy naukowcy przepytali grupę wegetarian na temat spożywania mięsa po spożyciu alkoholu. Odpowiedzi były wstrząsające. 30% pytanych wegetarian przyznało się, że jedzą mięso w stanie upojenia alkoholowego. Skąd ta niekonsekwencja tych zatwardziałych obrońców praw zwierząt? Nie tylko steki Picie alkoholu bez wątpienia wzmaga apetyt. Ochota na mięso u wegetarian jest więc naturalną reakcją organizmu, który domaga się „po spożyciu” wartościowego pokarmu złożonego ze słusznej dawki białka, tłuszczów i węglowodanów. Taką mieszankę znajdziemy właśnie w składzie mięsnych dań. Naukowcy tłumaczą nietypowe skłonności wegetarian także innym czynnikiem. Mianowicie chodzi tu o większą uległość wegetarian wobec swoich mięsożernych znajomych po wspólnym zajrzeniu do kieliszka. Wegetarianie najczęściej ulegają pokusie zjedzenia kebabu oraz innych fast-foodów z popularnych sieci typu McDonald’s czy Burger King....

Przeczytaj
Jak wybrać mięso
Christophe Fouquin/Adobe Stock
Newsy Mięso króluje na naszych stołach. Jak wybrać najlepsze w sklepie? Podpowiadamy
Na śniadanie kanapki z szynką. Na obiad kotlety mielone albo schabowe. Na kolację maleńki plasterek boczku albo kawałek kiełbasy. Mięsa jemy dość dużo. Warto wybierać to najbardziej wartościowe.
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Organizm człowieka został przystosowany w drodze ewolucji do spożywania mięsa, warzyw i roślin. Od czasów prehistorycznego łowcy-zbieracza upłynęło sporo lat, ale miłość do wieprzowiny, drobiu i innych gatunków mięs nie przeminęła. Człowiek-mięsożerca? Taki, a nie inny rodowód człowieka jest jednak dość mylący. Wbrew pozorom, tradycja diety tak obfitej w mięso nie jest zbyt długa. Nie wracajmy już do prapoczątków gatunku ludzkiego. Nawet nasi dziadowie jedli znikome ilości mięsa w porównaniu do nas. Przyczyną była oczywiście bieda. Na ucztę złożoną z pieczystego i innych mięs mogli sobie pozwolić przez długie lata tylko bogaci ludzie. Polskie społeczeństwo, które w swojej ogromnej masie wywodzi się z ubogiego chłopstwa, dopiero w ostatnich latach dostąpiło możliwości jedzenia mięsa niemalże w nieograniczonych ilościach. Echem tych dziejowych zawirowań jest historia kotleta schabowego. Cienko rozbity placek miał imitować sznycla wiedeńskiego. W ten sposób w PRL-u władze chciały dać ludowi namiastkę luksusu. Dzisiaj to już codzienność, a regularne jedzenie schabu przestało być już symbolem wysokiego statusu społecznego. Sytuacja zmieniła się nawet do tego stopnia, że coraz bardziej popularna staje się dieta bezmięsna, czyli wegetariańska, a nawet wegańska, czyli taka, w której w ogóle unika się spożywania produktów odzwierzęcych. Na to wszystko wpływ ma coraz większa troska człowieka o los zwierząt. Zmieńmy nasze przyzwyczajenia Nie dajmy pogrążyć się jednak w poczuciu winy – zamiast rezygnować z mięsa, zacznijmy kupować je po prostu z większą rozwagą. Zrównoważone spożycie mięsa pomoże nie tylko przyrodzie, ale także i naszym organizmom. Oto kilka praktycznych rad, jak kupować mięso. Dokładnie sprawdzajmy daty ważności na...

Przeczytaj