Chleb dodawany do każdej niemal zupy to pozostałość po dawnej, skromnej kuchni staropolskiej. Coś więc było w powiedzeniu, że zupą bez chleba nie można się najeść. Chleb jedzony był do zup, szczególnie tych „chudszych”, w okresach biedy czy na przednówku.

Kromka pieczywa sprawiała, że obiad był bardziej sycący i kaloryczny. Dziś niektórzy do kapuśniaku, krupniku czy grochówki, jedzą nawet chleb posmarowany masłem. 

Czy powinno jeść się zupy z chlebem?

Przez to, że niektórzy poczytują podawanie zup z chlebem za staromodny lub wschodni zwyczaj, wielu z nas ma opory, by robić to w towarzystwie. To oczywiście nie ma nic wspólnego z zasadami savoir vivre i stołową etykietą.

Jak mówi ekspert w tej dziedzinie Wojciech Wocław, podczas wszelkich spotkań przy stole po prostu nigdy nie powinno zabraknąć chleba. Tak podany chleb towarzyszy przystawkom, głównym daniom i także zupom - tak dzieje się na całym świecie i jedyną zasadą, która powinna przyświecać łączeniu pieczywa z zupami jest ich charakter i rodzaj. Po prostu w przypadku jednych zup będzie to nieodzowne, a w przypadku drugich już niekoniecznie.

Zobacz także:

Które zupy podawać z chlebem?

Warto podawać do zupy chleb zwłaszcza wtedy, gdy uznajemy gęstą, esencjonalną i sycącą zupę, jako danie jednogarnkowe i nie podajemy po niej drugiego dania. W takim przypadku chleb nie tylko poprawi smak, ale sprawi, że zupa stanie się pełnowartościowym daniem obiadowym.

Z kolei jeśli po zupie przystąpicie do jedzenia drugiego dania czy nawet deseru, warto ograniczyć objętość i kaloryczność tego pierwszego. Wówczas podajcie symboliczną ilość chleba, tylko dla smaku i zostawcie miejsce na kolejne potrawy.

Zupy, do których warto podawać chleb:

  • Żurek
  • Kapuśniak
  • Grochowa
  • Fasolowa
  • Ogórkowa
  • Krupnik
  • Koperkowa
  • Barszcz czerwony
  • Barszcz biały
  • Ziemniaczana
  • Flaki
  • Gulaszowa

Nie podawajcie z kolei pieczywa do zup owocowych, rosołu, zupy pomidorowej i innych zup zawierających makaron.

Jakie inne pieczywo można podawać do zup?

Są takie zupy, do których można i warto podawać inne pieczywo niż chleb. W zakresie podawania chleba do zupy zdania są podzielone wtedy, gdy mówimy o zupach kremach. Tu proponujemy zastosować następujące rozróżnienie:

  • Jeśli zupy mają dodatek przypraw egzotycznych, curry, imbiru, kurkumy, można dodać do nich egzotyczne pieczywo w formie placków indyjskich naan, albo tureckich pit lub coraz popularniejszych gruzińskich chlebków typu puri
  • Do zwykłego kremu z dyni, kremu z pomidorów czy grzybów, najlepiej pasują z kolei podpieczone grzanki

Czy wypada jeść chleb, w którym podano zupę?

Są takie zupy jak żurek, grochowa czy gulaszowa, które niekiedy serwowane są w wydrążonym chlebie. Czy ten chleb możemy skubać czy raczej nie wypada tego robić i należy potraktować go jak zwykły talerz? Na to pytania, dla portalu logo24.pl odpowiedział ekspert, Adam Jarczyński, dyrektor generalny Polskiej Akademii Protokołu i Etykiety:

- Podczas niezobowiązującego obiadu w jakiejś przydrożnej gospodzie nie będzie wielką gafą skubanie naszego chlebowego talerza (uważajmy, żeby nie ochlapać siebie lub innych!). Natomiast wstrzymałbym się od - chociażby - tknięcia wydrążonego chleba, jeżeli spotkanie przy stole miałoby bardziej uroczysty bądź formalny charakter. Wtedy jedzenie, nie dość że rękoma (inaczej trudno zjeść pszenny talerz), to jeszcze ponad miarę, mogłoby zostać odebrane jako przejaw zbytniej zachłanności. A zachłanność jest mało elegancka.

Źródło: logo24.pl