Często mijacie je w sklepie, a są lepsze od płatków owsianych i otrębów. To wybawienie przy bólach głowy
AdobeStock
Newsy

Często mijacie je w sklepie, a są lepsze od płatków owsianych i otrębów. To wybawienie przy bólach głowy

Sklepowe półki aż się uginają od produktów, których wybór jest coraz większy. Trudno zwrócić uwagę na wszystkie, dlatego nierzadko o istnieniu części z nich nawet nie zdajemy sobie sprawy. A szkoda - poznajcie ciekawą alternatywę dla zwykłych płatków owsianych, która może być od nich jeszcze lepsza.

Dawniej osoby, które przepadają za zbożowym śniadaniem w postaci owsianki miały do wyboru tylko płatki owsiane - bo głównie to było dostępne w sklepach. Jednak od dobrych kilku lat rośnie świadomość na temat zdrowego odżywiania i można już kupić wiele produktów, które posłużą do zrobienia smacznych i pełnych składników odżywczych potraw.

Poza płatkami owsianymi bez problemu można też dostać orkiszowe, jaglane, żytnie czy gryczane. Na tym jednak lista się nie kończy - istnieje jeszcze jeden produkt, na który warto zwrócić uwagę podczas zakupów. Znajdziecie go w pobliżu płatków, choć pewnie zwykle mijacie go, nawet nie zauważając. 

Dlaczego warto jeść płatki z komosy ryżowej?

Mowa tutaj o quinoa, czyli płatkach z komosy ryżowej. Ich inna nazwa to „złoto Inków”. Komosa pochodzi z terenów Ameryki Południowej i poza tym, że służyła za pożywienie, była też doceniana ze względu na swoje wartości odżywcze i pozytywny wpływ na zdrowie. Można dostać w sklepie zarówno ziarna quinoa, jak i płatki - właśnie w tej drugiej formie świetnie sprawdzają się w kuchni. 

Płatki z komosy ryżowej zawierają szereg witamin, w tym:

  • witaminę A

  • witaminy z grupy B

  • witaminę C

  • witaminę D

  • witaminę E

Znajduje się w nich też wapń, żelazo i fosfor oraz duża dawka magnezu. To właśnie ze względu na ten ostatni pierwiastek komosę poleca się osobom, które często skarżą się na bóle głowy. Taki objaw może bowiem wywoływać niedobór magnezu w organizmie. 

Zobacz także
Leży na półkach obok owsianek i kasz, a nikt na nią nie spojrzy. Odkwasi organizm, nasyci i dostarczy błonnika

Leży na półkach obok owsianek i kasz, a nikt na nią nie spojrzy. Odkwasi organizm, nasyci i dostarczy błonnika

Ta turboowsianka da wam kopa do działania z samego rana. Wystarczy pół szklaneczki tego składnika

Ta turboowsianka da wam kopa do działania z samego rana. Wystarczy pół szklaneczki tego składnika

Do czego wykorzystać płatki z komosy ryżowej?

Ze względu na ciekawy, nieco orzechowy smak, płatki z komosy ryżowej stanowią świetny dodatek do wszelkiej maści deserów, jogurtów, koktajli czy smoothie. Pasują też do sałatek czy batoników zbożowych domowej roboty. Można je nawet dodać do ciasta na chleb. 

Jak gotować płatki z komosy ryżowej?

Płatki doskonale sprawdzą się też jako baza do smacznego owocowego śniadania. Najpierw wypłuczcie je pod bieżącą wodą. Następnie wsypcie je do rondelka i zalejcie wodą lub mlekiem. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie od 10 do 15 minut.

Nie zapomnijcie o mieszaniu, by płatki się nie przypaliły. Możecie wzbogacić taką „komosankę” o ulubione dodatki, na przykład suszone lub świeże owoce, ziarna słonecznika, dyni, orzechy czy miód. Wielbiciele słodkich smaków mogą pokusić się o dodanie do owsianki kostki czekolady, by nadać jej jeszcze lepszego smaku. 

Kotlety mielone

Ta mąka jest zdrowsza od zwykłej. Zrobicie z niej ciasto, chleb, a nawet pierogi
Adobe Stock
Newsy
Ta mąka jest zdrowsza od zwykłej. Zrobicie z niej ciasto, chleb, a nawet pierogi
Polecana dla osób uczulonych na gluten i osób odchudzających się. Próbowaliście tej mąki?

Mąka mące nierówna - wie o tym doskonale każdy, kto choć raz przez przypadek kupił na pierogi mąkę do chleba. Jednak warto przyjrzeć się dostępnym w sklepach rodzajom mąki i zdecydować na odmianę - część z nich jest znacznie zdrowsza od tradycyjnej pszennej. Próbowaliście już mąki ryżowej? Kto powinien jeść mąkę ryżową? Mąka ryżowa, jak sama nazwa wskazuje, jest wytwarzana z bardzo drobno zmielonych ziaren białego lub brązowego ryżu. Jest bogata w wiele witamin, m.in.: witaminy z grupy B (B1 i B6) witaminę C witaminę A magnez cynk wapń żelazo fosfor potas  Ten rodzaj mąki jest szczególnie polecany osobom, które cierpią na celiakię lub alergię na gluten - w mące ryżowej gluten bowiem w ogóle nie występuje. To także dobry zamiennik zwykłej mąki w diecie osób chorych na cukrzycę, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Skorzystają z niej również osoby zmagające się z problemami trawiennymi - produkty na bazie mąki ryżowej są łagodne dla układu pokarmowego i pomocne szczególnie w przypadku zaparć.  Właściwości zdrowotne mąki ryżowej Poza dużą ilością witamin, mąka ryżowa zasługuje na uwagę jeszcze z kilku powodów. Znajduje się w niej stosunkowo mało tłuszczu i ma niższy indeks glikemiczny niż zwykła mąka pszenna - to kolejny powód, dla którego osoby chore na cukrzycę powinny rozważyć włączenie tego rodzaju mąki do swojej diety. Pomoże też w odchudzaniu ze względu na wspomniany niski IG. Jeśli zdecydujecie się kupić mąkę ryżową, szukajcie takiej, która jest wytwarzana z ziaren brązowych, a nie białych - znajduje się w niej znacznie więcej witamin i składników odżywczych. Jak wykorzystać mąkę...

To staropolskie zboże obniża cholesterol i cukier, wspomaga odchudzanie i wraca do łask. Jeszcze o nim usłyszycie!
Adobe Stock
Newsy
To staropolskie zboże obniża cholesterol i cukier, wspomaga odchudzanie. Teraz wraca do łask
Coraz więcej naturalnych, zapomnianych produktów powraca na sklepowe półki. Stało się już tak z niektórymi warzywami: pasternakiem, topinamburem i skorzonerą. Teraz kolej na tę dawną odmianę pszenicy.

Orkisz to rodzaj pszenicy, który przed końcem XX w. całkowicie zniknął z rynku. Dziś powraca do sklepów. Możecie już znaleźć dużą ilość produktów z jego ziarna, w tym pieczywo, kaszę i mąkę. To zboże staje się coraz popularniejsze nie tylko z powodu swoich właściwości zdrowotnych, ale też ze względu na przyjemny, lekko słodki smak z orzechową nutką. Dlaczego orkisz odszedł w zapomnienie i dlaczego teraz wraca? Orkisz znany był już w starożytności. Stanowił główny posiłek gladiatorów, ponieważ dawał energię i sytość przez cały dzień. Był najbardziej znaną w Polsce, prastarą odmianą pszenicy. Z czasem jego zbiory zastąpiła łatwiejsza w uprawie i dająca większe plony pszenica. Dziś orkisz znów staje się popularny. Powrócił na fali żywności naturalnej i ekologicznej. Jedliście kiedyś orkiszowy chleb? Musicie spróbować, coraz łatwiej go kupić. Uprawę orkiszu zakończono w latach 70. XX w. Z tego powodu dziś wraca jako naturalny składnik pożywienia, wolny od modyfikacji genetycznych. Dzięki temu, że zainteresowanie tym zbożem osłabło, orkisz zdołał uniknąć modyfikacji genetycznych. Nie ingerowano w strukturę jego ziaren, dziś powraca więc w formie naturalnej. To między innymi dlatego tak bardzo zachwycają się nim wielbiciele zdrowej i ekologicznej, tzw. czystej żywności. Wartości odżywcze, działanie i zastosowanie orkiszu W 100 g orkiszu, poza dużą ilością węglowodanów, znajduje się też  białko - 14,5 g oraz błonnik - 10,4 g. Ziarna dostarczają dużą ilość miedzi, cynku, żelaza i magnezu. 1 szklanka ugotowanego orkiszu pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na mangan. Dzięki tej właściwości włączenie orkiszu do diety pozytywnie wpływa na mineralizację kości. Produkty z mąki orkiszowej działają pozytywnie na trawienie,...

Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 10 dag dziennie
flickr
Newsy
Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 10 dag dziennie
Płatki owsiane mają tyle wartości, że aż szkoda jeść na śniadanie zwykłe kanapki. Przekonajcie się sami.

W naszym kraju coraz powszechniej sięga się po płatki owsiane. Dodajecie do nich mleko lub jogurt, choć niektórzy bardziej cenią sobie gotowane w wodzie. Jadane są z miodem czy innym słodkim syropem i koniecznie z owocami. To danie, które możecie jeść przez okrągły rok i nadal nie mieć go dość. To dzięki dodawaniu sezonowych owoców, które zmieniają owsiankę o każdej porze roku, w całkiem inne danie. Oto dlaczego warto codziennie jeść owsiankę. Działanie zdrowotne płatków owsianych Płatki owsiane mają tak dużo korzystnych właściwości, że po prostu nie warto zastępować ich innym posiłkiem, np. zwykłymi kanapkami. Sami zobaczcie, jakie plusy przynosi regularne jedzenie płatków: Dostarczają antyoksydantów i zwalcza stany zapalne. To dzięki awentramidom występujących wyłącznie w płatkach owsianych. Wykryli je w owsiance naukowcy z Uniwersytetu Tufts. Rozszerzają naczynia krwionośne, poprawiają przepływ krwi. Poprawiają metabolizm. Płatki zawierają dużo błonnika, który poprawia przemianę materii i przyspiesza trawienie. Ugotowane płatki pęcznieją w brzuchu, dają uczucie sytości i powstrzymują przed podjadaniem. Poprawiają prace jelit. Płatki zawierają dużo beta-glukanu, który nadaje im żelowej konsystencji wyściełającej jelita, usprawniającej trawienie, ale też chroniącej przed chorobami jelit, w tym nowotworami. Obniżają poziom cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny znajdujący się w płatkach owsianych, obniża poziom złego cholesterolu oraz zmniejsza jego wchłanianie do krwiobiegu. Aby walka z wysokim cholesterolem była skuteczna, codziennie trzeba dostarczyć sonie 10 g błonnika. Taką porcję znajdziecie już w 100 g płatków owsianych. Obniżają poziom cukru we krwi. To dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, jaki mają płatki owsiane. Ale uwaga - czas gotowania wpływa na podniesienie indeksu, dlatego diabetycy najlepiej, gdy...

Owsianka kokosowa
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy
Ta owsianka to najlepszy sposób na szybkie i mega sycące śniadanie
Pożywne śniadanie dla całej rodziny to nieraz duże wyzwanie. Nadeszła pora, by przygotować jednocześnie smaczną i pożywną owsiankę.

Jedzenie owsianki na śniadanie wróciło do łask. Wszystko za sprawą fantastycznych właściwości owsa. Przygotowana na mleku albo na wodzie śniadaniowa potrawa to nie tylko źródło energii na pierwszą połowę dnia. Owsiankę docenią w pierwszej kolejności ci, którzy chcą nieco stracić na wadze. Ta niepozorna potrawa czyni prawdziwe cuda – w przeciwieństwie do oklepanych kanapek i płatków kukurydzianych jej przyswajanie przez organizm przebiega nieco wolniej. W ten sposób jedzący owsiankę dłużej utrzymują poczucie sytości. Jakby tego było mało, owsianka to rewelacyjne źródło aminokwasów, białka, witamin i wielu cennych mikroelementów. O tym wszystkim doskonale wiedzieli już kiedyś. Jednak od dłuższego czasu jedzenie owsianki nie było w modzie. Dzisiaj owsianka wraca wraz z wieloma świetnymi wersjami, które sprawią, że śniadanie będziemy jedli z uśmiechem na ustach. Przed przystąpieniem do przygotowania naszej kokosowej owsianki, warto wspomnieć o kilku sposobach na jej przygotowanie. Wyróżniamy trzy główne rodzaje płatków owsianych – zwykłe, górskie i błyskawiczne. Różnią się one głównie stopniem rozdrobnienia ziarna owsa. Wybór konkretnego rodzaju płatków należy do was i do waszych upodobań. Wszystkie można przygotowywać na różne sposoby. Większość z nas gotuje płatki owsiane na mleku. Inni wykorzystują mieszankę mleka i wody. Są tacy, którzy płatki owsiane wrzucają do miski i zalewają wrzątkiem. Wystarczy odczekać kilka minut i gotowe. Znane są również metody przygotowania owsianki w mikrofalówce. Dzisiaj zaprezentujemy wam jeszcze inną metodę – a mianowicie eksperymentalną metodę bez gotowania! By przygotować w ten sposób płatki owsiane, należy przystąpić do działania już w przededniu...