
Kapusta kiszona słynie przede wszystkim ze sporej ilości witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Ponadto jest bardzo smaczna i wykorzystywana w polskiej kuchni do wielu dań. Przygotowanie surówki do obiadu na bazie tego warzywa uczyni go nie tylko smacznym, ale i pełnowartościowym.
Cenne wartości
O niesamowitych wartościach kapusty kiszonej wiadomo nie od dziś. Jest doskonałym probiotykiem w codziennej diecie, ale jest również niskokaloryczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się dla osób dbających o sylwetkę bądź tych starających się o zgubienie zbędnych kilogramów. Wśród właściwości wyróżnić można:
- pozytywny wpływ na układ pokarmowy,
- obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca,
- poprawę stanu skóry,
- pomoc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi,
- wzmocnienie odporności,
- pomoc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie,
- czy idealnie spisze się jako preparat dla osób, które dzień wcześniej przesadzą z napojami wysokoprocentowymi.
Dzięki sporej zawartości witamin oraz mikroelementów w składzie ma bardzo dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu.