kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy

Lubicie kiszoną kapustę? Dodajcie do niej ten składnik, a organizm wam podziękuje 

Kiszona kapusta sama w sobie jest bardzo zdrowa, ale w połączeniu z tym składnikiem będzie idealną bombą witaminową. Koniecznie wypróbujcie tego połączenia i nie zapominajcie o nim, podając kiszonkę do obiadu.

Kapusta kiszona słynie przede wszystkim ze sporej ilości witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Ponadto jest bardzo smaczna i wykorzystywana w polskiej kuchni do wielu dań. Przygotowanie surówki do obiadu na bazie tego warzywa uczyni go nie tylko smacznym, ale i pełnowartościowym.

Zanim zatem przejdziemy do tego, co dodać do surówki z kiszonej kapusty, przyjrzyjmy się jej walorom zdrowotnym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartości zdrowotne kiszonej kapusty

O niesamowitych wartościach kapusty kiszonej wiadomo nie od dziś. Jest doskonałym probiotykiem w codziennej diecie, ale jest również niskokaloryczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się dla osób dbających o sylwetkę bądź tych starających się o zgubienie zbędnych kilogramów. Wśród właściwości wyróżnić można:

  • pozytywny wpływ na układ pokarmowy,
  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca,
  • poprawę stanu skóry,
  • pomoc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi,
  • wzmocnienie odporności,
  • pomoc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie,
  • czy idealnie spisze się jako preparat dla osób, które dzień wcześniej przesadzą z napojami wysokoprocentowymi. 

Dzięki sporej zawartości witamin oraz mikroelementów w składzie ma bardzo dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Po co dodawać olej do kapusty kiszonej? 

Wielu dietetyków głosi, iż pewnych produktów nie powinno się łączyć, ponieważ mogą one stracić swoje cenne właściwości. Są jednak również takie składniki, które w duecie mają jeszcze większą moc! Taką doskonałą parę tworzy niewątpliwie kapusta kiszona wraz z oliwą lub olejem. 

Dzięki połączeniu tych obu produktów, czyli kapusty i tłuszczu, ich wartości odżywcze będą razem łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka. Warto wiedzieć, że część witamin rozpuszcza się tylko w tłuszczach. Ten duet jest iście witaminową bombą, która wzbogaci codzienną dietę w nowe składniki. 

Jakby tego było mało, jeśli do kiszonej kapusty dodacie właśnie oliwę, otrzymacie jeszcze jeden dodatkowy prozdrowotny bonus. Tłuszcz ten jest bogaty w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, a także przeciwutleniacze chroniące serce przed wieloma schorzeniami.

Zobacz także
Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Wyjdzie idealna, jeśli będziecie trzymali się tych proporcji

Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Wyjdzie idealna, jeśli będziecie trzymali się tych proporcji

Gotujecie kapustę, a w całym domu unosi się nieznośny smrodek? Zróbcie tę 1 rzecz i po problemie

Gotujecie kapustę, a w całym domu unosi się nieznośny smrodek? Zróbcie tę 1 rzecz i po problemie

Czy do surówki z kapusty kiszonej dodawać kminek?

Do przygotowanej surówki z kiszonej kapusty oraz tłuszczu warto również dodać odrobinę kminku. Dzięki niemu unikniecie niechcianych wzdęć. Dodatek kminku ulży w różnych dolegliwościach układu pokarmowego zwłaszcza osobom wrażliwym na ciężkostrawne potrawy.

Warto zatem powtórzyć patent z gotowania bigosu i pokusić się o dodanie do surówki kminku. Do tego łyżka oleju czy oliwy, starte drobno jabłko, pokrojona drobno cebulka i przepyszny dodatek do drugiego dania gotowy

kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Z takiej kapusty bigosu nie będzie. Zepsuje całe danie, które gotowaliście godzinami
Dobra kapusta kiszona to podstawowy składnik bigosu. Nieodpowiednie jej użycie może skutkować nie tylko niesmaczną potrawą, ale i problemami zdrowotnymi. Sprawdźcie, aby uniknąć tego błędu!

Bigos to jedna z najpopularniejszych potraw w Polsce. Jest również znana na Litwie czy Białorusi. Przygotowywana z kiszonej oraz białej kapusty jest podawana na co dzień, jak i na różne uroczystości. To danie jest sycące, niezwykle aromatyczne. Jednak dodanie nieodpowiedniej kapusty może zniweczyć cały proces przygotowań. Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej Kapusta kiszona to jeden z cenniejszych produktów, który powinien pojawić się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Przede wszystkim jest niskokaloryczna, więc idealnie sprawdzi się u osób zmagających się z nadmiernymi kilogramami. Warto dodać, iż zawiera sporo istotnych wartości odżywczych. Wśród nich znajdują się, takie jak witamina A czy C, magnez, potas, żelazo czy wapń. Swoją moc zawdzięcza zawartości bakterii mlekowych, powstających w momencie fermentacji. Pomiędzy cennymi właściwościami kapusty kiszonej należy wyróżnić: pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego, zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy czy chorób serca, obniżenie poziomu cholesterolu, pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, działanie przeciwzapalne, wzmocnienie odporności organizmu, zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów poprzez zawartość przeciwutleniaczy, opóźnienie starzenia się skóry, czy zapobiega niedokrwistości. Ze względu na szereg wartościowych właściwości, kapusta kiszona powinna się znaleźć w każdej diecie. Nie tylko leczy, ale i zapobiega wielu schorzeniom. Przyrządzenie bigosu Bigos należy do tej grupy dań, które potrzebują czasu by wszystkie składniki i smaki mogły się połączyć. Wbrew pozorom nie należy do pracochłonnych. Można powiedzieć, że należy wrzucić wszystkie składniki do jednego garnka, aby dusiły się powoli. Bigos przygotowuje się z kiszonej...

Wasze babcie wiedziały, kiedy kisić kapustę. W tej fazie księżyca wychodzi najlepsza
Flickr
Newsy
Babcie wiedziały, kiedy powinno się kisić kapustę. W tej fazie księżyca wychodzi najlepsza
Chrupiąca, soczysta, odpowiednio kwaśna kapusta kiszona, to ideał osiągalny pod pewnymi warunkami. Wiedzieli o tym nasi przodkowie, dlatego kapustę kisili w beczkach drewnianych i spoglądali na rozgwieżdżone niebo w oczekiwaniu odpowiedniej pory do działania. Szykujcie się, ten czas nastanie już wkrótce. 

Kapusta kiszona to niezastąpiony dodatek obiadowy na jesienno-zimowym stole. Ten naturalny probiotyk i źródło witaminy C wzmacnia odporność w trudnym dla organizmu okresie. Zalety prozdrowotne to jedna strona medalu, walory smakowe to druga bardzo mocna strona surówki z kapusty. Kwaśna, ale nie za kwaśna, wyrazista w smaku, z charakterem, przyjemnie chrupiąca - taka powinna być kapusta kiszona.  Jakie odmiany kapusty powinno się kisić?  Wbrew pozorom nie każda kapusta nadaje się do kiszenia. Albo inaczej - nie każda kapusta wychodzi smaczna po procesie kiszenia. Odpowiednie warzywo powinno mieć zwartą główkę, być w pełni dojrzałe i białe. Najlepiej do takiej obróbki nadają się kapusty późnych odmian, tzw. odmian zimowych.  Letnie odmiany zawierają mało cukru, przez co kiszonka wychodzi gorzko-cierpka, a w dodatku w szaro-burym kolorze. Nie taki dodatek do obiadu chcielibyście mieć, nieprawdaż? Kiedy należy kisić kapustę?  Dawniej na wsiach starano się kisić jak najwięcej kapusty. W uboższych gospodarstwach była jednym z podstawowych pokarmów w okresie zimy. Dwie beczki kiszonki na rodzinę to standard tamtych czasów. Gospodynie często spotykały się ze sobą, by wspólnie szatkować i ugniatać kapustę. Wybierały na to określoną porę w roku.  Z kapuścianej tradycji wiadomo, że najlepszy czas na kiszenie przypada wtedy, gdy księżyca przybywa. Co oznacza, że z działaniem powinniście poczekać do 25 października, kiedy to będziecie mogli obserwować nów. Kiszona w tej fazie księżyca kapusta będzie nie tylko krucha, ale również soczysta i idealnie kwaśna..  Jak wytłumaczyć tego typu niecodzienne podejście do tematu kiszenia? Ile w tym prawdy, a ile ludowej tradycji? Trudno jednoznacznie wyrokować, ale niektórzy sugerują, że odpowiednio wybrana pora kiszenia kapusty to jednocześnie uchwycenie...

kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy
Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje
Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach! Właściwości kapusty kiszonej Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona: Witaminy Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Błonnik W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami, a także obniża poziom cholesterolu. Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca! Ulga dla żołądka Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody. Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony. Regulowanie cukru we krwi Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi, dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety. Przepis na szybką kapustę kiszoną Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki: Składniki: Ok. 2 kg kapusty białej świeżej (ok. 1 średniej wielkości główka) 1 marchewka 40 g soli kamiennej niejodowanej (ok. 2 łyżki stołowe) Kminek Liść laurowy Pieprz Woda po gotowaniu ziemniaków Przygotowanie: Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski. Dodajcie sól, pieprz...

Surówka z kiszonej kapusty to idealna propozycja. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza
Gotujmy.pl
Newsy
Surówka z kiszonej kapusty z papryką i porem. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza
Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, czerwonej papryki, pora, natki pietruszki oraz kminku - to idealny dodatek do obiadu lub do zjedzenia w formie przekąski.

Kapusta kiszona ma dobroczynne działanie na cały nasz organizm. Wspiera system immunologiczny, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a także zbawiennie wpływa na układ krążenia i serce. Kiszona kapusta zawiera witaminy takie jak A, B12, C, E i K oraz minerały - potas, wapń, cynk, żelazo. Spożywana regularnie świetnie podnosi odporność i wzmacnia cały nasz organizm, chroniąc go przed chorobami. Co powiecie na surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, czerwonej papryki, pora, natki pietruszki oraz kminku lub czarnuszki? Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a wrażenia smakowe wprost obłędne. Przepis na surówkę z kapusty kiszonej, papryki i pora Składniki: pół kilograma kiszonej kapusty z marchewką 1 /2 świeżej czerwonej papryki 1 mały por Natka pietruszki lub szczypiorek do przybrania Kminek lub czarnuszka Olej lub oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Kapustę i marchewkę drobno kroimy i przekładamy do miski. Paprykę kroimy w słupki lub kosteczkę a następnie dodajemy do kapusty. Pora kroimy w prążki, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, kminek lub czarnuszkę i łączymy z kapustą. Całość starannie mieszamy. Surówkę wkładamy do lodówki, żeby smaki poszczególnych warzyw dobrze się przegryzły. Na koniec skrapiamy ją oliwą lub oliwą z oliwek. Smacznego! Kminek czy czarnuszka? Zarówno kminek, jak i czarnuszka są bardzo zdrowe. Nasiona kminku zawierają naturalnie występujące substancje, które działają jako przeciwutleniacze. Kminek ma również właściwości przeciwnowotworowe, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, zwalcza bakterie i pasożyty, działa przeciwzapalnie i może pomóc w leczeniu biegunki. Właściwości zdrowotne czarnuszki znane są już od ponad 2000 lat. Jej nasiona od dawna były wykorzystywane do produkcji leków. Została ona nawet odkryta w grobowcu króla Tuta....