Kapusta kiszona słynie przede wszystkim ze sporej ilości witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Ponadto jest bardzo smaczna i wykorzystywana w polskiej kuchni do wielu dań. Przygotowanie surówki do obiadu na bazie tego warzywa uczyni go nie tylko smacznym, ale i pełnowartościowym.

Zanim zatem przejdziemy do tego, co dodać do surówki z kiszonej kapusty, przyjrzyjmy się jej walorom zdrowotnym.

Wartości zdrowotne kiszonej kapusty

O niesamowitych wartościach kapusty kiszonej wiadomo nie od dziś. Jest doskonałym probiotykiem w codziennej diecie, ale jest również niskokaloryczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się dla osób dbających o sylwetkę bądź tych starających się o zgubienie zbędnych kilogramów. Wśród właściwości wyróżnić można:

Zobacz także:

  • pozytywny wpływ na układ pokarmowy,
  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca,
  • poprawę stanu skóry,
  • pomoc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi,
  • wzmocnienie odporności,
  • pomoc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie,
  • czy idealnie spisze się jako preparat dla osób, które dzień wcześniej przesadzą z napojami wysokoprocentowymi. 

Dzięki sporej zawartości witamin oraz mikroelementów w składzie ma bardzo dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Po co dodawać olej do kapusty kiszonej? 

Wielu dietetyków głosi, iż pewnych produktów nie powinno się łączyć, ponieważ mogą one stracić swoje cenne właściwości. Są jednak również takie składniki, które w duecie mają jeszcze większą moc! Taką doskonałą parę tworzy niewątpliwie kapusta kiszona wraz z oliwą lub olejem. 

Dzięki połączeniu tych obu produktów, czyli kapusty i tłuszczu, ich wartości odżywcze będą razem łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka. Warto wiedzieć, że część witamin rozpuszcza się tylko w tłuszczach. Ten duet jest iście witaminową bombą, która wzbogaci codzienną dietę w nowe składniki. 

Jakby tego było mało, jeśli do kiszonej kapusty dodacie właśnie oliwę, otrzymacie jeszcze jeden dodatkowy prozdrowotny bonus. Tłuszcz ten jest bogaty w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, a także przeciwutleniacze chroniące serce przed wieloma schorzeniami.

Czy do surówki z kapusty kiszonej dodawać kminek?

Do przygotowanej surówki z kiszonej kapusty oraz tłuszczu warto również dodać odrobinę kminku. Dzięki niemu unikniecie niechcianych wzdęć. Dodatek kminku ulży w różnych dolegliwościach układu pokarmowego zwłaszcza osobom wrażliwym na ciężkostrawne potrawy.

Warto zatem powtórzyć patent z gotowania bigosu i pokusić się o dodanie do surówki kminku. Do tego łyżka oleju czy oliwy, starte drobno jabłko, pokrojona drobno cebulka i przepyszny dodatek do drugiego dania gotowy