kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy

Lubicie kiszoną kapustę? Dodajcie do niej ten składnik, a stanie się zdrowotną bombą 

Kiszona kapusta sama w sobie jest bardzo zdrowa, ale w połączeniu z tym składnikiem będzie idealną bombą witaminową. Koniecznie wypróbujcie tego połączenia i nie zapominajcie o nim, podając kiszonkę do obiadu.

Kapusta kiszona słynie przede wszystkim ze sporej ilości witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Ponadto jest bardzo smaczna i wykorzystywana w polskiej kuchni do wielu dań. Przygotowanie surówki do obiadu na bazie tego warzywa uczyni go nie tylko smacznym, ale i pełnowartościowym.

Zanim zatem przejdziemy do tego, co dodać do surówki z kiszonej kapusty, przyjrzyjmy się jej walorom zdrowotnym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartości zdrowotne kiszonej kapusty

O niesamowitych wartościach kapusty kiszonej wiadomo nie od dziś. Jest doskonałym probiotykiem w codziennej diecie, ale jest również niskokaloryczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się dla osób dbających o sylwetkę bądź tych starających się o zgubienie zbędnych kilogramów. Wśród właściwości wyróżnić można:

  • pozytywny wpływ na układ pokarmowy,
  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca,
  • poprawę stanu skóry,
  • pomoc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi,
  • wzmocnienie odporności,
  • pomoc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie,
  • czy idealnie spisze się jako preparat dla osób, które dzień wcześniej przesadzą z napojami wysokoprocentowymi. 

Dzięki sporej zawartości witamin oraz mikroelementów w składzie ma bardzo dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Po co dodawać olej do kapusty kiszonej? 

Wielu dietetyków głosi, iż pewnych produktów nie powinno się łączyć, ponieważ mogą one stracić swoje cenne właściwości. Są jednak również takie składniki, które w duecie mają jeszcze większą moc! Taką doskonałą parę tworzy niewątpliwie kapusta kiszona wraz z oliwą lub olejem. 

Dzięki połączeniu tych obu produktów, czyli kapusty i tłuszczu, ich wartości odżywcze będą razem łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka. Warto wiedzieć, że część witamin rozpuszcza się tylko w tłuszczach. Ten duet jest iście witaminową bombą, która wzbogaci codzienną dietę w nowe składniki. 

Jakby tego było mało, jeśli do kiszonej kapusty dodacie właśnie oliwę, otrzymacie jeszcze jeden dodatkowy prozdrowotny bonus. Tłuszcz ten jest bogaty w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, a także przeciwutleniacze chroniące serce przed wieloma schorzeniami.

Zobacz także
Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Wyjdzie idealna, jeśli będziecie trzymali się tych proporcji

Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Wyjdzie idealna, jeśli będziecie trzymali się tych proporcji

Gotujecie kapustę, a w całym domu unosi się nieznośny smrodek? Zróbcie tę 1 rzecz i po problemie

Gotujecie kapustę, a w całym domu unosi się nieznośny smrodek? Zróbcie tę 1 rzecz i po problemie

Czy do surówki z kapusty kiszonej dodawać kminek?

Do przygotowanej surówki z kiszonej kapusty oraz tłuszczu warto również dodać odrobinę kminku. Dzięki niemu unikniecie niechcianych wzdęć. Dodatek kminku ulży w różnych dolegliwościach układu pokarmowego zwłaszcza osobom wrażliwym na ciężkostrawne potrawy.

Warto zatem powtórzyć patent z gotowania bigosu i pokusić się o dodanie do surówki kminku. Do tego łyżka oleju czy oliwy, starte drobno jabłko, pokrojona drobno cebulka i przepyszny dodatek do drugiego dania gotowy

kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Z takiej kapusty bigosu nie będzie. Zepsuje całe danie, które gotowaliście godzinami
Dobra kapusta kiszona to podstawowy składnik bigosu. Nieodpowiednie jej użycie może skutkować nie tylko niesmaczną potrawą, ale i problemami zdrowotnymi. Sprawdźcie, aby uniknąć tego błędu!

Bigos to jedna z najpopularniejszych potraw w Polsce. Jest również znana na Litwie czy Białorusi. Przygotowywana z kiszonej oraz białej kapusty jest podawana na co dzień, jak i na różne uroczystości. To danie jest sycące, niezwykle aromatyczne. Jednak dodanie nieodpowiedniej kapusty może zniweczyć cały proces przygotowań. Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej Kapusta kiszona to jeden z cenniejszych produktów, który powinien pojawić się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Przede wszystkim jest niskokaloryczna, więc idealnie sprawdzi się u osób zmagających się z nadmiernymi kilogramami. Warto dodać, iż zawiera sporo istotnych wartości odżywczych. Wśród nich znajdują się, takie jak witamina A czy C, magnez, potas, żelazo czy wapń. Swoją moc zawdzięcza zawartości bakterii mlekowych, powstających w momencie fermentacji. Pomiędzy cennymi właściwościami kapusty kiszonej należy wyróżnić: pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego, zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy czy chorób serca, obniżenie poziomu cholesterolu, pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, działanie przeciwzapalne, wzmocnienie odporności organizmu, zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów poprzez zawartość przeciwutleniaczy, opóźnienie starzenia się skóry, czy zapobiega niedokrwistości. Ze względu na szereg wartościowych właściwości, kapusta kiszona powinna się znaleźć w każdej diecie. Nie tylko leczy, ale i zapobiega wielu schorzeniom. Przyrządzenie bigosu Bigos należy do tej grupy dań, które potrzebują czasu by wszystkie składniki i smaki mogły się połączyć. Wbrew pozorom nie należy do pracochłonnych. Można powiedzieć, że należy wrzucić wszystkie składniki do jednego garnka, aby dusiły się powoli. Bigos przygotowuje się z kiszonej...

kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy
Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje
Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach! Właściwości kapusty kiszonej Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona: Witaminy Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Błonnik W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami, a także obniża poziom cholesterolu. Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca! Ulga dla żołądka Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody. Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony. Regulowanie cukru we krwi Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi, dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety. Przepis na szybką kapustę kiszoną Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki: Składniki: Ok. 2 kg kapusty białej świeżej (ok. 1 średniej wielkości główka) 1 marchewka 40 g soli kamiennej niejodowanej (ok. 2 łyżki stołowe) Kminek Liść laurowy Pieprz Woda po gotowaniu ziemniaków Przygotowanie: Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski. Dodajcie sól, pieprz...

kapusta kiszona
AdobeStock
Newsy
Bez tej przyprawy nie ma kiszonej kapusty. Dodajcie łyżeczkę a wyjdzie o niebo lepsza
Lubicie kapustę kiszoną? To świetnie, ponieważ to prawdziwa bomba dla waszego zdrowia. Czy wiecie, jakie przyprawy jeszcze bardziej wydobędą jej niesamowity smak? Zastosujcie się do naszych wskazówek a wasza kapusta kiszona wyjdzie o niebo lepsza.

Kapusta kiszona gości na naszych stołach już od pokoleń. Świetnie się sprawdza zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jedzona solo. Bogactwo zdrowia Aż trudno wyliczyć, ile dobroczynnych właściwości skrywa w sobie kiszona kapusta. Nie tylko świetnie wzmacnia naszą odporność i chroni nas przed wieloma chorobami, ale też zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia układ krążenia i serce oraz ma zbawienny wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy. Kapusta kiszona zawiera w sobie ogrom witamin – witaminę C, B, A, E, K, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Jedzona regularnie znacząco poprawi stan waszego zdrowia i sprawi, że rzadziej będziecie chorować. Z czym najlepiej komponuje się kapusta kiszona? Najlepszymi przyprawami do kiszonej kapusty są: kminek - świetnie podkreśla jej smak i zbawiennie wpływa na trawienie majeranek - znacząco poprawia jej aromat i przy okazji ułatwia trawienie koperek - aromatyczny i smaczny, doskonale zapobiega wzdęciom, świetny zarówno do surowej kapusty, jak i tej ugotowanej. Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty z kminkiem? Składniki: 30 dag kapusty kiszonej 1 cebula 2 jabłka cukier olej kminek sól mielony czarny pieprz Przygotowanie: Kapustę kiszoną odciskamy z soku i drobno kroimy. Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki (nie obieramy ich ze skórki). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Surówkę przyprawiamy szczyptą soli, cukru i oleju. Mieszamy. Na sam koniec dodajemy kminek i pieprz czarny mielony. Kapustę mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 30 min.

Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić młodą kiszoną kapustę w słoikach? Poznajcie prosty przepis
Gdy przychodzi sezon na kapustę, trudno się oprzeć kapuście małosolnej. Kiszona młoda kapusta to prawdziwy hit, a przyrządza się ją bardzo prosto! Poznajcie przepis na tą kapustę.

Nie ma nic lepszego niż kiszona kapusta! A jeszcze lepsza jest ta zrobiona z młodej kapusty . Jest przyjemnie kwaśna, cudownie chrupie i wspaniale pasuje do koletów jako surówka, do zupy albo jedzona wprost ze słoika. Młoda kiszona kapusta posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za starszą kapustą kiszoną. Kapusta małosolna , czyli młoda kapusta krótko kiszona, jest bowiem dość twarda i bardzo chrupiąca, mniej kwaśna i lekko słona. Jej smak dość mocno się różni od zwykłej kapusty kiszonej, dlatego warto ją przygotować, by skorzystać z witamin i minerałów, które znajdują się w kiszonej kapuście. Poznajcie prosty przepis na ukiszenie młodej kapusty w słoikach. Palce lizać! Przepis na młodą kapustę kiszoną Wczesna kapusta kiszona w słoikach to świetny pomysł na smaczną surówkę do obiadu . Sprawdzi się także jako składnik do zupy! Do przygotowania kapusty kiszonej z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kg młodej kapusty 2 marchewki 2 płaskie łyżki soli Czyste słoiki Opcjonalnie możecie dodać jeszcze kminek i inne, ulubione przyprawy. Przygotowanie: Poszatkujcie drobno kapustę za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Im drobniej będziecie kroić, tym lepiej, choć wielkość pokrojonych kawałków kapusty nie ma dużego znaczenia. Wszystko zależy od waszych osobistych preferencji. Marchewki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Składniki umieśćcie w misce i posypcie je 2 płaskimi łyżkami soli. Wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na jedną dobę. Po tym czasie przemieszajcie jeszcze raz kapustę i przełóżcie do wyparzonego słoika. Układajcie kapustę ciasno, mocno ją ubijając, a nadmiar soków z kapusty wylejcie. Zakręćcie słoik, ale nie za mocno – musicie zostawić dopływ powietrza, by gazy powstałe w trakcie fermentacji mogły...