Część Polaków kocha rosół z tym dodatkiem, inni nie mogą na niego patrzeć. A jest szybszy niż makaron
GettyImages
Newsy

Część Polaków kocha rosół z tym dodatkiem, inni nie mogą na niego patrzeć. A jest szybszy niż makaron

Wielu pewnie uważa, że jak rosół, to tylko z makaronem. Niekoniecznie - w niektórych regionach naszego kraju popularne są zupełnie inne dodatki do tej zupy. Rosół z nimi wychodzi równie smaczny, a może nawet jeszcze lepszy.

Bez tej zupy wiele dań polskiej kuchni po prostu nie ma racji bytu. Rosół to nie tylko potrawa sama w sobie, ale też baza do innych zup, gulaszu czy sosów. Każdy, kto chce się nauczyć gotować, po prostu musi opanować przyrządzanie rosołu.

Nie jest to trudna sztuka, dlatego tym bardziej wiedza na temat gotowania tej zupy jest obowiązkowa. Rosół zwykle podaje się z makaronem, ale istnieją też inne opcje. Znacie każdą z nich?

Z czym można podać rosół?

Obecnie do rosołu dodaje się najczęściej makaron - zwykle pszenny, jajeczny, typu nitki. Dawniej gospodynie robiły makaron własnoręcznie, co jest dość żmudnym i pracochłonnym zajęciem. Nic więc dziwnego, że kiedyś popularniejsze były zupełnie inne dodatki do rosołu - na przykład na południu Polski podaje się go z ziemniakami.

Inni dodają do niego ryż albo robią go z kluskami. Tutaj do wyboru mamy duże i dość twarde kluski kładzione albo delikatne, lane kluski. Są gotowe dosłownie w minutę, także stanowią ciekawą alternatywę dla makaronu, który trzeba wcześniej ugotować. Sprawdźcie, jak je zrobić. 

Zobacz także
Ślepe ryby to przysmak w Wielkopolsce. Reszcie kraju apetyt przechodzi na samą myśl

Ślepe ryby to przysmak w Wielkopolsce. Reszcie kraju apetyt przechodzi na samą myśl

Najlepszy rosół w życiu jadłam na śląskim weselu. Reszta kraju nie dodaje do niego 1 rzeczy i sporo na tym traci

Najlepszy rosół jadłam na śląskim weselu. Reszta kraju nie dodaje do niego 1 rzeczy i sporo na tym traci

Przepis na rosół z kluskami lanymi

Składniki:

  • mięsna porcja rosołowa

  • 1 korzeń pietruszki

  • pół korzenia selera

  • biała część pora

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • lubczyk

  • sól

  • pieprz

Na kluski:

  • pół szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

Przygotowanie:

  1. Opłuczcie mięso, włóżcie je do garnka i zalejcie 2 litrami zimnej wody. Podgrzejcie.

  2. W międzyczasie przygotujcie warzywa do rosołu. Obierzcie marchew, pietruszkę i seler i dodajcie do garnka wraz z porem. 

  3. Cebulę można opalić dodatkowo nad kuchenką lub na suchej, nieprzywierającej patelni. Dorzućcie do reszty warzyw i mięsa.

  4. Od momentu, gdy woda w garnku się zagotuje, zmniejszcie ogień do minimum i gotujcie pod przykryciem przez 2 godziny.

  5. Na około pół godziny przed końcem dodajcie do garnka świeży lubczyk. 

  6. Pod koniec gotowania zróbcie kluski do rosołu. Wbijcie jajka do miski i roztrzepcie. Wsypcie pół szklanki mąki i wymieszajcie porządnie tak, by ciasto było gładkie i bez grudek.

  7. Wyjmijcie z rosołu mięso oraz warzywa (można go przecedzić przez sitko), ale pozwólcie mu się dalej gotować. Do wrzącej zupy, cienkim strumieniem wlewajcie ciasto na kluski. Wymieszajcie i gotujcie jeszcze minutę.

  8. Na sam koniec doprawcie zupę pieprzem i solą. Smacznego!