jajko zarodek czerwona plamka
Flickr
Newsy

Czerwona plamka w jajku obrzydza wielu. Czy jest bezpieczne do zjedzenia?

Fuj! Ohyda! Część z nas reaguje właśnie w ten sposób, gdy po rozbiciu skorupki jajka naszym oczom ukaże się czerwona plamka pływająca w żółtku. Czy to zarodek? Czy możemy to zjeść?

Jajka to codzienny pokarm większości z nas. Jemy je na śniadanie w postaci jajecznicy, czasem smażymy jajka sadzone na obiad, niekiedy jemy gotowane na twardo jaja na kanapkach w czasie podwieczorku.

Jajka je się na całym świecie. Produkcja w fermach na całym świecie liczona jest w tysiącach miliardów! Suche liczby mogą robić wrażenie. W samej Polsce rocznie kury wysiadują około 10 miliardów jaj.

Sklepowe wytłaczanki już dawno wyparły w większości polskich domów tradycyjne jajka od zielononóżek. Te wciąż możemy kupić na targowiskach i jarmarkach.

Często niestety jaja z marketu pozostawiają wiele do życzenia. Głównie w kontekście ich świeżości. Gdy tylko rozbijemy jajko o kant blatu, zaraz sprawdzamy czy wszystko z nim w porządku.

I słusznie. Jaja czasem mogą wydzielać nieprzyjemny zapach – wtedy są zepsute i nie nadają się do spożycia pod żadną postacią.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nieapetyczna niespodzianka

Część z nas jest nieufna także wobec czerwonych plamek w jajkach. Osoby o delikatnym usposobieniu ciężko znoszą nieco makabryczny widok dziwnego elementu na żółtku.

Zobaczcie sami:

O co chodzi? Utarło się wytłumaczenie, że jest to zarodek kury, który po prostu nie zdążył się rozwinąć. Nic bardziej mylnego. Kury znoszą jajka w fermach bez zapłodnienia przez koguta.

Czym jest więc wspomniana, niezbyt apetyczna, czerwona plamka? Jest to niewielka ilość kurzej krwi, która znalazła się w jajniku lub w jajowodach kury po pęknięciu naczyń krwionośnych.

Szczęśliwe zielononóżki

Zjedzenie tego elementu niczym nie grozi, choć bardziej wrażliwsze osoby mogą śmiało „wyłowić” plamkę z żółtka i normalnie zużyć jajko.

Różne są teorie na temat powodów występowania czerwonych plamek w kurzych jajach. Jedna z nich mówi o uwarunkowaniach genetycznych, inna o możliwym wpływie stresu zwierzęcia.

Wniosek? Warto wydać kilkadziesiąt groszy więcej na jajka od „kur szczęśliwych” i „zielononóżek” z wiejskiej zagrody.
Tylko z rzadka trafimy na nieprzyjemną zawartość skorupki i będziemy mieli pewność, że spożywamy produkt najwyższej jakości.

Powstał pierwszy w Polsce jajomat. Czy ten pomysł się przyjmie?
AdobeStock
Newsy
Powstał pierwszy w Polsce jajomat. Czy chcielibyście kupować wiejskie jajka prosto z automatu?
Były już mlekomaty i automaty ze świeżymi wiejskimi warzywami i owocami. Teraz przyszła pora na jajomaty. Co to takiego?

Grupa Producentów Rolnych Suflidowo ruszyła z zupełnie nowym projektem, jakiego jeszcze w Polsce nie było. Umożliwiła sprzedaż jaj w jajomacie w gminie Drużbice. To właśnie w niej prowadzona jest produkcja. Jak skorzystać z takiego jajomatu? Na czym polega obsługa jajomatu? Pamiętacie automaty na mleko i wiejskie warzywa i owoce? Ostatnio pojawił się pomysł, by w ten sam sposób sprzedawać smaczne wiejskie jajka. Jak można je kupić? Obsługa takiego jajomatu jest banalnie prosta. Wystarczy podejść do maszyny, wybrać produkt, który chcemy kupić, a następnie wcisnąć odpowiedni numer skrytki i zapłacić gotówką lub kartą. Jajomat jest czynny przez całą dobę. Mamy do wyboru nie tylko różną ilość jaj, ale także różne rodzaje, w zależności od chowu. Jaja już tam są! Od dziś ruszamy ze sprzedażą jaj w jajomacie! Jak to działa? Wybierasz produkt, wciskasz odpowiedni numer skrytki i płacisz gotówką lub kartą? Bez stania w kolejce, o dowolnej porze, z gwarancją najwyższej jakości! Podoba wam się takie rozwiązanie? Zapraszamy do Teresina! - piszą na Facebooku pomysłodawcy projektu. Czym się różnią poszczególne rodzaje jajek? Wiejskie jajka, kupione na targu lub prosto od rolnika, to najlepszy możliwy wybór. Jajka wiejskie, zwane także jajami z chowu ekologicznego, mają na opakowaniu cyfrę 0. Cena takich jajek wynosi nawet ponad 1 zł za sztukę. Jajka pochodzące z kur z wolnego wybiegu są oznaczone numerem partii zaczynającym się od 1. Jajka te są wprawdzie produkowane w wielkich fermach, ale panują na nich o wiele bardziej znośne warunki niż chociażby w przypadku jaj oznakowanych cyferkami 2 i 3. Cyferką 2 oznacza się jaja z chowu ściółkowego. Kury, które znoszą takie jajka, żyją w fermach, w których nie mają dla siebie zbyt dużo miejsca....

jak wybierać jajka w sklepie
Adobe Stock
Newsy
Jak kupować jajka? Ten szczegół powinien zwrócić waszą uwagę
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Polacy ruszą więc do sklepów i na targowiska po całe wytłaczanki jajek. Jak wybrać dla siebie najlepsze?

Jajka faszerowane, pisanki, kraszanki, czy też zwykłe jajka do dzielenia się z bliskimi podczas niedzielnego świątecznego śniadania… To nie wszystkie zastosowanie jajek w czasie Wielkanocy. Oprócz tego jajka sa na liście składników całej masy wielkanocnych potraw. Babki, ciasta, mazurki, serniki – niemalże nic ze świątecznego menu nie obędzie się bez dodatku jajek. Czym różnią się dostępne w sprzedaży jajka? Jakie jajka wybrać na świąteczny stół i do przygotowania świątecznych potraw? Postaramy się pomóc wam w tym zakresie. Zacząć trzeba oczywiście od tego, jakim budżetem się dysponuje. Nie sztuką jest bowiem wybierać tylko i wyłącznie najlepsze jajka od wiejskiego gospodarza do pieczenia ciast. Wiele polskich gospodyń domowych w pierwszej kolejności nadal musi kierować się tym, co podpowiada stan domowego budżetu. Postaramy się przybliżyć wam wady i zalety każdego rodzaju jajek, jakie znajdziecie w marketach, a także na bazarach. Jakie są wady i zalety różnych rodzajów jajek? Zacznijmy od wspomnianych jajek wiejskich, zwanych fachowo także jajami z chowu ekologicznego.  W sklepach na takich jajkach znajdziecie cyfrę 0. Zakupione na targu albo w najlepszym wypadku prosto od rolnika są oczywiście najlepszym wyborem. Marzeniem byłoby jedzenie tylko i wyłącznie jaj od „kur szczęśliwych”, którym obce są antybiotyki, a które żywią się jedynie naturalną żywnością. To jednak dla większości Polaków pobożne życzenia. Cena takich jajek oscyluje nawet ponad 1 zł za sztukę. Ponadto sam zakup jaja oznaczonego znacznikiem „wiejskie”, nie daje gwarancji tego, co się kupiło – dobrze jest wiedzieć, od kogo kupuje się jajka i w jaki sposób ten ktoś hoduje swoje nioski. Kolejnym rodzajem jaj z wysokiej...

dwużółtkowe jajo
Adobe Stock
Triki kulinarne
Zauważyliście, że jajko ma 2 żółtka? Czy to oznacza, że kura była karmiona antybiotykami? Sprawdźcie
Czy przytrafiło się wam kiedyś, że jajko po rozbiciu miało 2 żółtka? To nie zdarza się zbyt często! Sprawdźcie, co może oznaczać obecność dwóch żółtek w jajku.

Znaleźliście 2 żółtka w jajku i nie wiecie, czy się cieszyć, czy może trzeba wyrzucić je do kosza, a potem unikać miejsca, w którym je kupiliście, bo może zawierać antybiotyki? Odpowiadamy! Dwużółtkowe jajka Mało kto wyobraża sobie dietę bez jajek. Są przecież głównym składnikiem jajecznicy, omletów czy wielu ciast. Pewnie codziennie zjadacie jakieś danie, które zawiera w swoim składzie jajka. Jak postąpić, kiedy po rozbiciu okaże się, że w skorupce znajduje się nie jedno, a aż dwa żółtka? Na pewno nie wyrzucajcie takiego jajka do kosza!  Dlaczego jajka mają 2 żółtka? Bez obaw, nie jest to wina antybiotyków! Nie musicie wyrzucać dwużółtkowego jajka, potraktujcie je raczej jako łut szczęścia. Winę za obecność dwóch żółtek ponosi… Układ rozrodczy kury! Najczęściej dwużółtkowe jajka przytrafiają się starszym kurom, które są na końcu swoich rozrodczych dni. Równie często znoszą je też bardzo młode kury. Podwójne żółtko to wynik różnorodnych zmian hormonalnych w kurzym ciele, a nie skutek karmienia kur antybiotykami.  Jak znaleźć dwużółtkowe jajko? Dwużółtkowe jajka przytrafiają się zarówno kurom, które znoszą je w masowych hodowlach, jak i wiejskim kurom ze wsi. Jajka z kurzymi bliźniętami przytrafiały się kurom także w dawnych czasach, nie można więc winić nowoczesnych technologii, a tym bardziej antybiotyków. Jeśli polujecie na dwużółtkowe jaja, starajcie wybierać się te większe. Większa szansa, że będą zawierały dwa żółtka.  Jajeczny biznes W Stanach Zjednoczonych można kupić nawet specjalnie wyselekcjonowane jajka z dwoma żółtkami! Firma je produkująca prześwietla skorupki jaj i oddziela jaja dwużółtkowe od tych z...

czy trzeba usuwać białą skrętkę na jajku
Wikipedia Commons
Newsy
Czy białe skrętki w jajkach należy usunąć? Wiele osób o tym nie wiedziało
Widzieliście to kiedyś po rozbiciu świeżego jajka? Czy należy mieć powody do niepokoju? Wyjaśniamy o co chodzi w przypadku chalazy.

Statystyczny Polak w ciągu roku zjada mniej więcej 160 jaj w różnej postaci. Z kolei zdrowe kury nioski w fermach znoszą rocznie podobno nawet około 300 jaj. Tyle na dzisiaj ze statystyki. Mimo tego, że Polacy pochłaniają jajka na potęgę na różne sposoby, być może nawet dokładnie nie wiedzą o tym, co tak naprawdę jedzą. Przyglądaliście się kiedyś dokładnie kurzemu jajku? Zauważyliście coś nietypowego o białym odcieniu wokół żółtka? Czy usuwacie je przed spożyciem? Czym są białe skrętki na jajkach? Na początku winni jesteśmy wyjaśnienie, czym białe skrętki na jajku tak w ogóle są. Najprościej rzecz ujmując, są strukturami białka pomiędzy żółtkiem a właściwym białkiem jajka. Taka właśnie struktura nosi nazwę chalazy lub chalazonu. To gęste pasmo białka ma za zadanie utrzymywać kulę żółtkową w jaju, a także w utrzymaniu komórki jajowej w stałym położeniu. Przyznacie, że brzmi to trochę skomplikowanie. Na dodatek niezbyt apetyczny czasem widok białych skrętek może zniechęcić niejedną osobę do usmażenia jajecznicy.\ Czy białe skrętki z jajek powinno się usuwać? Czy jest się czego bać? Czy trzeba takie białe skrętki czym prędzej z jajka usuwać? Spieszymy z wyjaśnieniami. Jeśli po rozbiciu skorupki z jajkiem waszym oczom ukazało się żółtko z dziwną białą obwódką, nie jest to powód do większego niepokoju. Nie ma potrzeby usuwania chalazy z jajka przed rozpoczęciem jego gotowania w jakikolwiek sposób. Mało tego, biała skrętka na jajku to dobry znak! To nic innego jak oznaka tego, że jajko jest zdrowe, świeże i gotowe do zjedzenia. Jeśli chalaza jest niewidoczna lub ledwie zauważalna, może to oznaczać, że jajo nie jest już pierwszej świeżości. Chalazy, lub jak kto woli, białe skrętki, powoli znikają wraz ze...