Czemu dania wychodzą gorzkie? Dodajecie do nich za wcześnie ten składnik
AdobeStock
Newsy

Czemu dania wychodzą gorzkie? Dodajecie do nich za wcześnie ten składnik

Zdarzyło się wam, że zupa wyszła zbyt gorzka? Sprawdźcie, jak temu zaradzić!
Katarzyna Wyborska
kwiecień 05, 2021

Lekkie i zdrowe dania z dodatkiem świeżych warzyw, ziół i innych przypraw będą wspaniałą odmianą po ciężkostrawnych potrawach po świętach! Niestety, czasami jarzynowa zupa lub leczo wychodzą zbyt gorzkie mimo stosowania się do przepisu. Dlaczego tak się dzieje? Dowiedzcie się, jak dobrze doprawić zupę i co zrobić, żeby nie wyszła zbyt gorzka!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak doprawić zupę, żeby wyszła idealna?

Sekretem smacznej zupy są oczywiście świeże zioła! Bardzo ważne jest to, kiedy je dodacie do zupy. Podstawowa zasada mówi, że zioła dodaje się dopiero na samym końcu, ponieważ właśnie wtedy oddadzą zupie cały aromat. Ale to nie jedyny powód! Zioła takie jak bazylia, pietruszka, mięta i koperek dodane do zupy na samym początku nie tylko szybko stracą swój smak, ale także sprawią, że zupa będzie gorzka! Dlatego zioła zawsze należy dodać dopiero na końcu.

Zobacz także

Przepis na zupę jarzynową

Do przygotowania tradycyjnej, jarzynowej zupy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • Pół kilograma ziemniaków
  • 250 g kalafiora
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • Pół cebuli
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • Pół łyżki oliwy
  • Świeży koperek

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę.
  2. Marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki.
  3. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę.
  4. W garnku rozpuśćcie łyżkę masła i dodajcie pół łyżki oliwy. Gdy tłuszcz będzie już gorący, zeszklijcie na nim pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie plastry marchewki i podsmażajcie jeszcze kilka minut.
  5. Następnie do warzyw dodajcie pokrojone ziemniaki i podsmażajcie 3 minuty, cały czas mieszając.
  6. Do garnka wlejcie podgrzany bulion i zagotujcie. Gotujcie całość przez 5 minut pod przykryciem.
  7. Odetnijcie końce fasolki z obu stron, a kalafiora podzielcie na różyczki. Dodajcie do zupy i doprawcie solą oraz pieprzem.
  8. Przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut lub dłużej – warzywa powinny być miękkie.
  9. Na sam koniec dodajcie do zupy posiekany świeży koperek. Wymieszajcie i zdejmijcie z ognia.
  10. Do szklanki ze śmietaną dodajcie kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszajcie. Stopniowo dodawajcie do garnka z zupą, cały czas mieszając. Smacznego!

 

Czytaj także:

Komentarze