Czemu dania wychodzą gorzkie? Dodajecie do nich za wcześnie ten składnik
AdobeStock
Newsy

Zupa jarzynowa wyszła zbyt gorzka? Dodajecie do niej za wcześnie ten składnik

Zdarzyło się wam, że zupa wyszła zbyt gorzka? Sprawdźcie, jak temu zaradzić!

Lekkie i zdrowe dania z dodatkiem świeżych warzyw, ziół i innych przypraw to wspaniała odmiana dla organizmu po dłuższym jedzeniu ciężkostrawnych potraw! Niestety, czasami jarzynowa zupa lub leczo wychodzą zbyt gorzkie mimo stosowania się do przepisu. Dlaczego tak się dzieje? Dowiedzcie się, jak dobrze doprawić zupę i co zrobić, żeby nie wyszła zbyt gorzka!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak doprawić zupę, żeby wyszła idealna?

Sekretem smacznej zupy są oczywiście świeże zioła! Bardzo ważne jest to, kiedy je dodacie do zupy. Podstawowa zasada mówi, że zioła dodaje się dopiero na samym końcu, ponieważ właśnie wtedy oddadzą zupie cały aromat. Ale to nie jedyny powód! Zioła takie jak bazylia, pietruszka, mięta i koperek dodane do zupy na samym początku nie tylko szybko stracą swój smak, ale także sprawią, że zupa będzie gorzka! Dlatego zioła zawsze należy dodać dopiero na końcu.

Zobacz także
Jak usunąć plamy z jedzenia ze świątecznego obrusu? Zróbcie tak, a będzie jak nowy

Jak usunąć plamy z jedzenia ze świątecznego obrusu? Zróbcie tak, a będzie jak nowy

Dlaczego wędliny ze sklepu należy jak najszybciej wyjąć z foliowych worków? Będziecie zaskoczeni

Dlaczego wędliny ze sklepu należy jak najszybciej wyjąć z foliowych worków? Będziecie zaskoczeni

Przepis na zupę jarzynową

Do przygotowania tradycyjnej, jarzynowej zupy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • Pół kilograma ziemniaków
  • 250 g kalafiora
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • Pół cebuli
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • Pół łyżki oliwy
  • Świeży koperek

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę.
  2. Marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki.
  3. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę.
  4. W garnku rozpuśćcie łyżkę masła i dodajcie pół łyżki oliwy. Gdy tłuszcz będzie już gorący, zeszklijcie na nim pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie plastry marchewki i podsmażajcie jeszcze kilka minut.
  5. Następnie do warzyw dodajcie pokrojone ziemniaki i podsmażajcie 3 minuty, cały czas mieszając.
  6. Do garnka wlejcie podgrzany bulion i zagotujcie. Gotujcie całość przez 5 minut pod przykryciem.
  7. Odetnijcie końce fasolki z obu stron, a kalafiora podzielcie na różyczki. Dodajcie do zupy i doprawcie solą oraz pieprzem.
  8. Przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut lub dłużej – warzywa powinny być miękkie.
  9. Na sam koniec dodajcie do zupy posiekany świeży koperek. Wymieszajcie i zdejmijcie z ognia.
  10. Do szklanki ze śmietaną dodajcie kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszajcie. Stopniowo dodawajcie do garnka z zupą, cały czas mieszając. Smacznego!
Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Zupa ogórkowa to niekwestionowana królowa wśród polskich zup. Idealna dla osób lubiących kwaśne smaki.

Rosół z niedzieli jest najczęściej wykorzystywany do zrobienia pysznej zupy pomidorowej. Świetnym pomysłem jest także użycie go jako bazy na aromatyczną zupę ogórkową! Jeśli więc znudziła się wam pomidorówka w poniedziałki, zastąpcie ją tą pyszna zupą z ogórków kiszonych.  Zupa ogórkowa na rosole  Zupa ogórkowa na wczorajszym rosole nie wymaga wiele pracy. Zioła takie jak liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk wspaniale wzmacniają jej smak. Żeby go jeszcze bardziej pogłębić, warto starte na tarce ogórki przesmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Podsmażone, pachnące czosnkiem ogórki nadają zupie bardzo przyjemnego smaku i aromatu. Przekonajcie się sami!  Przepis na zupę ogórkową na rosole Składniki: 3 litry rosołu 5 ziemniaków  7 ogórków kiszonych słodka śmietana  szczypta pieprzu  sól  liść laurowy ziele angielskie majeranek i  lubczyk czosnek łyżka masła posiekany koperek  Sposób przygotowania: Zagotujcie rosół. Ziemniaki obierzcie ze skórki, dokładnie je umyjcie i pokrójcie w kostkę.  Do wrzącego rosołu dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki.  Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk. Następnie gotujcie rosół z ziemniakami około 20 minut. W międzyczasie zetrzyjcie ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach.  Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i starte ogórki. Ogórki podsmażcie do ich zarumienienia. Gdy będą pięknie pachnieć, to znak, ze są już gotowe. Dodajcie je do zupy. Zupę ogórkową gotujcie do czasu aż ziemniaki będą miękkie.  Na...

Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały
Gotujmy.pl/Martyna12
Newsy
Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały
Jeśli nie macie pomysłu na lekki obiad, przygotujcie tę zupę kalafiorową. Lekka, warzywna zupa na lato z dodatkiem kaszy, by była bardziej sycąca.

Brak pomysłu na obiad? Zupa kalafiorowa to strzał w dziesiątkę. Pokochają ją najmłodsi, ale i starsi domownicy. Dodatek kaszy do zupy powoduje, że staje się ona sycąca i można jeść ją na jednodaniowy obiad. Jest lekka, ale sycąca, więc bardzo dobrze sprawdza się w upalne dni. Przepis na zupę kalafiorową z kaszą Zróbcie tą zupę kalafiorową z dodatkiem kaszy, domownicy będą zachwyceni. Składniki na zupę kalafiorową 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera Kilka liści laurowych Kilka kulek ziela angielskiego Duży kalafior 4 pomidory 100 g kaszy jęczmiennej Sól Pieprz 250 g jogurtu naturalnego Przygotowanie zupy kalafiorowej z kaszą Włoszczyznę obierzcie i umyjcie. Włóżcie włoszczyznę do garnka z wodą, dodajcie liście laurowe i ziele angielskie. Gotujcie wywar warzywny do miękkości warzyw. Możecie pokroić je, by zupa była gotowa szybciej. Wywar przecedźcie do osobnego garnka, a włoszczyznę zetrzyjcie na tarce. Wybierzcie tarkę o dużych oczkach. Kalafiora podzielcie na różyczki. Pomidory obierzcie ze skórki (możecie je wcześniej sparzyć). Pokrójcie pomidory w kostkę. Do garnka z wywarem dodajcie kaszę, tarte warzywa, różyczki kalafiora i kostki pomidorów. Gotujcie do miękkości wszystkie składniki. Doprawcie zupę solą i pieprzem. Gotujcie do czasu zmięknięcia kaszy. Dodajcie do zupy jogurt naturalny, który możecie uprzednio zahartować mieszając z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wymieszajcie zupę z jogurtem. Żeby zupa była bardziej treściwa, możecie dodać do niej też kilka młodych ziemniaków . Zamiast kaszy jęczmiennej, dodajcie do zupy możecie dodać też: Kuskus Kaszę jaglaną Kasze pęczak Kaszę gryczaną Kaszę bulgur Kaszę orkiszową Gotową zupę...

Przepis na aksamitną zupę brokułową. Pomysł na lekki obiad
karita/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na aksamitną zupę brokułową. Pomysł na lekki obiad
Przygotujcie na obiad tę delikatną zupę z brokułami – dzięki dodaniu jednego składnika po prostu rozpływa się w ustach.

Wasi domownicy nie przepadają za brokułami? Przygotujcie im smaczną zupę brokułową z tego przepisu! Wystarczy bardzo drobno pokroić brokuły, dzięki czemu są dużo trudniejsze do rozpoznania dla wprawnych oczu najbardziej wybrednych osób. Do tego dodajcie serek śmietankowy – to on nadaje zupie niesamowitej aksamitności i delikatności. Pamiętajcie też, żeby nie przesadzić z pieprzem, ponieważ zupa ma być jak najlżejsza! Wypróbujcie ten wspaniały przepis na zupę z brokułem i innymi jarzynami autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Palce lizać! Przepis na zupę brokułową Do przygotowania delikatnej i aksamitnej zupy brokułowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 brokuły 4 marchewki 2 duże pietruszki 2 cebule 3-4 ziemniaki 1 ząbek czosnku Serek Hochland śmietankowy Zioła prowansalskie Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie marchewki. Dwie pokrójcie w talarki, a pozostałe przekrójcie na 4 części i też pokrójcie w talarki – dzięki temu będą miały kształt małych trójkątów. Tak samo obierzcie i pokrójcie pietruszki. Cebulę obierzcie i poszatkujcie bardzo drobno. Marchewki, pietruszki i cebulę włóżcie do garnka, wlejcie 1,5 litra zimnej wody i zagotujcie. Po zagotowaniu gotujcie przez 15 minut. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę lub trochę większe kawałki – zaleznie od upodobań. Dodajcie do garnka. Brokuły umyjcie i podzielcie na różyczki. Część brokułów możecie pokroić drobno, zwłaszcza jeśli zupa jest przeznaczona dla osób nieprzepadających za warzywami – dzieci nawet się nie zorientują, że dodaliście do niej brokuły! Po dodaniu brokułów do garnka, wrzućcie do niego jeszcze 3-4 łyżeczki śmietankowego serka Hochland i wymieszajcie....

Przepis na włoską zupę minestrone. Lekka warzywna zupa na wiosnę
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Przepis na włoską zupę minestrone. Lekka warzywna zupa na wiosnę
Pyszna włoska zupa minestrone z warzywami to doskonałe danie na obiad. Idealna w sezonie wiosenno-letnim, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw.

Włoska zupa minestrone to jedno ze sztandarowych dań tamtejszej kuchni. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa ministra, które oznacza zupę. Nie ma jednego przepisu na tę potrawę, jej skład się zmienia w zależności od sezonu i dostępu do warzyw. Najczęściej znajdziecie w niej fasolkę, pomidory, cukinię, zielony groszek czy marchewkę. Zazwyczaj podawana jest solo, ale można serwować ją również z ryżem albo grzankami. W zależności od tego, co do niej dodacie, będzie mniej lub bardziej lekkostrawna. Warzywne zupy na wiosnę i lato Lekkie zupy to świetny wybór, gdy za oknem zaczyna robić się gorąco. Polecamy oczyszczającą zupę ogórkową , pyszną ogórkową na wczorajszym rosole oraz sycącą zupę jarzynową , która reguluje pracę jelit. Przepis na włoską zupę minestrone Składniki 1,5 litra bulionu warzywnego 200 g ugotowanej drobnej białej fasolki + woda, w której się gotowała 2 średnie marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 ml gęstego soku pomidorowego lub passaty 150 g cukinii 3-4 łyżki ryżu Sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki przyprawy prowansalskiej 2-3 łyżki oliwy z oliwek 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Opcjonalnie starty parmezan Przygotowanie Czosnek przeciśnijcie przez praskę lub drobno posiekajcie. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na oleju w dużym garnku. Seler i marchewkę pokrójcie w drobne plastry i dodajcie do cebuli, podsmażcie. Dolejcie bulion warzywny oraz sok lub passatę pomidorową. Dorzućcie ryż, zamieszajcie i gotujcie 10 minut. Dodajcie białą fasolkę wraz z wodą, w której się gotowała. Cukinię pokrójcie w cieńsze plasterki lub...