Czy mazurek pochodzi z Polski, czy może przywędrował z dalekich krajów? Zdania na ten temat są podzielone. Jednak najbardziej prawdopodobne jest to, że sam pomysł na kruche, bardzo słodkie ciasto przyjechał do Polski wraz z podróżnikami ze wschodu.
Po latach, przygotowywanie mazurka ze świątecznymi ornamentami zrobionymi z orzechów i suszonych owoców stało się w Polsce tradycją. Podajemy przepis na czekoladowy mazurek, bardzo prosty i bardzo smaczny.
Skąd wzięły się mazurki na polskich stołach?
Pomysł na ciasto przypisywane jest Turkom. Jeśli porównać tradycyjny bardzo słodki mazurek, z tureckimi czy patrząc szerzej – wschodnimi słodyczami, to możecie zauważyć pewne podobieństwa. I choć w ostatnich latach zaczęliśmy przygotowywać mazurki z mniejszą ilością cukru, bardziej kwaskowe, to te pierwsze charakteryzowały się tym, że były bardzo słodkie. Znacznie bardziej niż typowe polskie ciasta i dokładnie tak, jak tradycyjne tureckie słodycze.
Polska nazwa mazurek pochodzi prawdopodobnie od słowa Mazur, jak kiedyś nazywano Mazowsze. Można więc przypuszczać, że ciasta najwcześniej były wypiekane w centralnej Polsce. Regularnie zaczęto je piec w XVII w. i było symbolicznym zakończeniem Wielkiego Postu oraz nagrodą dla tych, którzy wytrzymali 40 dni wstrzemięźliwości od mięsa i słodyczy.
Zobacz także:
Najpopularniejszą odmianą mazurka jest mazurek królewski – kruche ciasto z dużą ilością migdałów, oblane domową konfiturą. Popularne są też mazurki orzechowe, z bezą, kajmakiem czy czekoladą. Podstawą, zamiast kruchego ciasta może też być ciasto marcepanowe lub biszkopt.
Jednak najważniejsze jest przybranie. Powinno być bogate, do jego wykonania często używa się barwionych lukrów i dużej ilości bakalii. Mazurek ma nie tylko smakować, ma też być ozdoba świątecznego stołu.
Przepis na czekoladowy mazurek Roberta Makłowicza
Składniki:
Kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- Szczypta soli
Masa:
- 150 g cukru
- 4 łyżki mleka
- 150 g masła
- 40 g kakao
- 2 żółtka
- Laska wanilii
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- Połączcie składniki na kruche ciasto, zagniećcie je i uformujcie kulkę. Zawińcie ciasto w folię i wstawcie do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyjmijcie ciasto z lodówki, rozwałkujcie na cienki placek i wyłóżcie nim płytką formę do pieczenia lub formę to tart. Nakłujcie ciasto widelcem, żeby podczas pieczenia nie powstawały pęcherze powietrza.
- Pieczcie ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza, przez około 10-15 minut lub do momentu zarumienienia się.
- Przełóżcie do rondelka cukier, kakao, ziarenka z laski wanilii i mleko. Gotujcie na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje. Na koniec dołóżcie masło i wymieszajcie. Zestawcie masę na bok do przestudzenia.
- Gdy masa lekko przestygnie, dodajcie jajka, sól i zmiksujcie mikserem.
- Gotową masę przełóżcie na upieczone ciasto i udekorujcie według uznania.
Do dekoracji możecie użyć migdałów, jak to zrobił Robert Makłowicz, a także dowolnych innych bakalii np. rodzynek, skórki pomarańczowej, orzechów czy żurawiny. Używając różnokolorowych bakalii i dodatków można na mazurku tworzyć wielobarwne obrazy związane z wiosną i świętami.
Źródło: Youtube/Robert Makłowicz, haps.pl, podróże.se.pl, sklep.savpol.pl