Skąd wzięła się tradycja pieczenia mazurków wielkanocnych? Nie uwierzylibyście, skąd pochodzi to ciasto
Adobe Stock
Newsy

Skąd wzięła się tradycja pieczenia mazurków wielkanocnych? Nie uwierzylibyście, skąd pochodzi to ciasto

Mazurek to znak rozpoznawczy wielkanocnego śniadania. Wyjaśniamy skąd się wzięła nazwa i tradycja jedzenia mazurka. I prezentujemy przepis na czekoladowy mazurek wg Roberta Makłowicza.

Czy mazurek pochodzi z Polski, czy może przywędrował z dalekich krajów? Zdania na ten temat są podzielone. Jednak najbardziej prawdopodobne jest to, że sam pomysł na kruche, bardzo słodkie ciasto przyjechał do Polski wraz z podróżnikami ze wschodu.

Po latach, przygotowywanie mazurka ze świątecznymi ornamentami zrobionymi z orzechów i suszonych owoców stało się w Polsce tradycją. Podajemy przepis na czekoladowy mazurek, bardzo prosty i bardzo smaczny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd wzięły się mazurki na polskich stołach?

Pomysł na ciasto przypisywane jest Turkom. Jeśli porównać tradycyjny bardzo słodki mazurek, z tureckimi czy patrząc szerzej – wschodnimi słodyczami, to możecie zauważyć pewne podobieństwa. I choć w ostatnich latach zaczęliśmy przygotowywać mazurki z mniejszą ilością cukru, bardziej kwaskowe, to te pierwsze charakteryzowały się tym, że były bardzo słodkie. Znacznie bardziej niż typowe polskie ciasta i dokładnie tak, jak tradycyjne tureckie słodycze.

Polska nazwa mazurek pochodzi prawdopodobnie od słowa Mazur, jak kiedyś nazywano Mazowsze. Można więc przypuszczać, że ciasta najwcześniej były wypiekane w centralnej Polsce. Regularnie zaczęto je piec w XVII w. i było symbolicznym zakończeniem Wielkiego Postu oraz nagrodą dla tych, którzy wytrzymali 40 dni wstrzemięźliwości od mięsa i słodyczy.

Najpopularniejszą odmianą mazurka jest mazurek królewski – kruche ciasto z dużą ilością migdałów, oblane domową konfiturą. Popularne są też mazurki orzechowe, z bezą, kajmakiem czy czekoladą. Podstawą, zamiast kruchego ciasta może też być ciasto marcepanowe lub biszkopt.

Jednak najważniejsze jest przybranie. Powinno być bogate, do jego wykonania często używa się barwionych lukrów i dużej ilości bakalii. Mazurek ma nie tylko smakować, ma też być ozdoba świątecznego stołu.

Zobacz także
Prosty sposób złożenia serwetki na wielkanocny stół. Można użyć papierowej lub z materiału, efekt zachwycający

Prosty i efektowny sposób złożenia serwetki na wielkanocny stół. Można użyć papierowej lub z materiału

Polacy przygotowują na Wielkanoc za dużo jedzenia. Najczęściej wyrzucamy do kosza 2 rzeczy

Polacy przygotowują na Wielkanoc za dużo jedzenia. Najczęściej wyrzucamy do kosza 2 rzeczy

Przepis na czekoladowy mazurek Roberta Makłowicza

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • Szczypta soli

Masa:

  • 150 g cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 150 g masła
  • 40 g kakao
  • 2 żółtka
  • Laska wanilii
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Połączcie składniki na kruche ciasto, zagniećcie je i uformujcie kulkę. Zawińcie ciasto w folię i wstawcie do lodówki na 30 minut.
  2. Po tym czasie wyjmijcie ciasto z lodówki, rozwałkujcie na cienki placek i wyłóżcie nim płytką formę do pieczenia lub formę to tart. Nakłujcie ciasto widelcem, żeby podczas pieczenia nie powstawały pęcherze powietrza.
  3. Pieczcie ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza, przez około 10-15 minut lub do momentu zarumienienia się.
  4. Przełóżcie do rondelka cukier, kakao, ziarenka z laski wanilii i mleko. Gotujcie na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje. Na koniec dołóżcie masło i wymieszajcie. Zestawcie masę na bok do przestudzenia.
  5. Gdy masa lekko przestygnie, dodajcie jajka, sól i zmiksujcie mikserem.
  6. Gotową masę przełóżcie na upieczone ciasto i udekorujcie według uznania.

Do dekoracji możecie użyć migdałów, jak to zrobił Robert Makłowicz, a także dowolnych innych bakalii np. rodzynek, skórki pomarańczowej, orzechów czy żurawiny. Używając różnokolorowych bakalii i dodatków można na mazurku tworzyć wielobarwne obrazy związane z wiosną i świętami.

Źródło: Youtube/Robert Makłowicz, haps.pl, podróże.se.pl, sklep.savpol.pl

Mazurek krówkowy to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Goście zjedzą je w kilka chwil
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Mazurek krówkowy to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Goście zjedzą je w kilka chwil
Przygotujcie mazurek z tego przepisu! Zachwycicie domowników i gości!

Mazurki to bardzo tradycyjne, polskie ciasta. Są przygotowywane szczególnie na Wielkanoc. W wielu rodzinach to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Mazurki są bardzo słodkie, ale przede wszystkim strojne! Składają się zawsze z dwóch warstw: spodu z ciasta (najczęściej kruchego) i wierzchniej warstwy ze smakowej masy, na przykład masy kajmakowej, masy orzechowej albo marmolady.  Bardzo ważne jest też wykończenie mazurka. Dobrze jest strojnie go ozdobić, na przykład korzystając z różnych bakalii czy owoców. Poznajcie mazurek krówkowy, który jest świetnym pomysłem na dogodzenie domownikom i gościom.  Krówkowy mazurek wielkanocny Składniki na ciasto mazurka wielkanocnego 250 g mąki tortowej 100 g mąki krupczatki 80 g cukru pudru  200 g masła Jajko 2 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę krówkową w mazurku  500 g krówek – cukierków. Powinny być bardzo miękkie 2 łyżki śmietanki 30% 50 g masła Dekoracja mazurka krówkowego Orzechy laskowe Płatki migdałowe Przygotowanie mazurka krówkowego Obydwie maki przesiejcie przez sito i umieśćcie na stolnicy. Wykopcie w mące mały dołek i umieśćcie tam jajka, żółtka i masło. Składniki ciasta siekajcie nożem na mniejsze kawałki, a następnie ugniećcie rękami.  Starajcie się, żeby ciasto miało kontakt z waszymi rękami jak najkrócej.  Blaszkę posmarujcie masłem. Ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm i wytnijcie z niego pożądany format. Wyłóżcie ciasto na blaszkę. Resztę ciasta uformujcie w brzegi: wytnijcie dwa podłużne wałeczki i zaplećcie je razem. Wyłóżcie zaplatankę na blaszkę, na brzegach mazurka. Nakłujcie ciasto widelcem....

Wielkanocny mazurek kajmakowy
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Mazurek kajmakowy to wielkanocny hit, który lubią wszyscy. Z tego przepisu jest najsmaczniejszy
Tym mazurkiem będą zajadać się wielkanocni goście w każdym wieku!

Mazurki zdobią pięknie wielkanocne stoły i cieszą oczy i kubki smakowe w Święta Wielkanocne. Przygotowywanie mazurków to bardzo polska tradycja. Te ciasta są wyjątkowo niskie, przygotowywane tylko z dwóch warstw: spodu i masy na wierzchu. Dobry mazurek musi być słodki i strojnie przyozdobiony. Warto poświęcić trochę czasu na jego dekorację. Jak zrobić wielkanocny mazurek? Spód mazurka jest najczęściej kruchy i przygotowany z ciasta kruchego lub półkruchego, niekiedy z dodatkiem mąki orzechowej, która nadaje mu innego smaku. Masa w mazurkach może być naprawdę różna! W waszych domach przygotowuje się pewnie mazurki z dżemem, kremem z orzechów albo kajmakiem. Kajmakowe mazurki mają szczególnie dużo wielbicieli. Przygotujcie mazurek z kajmakiem tej Wielkanocy. Jest przepyszny! Wielkanocny mazurek kajmakowy Składniki na mazurek z kajmakiem Ciasto mazurkowe 200 g mąki 150 g masła 3 żółtka Pół łyżki śmietany Pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Masa mazurkowa i dekoracje Pół puszki gotowej masy kajmakowej Bakalie do dekoracji mazurka: skórka pomarańczowa, migdały, różne orzechy Przygotowanie kajmakowego mazurka Przesiejcie mąkę na stolnicę przez sito o małych oczkach. Masło pokrójcie w drobne kostki za pomocą noża. Dodajcie masło do mąki, krójcie nożem masło na jeszcze mniejsze kostki, by trochę połączyło się z mąką, ale nie ocieplało się. Do ciasta dodajcie żółtka, śmietanę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być wyjęte prosto z lodówki. Ciasto ugniećcie, łącząc razem wszystkie składniki, ale pamiętajcie o tym, że ciasto kruche trzeba ugniatać szybko. Rozwałkujcie ciasto. Wykrójcie z ciasta pożądany kształt,...

Mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej was zachwyci. Jest pyszny i nie tuczy
ONS, AdobeStock
Newsy
Mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej was zachwyci. Jest pyszny i nie tuczy
Czy mazurek może być dietetyczny? Ania Lewandowska udowodniła, że jak najbardziej! Wypróbujcie jej dietetyczny przepis na to ciasto.

Podczas Wielkanocy trudno jest się oprzeć świątecznym przysmakom. A na stole jest tyle kuszących pyszności! Babka wielkanocna, mazurek i pascha to typowe, tradycyjne wielkanocne wypieki, których każdy musi spróbować. Jednak gdy ktoś jest sportowcem, który musi dbać o linię i nie może sobie pozwolić na objadanie się słodyczami, to okres świąt jest dla niego bardzo trudny. Ale czy nawet w Wielkanoc trzeba przestrzegać rygorystycznych diet? Ania Lewandowska udowadnia po raz kolejny, że w kwestii żywienia kieruje się zdrowym rozsądkiem i nie odmawia sobie ulubionych słodkości. Po prostu tak modyfikuje przepisy, by wypieki były zdrowe i niezbyt słodkie! Poznajcie świetny przepis na dietetyczny mazurek. Przepis na dietetyczny mazurek daktylowo-czekoladowy od Ani Lewandowskiej Do przygotowania smacznego mazurka w dietetycznej wersji potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 100 g mąki ryżowej 100 g bezglutenowej mąki owsianej 30 g skrobi ziemniaczanej 70 ml miodu lub syropu klonowego 80 ml klarowanego masła 1 szklanka daktyli 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kilka migdałów Kilka jagód goji Garść chipsów kokosowych Przygotowanie: Przygotujcie sobie foremkę w kształcie prostokąta (albo kwadratu) i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Do miski wsypcie całą przesianą mąkę i dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia. Wlejcie 70 ml syropu klonowego (albo miodu), 80 ml masła klarowanego i zagniećcie ciasto. Gotową masę przełóżcie do wyłożonej papierem formy i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 15 minut. W tym czasie zalejcie daktyle wrzątkiem. Gdy już zmiękną, wlejcie do nich całą puszkę mleczka kokosowego, wsypcie 2 łyżki kakao i wsypcie kilka...

mazurek wielkanocny
Adobe Stock
Newsy
Banalnie prosty przepis na pysznego mazurka bez pieczenia. Zrobicie go w 20 minut
Podczas przygotowywania świąt liczy się przede wszystkim czas, którego zawsze brakuje. Ten pyszny mazurek przygotujcie zaledwie w kilka chwil, a jego smak z pewnością zaskoczy bliskich. Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Kruche ciasto z dodatkiem masy kajmakowej, dżemu oraz bogato zdobiony bakaliami to nieodzowny element świąt wielkanocnych, które zresztą zbliżają się wielkimi krokami. Mazurek to jedno z obowiązkowych dań na stole podczas wielkanocnego śniadania. Ekspresowy w wykonaniu i pyszny w smaku, z pewnością podbije kubki smakowe waszych gości. Tradycyjny mazurek Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez ciasta na stole w postaci klasycznego mazurka. To danie będące kwintesencją słodkości, kruchości i posmaku bakalii. Tradycyjnie jest przygotowywany na kruchym cieście, na które wykłada się różnego rodzaju masy, kremy, czekoladę, kajmak bądź dżem. Najważniejsze w całej tej istocie są dodatki w postaci rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów czy płatków migdałowych. Często wiele osób układa z nich różnego wzroki nawiązujące do obowiązującego święta.  Szybki mazurek w 20 minut  Wersja mazurka w ekspresowej wersji doskonale sprawdzi się dla osób nie mających zbyt dużej ilości czasu na przebywanie w kuchni bądź dla tych, którzy wcześniej nie próbowali tego dania. Zamiast zagniatać kruche ciasto można je zastąpić waflami. Idealnie połączą się z wybranym nadzieniem, tudzież masą kajmakową i dżemem. Dodatek bakalii to przysłowiowa wisienka na torcie, a tu mazurka.  Składniki: ½ opakowania suchych wafli prostokątnych 400 g masy kajmakowej z puszki ½ szklanki orzechów laskowych ⅓ szklanki wiórków kokosowych ⅓ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej ¼ szklanki nasion słonecznika ¼ szklanki płatków migdałowych 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub truskawkowego Przygotowanie: Orzechy laskowe, nasiona słonecznika oraz kandyzowaną...