Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia
Newsy

Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia

Mazurek to podstawa wśród wielkanocnych wypieków. Ten z przepisu Ani Starmach jest bardzo łatwy i robi się szybko. Koniecznie wypróbujcie!

Tradycyjny mazurek piecze się najczęściej z kruchego ciasta i nadziewa masą kajmakową, orzechową, czekoladową albo migdałową. Zazwyczaj używa się prostokątnej lub kwadratowej formy, ale zdarza się, że ciasto ma kształt owalny i przypomina jajko. Czasami wierzch dekoruje się tworząc wzór kratki z ciasta, ale znacznie częstsze jest posypywanie nadzienia posiekanymi migdałami, orzechami laskowymi i suszonymi owocami. Wiele osób lubi układać piękne wzory i napisy na powierzchni mazurka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na czekoladowego mazurka z orzechami Ani Starmach

Składniki na ciasto

  • 200g mąki
  • 1 jajko
  • 150g masła
  • 70g cukru
  • 100g zmielonych orzechów (włoskich albo laskowych)
  • Szczypta soli 

Składniki na nadzienie mazurka

  • 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 200g mlecznej czekolady (2 tabliczki)
  • 150ml śmietany kremówki
  • 150g śliwkowych powideł
  • Opcjonalnie: orzechy lub migdały do dekoracji
Zobacz także
mazurek wielkanocny

Ekspresowy mazurek bez pieczenia na waflach. Zrobicie go w 5 minut

Wielkanocny mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy to wielkanocny hit, który lubią wszyscy. Z tego przepisu jest najsmaczniejszy

Przygotowanie

  1. Mąkę wysypcie na stolnicę, dodajcie jajko, zimne masło w kawałkach oraz cukier i zmielone orzechy. Całość szybko zagniećcie i uformujcie w kształt kuli. Zawińcie ją w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na około 30 minut.
  2. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto i rozwałkujcie je. Przełóżcie do prostokątnej formy i uformujcie po bokach wyższy rant. Dno nakłujcie widelcem.
  3. Formę wstawcie do lodówki na 15-20 minut, aby ciasto ponownie się schłodziło.
  4. Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni, wstawcie ciasto i pieczcie przez około 35-40 minut, aż wierzch i boki staną się złociste. Jeśli macie metalowe lub ceramiczne kulki możecie obciążyć nimi ciasto w trakcie pieczenia, aby zbytnio nie wyrosło.
  5. Ostudźcie ciasto przed nałożeniem nadzienia.
  6. Czekoladę połamcie na kawałki.
  7. W garnku podgrzejcie śmietankę i wrzućcie do niej czekoladę, mieszajcie aż do rozpuszczenia.
  8. Na spód ciasta nałóżcie powidła śliwkowe i rozsmarujcie je równomiernie.
  9. Całość polejcie rozpuszczoną czekoladą i udekorujcie posiekanymi migdałami, orzechami albo drobno pokrojonymi suszonymi owocami.
  10. Odstawcie, aby czekolada całkowicie zastygła.
  11. Smacznego!
Delikatny sernik z owocami bez pieczenia. Przepis idealny na ciepłe dni
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Delikatny sernik z owocami bez pieczenia. Przepis idealny na ciepłe dni
Doskonały lekki sernik na bazie sera i bitej śmietany z owocami. Świetnie smakuje podany do kawy albo na deser po niedzielnym obiedzie.

Ciasta bez pieczenia robi się szybko, są łatwe i wychodzą nawet osobom bez większego doświadczenia w kuchni. Ciastem, które zawsze robi furorę, jest delikatna napoleonka , polecamy również kolorowy i słodki galaretkowiec oraz ciasto Kinder Country . Posmakują wszystkim łasuchom! Sernik bez pieczenia z przepisu monikiT83, użytkowniczki gotujmy.pl, jest przepyszny! Przepis na sernik z owocami bez pieczenia Składniki na spód 165g ciastek zbożowych, kakaowych lub maślanych herbatników 85g gorzkiej czekolady Składniki na masę serową i wierzch 250g sera białego 200g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody do żelatyny 4 nektarynki 1 szklanka borówek 2 łyżeczki dżemu Przygotowanie Ciastka zmielcie w blenderze, połamcie i rozdrobnijcie palcami albo wałkiem – muszą mieć konsystencję piasku. W międzyczasie rozpuście czekoladę w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszajcie rozdrobnione ciastka z czekoladą i wylejcie do formy o średnicy 16cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównajcie dno i wstawcie formę do lodówki, aby całość stężała. Ser zmielcie w maszynce do mielenia mięsa; jeśli używacie sera z wiaderka, nie musicie tego robić. Przez maszynkę przepuśćcie również nektarynkę i połączcie ją z serem. Jeśli nie macie maszynki, możecie użyć blendera. Żelatynę namoczcie w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Dobrze wymieszajcie, żeby nie było grudek. Namoczoną żelatynę dodajcie do masy serowej i wymieszajcie. Śmietankę ubijcie na sztywno, pod koniec ubijania dodajcie cukier puder. Do masy serowej dodajcie pokrojone w drobną kostkę 2 nektarynki i większość borówek. 1 nektarynkę i garść borówek zostawcie do dekoracji. Masę serowo-owocową wymieszajcie...

piernik z ajerkoniakiem
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Ten piernik jest naprawdę wyjątkowy. Goście oszaleją na punkcie jego smaku i będą prosić o dokładkę
A to wszystko za sprawą jednego nietypowego składnika, który sprawi, że piernik będzie wyjątkowo wilgotny i aromatyczny.

Przepisów na pierniki znajdziecie w sieci bez liku. Długo dojrzewające, te, które można przygotować jeden dzień przed świętami, z miodem, polewą czekoladową, z powidłami, przekładane kremami… Opcji jest naprawdę wiele. W poniższym cieście znajdziecie jeden nietypowy składnik, który najczęściej kojarzy się z Wielkanocą. Mowa o ajerkoniaku, który dodany do masy piernikowej sprawi, że ciasto po upieczeniu będzie bardzo wilgotne. Jest przepyszny bez żadnych dodatków, ale warstwa czekoladowej polewy nadaje mu dodatkowego wykończenia i smaku. Całość możecie posypać skórką pomarańczową albo posiekanymi bakaliami: orzechami, żurawiną albo rodzynkami. Doskonale sprawdzi się również cienka warstwa cukru pudru przesiana przez małe sitko. Piernik najlepiej smakuje, gdy upieczecie go dzień przed podaniem. Z krojenie poczekajcie do momentu, aż całkowicie wystygnie. Jest tak delikatny i wilgotny, że krojony jeszcze ciepły mógłby się rozpaść. Przepis na wilgotny piernik z ajerkoniakiem Składniki 350 g mąki pszennej 5 jajek 150 g miodu 100 g miękkiego masła 100 ml ajerkoniaku 1 tabliczka czekolady  100 g cukru 60 g przyprawy do piernika 10 g proszku do pieczenia 10 g kakao 1 tabliczka czekolady  15 g skórki pomarańczowej lub bakalii Przygotowanie W garnku z grubym dnem rozpuśćcie masło z miodem. Uważajcie, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Wystudźcie. W dużej misce ubijajcie mikserem na wysokich obrotach  jajka razem z cukrem, aż powstanie puszysta masa o kremowym kolorze. Wmiksujcie do jajek masę miodowo-maślaną, a następnie ajerkoniak. Do ciasta dodajcie suche składniki, najlepiej przesiane przez sitko. Podłużną formę, tzw. keksówkę, wyłóżcie papierem do pieczenia. Przelejcie ciasto do...

Przepis na mazurek kajmakowy według Magdy Gessler
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy kajmakowy mazurek według Magdy Gessler. Wyróżnia się kruchym ciastem i krótką listą składników
Mazurek to przepyszne ciasto, które pojawia się na waszych stołach zazwyczaj w czasie Świąt Wielkanocnych. Znana restauratorka, Magda Gessler zdradziła, jak przyrządza je w swoim domu.

W dawnej kuchni polskiej mazurki przygotowywało się na bazie wspaniałego ciasta makaronikowego i marcepanowego. Dzisiaj większość gospodyń decyduje się na kruchy spód, bez żadnych udziwnień. Szaleństwo zaczyna się dopiero w kremach, dodatkach i ozdobach. Pomysły na przepyszny mazurek W każdym domu mazurek przyrządza się nieco inaczej. Główna różnica dotyczy smaku masy, która pokrywa kruche ciasto. Niektórzy uwielbiają, gdy jest mocno orzechowe, innym cieknie ślinka na myśl o migdałowej wersji, nie brakuje też tych, którzy przepadają za pomarańczowo-jabłkowym kremem.  Okazuje się jednak, że większość Polaków wybiera mazurek kajmakowy. Przepis na to świąteczne ciasto zdradziła sama Magda Gessler. Lista potrzebnych do jego przygotowania składników jest naprawdę krótka. Przepis na kajmakowy mazurek według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 3 szklanek mąki pszennej 1 szklanki cukru 1 tabliczki mlecznej czekolady 1 puszki słodkiego skondensowanego mleka 400 gramów masła 35 ml koniaku 4 żółtek Garści ulubionych bakalii Przygotowanie: Puszkę z mlekiem skondensowanym wstawcie do garnka lub rondelka, zalejcie wrzątkiem i gotujcie na małym ogniu przez około 4 godziny. W dużej misce umieśćcie mąkę, masło, cukier oraz żółtka. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę, a następnie uformujcie w kulkę, owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na około 4 godziny. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i je rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm. Tak przygotowane przełóżcie do foremki (takiej jak na tartę albo zwykłej, prostokątnej) i wstawcie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Ciasto będzie gotowe po około 20 minutach. Pamiętajcie, że po 4...

mazurek wielkanocny
Newsy
Ekspresowy mazurek bez pieczenia na waflach. Zrobicie go w 5 minut
Ekspresowy mazurek bez pieczenia na waflach. Zrobicie go w 5 minut

Kilka minut i mazurek gotowy – choć nie chce się w to wierzyć, przygotowanie ciasta z poniższego przepisu zajmie wam dosłownie 5 minut. Jeśli nie macie zbyt dużego doświadczenia, pieczenie nie jest waszą mocną stroną czy ulubioną czynnością albo nie macie piekarnika, taki mazurek sprawdzi się doskonale. Czym jest piszinger? Piszinger to nic innego jak błyskawiczne ciasto z wafli przełożonych masą kajmakową lub czekoladową. Po posmarowaniu wafli i złożeniu ich w stos, należy słodkość przykryć czystą ściereczką, obciążyć np. drewnianą deską i odstawić na kilka godzin. Wafle zmiękną, połączą się z kremem i przejdą jego smakiem. Przed wiele gospodyń domowych przygotowywane jest jako poczęstunek dla niespodziewanych gości. Gotowy czy domowy kajmak? Na pewno próbowaliście albo chociaż słyszeliście o gotowaniu puszki z mlekiem skondensowanym przez wiele godzin. Czasem puszka wybucha albo masa jest nierównomiernie ugotowana. Poza tym jest to bardzo czasochłonne. O wiele łatwiej jest kupić po prostu gotową masę kajmakową. Znajdziecie ją w każdym większym sklepie bez najmniejszego problemu, a do tego dostępna jest w wielu sakach, m. in. waniliowym, karmelowym, orzechowym, czekoladowym, a nawet tiramisu. Każdy znajdzie coś dla siebie według własnych upodobań kulinarnych. Jak ozdobić mazurka? Najczęściej wykorzystuje się do tego bakalie. Jeśli jesteście ich fanami, koniecznie ozdóbcie cały wierzch ciasta, jeśli jednak nie pałacie do nich ogromną miłością, możecie ułożyć jakiś mały wzór albo obsypać tylko brzegi. Najczęściej wykorzystuje się migdały, różnego rodzaju orzechy, rodzynki i pokrojone drobno suszone owoce. Mazurek bez pieczenia na waflach z masą kajmakową – przepis Składniki Opakowanie kwadratowych wafli 1 puszka kajmaku Bakalie (orzechy włoskie, laskowe, rodzynki...