Tradycyjny mazurek piecze się najczęściej z kruchego ciasta i nadziewa masą kajmakową, orzechową, czekoladową albo migdałową. Zazwyczaj używa się prostokątnej lub kwadratowej formy, ale zdarza się, że ciasto ma kształt owalny i przypomina jajko. Czasami wierzch dekoruje się tworząc wzór kratki z ciasta, ale znacznie częstsze jest posypywanie nadzienia posiekanymi migdałami, orzechami laskowymi i suszonymi owocami. Wiele osób lubi układać piękne wzory i napisy na powierzchni mazurka.
Przepis na czekoladowego mazurka z orzechami Ani Starmach
Składniki na ciasto
- 200g mąki
- 1 jajko
- 150g masła
- 70g cukru
- 100g zmielonych orzechów (włoskich albo laskowych)
- Szczypta soli
Składniki na nadzienie mazurka
- 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 200g mlecznej czekolady (2 tabliczki)
- 150ml śmietany kremówki
- 150g śliwkowych powideł
- Opcjonalnie: orzechy lub migdały do dekoracji
Przygotowanie
- Mąkę wysypcie na stolnicę, dodajcie jajko, zimne masło w kawałkach oraz cukier i zmielone orzechy. Całość szybko zagniećcie i uformujcie w kształt kuli. Zawińcie ją w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na około 30 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto i rozwałkujcie je. Przełóżcie do prostokątnej formy i uformujcie po bokach wyższy rant. Dno nakłujcie widelcem.
- Formę wstawcie do lodówki na 15-20 minut, aby ciasto ponownie się schłodziło.
- Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni, wstawcie ciasto i pieczcie przez około 35-40 minut, aż wierzch i boki staną się złociste. Jeśli macie metalowe lub ceramiczne kulki możecie obciążyć nimi ciasto w trakcie pieczenia, aby zbytnio nie wyrosło.
- Ostudźcie ciasto przed nałożeniem nadzienia.
- Czekoladę połamcie na kawałki.
- W garnku podgrzejcie śmietankę i wrzućcie do niej czekoladę, mieszajcie aż do rozpuszczenia.
- Na spód ciasta nałóżcie powidła śliwkowe i rozsmarujcie je równomiernie.
- Całość polejcie rozpuszczoną czekoladą i udekorujcie posiekanymi migdałami, orzechami albo drobno pokrojonymi suszonymi owocami.
- Odstawcie, aby czekolada całkowicie zastygła.
- Smacznego!