Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia
Newsy

Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia

Mazurek to podstawa wśród wielkanocnych wypieków. Ten z przepisu Ani Starmach jest bardzo łatwy i robi się szybko. Koniecznie wypróbujcie!
Magda Borucińska
marzec 25, 2021

Tradycyjny mazurek piecze się najczęściej z kruchego ciasta i nadziewa masą kajmakową, orzechową, czekoladową albo migdałową. Zazwyczaj używa się prostokątnej lub kwadratowej formy, ale zdarza się, że ciasto ma kształt owalny i przypomina jajko. Czasami wierzch dekoruje się tworząc wzór kratki z ciasta, ale znacznie częstsze jest posypywanie nadzienia posiekanymi migdałami, orzechami laskowymi i suszonymi owocami. Wiele osób lubi układać piękne wzory i napisy na powierzchni mazurka.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na czekoladowego mazurka z orzechami Ani Starmach

Składniki na ciasto

  • 200g mąki
  • 1 jajko
  • 150g masła
  • 70g cukru
  • 100g zmielonych orzechów (włoskich albo laskowych)
  • Szczypta soli 

Składniki na nadzienie mazurka

  • 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 200g mlecznej czekolady (2 tabliczki)
  • 150ml śmietany kremówki
  • 150g śliwkowych powideł
  • Opcjonalnie: orzechy lub migdały do dekoracji

Zobacz także

Przygotowanie

  1. Mąkę wysypcie na stolnicę, dodajcie jajko, zimne masło w kawałkach oraz cukier i zmielone orzechy. Całość szybko zagniećcie i uformujcie w kształt kuli. Zawińcie ją w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na około 30 minut.
  2. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto i rozwałkujcie je. Przełóżcie do prostokątnej formy i uformujcie po bokach wyższy rant. Dno nakłujcie widelcem.
  3. Formę wstawcie do lodówki na 15-20 minut, aby ciasto ponownie się schłodziło.
  4. Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni, wstawcie ciasto i pieczcie przez około 35-40 minut, aż wierzch i boki staną się złociste. Jeśli macie metalowe lub ceramiczne kulki możecie obciążyć nimi ciasto w trakcie pieczenia, aby zbytnio nie wyrosło.
  5. Ostudźcie ciasto przed nałożeniem nadzienia.
  6. Czekoladę połamcie na kawałki.
  7. W garnku podgrzejcie śmietankę i wrzućcie do niej czekoladę, mieszajcie aż do rozpuszczenia.
  8. Na spód ciasta nałóżcie powidła śliwkowe i rozsmarujcie je równomiernie.
  9. Całość polejcie rozpuszczoną czekoladą i udekorujcie posiekanymi migdałami, orzechami albo drobno pokrojonymi suszonymi owocami.
  10. Odstawcie, aby czekolada całkowicie zastygła.
  11. Smacznego!
Komentarze