ciasteczka z patelni przepis
Gotujmy.pl/izek
Newsy

Czekoladowe pieguski, które zrobicie bez piekarnika. Idealne, gdy najdzie was ochota na coś słodkiego

Zrobienie tego deseru zajmie wam nie więcej niż 15 minut. Zapomnijcie o piekarniku, potrzebujecie tylko dużej patelni.

Nieokiełznana ochota na „coś słodkiego” zazwyczaj przychodzi nagle i bez zapowiedzi. Po co wówczas najlepiej sięgnąć? Lody, batoniki, chipsy, a może ciastka? Jeśli z reguły skłaniacie się ku tej ostatniej opcji to mamy dla was coś super. Błyskawiczne, czekoladowe pieguski prosto z patelni. Ten przepis zawróci wam w głowach i przyprawi o szybsze bicie serca.

Zobacz także
suche mielone

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pieguski bez użycia piekarnika

Większość przepisów na ciasteczka zakłada użycie miksera i piekarnika, ale przecież nie każdy ma takie sprzęty w domu. Poza tym ich wykorzystanie pochłania mnóstwo czasu, a ludzie coraz bardziej cenią sobie receptury, które można błyskawicznie wykonać. W końcu dla mocno zapracowanych doba zawsze ma za mało godzin.

Zrobienie ciasteczek z tego przepisu nie zajmie wam więcej niż 15 minut. Potrzebujecie tylko 6 składników (większość z pewnością macie w swojej kuchni) i dużej, najlepiej teflonowej patelni. Dzięki takiemu naczyniu masa nie będzie przywierać do dna. Sami się przekonajcie jakie to proste.

Przepis na czekoladowe pieguski z patelni

Będziecie potrzebować

  • 150 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów masła
  • 90 gramów cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 1 tabliczki czekolady
  • ½ saszetki suchych drożdży
  • 1 jajka

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozpuśćcie masło, a następnie zdejmijcie naczynie z ognia.
  2. Do rozpuszczonego masła dodajcie jajko i wymieszajcie oba składniki, aż do połączenia. Całość ponownie postawcie na kuchence.
  3. W średniej wielkości misce umieśćcie cukier, mąkę pszenną oraz drożdże. Wymienione składniki dokładnie wymieszajcie, wsypcie na patelnię, a następnie połączcie z maślano-jajeczną masą. 
  4. Kiedy masa zacznie zbijać się w grudki, uformujcie ją w jedno, duże, okrągłe ciastko lub kilka mniejszych ciasteczek i przyciśnijcie je do dna patelni.
  5. W powstający deser powtykajcie kawałki pokruszonej wcześniej tabliczki czekolady. Trzymajcie na ogniu aż do momentu, w którym czekolada zacznie się rozpuszczać, a spód każdego ciastka ładnie zbrązowieje.

Smacznego!

Super proste ciasto tylko z 2 składników. Wyjdzie każdemu
Newsy
Super proste ciasto tylko z 2 składników. Wyjdzie każdemu
Doskonałe i banalne do upieczenia. Potrzebujecie tylko 2 składników, aby je przygotować.

Chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć czekoladowemu ciastu. To wychodzi wyjątkowo delikatne i puszyste, a do tego jest niezwykle łatwe do zrobienia. Do jego upieczenia potrzebujecie… 2 składników! Tak, z 2 składników można zrobić naprawdę pyszne ciasto. Możecie jeść je bez dodatków, ale doskonale smakuje z przesmażonymi wiśniami, malinami, owocami leśnymi albo po prostu polane gorzką czekoladą labo posypane cukrem pudrem. Cały sekret tkwi w tym, aby dobrze ubić białka, to właśnie one nadają lekkości ciastu. Zwróćcie uwagę również na to, aby czekolada była wystudzona; nie dodawajcie gorącej czekolady do żółtek, bo ciasto się zwarzy. Czekoladowe ciasto nie zawiera mąki, więc jest idealne dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Z pewnością sprawdzi się podczas rodzinnych imprez typu urodziny czy imieniny albo przyjęć dla dzieci. Ciasto czekoladowe z 2 składników – przepis Składniki 4 tabliczki czekolady (400g) 10 jajek Opcjonalnie: kwaśne owoce typu wiśnie lub maliny, tabliczka czekolady albo cukier puder Przygotowanie Połamcie czekoladę na kawałki. Przełóżcie je do garnka lub miski. Wstawcie garnek z małą ilością wody, gdy zacznie się gotować postawcie na wierchu miskę z czekoladą. Gdy zacznie się rozpuszczać mieszajcie za pomocą trzepaczki. Lekko przestudźcie czekoladę. Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do żółtek dodajcie czekoladę i wymieszajcie. Dodajcie po trochu pianę z białek i mieszajcie delikatnie trzepaczką, aż do połączenia składników. Przygotujcie okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18cm. Wyłóżcie ją dokładnie papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe wlejcie do...

ewa gawryluk
ONS, Flickr
Newsy
Ewa Gawryluk wprost uwielbia czekoladowe ciasto. Aktorka podzieliła się z fanami przepisem. Jest naprawdę świetny
Cudowna zarówno na ekranie, jak i w kuchni – Ewa Gawryluk podaje swój przepis na ciasto czekoladowe.

Na pewno kojarzycie polską aktorkę Ewę Gawryluk z jej znanych ról w filmach i serialach. Ewa zagrała między innymi w filmach „Dom” w roli Niki, „Podatku od miłości” jako Jadwiga Matysiak czy w serialu „Na Wspólnej”, gdzie wcieliła się w postać Ewy Hoffer. Ale praca na planie to nie jedyna pasja aktorki! Ewa Gawryluk przyznaje się do swojego drugiego hobby, którym jest gotowanie. Potrafi zrobić genialne ciasto czekoladowe i zdradziła nawet swój przepis! My na pewno go wypróbujemy, bo wygląda przepysznie! Murzynek czy brownie? W ostatnich latach furorę robią przepisy na ciasta dotychczas w Polsce nieznane. Popularne stało się brownie, czyli ciasto czekoladowe ze Stanów Zjednoczonych. Jednak czytając przepisy na brownie można dojść do wniosku, że przecież to dokładnie to samo, co polski murzynek! Dlaczego więc używa się angielskiej nazwy zamiast polskiej? Okazuje się, że jednak jest między tymi ciastami różnica. Choć oba to ciężkie, czekoladowe wypieki, to różnią się konsystencją. Polski murzynek jest dość suchy i bardzo puszysty. Z kolei brownie to ciasto niezwykle mocno kakaowe i bardzo ciężkie, wręcz wilgotne. Przepis Ewy Gawryluk na ciasto czekoladowe Dziś podajemy wam klasyczny przepis na ciasto czekoladowe od aktorki Ewy Gawryluk. Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: 3 tabliczki (300 g) gorzkiej czekolady 200 g cukru 150 g masła roztopionego 50 g mąki pszennej 6 jaj 100 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Czekoladę połamcie i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Uważajcie, by się nie przypaliła! Jeżeli będziecie rozpuszczali tabliczki w mikrofali, najlepiej ustawcie niską moc i co jakiś czas wymieszajcie zawartość, by równomiernie się...

czekoladowe ciasteczka Chodakowskiej przepis
ONS.pl/Instagram/chodakowskaewa
Newsy
Czekoladowe ciasteczka Ewy Chodakowskiej pachną i smakują tak obłędnie, że zjecie je do ostatniego okruszka
Znana trenerka fitness, Ewa Chodakowska, podzieliła się ze swoimi fanami kolejnym, oszałamiająco zdrowym i łatwym przepisem na energetyczne ciasteczka.

W ramach kolejnego fitnessowego projektu Ewa Chodakowska postanowiła podzielić się ze swoimi obserwatorami niesamowicie prostym przepisem na energetyczne ciasteczka. Mam dla Ciebie BEZPIECZNY POST, który - jak obstawiam - wywołuje tylko POZYTYWNE EMOCJE. No bo kto się przyczepi do CIASTECZEK, w dodatku ENERGETYCZNYCH – czytamy na Instagramie Ewy Chodakowskiej. Zdjęcie kokosowo-kakaowych ciasteczek, do złudzenia przypominających zwykłe, czekoladowe przysmaki, podbiło serca fanów zdrowego stylu życia. W komentarzach nie zabrakło głosów zachwytu. „Na pewno je zrobię, pycha!”, „Uwielbiam kokosowo czekoladowe słodkości”, „Pyszności. Na sam widok ślinka cieknie. Na pewno zrobię”, Uwielbiam te twoje przepisy na małe co nieco”, „Podobają mi się składniki - wszystkie mega korzystne dla organizmu” Jeśli myślicie podobnie, koniecznie przetestujecie ten przepis. Przepis na ciasteczka od Ewy Chodakowskiej Będziecie potrzebować 120 gramów mąki kokosowej 40 gramów mielonej guarany 50 gramów masła (w temperaturze pokojowej) 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżek cukru kokosowego 2 łyżek kakao Ziarenek z 1 laski wanilii Szczypty cynamonu Szczypty soli 1 jajka Przygotowanie Wszystkie wymienione składniki umieśćcie w dużej misce i zagniećcie na jednolitą masę. Dla lepszego efektu możecie przesiać przez sitko sypkie składniki. Pamiętajcie, by masło było w temperaturze pokojowej, dzięki temu łatwiej wam będzie z nim pracować. Tak przygotowane ciasto umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki, zacznijcie z niego lepić niewielkie kuleczki, a następnie umieszczajcie je w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia....

Przepis na ciasteczka z makiem i marmoladą
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Babcina receptura na przepyszne ciastka baletki. Słodkości jak za dawnych lat
Takie ciasteczka zawsze dobrze jest mieć pod ręką. W końcu nigdy nie wiadomo, kiedy odwiedzą was goście. Przepis jest dziecinnie prosty.

W czasach, w których sklepowe słodycze mają więcej cukru i ulepszaczy niż jakichkolwiek innych składników, warto jest mieć pod ręką coś pewniejszego. W końcu jak grzeszyć to z głową. Dlatego też proponujemy wam przepis na przepyszne ciasteczka baletki. Wasza rodzina będzie nimi zachwycona. Przygotowanie tych ciasteczek z makiem i marmoladą jest naprawdę dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko pięciu składników, miksera, rękawa cukierniczego, papieru do pieczenia i sprawnego piekarnika. Resztą nie musicie się przejmować. Z pewnością podołacie odwzorowaniu tej receptury.  Przepis na baletki z makiem i marmoladą Będziecie potrzebować: 80 gramów mąki pszennej 100 gramów cukru pudru 3 jajek w temperaturze pokojowej Kilku łyżek ulubionej marmolady owocowej 2 łyżek suchego maku Szczypty soli Przygotowanie: Przygotujcie sobie dwie miski – w jednej umieśćcie białka, w drugiej żółtka. Do tych pierwszych dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywną pianę. Cały czas miksując białka zacznijcie stopniowo dosypywać do nich cukier (tak samo jak robicie w przypadku przyrządzania bezy). Do białej, lśniącej masy dodajcie żółtka i zmiksujcie tylko do połączenia się składników. Wprost do jajecznej mikstury przesiejcie mąkę pszenną. Całość wymieszajcie bardzo powoli silikonową łopatką (jeśli zrobicie to zbyt gwałtownie i szybko masa opadnie). Tak przygotowane ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego (końcówka dowolna), a następnie zacznijcie je wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc niewielkie ciasteczka (zachowajcie równe, dwucentymetrowe odstępy). Z wierzchu oprószcie je makiem. Ciasteczka wstawcie na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po upływie tego czasu wyjmijcie je z pieca i odstawcie do...