Nieokiełznana ochota na „coś słodkiego” zazwyczaj przychodzi nagle i bez zapowiedzi. Po co wówczas najlepiej sięgnąć? Lody, batoniki, chipsy, a może ciastka? Jeśli z reguły skłaniacie się ku tej ostatniej opcji to mamy dla was coś super. Błyskawiczne, czekoladowe pieguski prosto z patelni. Ten przepis zawróci wam w głowach i przyprawi o szybsze bicie serca.
Pieguski bez użycia piekarnika
Większość przepisów na ciasteczka zakłada użycie miksera i piekarnika, ale przecież nie każdy ma takie sprzęty w domu. Poza tym ich wykorzystanie pochłania mnóstwo czasu, a ludzie coraz bardziej cenią sobie receptury, które można błyskawicznie wykonać. W końcu dla mocno zapracowanych doba zawsze ma za mało godzin.
Zrobienie ciasteczek z tego przepisu nie zajmie wam więcej niż 15 minut. Potrzebujecie tylko 6 składników (większość z pewnością macie w swojej kuchni) i dużej, najlepiej teflonowej patelni. Dzięki takiemu naczyniu masa nie będzie przywierać do dna. Sami się przekonajcie jakie to proste.
Przepis na czekoladowe pieguski z patelni
Będziecie potrzebować
- 150 gramów mąki pszennej
- 100 gramów masła
- 90 gramów cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- 1 tabliczki czekolady
- ½ saszetki suchych drożdży
- 1 jajka
Przygotowanie
- Na dużej patelni rozpuśćcie masło, a następnie zdejmijcie naczynie z ognia.
- Do rozpuszczonego masła dodajcie jajko i wymieszajcie oba składniki, aż do połączenia. Całość ponownie postawcie na kuchence.
- W średniej wielkości misce umieśćcie cukier, mąkę pszenną oraz drożdże. Wymienione składniki dokładnie wymieszajcie, wsypcie na patelnię, a następnie połączcie z maślano-jajeczną masą.
- Kiedy masa zacznie zbijać się w grudki, uformujcie ją w jedno, duże, okrągłe ciastko lub kilka mniejszych ciasteczek i przyciśnijcie je do dna patelni.
- W powstający deser powtykajcie kawałki pokruszonej wcześniej tabliczki czekolady. Trzymajcie na ogniu aż do momentu, w którym czekolada zacznie się rozpuszczać, a spód każdego ciastka ładnie zbrązowieje.
Smacznego!