Śmietana jest chyba jedynym logicznym łącznikiem ziemniaków i czekolady. Doskonale smakuje gdy dodamy ją do ziemniaków, z odrobiną masła i ubijemy na pyszne, puszyste puree.

Dodana do czekolady czy lodów czekoladowych, także sprawdzi się zawsze.

Dziś prezentujemy niecodzienny wypiek na niedzielę: ciasto czekoladowo-ziemniaczane. Śmietanę wykorzystamy do zrobienia polewy do tego wyjątkowego, ziemniaczanego ciasta.

Czy ziemniaki pasują do słodkich wypieków?

W pierwszym momencie, gdy myślimy o przygotowaniu ciasta z ziemniaków, jesteśmy pewni, że to nie może się udać. Jednak warzywa, które na co dzień używamy do innych celów, spokojnie możemy dodawać do ciast. I robimy tak, stosując jako składników do wypieków np. marchewki, dyni czy właśnie ziemniaków.

Zobacz także:

Wymienione warzywa nie tylko mają neutralny smak, który doskonale „poddaje się” aromatom przypraw, ale do tego nadają ciastu lekkości i puszystości.

Często są stosowane jako dodatek właśnie po to, żeby nadać wypiekom puszystości.

Czekoladowe ciasto z ziemniaków

Składniki:

  • 200g ugotowanych ziemniaków,
  • 150g miękkiego masła,
  • 50g gorzkiej czekolady, 
  • 3 jajak, 
  • 200g cukru pudru, 
  • 175g mąki pszennej,
  • 2 łyżki stołowe kakao,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 50g gorzkiej czekolady,
  • 200g śmietany kremówki 30%,
  • 30g cukier puder.

Przygotowanie ciasta:

  1. Obieramy i gotujemy ziemniaki, a następnie tłuczemy je ubijakiem do ziemniaków, żeby pozostały bez grudek. Na tym wstępnym etapie lepiej nie używać do tego celu blendera, ponieważ ziemniaki zmienią konsystencją i staną się gumiaste.
  2. Do miski z ziemniakami dodajemy cukier puder, 100 g masła i zmiksujemy (teraz już możemy miksować).
  3. Łamiemy czekoladę na kawałki, dodajemy resztę, czyli 50 g masła.  Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu wkładamy miskę ze składnikami do większego garnka wypełnionego gotująca się wodą. Mieszamy całość i odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy do masy ziemniaczanej i ponownie miksujemy.
  4. Dodajemy pojedynczo kolejne składniki i miksujemy całość na niskich obrotach. W ten sposób łączymy masę z jajkami, mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. 6. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
  6. Pieczemy 45 minut, wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie polewy:

  1. Podgrzewamy śmietanę w rondelku, dodajemy połamaną czekoladę, cukier puder i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
  2. Tak przygotowana masą polewamy ostudzone ciasto. Zanim polewa stężeje, możemy udekorować ciasto paskami skórki pomarańczowej.

Źródło: onet.pl