Śmietana jest chyba jedynym logicznym łącznikiem ziemniaków i czekolady. Doskonale smakuje gdy dodamy ją do ziemniaków, z odrobiną masła i ubijemy na pyszne, puszyste puree.
Dodana do czekolady czy lodów czekoladowych, także sprawdzi się zawsze.
Dziś prezentujemy niecodzienny wypiek na niedzielę: ciasto czekoladowo-ziemniaczane. Śmietanę wykorzystamy do zrobienia polewy do tego wyjątkowego, ziemniaczanego ciasta.
Czy ziemniaki pasują do słodkich wypieków?
W pierwszym momencie, gdy myślimy o przygotowaniu ciasta z ziemniaków, jesteśmy pewni, że to nie może się udać. Jednak warzywa, które na co dzień używamy do innych celów, spokojnie możemy dodawać do ciast. I robimy tak, stosując jako składników do wypieków np. marchewki, dyni czy właśnie ziemniaków.
Zobacz także:
Wymienione warzywa nie tylko mają neutralny smak, który doskonale „poddaje się” aromatom przypraw, ale do tego nadają ciastu lekkości i puszystości.
Często są stosowane jako dodatek właśnie po to, żeby nadać wypiekom puszystości.
Czekoladowe ciasto z ziemniaków
Składniki:
- 200g ugotowanych ziemniaków,
- 150g miękkiego masła,
- 50g gorzkiej czekolady,
- 3 jajak,
- 200g cukru pudru,
- 175g mąki pszennej,
- 2 łyżki stołowe kakao,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na polewę czekoladową:
- 50g gorzkiej czekolady,
- 200g śmietany kremówki 30%,
- 30g cukier puder.
Przygotowanie ciasta:
- Obieramy i gotujemy ziemniaki, a następnie tłuczemy je ubijakiem do ziemniaków, żeby pozostały bez grudek. Na tym wstępnym etapie lepiej nie używać do tego celu blendera, ponieważ ziemniaki zmienią konsystencją i staną się gumiaste.
- Do miski z ziemniakami dodajemy cukier puder, 100 g masła i zmiksujemy (teraz już możemy miksować).
- Łamiemy czekoladę na kawałki, dodajemy resztę, czyli 50 g masła. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu wkładamy miskę ze składnikami do większego garnka wypełnionego gotująca się wodą. Mieszamy całość i odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy do masy ziemniaczanej i ponownie miksujemy.
- Dodajemy pojedynczo kolejne składniki i miksujemy całość na niskich obrotach. W ten sposób łączymy masę z jajkami, mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. 6. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
- Pieczemy 45 minut, wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie polewy:
- Podgrzewamy śmietanę w rondelku, dodajemy połamaną czekoladę, cukier puder i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
- Tak przygotowana masą polewamy ostudzone ciasto. Zanim polewa stężeje, możemy udekorować ciasto paskami skórki pomarańczowej.
Źródło: onet.pl