
Śmietana jest chyba jedynym logicznym łącznikiem ziemniaków i czekolady. Doskonale smakuje gdy dodamy ją do ziemniaków, z odrobiną masła i ubijemy na pyszne, puszyste puree.
Dodana do czekolady czy lodów czekoladowych, także sprawdzi się zawsze.
Dziś prezentujemy niecodzienny wypiek na niedzielę: ciasto czekoladowo-ziemniaczane. Śmietanę wykorzystamy do zrobienia polewy do tego wyjątkowego, ziemniaczanego ciasta.
Czy ziemniaki pasują do słodkich wypieków?
W pierwszym momencie, gdy myślimy o przygotowaniu ciasta z ziemniaków, jesteśmy pewni, że to nie może się udać. Jednak warzywa, które na co dzień używamy do innych celów, spokojnie możemy dodawać do ciast. I robimy tak, stosując jako składników do wypieków np. marchewki, dyni czy właśnie ziemniaków.
Wymienione warzywa nie tylko mają neutralny smak, który doskonale „poddaje się” aromatom przypraw, ale do tego nadają ciastu lekkości i puszystości.
Często są stosowane jako dodatek właśnie po to, żeby nadać wypiekom puszystości.
Czekoladowe ciasto z ziemniaków
Składniki:
- 200g ugotowanych ziemniaków,
- 150g miękkiego masła,
- 50g gorzkiej czekolady,
- 3 jajak,
- 200g cukru pudru,
- 175g mąki pszennej,
- 2 łyżki stołowe kakao,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na polewę czekoladową:
- 50g gorzkiej czekolady,
- 200g śmietany kremówki 30%,
- 30g cukier puder.
Przygotowanie ciasta:
- Obieramy i gotujemy ziemniaki, a następnie tłuczemy je ubijakiem do ziemniaków, żeby pozostały bez grudek. Na tym wstępnym etapie lepiej nie używać do tego celu blendera, ponieważ ziemniaki zmienią konsystencją i staną się gumiaste.
- Do miski z ziemniakami dodajemy cukier puder, 100 g masła i zmiksujemy (teraz już możemy miksować).
- Łamiemy czekoladę na kawałki, dodajemy resztę, czyli 50 g masła. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu wkładamy miskę ze składnikami do większego garnka wypełnionego gotująca się wodą. Mieszamy całość i odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy do masy ziemniaczanej i ponownie miksujemy.
- Dodajemy pojedynczo kolejne składniki i miksujemy całość na niskich obrotach. W ten sposób łączymy masę z jajkami, mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. 6. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
- Pieczemy 45 minut, wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie polewy:
- Podgrzewamy śmietanę w rondelku, dodajemy połamaną czekoladę, cukier puder i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
- Tak przygotowana masą polewamy ostudzone ciasto. Zanim polewa stężeje, możemy udekorować ciasto paskami skórki pomarańczowej.
Źródło: onet.pl