Wszystko wskazuje na to, że nie widać na razie końca podwyżek cen. Drogie paliwo, gaz i inflacja - to sprawia, że za podstawowe produkty trzeba płacić coraz więcej. Bardzo mocno wzrosła cena mięsa czy chleba, drogie są także warzywa. Wiele wskazuje na to, że będziemy niedługo więcej płacić także za cukier - i to nawet dwa razy więcej! Poznajcie szczegóły. 

Podrożeją buraki cukrowe

W Polsce większość cukru sprzedawanego w sklepach jest pozyskiwana z buraków cukrowych. Uprawa tych warzyw stała się bardzo kosztowna, m.in. z powodu wojny w Ukrainie i rosnących cen nawozów. Kolejnym powodem podwyżek są ceny paliw - buraki trzeba w końcu czymś transportować. Inny, równie ważny czynnik, to koszt gazu, który jest konieczny do produkcji cukru z buraków. 

Jakby tego było mało, problemy z cukrem mają strukturalne podstawy:

Zobacz także:

- W Europie część krajów zrezygnowała z własnej uprawy buraków cukrowych lub znacznie ją ograniczyła (np. Węgry, Rumunia czy Chorwacja). Tam cukier jest już teraz droższy niż w Polsce - powiedział Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen Polska w rozmowie z money.pl. 

W Polsce uprawia się coraz mniej buraków

Ceny cukru wzrosną nie tylko przez coraz wyższe ceny upraw ale także fakt, że także i w Polsce buraków cukrowych rośnie coraz mniej. Nie są one zbyt dochodowym biznesem, dlatego rolnicy wolą uprawiać inne warzywa lub zboża. Także więc przez niedobór buraków cukrowych ich cena niedługo wzrośnie.

Do tego nałożą się wysokie koszty produkcji, co w efekcie spowoduje, że cukier na sklepowych półkach będzie o wiele droższy. Możliwe jest lekkie obniżenie kosztów poprzez np. inwestycję w energooszczędne rozwiązania, jednak to wszystko są rozwiązania długoterminowe, które nie rozwiążą problemu wysokich cen z dnia na dzień. 

- My to wszystko robimy i w długim okresie obniżamy koszty produkcji cukru oraz nasz wpływ na środowisko. Ale niestety podwyżki w drugiej połowie 2022 r. i w 2023 r. wynikają z czynników globalnych i moim zdaniem nie da się ich uniknąć - mówi Roman Kubiak. 

Jego zdaniem, pod koniec tego roku cena cukru może być nawet dwa razy wyższa, niż obecnie. 

Źródło: money.pl