Czego nie jeść po szczepieniu przeciw COVID-19? Te produkty obciążają organizm
AdobeStock
Newsy

Czego nie jeść po szczepieniu przeciw COVID-19? Te produkty obciążają organizm

Jesteście już zaszczepieni na koronawirusa? Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w waszej diecie i czego powinniście unikać.

Coraz więcej osób szczepi się przeciw koronawirusowi. Wszyscy mają nadzieję, że zaszczepienie większości społeczeństwa umożliwi szybki powrót do normalnego życia. W końcu pandemia trwa już od ponad roku! Jeżeli należycie do grupy szczęśliwców i zostaliście już zaszczepieni lub niedługo się zaszczepicie, sprawdźcie jak powinna wyglądać w tym czasie wasza dieta. To bardzo ważne, ponieważ po szczepieniu organizm jest lekko osłabiony i należy tak się odżywiać, by odpowiednio go wzmocnić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jeść po szczepieniu na koronawirusa?

Ważne jest, by wasza dieta po szczepieniu na koronawirusa była lekka i pożywna. Poniżej zebraliśmy dla was garść porad na temat tego, co powinno się jeść po szczepieniu na COVID-19.

Zrównoważona dieta

Choć przez ciągłe siedzenie w domu przybywa kilogramów, lepiej nie decydować się teraz na drastyczne diety odchudzające! Głodówki i oczyszczanie organizmu można przeprowadzać, ale dopiero po tym, jak organizm się wzmocni po szczepieniu. Nagłe ograniczenie kalorii spowoduje duże osłabienie, dlatego przed i po szczepieniu zadbajcie o to, by w waszej diecie znalazła się odpowiednia ilość witamin i kalorii.

Zobacz także
Smaczliwka wdzięczna obniża cholersterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?

Smaczliwka wdzięczna obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?

Ta prosta mikstura wymiata złogi i toksyny z jelit. Koniec ze zmęczeniem

Ta prosta mikstura wymiata złogi i toksyny z jelit. Koniec ze zmęczeniem

Dużo błonnika i witaminy C

Jak powszechnie wiadomo, witamina C doskonale podnosi odporność organizmu i wzmacnia ochronę przed infekcjami, a właśnie to jest szczególnie potrzebne w trakcie pandemii! Polecamy włączyć do swojej diety kiszoną kapustę, ogórki i inne kiszonki, które są bardzo bogate w witaminę C. Dodatkowo, dobrze jest spożywać dużo błonnika, który odpowiada za prawidłową pracę układu trawiennego. A zdrowe jelita do zdrowy organizm!

Naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu

Warto sięgnąć po najstarsze metody świata i suplementować się naturalnymi antybiotykami – mowa oczywiście o czosnku i miodzie! Ważne jednak, by stosować je z umiarem i używać głównie wtedy, gdy dopada was infekcja.

Woda

Nawodnienie organizmu to podstawa jego prawidłowego funkcjonowania. Pilnujcie tego, by pić co najmniej 2 litry płynów dziennie. To nie musi być tylko woda! Do płynów zalicza się także zupy, herbatę i wodę zawartą w warzywach i owocach. Pamiętajcie jednak, że do dziennego spożycia płynów nie możecie włączyć kawy i alkoholu, ponieważ te napoje odwadniają organizm.

Tego nie jedzcie po szczepieniu na COVID-19!

Po szczepieniu na koronawirusa przynajmniej na kilka tygodni odstawcie niezdrowe jedzenie, takie jak tłuste mięsa, słodycze i przetworzoną żywność. Ważne, by organizm był odciążony przez ten czas i mógł skupić się na budowaniu odporności. Włączcie do swojej diety dużo warzyw, owoców, ryb i mięsa, a także orzechy i zdrowe tłuszcze roślinne.

Czytaj także:

Chorujecie na koronawirusa? Ten napój przyniesie wam ulgę. Pijcie go tuż po przebudzeniu
Adobe Stock/Pixabay
Newsy
Chorujecie na koronawirusa? Ten napój przyniesie wam ulgę. Pijcie go tuż po przebudzeniu
Wiecie jak wspomagać swój organizm w tym trudnym czasie?

Infekcję koronawirusem przeszło w naszym kraju już ponad 2, 5 miliona osób. Chyba każdy zna kogoś, kto chorował lub aktualnie choruje na koronawirusa. Nie ma jeszcze pewnych i stuprocentowo skutecznych leków na infekcję koronawirusem. Na pewno pomaga wzmacnianie organizmu na wszelkie sposoby. Tylko wasze organizm jest w stanie tak naprawdę zwalczyć infekcję koronawirusem skutecznie. Jak wspomagać się w trakcie infekcji koronawirusem? W trakcie przechodzenia infekcji koronawirusem, warto jest wzmacniać mocno organizm. Na pewno pomaga: pozostanie w domu i zrezygnowanie z części stresujących obowiązków dużo odpoczynku sen właściwa dieta bogata w warzywa, owoce i inne odżywcze pokarmy picie odpowiedniej ilości płynów Wiemy jednak jakie są dodatkowe sposoby na walkę z infekcją koronawirusem. Okazuje się, że jeden napój jest w stanie szczególnie wspomagać walkę organizmu z COVID-19. Napój przy infekcji COVID-19 Jeśli jesteście chorzy na koronawirusa, zaraz po przebudzeniu powinniście wypić taki napój. Chodzi o wodę z dodatkiem imbiru. Woda nie może być zimna, ale nie powinien to być też wrzątek. Najlepiej zagotujcie wodę w czajniku, włóżcie do szklanki kilka plastrów imbiru i zalejcie ją do połowy ugotowaną wodą. Resztę dopełnijcie wodą mineralną. Taki napój powinien mieć idealną temperaturę. Koniecznie pijcie ten napój zaraz po przebudzeniu. Dzięki temu nawodnicie organizm po nocy, kiedy traci się dużo płynów. Imbir ma też niesamowite właściwości. Sam w sobie wykazuje działanie przeciwwirusowe, ale łagodzi też niektóre dolegliwości. Pomaga uporać się z mdłościami, które czasami są jednym z objawów infekcji koronawirusem. Dodatkowo wzmacnia osłabiony przez infekcję apetyt. Nawodnienie przy infekcji koronawirusem...

Co jeść by podnieść odporność podczas pandemii koronawirusa? Magda Gessler zaleca taką dietę
ONS.pl
Newsy
Co jeść by podnieść odporność podczas pandemii koronawirusa? Magda Gessler zaleca taką dietę
Gdy organizm jest podatny na wirusy i bakterie, ważne jest wzmacnianie odporności. Magda Gessler opowiedziała co jej zdaniem koniecznie powinno znaleźć się w diecie.

Magda Gessler jest ekspertem od gotowania, ale nie tylko! Słynna restauratorka doskonale zna się także na prowadzeniu biznesu. Jest właścicielką kilkunastu restauracji, a ponadto prowadzi własny sklep z żywnością. Niedawno reklamowała swoje produkty argumentując, że są bardzo zdrowe i pełne witamin. Opowiedziała też o tym, co jej zdaniem należy jeść, by podnieść odporność. A ta bardzo przyda się w tych trudnych czasach! Co należy jeść na odporność? W rozmowie ze znanym portalem internetowym Magda Gessler opowiedziała o tym, co jej zdaniem należy jeść, by wzmocnić swoją odporność: W tych trudnych czasach należy zachować dietę bardzo bogatą w witaminę C. Zawierają ją wszystkie kiszonki, kwaśnica, żurek, sok z malin, konfitura z malin i pigwy – wszystkie produkty, które mają kwas, uodparniają. Należy też suplementować witaminę C. A w jakich dokładnie produktach znajduje się dużo witaminy C? Sprawdźcie! Warzywa Bardzo dużo witaminy C znajdziecie w poniższych warzywach: Natka pietruszki Brukselka Papryka Kalarepa Kapusta Szpinak Brokuły Rzodkiewka Owoce Bogate w witaminę C są oczywiście owoce. Pierwsze, co przychodzi na myśl to naturalnie cytryna, ale nie tylko ona zawiera tę witaminę! Sprawdźcie poniższą listę: Czarna porzeczka Owoce dzikiej róży Pomarańcze Truskawki Agres Maliny Kiwi Grejpfruty Jak się odżywiać w trakcie pandemii? Zadbanie o prawidłowy poziom witaminy C to nie jedyny sposób na wzmocnienie swojej odporności. By maksymalnie uchronić się przed infekcjami, Magda Gessler radzi lekkie zmodyfikowanie swojej diety. Jej zdaniem ważne jest, by się nie przejadać, ponieważ w trakcie pandemii i tak bardzo mało się ruszamy i łatwiej tyjemy: To jest bardzo ważne. Trzeba jeść mało, ale te potrawy,...

Na diecie ogórkowej możecie schudnąć nawet 6kg w 14 dni. Proste menu i szybkie efekty
AdobeStock
Newsy
Na diecie ogórkowej możecie schudnąć nawet 6 kg w 14 dni. Proste menu i szybkie efekty
Jeśli przepadacie za ogórkami i chcecie schudnąć, możecie spróbować diety ogórkowej. Sprawdźcie, kto może ją stosować.

Wiosna to dla wielu osób czas na stosowanie różnych diet odchudzających i oczyszczających, by móc powitać lato bez dodatkowych kilogramów. Jedną z takich diet jest dieta ogórkowa. Sprawdźcie, na czym polega i jak należy ją stosować. Dieta ogórkowa: właściwości Głównym składnikiem diety ogórkowej są oczywiście ogórki. Ich zaletą jest fakt, że praktycznie nie zawierają kalorii, ponieważ 100 g ogórków zielonych dostarcza jedynie 14 kalorii. Składają się one głównie z wody i sporej ilości błonnika, dzięki czemu pozytywnie wpływają na trawienie i nawadniają organizm. Ponadto w ogórkach znajdziecie witaminę A, C i witaminy z grupy B oraz dużo potasu i magnezu. Zasady diety ogórkowej W trakcie diety ogórkowej należy ściśle przestrzegać poniższych zasad, które gwarantują sprawne oczyszczanie organizmu z toksyn i utratę wagi: Całkowite odstawienie słodyczy, cukru, słonych przekąsek i alkoholu Jedzenie 3 posiłków dziennie Dodawanie surowych ogórków do każdego posiłku Dostarczanie organizmowi co najmniej 1,5 l płynów (w tym woda mineralna, herbata i zupy) Miłośnicy kawy na pewno ucieszą się na wieść, że podczas diety ogórkowej dozwolone jest picie kawy – pod warunkiem, że będzie czarna i niesłodzona. Jadłospis w diecie ogórkowej Dieta ogórkowa jest dość monotonna, dlatego nie powinno się jej stosować dłużej niż przez 14 dni. Poznajcie przykładowy jadłospis: Śniadanie: 200 g ogórków 1 jogurt naturalny 1 jabłko Zielona herbata Obiad: Kawałek piersi indyka gotowanej na parze 2 kromki pełnoziarnistego chleba Surówka z zielonego ogórka Kolacja: 300 g ogórków 1...

zaparcia domowe sposoby
AdobeStock
Zdrowie
Są najlepsze na wstydliwy problem 99% Polaków. Jedz je regularnie i będzie po kłopocie
Cierpisz na zaparcia? Sprawdź te sposoby, dzięki którym zapomnisz o swoim problemie!

W ciąży, podróży i w stresie – zaparcia to wstydliwa przypadłość, która dotyka naprawdę wiele osób w różnych sytuacjach. Ciągły ból brzucha i dyskomfort zdecydowanie wpływają na ogólne samopoczucie. Jak walczyć z zaparciami? Zaparcia – co to jest? Zaparcia są zaburzeniem rytmu wypróżnień. Zdrowy człowiek powinien wypróżniać się przynajmniej raz dziennie. Jeżeli chodzimy do toalety rzadziej, boli nas brzuch i nie mamy apetytu to znaczy, że męczą nas zaparcia. Ich przyczyną może być stres, ciąża, choroba lub niewłaściwa dieta. Najczęściej to ten ostatni czynnik odpowiada za zaparcia, dlatego aby ich uniknąć, należy zacząć jeść odpowiednie produkty! Dieta przy zaparciach Bardzo często zaparcia spowodowane są niewłaściwą dietą. Jedzenie dużych ilości potraw mącznych bogatych w węglowodany powoduje, że układ pokarmowy jest „zablokowany” – gluten trawi się naprawdę długo. Podobnie sprawa się ma w przypadku ciastek i wypieków bogatych w margarynę i olej palmowy. Zawierają one ciężkostrawne tłuszcze trans, które mogą się przyczyniać do powstawania zaparć. Również przetworzona żywność źle wpływa na układ trawienny – zaliczamy do niej konserwy, gotowe dania w słoikach, sosy i zupki instant oraz pakowane dania garmażeryjne. Organizm źle znosi także produkty mocno słodzone, w tym jogurty owocowe, dżemy, słodycze i soki. Najlepsze sposoby na zaparcia Jeżeli chcecie pozbyć się zaparć, wprowadźcie do swojej diety zmiany według poniższych wskazówek: Pij więcej wody! Woda reguluje procesy trawienne i oczyszcza organizm. Nawadnia jelito grube, dzięki czemu treść pokarmowa łatwiej się przesuwa i jest wydalana z organizmu. Jeśli pijesz niewiele, to zalega ona w przewodzie pokarmowym i powoduje dyskomfort związany z...