Czego nie jeść po szczepieniu przeciw COVID-19? Te produkty obciążają organizm
AdobeStock
Newsy

Czego nie jeść po szczepieniu przeciw COVID-19? Te produkty obciążają organizm

Jesteście już zaszczepieni na koronawirusa? Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w waszej diecie i czego powinniście unikać.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 08, 2021

Coraz więcej osób szczepi się przeciw koronawirusowi. Wszyscy mają nadzieję, że zaszczepienie większości społeczeństwa umożliwi szybki powrót do normalnego życia. W końcu pandemia trwa już od ponad roku! Jeżeli należycie do grupy szczęśliwców i zostaliście już zaszczepieni lub niedługo się zaszczepicie, sprawdźcie jak powinna wyglądać w tym czasie wasza dieta. To bardzo ważne, ponieważ po szczepieniu organizm jest lekko osłabiony i należy tak się odżywiać, by odpowiednio go wzmocnić.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Co jeść po szczepieniu na koronawirusa?

Ważne jest, by wasza dieta po szczepieniu na koronawirusa była lekka i pożywna. Poniżej zebraliśmy dla was garść porad na temat tego, co powinno się jeść po szczepieniu na COVID-19.

Zrównoważona dieta

Choć przez ciągłe siedzenie w domu przybywa kilogramów, lepiej nie decydować się teraz na drastyczne diety odchudzające! Głodówki i oczyszczanie organizmu można przeprowadzać, ale dopiero po tym, jak organizm się wzmocni po szczepieniu. Nagłe ograniczenie kalorii spowoduje duże osłabienie, dlatego przed i po szczepieniu zadbajcie o to, by w waszej diecie znalazła się odpowiednia ilość witamin i kalorii.

Zobacz także

Dużo błonnika i witaminy C

Jak powszechnie wiadomo, witamina C doskonale podnosi odporność organizmu i wzmacnia ochronę przed infekcjami, a właśnie to jest szczególnie potrzebne w trakcie pandemii! Polecamy włączyć do swojej diety kiszoną kapustę, ogórki i inne kiszonki, które są bardzo bogate w witaminę C. Dodatkowo, dobrze jest spożywać dużo błonnika, który odpowiada za prawidłową pracę układu trawiennego. A zdrowe jelita do zdrowy organizm!

Naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu

Warto sięgnąć po najstarsze metody świata i suplementować się naturalnymi antybiotykami – mowa oczywiście o czosnku i miodzie! Ważne jednak, by stosować je z umiarem i używać głównie wtedy, gdy dopada was infekcja.

Woda

Nawodnienie organizmu to podstawa jego prawidłowego funkcjonowania. Pilnujcie tego, by pić co najmniej 2 litry płynów dziennie. To nie musi być tylko woda! Do płynów zalicza się także zupy, herbatę i wodę zawartą w warzywach i owocach. Pamiętajcie jednak, że do dziennego spożycia płynów nie możecie włączyć kawy i alkoholu, ponieważ te napoje odwadniają organizm.

Tego nie jedzcie po szczepieniu na COVID-19!

Po szczepieniu na koronawirusa przynajmniej na kilka tygodni odstawcie niezdrowe jedzenie, takie jak tłuste mięsa, słodycze i przetworzoną żywność. Ważne, by organizm był odciążony przez ten czas i mógł skupić się na budowaniu odporności. Włączcie do swojej diety dużo warzyw, owoców, ryb i mięsa, a także orzechy i zdrowe tłuszcze roślinne.

Czytaj także:

Komentarze