Kilogram ziemniaków, trochę mąki, jedno jajko, cebula, sporo soli i odrobina pieprzu. Lista składników na placki ziemniaczane to żadna filozofia i przyzna to każdy, kto spędził w kuchni trochę więcej czasu.

Kłopoty pojawiają się u wielu początkujących dopiero na kolejnym etapie. Chodzi o smażenie. Niektórzy mają kłopot z uzyskaniem chrupiącej tekstury placuszków, co często wynika ze zbyt małej ilości tłuszczu na patelni bądź z przeholowania z ilością mąki.

Z czym podawać placki ziemniaczane?

Kiedy już uda się w końcu uzyskać właściwy smak placków, pozostaje jeszcze jedna kwestia. Chodzi oczywiście o kwestię podania ich na talerzu we właściwy sposób.

Niekwestionowaną królową wśród dodatków do placków ziemniaczanych jest oczywiście śmietana. Powinna być to rzecz jasna śmietana kwaśna, najlepiej o niezbyt wysokiej zawartości tłuszczu. Zamiast wybierać tłustą, 18-procentową wersję, wybierzcie śmietanę z 12% tłuszczu.

Zobacz także:

Placki same w sobie mają sporo tłustego oleju, który wypijają podczas smażenia. Ten problem możecie ograniczyć z kolei poprzez zastosowanie ręczników papierowych do odsączania gotowych placuszków.

Śmietana to jedno, ale wielu uzna, że czegoś tutaj jeszcze brakuje. W części naszego kraju wiele osób nie wyobraża sobie placków ziemniaczanych bez cukru! To nie żart - wyłącznie wytrawna i słona wersja tego pysznego dania jest dla wielu czymś nie do pomyślenia.

Czy można jeść placki ziemniaczane na słodko?

W opinii wielu osób odrobina cukru do posypania placków ziemniaczanych ze śmietaną lub bez jest czymś nieodzownym. Podobno jego słodycz świetnie przełamuje smak usmażonych tartych ziemniaków. Czy to prawda? Pozostaje sprawdzić to samemu.

To jednak nie wszystko. Niektórzy w swoim zamiłowaniu do słodkich placków ziemniaczanych idą jeszcze dalej… Otóż do tego tradycyjnego polskiego dania dodają dżemy i konfitury!  Smakosze słodkości smarują takimi smarowidłami gotowe placuszki i wcinają je, aż się im uszy trzęsą. Odważylibyście się spróbować takiego dania?

Z czym podawać placki ziemniaczane?