Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać. Tym razem podzieliła się ze swoimi odbiorcami znakomitym przepisem na przepyszne glazurowane skrzydełka. Obok takiego obiadu nikt nie przejdzie obojętnie!
Skrzydełka z kurczaka są smaczne i stosunkowo niedrogie. Idealnie sprawdzą się w przygotowaniu bardziej treściwego obiadu czy przekąski. To mięso jest neutralne w smaku, więc dużo w tej mierze zależy od użytych przypraw. Dobrze komponuje się z sosem sojowym, miodem czy ziołami. Sprawdźcie jedyny w swoim rodzaju przepis na glazurowane skrzydełka!
Przepis na glazurowane skrzydełka z sałatką
Składniki:
- 1 kg skrzydełek kurzych
Marynata:
- 8 łyżek sosu sojowego
- 8 łyżek oliwy
- soku z ½ cytryny
- 4 łyżki miodu
- ½ łyżeczki soli
- kilka małych cebulek lub szczypiorek
Sałata:
- 1 kapusta pekińska
- ½ łyżeczki chili
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Z połowy cytryny wyciśnijcie sok, a następnie rozpuśćcie w nim miód. Do glazurowania najlepiej sprawdzą się miody jasne, takie jak akacjowy czy wielokwiatowy. Do powstałego syropu, dodajcie sos sojowy, sól i oliwę. Wszystkie składniki energicznie wymieszajcie, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
- Do powstałej marynaty włóżcie skrzydełka oraz dorzućcie kilka małych cebulek obranych z łupin.
- Tak przygotowane mięso przełóżcie wraz z sosem, cebulkami do zamkniętego opakowania. Zostawcie na kilka godzin w lodówce. Najlepiej jest to przygotować dzień wcześniej, przed pieczeniem bądź grillowaniem, aby wszystkie smaki mogły przejść. Wówczas należy w czasie leżakowania kilka razy przemieszać delikatnie skrzydełka, aby marynata oblała całe mięso.
- Ruszt lub naczynie żaroodporne dokładnie wysmarujcie olejem, aby skrzydełka do niego nie przywarły. Ułóżcie na nim mięso wraz z cebulkami. Pieczcie do 25 minut w 180-200 stopniach C.
- Kiedy skrzydełka lekko się podpieką, posmarujcie je z wierzchu pozostałą marynatą i jeszcze chwilę zostawcie w piekarniku.
- W międzyczasie możecie przygotować sałatkę. Drobno posiekajcie kapustę pekińską, którą następnie wymieszajcie z chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą oraz solą.
- Upieczone skrzydełka i cebulki podajcie razem z przygotowaną sałatką. Smacznego!