Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać. Tym razem podzieliła się ze swoimi odbiorcami znakomitym przepisem na przepyszne glazurowane skrzydełka. Obok takiego obiadu nikt nie przejdzie obojętnie! 

Skrzydełka z kurczaka są smaczne i stosunkowo niedrogie. Idealnie sprawdzą się w przygotowaniu bardziej treściwego obiadu czy przekąski. To mięso jest neutralne w smaku, więc dużo w tej mierze zależy od użytych przypraw. Dobrze komponuje się z sosem sojowym, miodem czy ziołami.  Sprawdźcie jedyny w swoim rodzaju przepis na glazurowane skrzydełka! 

Przepis na glazurowane skrzydełka z sałatką

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurzych

Marynata: 

  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 8 łyżek oliwy
  • soku z ½ cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka małych cebulek lub szczypiorek

Sałata:

  • 1 kapusta pekińska
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  1. Z połowy cytryny wyciśnijcie sok, a następnie rozpuśćcie w nim miód. Do glazurowania najlepiej sprawdzą się miody jasne, takie jak akacjowy czy wielokwiatowy. Do powstałego syropu, dodajcie sos sojowy, sól i oliwę. Wszystkie składniki energicznie wymieszajcie, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  2. Do powstałej marynaty włóżcie skrzydełka oraz dorzućcie kilka małych cebulek obranych z łupin.
  3. Tak przygotowane mięso przełóżcie wraz z sosem, cebulkami do zamkniętego opakowania. Zostawcie na kilka godzin w lodówce. Najlepiej jest to przygotować dzień wcześniej, przed pieczeniem bądź grillowaniem, aby wszystkie smaki mogły przejść. Wówczas należy w czasie leżakowania kilka razy przemieszać delikatnie skrzydełka, aby marynata oblała całe mięso.
  4. Ruszt lub naczynie żaroodporne dokładnie wysmarujcie olejem, aby skrzydełka do niego nie przywarły. Ułóżcie na nim mięso wraz z cebulkami. Pieczcie do 25 minut w 180-200 stopniach C.
  5. Kiedy skrzydełka lekko się podpieką, posmarujcie je z wierzchu pozostałą marynatą i jeszcze chwilę zostawcie w piekarniku. 
  6. W międzyczasie możecie przygotować sałatkę. Drobno posiekajcie kapustę pekińską, którą następnie wymieszajcie z chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą oraz solą. 
  7. Upieczone skrzydełka i cebulki podajcie razem z przygotowaną sałatką. Smacznego!